Tällä kertaa matka suuntautui Beirutiin Libanoniin. Lennot olivat jälleen Turkish Airlinesin lennot Istanbulin kautta. Annosten gluteenittomuus oli aiempiin kokemuksiin nähden harvinaisen hyvin merkitty. Tosin jälleen gluteeniton ateria puuttui neljästä lennosta yhdeltä. Istanbul – Beirut – Istanbul – välit lennetään laajarunkokoneella, vaikka matka kestää hädin tuskin tuntia. Istanbulin uusi lentokenttä on avattu huhtikuussa 2019. Gluteenittomia tuotteita ei juurikaan näyttänyt olevan tarjolla ja täsmälleen samanlaisia tax free – myymälöitä on useita. Rutiinit eivät kentällä vielä toimineet, joten kaikki lennot olivat enemmän tai vähemmän myöhässä. Taidan olla ainoa, joka piti vanhasta kentästä, mutta ei uusikaan täysin epäonnistunut ole. Terminaaleista toiseen pääsee kävellen, mutta matkaa saattaa kertyä varsin paljon. Wifi ei toiminut uudellakaan kentällä. Beirutin kenttä sen sijaan oli pitkään aikaan yksi surkeimmista kenttäkokemuksista. Kentällä on hyvä olla vähintään neljä tuntia ennen lentoa, jotta edes teoriassa ehdit käydä ostoksilla/ kahvilla/ vessassa. Ensin jonotat tilaan, jossa pääset jonottamaan lähtöselvitykseen ja josta pääset jatkamaan tuntien passintarkastusjonoon, turvatarkastusjonoon, porttialueen jonoon ja kahteen tarkastukseen vielä portilta koneeseen. Toisaalta tarkastukset ymmärrettäviä, kun käytännössä mm. Syyriaan/ Syyriasta matkaavat lentävät Beirutin kautta. Beirutin kenttä ei ole kaukana keskustasta. Taksilla matka kestää vartin luokkaa. Kentälle eikä käytännössä minnekään muuallekaan ole julkista liikennettä. Eri kuntoisten ja ikäisten autojen määrä on suuri ja liikenne varsin kaoottista.
Gluteenittomia tuotteita näytti olevan ruokakaupoissa ihan hyvin saatavissa. Valikoimat samaa luokkaa kuin perusmarketissa Suomessa ja hintataso ehkä vähän korkeampi kuin vastaavissa tuotteissa Suomessa. Ravintoloissa homma ei sen sijaan toimi käytännössä lainkaan. Jo ihan tavallinen tilaaminenkin on sähläystä, kun ensin istut pöytään valitsemaan ruokalistasta tilattavat ja sen jälkeen käyt tiskillä kertomassa mitä tilaat ja maksamassa ennakkoon. Lähes kaikki annokset pitää tilata eri tiskeiltä eli yhdeltä esimerkiksi kylmät juomat, toiselta kuumat juomat, kolmannelta pihvit, neljänneltä salaatit jne. Aivan sama tilaatko annoksen ilman leipää, niin takuuvarmasti vähintään annoksen ja lautasen väliin on tungettu pitaleipä. Samoin ruokalistan listaus esimerkiksi salaatin ainesosista unohtaa kätevästi mainita salaattiin lisätyt krutongit. Englantia ja ranskaakin osataan yleisesti arabian lisäksi, mutta jos yrität valittaa annoksesta, niin kielitaito loppuu siihen. Muutaman yrityksen jälkeen innostus etsiä paikkaa, jossa homma toimisi hiipuu. Ravintoloiden annokset ovat kyllä valtavan kokoisia, mutta gluteenittomiksi annoksia ei voi sanoa, vaikka käsin poistaisit gluteenia sisältävät osat. Ravintoloiden hintataso on Suomen luokkaa ja lounaat jopa selvästi Suomea kalliimpia. Alkoholia on saatavilla, mutta ei välttämättä aivan joka ravintolasta.
Libanon on pieni maa, joten yhdellä matkalla on helppo nähdä paljon niin kristittyjen kuin muslimien alueilla tai vaikkapa vuoristossa ja metsissä. Maassa on selkeästi vehreämpää kuin muissa alueen maissa, joten myös sateisiin on hyvä varautua. Ihmiset ovat ystävällisiä ja englannilla pärjää hyvin. Kaikkialla voit pukeutua juuri niin kuin itse parhaaksi näet. USA-dollareilla voi maksaa kaikkialla, mutta vaihtorahoina saat yleensä paikallista valuuttaa. Maassa on paljon armeijan sotilaita, erilaisia esteitä ja piikkimattoja teiden varsilla, mutta maassa oli hyvin rauhallista ja turvallisen oloista. Osin pystyy ymmärtämään miksi sisällissodassa tuhottuja rakennuksia on jätetty pystyyn, mutta niiden suuri määrä aivan Beirutin ydinalueillakin yllättää. Maassa on paljon pakolaisia niin Syyriasta kuin Palestiinastakin. Israel kuuluu ehdottomiin tabuaiheisiin ja matka tyssää kentälle, jos passissa on merkintöjä siellä käynnistä tai jos tarkastuksessa mukana on Israelissa valmistettuja tuotteita tai tuotteita, joissa on hepreankielinen tuoteseloste.
Kokonaisuutena ei aivan helpoin matkakohde, mutta ei mahdotonkaan. Gluteenittomia tuotteita saa kaupoista yleisesti, joten muutaman päivän pärjää, vaikka ei sopivaa ravintolaa jaksaisi etsiäkään. Hintataso on yllättävän kova.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Vinkkiin ei ole vielä liitetty kuvia.