Tämä ei ole nyt varsinainen matkavinkki, oon jonkin verran noita karttamerkintöjä laittanut ja lisää tulossa, mutta ajattelin vähän kertoa yleisfiilistä USA:sta keliaakikon silmin. Oon todella pahoillani mutta en vain nyt jaksa etsiä väliotsikkotoimintoja, eli plussaa niille jotka jaksaa lukea tekstin sekavuudesta huolimatta. Olen siis majaillut tällä mantereella nyt 3kk (ja ties kuinka kauan vielä lisää, nimim. jumissa New Yorkissa, kotiin piti tulla jo viime viikonloppuna).
Ihan ensimmäiseksi voisin sanoa että yllätyin tosi positiivisesti siitä, miten helppoa keliaakikon arki täällä on. Yleisesti ottaen jengi tietää mitä gluten free tarkoittaa, ja kaupoissa on kiitettävät valikoimat gluteenittomia tuotteita. Parhaita kauppaketjuja ovat WholeFoods –Market (keliaakikoiden, kasvissyöjien ja luomun ystävien taivas), Trader Joe’s, Shaws-market ja sitten kaikki pienemmät luontaistuote/luomukaupat. Näissä kaupoissa valikoimat ovat siis jotain mihin oli vaikeaa tottua, esim. lähi-Wholefoodsissa Bostonissa oli pakastekaapeittain gf-tuotteita viidestä eri bagel-laadusta pizzataikinaan ja kuorrutettuihin donitseihin, jonka lisäksi tuoreena sai esim. karpalo-appelsiinisconsseja, pekaanipähkinäpiirakkaa ja tomaatti-valkosipulileipää. Puhumattakaan keksihyllyistä, tuorepastahyllystä (!), kuivapastavalikoimista tai valmisruoista… Äh, harmittaa etten kerennyt edes testaamaan kaikkia tuotteita. Niin ja tän kertomuksen kuvassa on toisen lähikaupan valmisruokahyllyn kasvislasagnea, ihan hullun hyvää.
Ravintoloissa en ole ihan älyttömästi käynyt, mutta yleisvaikutelmana on, että Suomessa ollaan kyllä tässä rutkasti edellä. Harvoissa paikoissa on menussa gf-merkintöjä, mutta toisaalta jos googlailee voi löytää paikkoja joissa on kattava gluteeniton menu. Esim. Nykissä näyttäis olevan ainakin viitisen pizzeriaa joista saa gluteenitonta pizzaa, ja pastaakin saa yllättävän monesta paikasta. En tiedä miten ravintoloiden hlökunta on koulutettu gluteenittomuuden tarkkuuteen, mutta ei ole ainakaan kovin paljoa vatsa oireillut.
Yksi vähän huolestuttava ilmiö on se, että gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut jonkinlainen trendi-ilmiö täällä. Juttelin mun kuntosalin personal trainerin kanssa, joka sanoi että moni asiakas noudattaa gluteenitonta ruokavaliota ihan huvikseen koska se on ”terveellistä”. Gluten free vähän niin kuin fat free tai sugar free… Tämä taas voi aiheuttaa nopeastikin sellaisen ilmiön että gluteenittomuutta pidetään vähän hömppäjuttuna johon ei tarvitse suhtautua vakavasti. Jostain lehdestä luin että gluteenittomuus on yksi viidestä pinnalla olevista ruokatrendeistä, huhhuh! Sitten Living Without-lehdessä oli artikkeli siitä, että gluteeniton-merkinnälle ei ole säädetty mitään yhtenäistä säännöstä Yhdysvalloissa. Tämän kyllä huomaa, sillä pakkausmerkintöjä on lukuisia: gluten free, free from gluten, no gluten ingredients used jne. jne. Pahimmassa tapauksessa merkintä voidaan iskeä pakettiin vaikka tuote ei olisi gluteeniton. Kuitenkin ainesosaluetteloita vahditaan tarkasti, joten jos epäilyttää niin ainakin niiden pitäisi pitää paikkansa. Paikallinen keliakiayhdistys ajaa kokoajan asiaa, mutta ainakaan pariin vuoteen ei parannusta kuulemma ole tulossa. Tän trendiasian huomaa myös kirjakauppojen keittokirjahyllyillä, gluteenitonta kirjaa pukkaa toisensa perään. Oon selaillut niitä ja vaikuttaa kyllä ihan järkeviltä, ja niissä on selitetty hyvin tarkkaan kuinka tärkeää on ettei ruoka saa kontaminaatiota.
