Keksimmepä varata syksyllä extemporee-matkan Maltalle. Lufthansa tarjosi edulliset lennot ja InterContinental majoituksen St. Juliansissa, aivan Maltan suurimman bilekeitaan ja kielikoulujen naapurissa. Pienellä etukäteisselvittelyllä selvisi myös se, että Maltan pitäisi sopia erinomaisesti keliaakikolle. Löysimme mm. listan (linkki PDF-tiedostoon löytyy sivun lopusta) kaikista gluteenitonta ruokaa Maltalla tarjoavista ravintoloista, kahviloista sekä hotelleista.
Lennoille joutui tietenkin ottamaan omat eväät mukaan. Kysyin toki molemmilla Lufthansa lennoilla (Helsinki-Frankfurt, Frankfurt-Malta), josko gluteeniton vaihtoehto olisi tarjolla, mutta vastaus oli aina sama ystävällinen selitys - euroopan sisäisillä lennoilla ei tarjota mitään erityisruokavalioita. Perustelua tälle ei tietenkään saanut. Onneksi Frankfurtin kentältä sai gluteenittomia myslipatukoita, muuten valikoima oli ns. köyhä.
Hengenvaaralliselta tuntuvan taksimatkan jälkeen päädyimme upealle hotellille, josta hetken nautittuamme menimme kyselemään conciergelta, saako hotellin ravintoloista gluteenitonta. Ja saihan sitä. Mies varasi meille samantien pöydän Paranga-ravintolaan (rannassa, Triq Dragunara, St. George's Bay) ja siellähän homma toimi hienosti. Söimme miekkakalaa ja joimme edullista valkoviiniä. Jälkiruokaa ei enää jaksanut.
Club-huoneemme hotellilla sisälsi aamiaisen Club Loungessa, ylimmän kerroksen hienossa oleilutilassa. Aamiainen oli monipuolinen, mutta henkilökunnan tietämys gluteenittomuudesta oli olematon, joten tyydyin suosiolla hedelmiin, limonadiin, espressoon ja kuohuviiniin, jota tarjottiin aamuin illoin. Sitten olikin aika keittää huoneessa teevesi ja syödä Provena-pikapuuro - sillä jaksaa pitkälle päivään. Aamiaiselta anastettujen hedelmien kera puuroon sai vähän vaihtelua päivittäin.
Kävimme eräänä päivänä tutustumassa myös Vallettaan, josta löytyi ehkä reissun paras ruokapaikka, Cafe Jubilee (125, St Lucia Street). Hieman rähjäisen näköisestä kuppilasta sai mainiota gluteenitonta pastaa ja annos oli ns. riittävä. Kannattaa ehdottomasti käydä.
Tutustuimme myös Mdinan vanhaan linnoituskaupunkiin, josta löytyi ravintola Ciappetti (5, St. Agatha's Esplanade, katso käyntikortti). Perinteistä maltalaista ruokaa tarjoavassa paikassa oli vain yksi pöytä vapaana, joten pöytävaraus etukäteen ei välttämättä ole huono idea. Täällä ravintolan omistajan perheesen kuuluu keliaakikko, joten ruokailukokemus oli erittäin turvallisen tuntuinen. Söin puolikkaan jäniksen, perinteisen maltalaisen annoksen - hyvää oli.
Testasimme myös hotellin toisen ravintolan, itämaalaisen Eastern Breezen. Siellä sattui erikoinen episodi Venäjän TV:n kanssa, mutta ei siitä sen enempää. Ruoan tilaus onnistui hieman kankeasti, vaikka listassa oli G-merkinnät. Kun eivät tienneet, onko G gluteenittoman vai gluteenipitoisen merkki! Loppujen lopuksi sain alkuruoaksi tulista keittoa ja pääruoaksi kalaa. Molemmat olivat hyviä huuhdeltavia Woodpeckerin kanssa alas.
