Tällä sivulla kerrotaan perusteet keliakiasta ja gluteenittomasta elämästä selkokielellä. Glu.fi-palvelun käyttäjät ovat osallistuneet käytännönläheisen sisällön tuotantoon. Sivuille on kerätty tietoa myös avoimista lähteistä kuten Wikipediasta. Myös sinä voit osallistua keliakiatietopankin kehittämiseen, lähettämällä oman parannusehdotuksesi ylläpitäjälle. Huomaa, että sivu on vielä kehitys- eli beta-vaiheessa.
Keliaakikoiden, niin uusien kuin vanhojenkin, mutta myös heidän ystävien ja ravintola-alan työntekijöiden kannattaa tutustua tähän kompaktiin tietopakettiin.
Varmimmin gluteenittoman tuotteen tunnistaa kaupassa kansallisen keliakiajärjestön myöntämästä tunnuksesta (ks. viereinen kuva) tai Gluteeniton-tekstistä.
Läheskään kaikissa gluteenittomissa tuotteissa ei ole keliakiajärjestön myöntämää tunnusta tai edes gluteeniton-tekstiä. Tällöin kannattaa perehtyä ainesosaluetteloon ja varmistaa, ettei tuotteessa ole mitään gluteenipitoista tai tutkia valmistajien ylläpitämiä tuotelistauksia verkossa. Glu.fi:n linkeistä löydät useimpien valmistajien tuotelistaukset.
Suomessa myydään useiden eri valmistajien gluteenittomia tuotteita ja näitä löytää lähes jokaisesta kaupasta. Isommissa kaupoissa on paremmat valikoimat ja tietyt kaupat ylläpitävät hyvinkin laajaa gluteenittomien tuotteiden valikoimaa. Tässä muutamia esimerkkejä valmistajista:
Lähteet: Ylläpitäjä Jesse Valli, käyttäjä Suviih.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.