Olin myös kuntosalin järkkäämässä keliakiakeskusteluillassa ihan mielenkiinnosta. Paikalla oli vain neljä ihmistä, joista kukaan ei ollut (valitettavasti, haha) gluteenittomalla dieetillä laihdutussyistä. Vähän outoa oli kuitenkin se, että kaksi väitti että heillä ei ole keliakiaa, vaan ”gluten intolerance”. Toinen sanoi, että lääkärin mukaan hänelle kehittyy keliakia, jos hän jatkaa vielä gluteenin syömistä. Aikaisemmin hänellä oli kovia vatsavaivoja, mutta ruokavalion vaihdoksen myötä ne olivat hävinneet. En tajua kyllä, eikö tuo nyt tarkoita keliakiaa? Diagnosoidaanko Suomessa gluteeni-intolerantikoita joilla ei ole keliakiaa?
Laitan tähän viestin jatkeeksi lisää juttua jossain vaiheessa, ajatukset harhailee nyt niin en muista mitä kaikkea piti kirjoittaa. Ja tosiaan New York-vinkkejä tulossa vielä, tässä kun on viikko ylimääräistä pakkolomaa eikä mitään ihmeempää ohjelmaa lennon peruuntumisen vuoksi. Tänään kävin yhdessä kahvilassa mistä sai mm. gluteenittomia toasteja ja vohveleita, nams! Huomenna Union Squaren Whole Foodsissa on Gluten Free Tuesday (joka tiistai ainakin toistaseksi btw) ja pitäis saada kaikkia maistiaisia uutuustuotteista, toivottavasti ehdin paikan päälle pyörähtämään.
Ps. Voin muokata tätä viestiä luettavammaksi myöhemmin linkkien kera! Lupaan!
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 16.8.2009
Suomen Matkatoimisto kauppasi puoli-ilmaisia lentoja Bostoniin ja siitä se ajatus lähti - lennot Bostoniin, auto alle ja...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 25.11.2008
Vierailimme kesällä 2008 Yhdysvaltojen länsirannikolla ja kolmen viikon aikana ehti tutustua hyvin gluteenittomaan...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 18.5.2011
Joskus junnuna on tullut käytyä Floridassa ja nyt oli aika toistaa matka, tällä kertaa keliaakikkona. Koska lähtö...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 30.3.2017
Starbucksin valikoimaan ainakin valtameren takana on ilmestynyt gluteeniton aamiaissämpylä joka sisältää...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä AJ- ‐ 2.2.2014
Vierailin tammikuussa New Yorkissa ja ajattelin jakaa muutamia erittäin loistavaksi kokeiltuja paikkoja. Yleisesti...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä maissipallo ‐ 30.10.2009
Kalifornian ravintoloissa ymmärretään aika hyvin gluteenittomuus. Ruoka on yleensä tuoreista ja selkeistä raaka-aineista...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 12.10.2009
Anaheimissa sijaitsevassa Disneylandissa on erittäin hyvin gluteenitonta tarjolla. Marssii vain "kaupungintaloon" ja...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 5.10.2008
Heti kun oli ostanut 6-päkin Smirnoff Icea Los Angelesissa huomasi sen olevan mallaspohjainen. Suomessahan Smirre on...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä DeZolte ‐ 2.3.2010
Kapaan Foodlandista löysin gluteenitonta Red Bridge -olutta, sixpäkki 0,33l lasipulloja maksoi noin 9 dollaria. Olut oli...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Etelä-italialaista kotiruokaa tarjoileva, vuodesta 1987 toiminut ravintola Keskuspuiston kupeessa. Gluteeniton menu ja...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Pulde ‐ 21.2.2010
Mariposa-leipomon myyntipiste sataman kauppahallissa, San Franciscon keskustassa. Myynnissä mm. brownieita, muffineita...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Yksi harvoista New Yorkin ravintoloista, joista saa gluteenitonta olutta ja vieläpä montaa laatua. Hanasta löytyy myös...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Erikoisesti sisustettu ravintola, jossa lähes kaikki menun tuotteista saa gluteenittomina. Pastaa, pitsaa, burgereita....
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Hauska, juustomakaronia tarjoileva paikka New Yorkin ytimessä. Asiakkaita piisaa ja tuotteet saa krutonkikuorrutusta...
Yhdysvallat ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Mainio, aasialaista tarjoava ravintola aivan Times Squaren naapurissa. Erillinen gluteeniton menu ja gluteenitonta...
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.