"Huvittavin" kokemus meillä oli Fra Martino -ravintolassa, 5-tähden Corinthia Hotellissa (Triq G. Portanier, St. George's Bay). Paikan löytäminen oli työn ja tuskan takana. Täällä piti olla tarjolla gluteenitonta, mutta tarjoilija oli aivan pihalla. Listalta ei voinut valita mitään. Tarjoilija esitti 3 vaihtoehtoa; kalaa, kanaa tai lihaa. Päädyin kanaan. Mies toi viiniin ja hetken päästä korillisen leipää, kuulemma gluteenitonta. En uskaltanut maistaa, koska leipävalikoima oli erittäin monipuolinen ja "normaalin" näköinen. Onneksi en maistanut, koska ruoan saapuessa pöytään olin tyrmistynyt. Toisessa kulhossa oli muutama iso peruna ja lautasella kananrinta sekä grillillä käytetty puolikas sitruuna. Onneksi leipien kanssa tulleella voilla sai hieman makua. Mahan sai kyllä täyteen, mutta kokemus oli melko aneeminen. Ja kehtasivat vielä pyytää 17 euroa annoksesta. Ohimennen mainittakoon, että pullovesi maksoi 4.65 euroa, 0.75 litran viinipullo 11 euroa. Onneksi emännän "tavallinen" ruoka oli sentään herkullista.
Kävimme myös yhdessä marketissa (Triq Elija Zammit ja Triq Santu Wistin -risteys), josta löytyi herkullisia, gluteenittomaksi merkittyjä Fini-karkkeja. Kannattaa kokeilla. Juuri muuta gluteenittomaksi merkittyä en pikkukaupasta löytänyt. Valitettavasti ei ehditty käymään isommissa kaupoissa, koska niistä pitäisi löytyä enemmän gluteenittomia tuotteita.
Maltalla kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa. Se on yksi parhaiten gluteenittoman ruokavalion Euroopassa huomioon ottavista maista. Hetkeäkään en joutunut reissussa olemaan nälässä ja vielä lokakuun puolessa välissä lämpömittari huiteli 25 asteen paremmalla puolella.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
maissipallo 6.7.2014 14:29
Olemme Melliehan lähellä Radisson-hotellissa. Täällä on useampi ravintola sekä hotellilla että sen välittömässä läheisyydessä. Kaikissa tunnetaan gluteenittomuus. Tarjolla on glut. pastaa ja pizzaa. Pasta ok, pizzaa en ole kokeillut. Aamiaisella valkoista leipää saatavilla sekä suklaamuffinssi. Muustakin valikoimasta saa mahan täyteen. Hotellilla oma pieni kauppa, jossa schärin tuotteita.
Reetta 29.4.2012 19:24
Viikko Maltalla takana. Majoituimme Qawran kylässä hotelli Soredassa (allincl.), jossa Hispanian sivujen mukaan mahdollisuus gluteenittomaan ruokavalioon. No, pikkaisen täytyy laittaa sähköpostia Hispanialle, että täsmentävät tietoja, että jos haluaa syödä aamupalalla leipää, omat leivät mukaan ja jälkiruokana olevat kakut eivät ole gluteenittomia. Jälkkäriksi oli hedelmiä, juustoa ja jotain punaista hyytelöä. Aamiaiapöydässä omien leipien kera sai kyllä masun täyteen. Oli salaatteja, juustoa, makkaroita (makkaroiden gluteenittomuus ei selvinnyt), munia eri muodoissa, jugurttia, hedelmäsalaattia ja hedelmiä ym. ja muita matkalaisia jututtaen totesimme aamiaisemme erittäin monipuoliseksi.
Lounas ja päivällispöydässä kastikkeet oli gluteenittomia ja maha täyttyi - ilman kakkujakin. Gluteenittomuustietämyksessä ehkä hieman toivomisen sijaa tuossa hotellissa.
