Keliakia
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Tällä sivulla kerrotaan perusteet keliakiasta ja gluteenittomasta elämästä selkokielellä. Glu.fi-palvelun käyttäjät ovat osallistuneet käytännönläheisen sisällön tuotantoon. Sivuille on kerätty tietoa myös avoimista lähteistä kuten Wikipediasta. Myös sinä voit osallistua keliakiatietopankin kehittämiseen, lähettämällä oman parannusehdotuksesi ylläpitäjälle. Huomaa, että sivu on vielä kehitys- eli beta-vaiheessa.
Keliaakikoiden, niin uusien kuin vanhojenkin, mutta myös heidän ystävien ja ravintola-alan työntekijöiden kannattaa tutustua tähän kompaktiin tietopakettiin.
Pienikin leivänmuru tai jauhohippu voi pistää keliaakikon vatsan sekaisin ja sen jälkeen ei ole enää kenelläkään kivaa. Ole mieluummin ylivarovainen kuin leväperäinen!
Leivonta ja ruoanlaitto gluteenittomasti
- Gluteenittomat tuotteet kannattaa sijoittaa ylimmille hyllyille tai omistaa niille yksi kokonainen kaappi. Näin vältytään esimerkiksi jauhopölyn aiheuttamalta kontaminaatiolta (=gluteenipitoisten ainesten sekoittuminen gluteenittomiin).
- Tarkasta tuoteselosteet huolellisesti - gluteenittomalta kuulostava raaka-aine ei välttämättä ole sitä. Monta annosta on pilattu esimerkiksi lihaliemikuutioilla tai kakunkoristeilla. Kannattaa myös huomata, että kaikki maissi- ja tattarijauhot eivät ole gluteenittomia, koska ne ovat voineet kontaminoitua gluteenipitoisten viljojen kanssa valmistusprosessin aikana (esim. Myllyn paras tattari ja Nutanan maissijauho eivät käy keliaakikoille).
- Gluteeniton ruoka kannattaa valmistaa ennen tavallisia ruoka-annoksia.
- Käytä vain puhtaita työvälineitä ja puhdista työtasojen pinnat ennen leivontaa.
- Muista käyttää vuokien jauhottamiseen vain gluteenitonta korppujauhoa.
- Samalla leipälaudalla ei voi pilkkoa vehnäleipää "taviksille" ja vihanneksia keliaakikoille. Käytä puhdasta leikkuulautaa ja veistä.
- Käytä puhdasta leivinpaperia, tai leivinpaperia jolla on paistettu vain gluteenittomia leivonnaisia.
- Jos samaa mittaa on käytetty esimerkiksi vehnäjauhon ja sokerin mittaamiseen, gluteenittomia valmistaessa tulee ottaa puhdas mitta ja uusi sokeripussi käyttöön.
- Samaa voirasiaa ei voi käyttää tavallisten ja gluteenittomien leipien voiteluun. Keliaakikolla tulee olla oma voirasia ja -veitsi.
- Tavallisia ja gluteenittomia leipiä ei voi paahtaa samassa leivänpaahtimessa. Hanki keliaakikolle oma leivänpaahdin tai käytä paahtopusseja. Paahtopussit ovat leivänpaahtimessa käytettäviä silikonipusseja, joissa gluteenittomia leipiä voi paahtaa ilman kontaminaatiovaaraa. Paahtopusseja voi ostaa esimerkiksi Keliakialiitolta.
- Kun tarjoilet gluteenittomia leivonnaisia, laita ne aina eri lautaselle/tarjottimelle kuin tavalliset. Käytä eri ottimia tavallisiin ja gluteenittomiin leivonnaisiin ja varmista, etteivät ne voi mennä sekaisin keskenään.
- Varmista ruokaa ottaessasi ja tarjoillessasi, ettei leivänmuruja tai muuta gluteenipitoista pääse tippumaan gluteenittomien annosten sekaan tai keliaakikoiden lautasille.
Keliaakikko vieraana
- Valmista keliaakikolle ruokaa itse vain silloin, jos olet 110% varma kuinka valmistat sen gluteenittomasti. Katso ohjeet yläpuolelta. Jos et ole varma, osta kaupasta valmista.
- Helpoiten keliaakikkovieraan ruokkii ostamalla kaupasta sellaisia valmiita tuotteita, joissa on keliakiajärjestön leima tai selkeä gluteeniton-teksti. Tuotteita löytyy kaupoista valtavasti, jokaiselle jotakin. Jos tuotteiden löytyminen on ongelma, kannattaa katsella hyllyjen reunoissa mahdollisesti olevia gluteeniton-merkintöjä tai kysyä myyjältä apua. Lue lisää Kaupassa-osiosta.
- Jos haluat valmistaa keliaakikolle ruokaa, häneltä kannatta kysyä etukäteen noudattaako hän gluteenitonta vai luontaisesti gluteenitonta diettiä ja hankkia raaka-aineet tämän perusteella.
- Jätä tuotepakkaukset talteen, jotta keliaakikkovieras voi vielä varmistaa niistä, että tuote on varmasti gluteeniton.
- Älä loukkaannu, jos keliaakikko ei rohkene syödä tekemääsi ruokaa tai hän tuo omat eväät mukanaan.
Lähteet: Ylläpitäjä Jesse Valli, käyttäjät Suviih ja LG1982.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.