Eilen sitten kävimme ennen paluulentoa syömässä omaan piikkiin ja tuolla Qawran kylässä olin jostain nettisivuilta bongannut Luzzu-ravintolan, joka sijaitsee rantakadulla. Ovessa oli lista ja maininta myös gluteenittomasta tarjonnasta. Tarjolla oli mm. gluteenitonta pitsaa ja myös pastat olisi saanut gluteenittomana ja varmaan muutkin ruuat. Testasimme pepperoni-mozzarella pitsan. Koko oli ehkä pikkaisen pienempi kuin Kotipitsan gluteeniton, mutta oli todella maukas. Ja pitsassa oli pöytään tuotaessa hammastikussa Glutenfree-lippu. Tarjoilijan mukaan gluteenittomalle on kysyntää. Eli jos joku sattuu tuolla Qawran kylässä piipahtamaan, kannattaa Luzzu muistaa. Lisähinta gluteenittomuudesta oli 1,50 e (pitsan hinta 8,50 e). Kaiken kruunasi terassinäkymä merelle.
No sitten kauppojen tarjonnasta. Kiertelimme kylien (Bugibba ja Qawra) kaupat, joista kaksi oli ihan supermarketiksi nimetty (Suomen mittapuun mukaan ehkä 1/5 K-Marketista). Mitään gluteenitonta leipää tms. ei ollut tarjolla. Sliemasta ja Vallettasta löytynee gluteenitonta ?
Noita Fini-karkkeja löytyi isommasta Supermarketista.
Jezu 3.5.2009 15:00
motusalem, näemmä melkoinen inflaatio laukkaa Maltalla
Itsellä oli kyllä tosiaan 8 e, eikä mitään gluten free -lisiä ollut kuittiin eksynyt. Tosin aika härski lisä, eihän mikään gluteeniton pasta noin paljoa maksa edes ravintolan katteilla?
motusalem 3.5.2009 10:55
Cafe Jubilee oli ilmeisesti tarkistanut hintojaan sinun käyntisi jälkeen. Gluteeniton kanapasta oli erinomaisen hyvää, mutta ruokalistassa ollut 8 euron hinta oli gluteenittomana 18 euroa (laskussa luki +pasta gluten-free 10e). Ei silti - 18 euroa hyvästä pastasta on ainakin minusta aivan käypä hinta.
Jezu 1.4.2009 00:03
Noniin, nyt voi kirjottaa vähän pidempiäkin kommentteja
Ja rivinvaihdotkin toimii.
glenni 31.3.2009 23:25
Me käytiin yhdessä isossa ruokakaupassa, jossa oli heti sisääntulossa iso Schärin hylly. Hyllyssä oli myös paljon sellaista, mitä en ole Suomessa nähnyt, mm. herkullisia myslipatukoita.
Sen verran vielä pakko kommentoida, että tuolla linkkilistalla olevassa The Kitchen -ravintolassa sain gluteiinia! Samassa listassa oleva hotelli Fortina tarjosi kyllä gluteenitonta leipää aamiaisella, mutta se piti laittaa sellaiseen leivänpaahtimeen...
Jep, jep, eli riippuu aina henkilökunnasta, eli tarjoilijasta mikä on tietämyksen taso missäkin... Ainoastaan The Kitchenissä oli G merkintä ruokalistassa, mutta hyvin tuntuivat muualla tietävän mitä ei saa ruokaani laittaa.
Suosikkiravintolani olivat: Mimi's Sliemassa ja Zest St. Julianissa.
Jezu 21.1.2009 16:50
Tuolla sivun alussa oleva listan-linkki toimi jotenkin oudosti. Nyt pitäisi olla kunnossa ja sitä kautta löytyy tuo ko. gluteenittomien lista.
motusalem 21.1.2009 16:28
Mistähän tuon listan noista gluteenitonta tarjoavista ravintoloista saisi?
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Malta ‐ Lisääjä Miinam ‐ 25.7.2016
Olin viikon lomalla aurinkomatkojen kautta Maltalla. Varasin hotellin, joka mainosti mahdollisuudella...
Malta ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Tarjoaa perinteistä maltalaista ruokaa. Omistajaperheessä keliaakikko. Tietävät mitä gluteeniton tarkoittaa. Turvallisen...
Malta ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Tarjoaa herkullista gluteenitonta pastaa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen paikka.
Malta ‐ Lisääjä Jezu ‐ 3.1.2010
Upeat puitteet veden päälle rakennetussa ravintolassa. Gluteenittomuus menee perille ja ruoka on todella hyvää sekä...
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.