Ikäviä tilanteita – 12.7.2010 17:41
Vastaus eiliseen palautteeseeni Amarillosta
Kiitos palautteestasi ja pahoittelen tapahtunutta.
Käymme palautteen läpi keittiön ja tarjoiluhenkilökunnan kanssa, vastaavissa tapauksissa perunan vaihto on ainoa keino tehdä annoksesta gluteeniton.
Välitän viestisi myös ketjun ruokalistaa suunnitteleville henkilöille jotta vastaavia virheellisyyksiä listoilla ei esiintyisi.
Hyvää kesän jatkoa
"Se on automaattisesti gluteeniton" – 11.7.2010 20:07
Kirjoitin juuri tästä aiheesta tuonne "Ikäviä tilanteita" ketjuun..
Ikäviä tilanteita – 11.7.2010 20:01
Nyt kesän tullen kertyy myös näitä ikävempiä tilanteita, nostampa tämän ketjun siis ylös ja kerron eilisestä päivästäni!
Olin eilen syntymäpäivillä, hienossa huvilassa, siellä vieraille tarjolla täysruoka, "viimisen päälle laitettuna"
Ennen ateriaa kokki kertoi buffetpöydän antimista ja ruokalajeista. Myöhemmin sitten vielä erikseen kävi sanomassa ;"Ja jos jollakin on ongelmia gluteenin kanssa, niin voin kertoa että kaikki ruuat ovat gluteenittomia ja gluteenittomat karjalanpiirakat ovat erikseen tuolla sivupöydässä.!" Samalla maintsi myös itse olevansa keliaakikko,, oli kyllä oikein mukava aloittaa ateriointi, tunsi syövänsä oikeasti turvallisesti, koska tekijä "oikeanlainen" asiantuntija.
Ruoka oli herkullista!
Pienen huomautettavan huomion tein kuitenkin (jos kokki ei olisi maininnut itse olevansa keliaakikko, en ehkä olisi siihen tarttunut, mutta nyt sen tein.)
"Normaalileiville ja piirakoille oli tarjolla voita, muna- sekä maustevoita, gluteenittomille ei mitään.
Itseni lisäksi paikalla oli 2 muutakin keliaakikkoa, vieraampia minulle, ainakin toinen heistä otti samaa munavoita muiden kanssa toisesta pöydästä. Minä nappasin kokkia hihasta ja pyysin gluteenittomille piirakoille omaa levitettä. Sain maustevoita, omaan pöytään , omalle paikalleni. Odottelin sitä siellä noutopöydän luona, kun kokki tuli sanomaan, että levite odottaa paikallani. Entäs ne muut 2 keliaakikkoa toisella puolen salia.....aivan kuin kokki olisi hieman ottanut itseensä, kun huomautin tästä. Mutta haloo,,, aivan perusasiahan tuo!!
Illan tullen tuli vielä pikkusuolaisen nälkä kaupungilla ja menin ystäväni kanssa Joensuun Amarilloon. Ruokalistalla tyydyttävä määrä gluteenittomia annoksia, joista valitsin sitten yhden,, sisälsi broileria, ranskalaisia...salaattia.. Tilatessani mainitsin erikseen, että annoksen on oltava gluteeniton.
Hetken päästä tarjoilija tuli kysymään :"Kokki pyysi kysymään, miten herkkä olet gluteenille, koska meidän ranskanperunamme keitetään samassa rasvassa muiden kanssa, että miten herkästi saat oireita!!!" Minä,,, oireeton,, diagnosoitu keliaakikko!!!! Näin punaista!!!!!
Kerroin tarjoilijatytölle,, ettei keliaakikkoja ole herkempiä ja vähemmän herkkiä,, on vain gluteeniruokaa ja gluteenitonta, eikä välimuotoja ole. Ja jos heidän ruokalistassaan annos on ilmoitettu gluteenittomaksi,, on sen sitä myös oltava! Tarjoilijatyttö sanoi olevansa kanssani samaa mieltä, mutta tilanne on kuitenkin tämä.
Vaihdoin annokseni ja lopulta söin pelkkiä nachoja joiden seassa muutama broilerinpala pyöriskeli.
Äsken jätin suoraa palautetta aiheesta Amarilloon, laskin 6 ruoka-annosta heidän listaltaan, jotka sisältävät ranskalaisia perunoita ja ovat merkityt siitä huolimatta gluteenittomiksi. Se on kyllä väärin!
Ihmiset luottavat ravintoloiden ruokalistoihin, eivätkä kaikki tule vielä erikseen maininneeksi ruokavaliostaan. Jos muutkin törmäätte tähän, niin jättäkää palautetta. Jos nuo kuusi annosta poistetaan kokonaan Amarillon ruokalistasta,on meille sopivien annosten määrä aika pieni. Saisimmekohan palautteella Amarillot hankkimaan erilliset rasvakeittimet keittiöihinsä?
Kerron, kunhan saan vastauksen palautteeseeni.
Huh hellettä!!
Junassa gluttia? – 7.6.2010 14:43
Minä söin Helsinki-Joensuu junassa toukokuun lopulla Lohikeittoa johon sai gluteenittoman sämpylän mukaan.
Oli oikein maukasta!
Vohvelituutit !!!! – 7.6.2010 08:31
Vohvelituutteja aina jossain on, kaikkialla ei.
Kerkesin jo tänä kesänä käymään Linnanmäellä ja siellä tehtiin pikku tutkielmaa paikan jäätelövohveleista.
Etukäteen pidin itsestään selvyytenä, että Linnamäellä, jossa käy tuhansia ihmisiä jopa päivässä, niitä löytyy.
Oli ilta, vähän satoikin, kaikki paikat ei ollet auki. Kolmesta kioskista vohvelituuttia kyseltiin, ei ollut! Parissa kojussa selitettiin.. "siinä Vekkulan vieressä, siinä kioskilla on gluteenittomia tuutteja"! Eipä se paljon auttanut, kun se kioski juuri oli kiinni!
Ei otettu jäätelöä ollenkaan!
Ei olisi iso juttu pitää vohvelipakettia ja pidikettä joka kioskissa!
Keisarinleikkaus aiheuttaa keliakiaa – 21.5.2010 18:18
Täällä kolme keliaakikkoa, eikä meistä kukaan ole syntynyt keisarinleikkauksella.
Kuulostaa aivan humpuukilta!!
Lapsikeliaakikkoja? – 8.4.2010 06:47
Hei
Meilläkään, ei kaikilla lapsilla keliakiaa ole.
Vanhimmalla (19v), todettiin keliakia ensimmäisenä, oli silloin 9-vuotias.Oireet olivat pitkäaikaiset ja kovat vatsakivut.
Toinen tytär (17v), oli 13-vuotias, kun täysin oireettomana, verikokeiden ja tähystyksen tuloksena sai diagnoosin. Itse kävin samaan aikaan verikokeissa ja liityin keliaakikkojen joukkoon, elikkä 40 ja risat.
Nuorin lapseni, poika, käynyt kahdesti verikokeissa, vasta-aineet olleet koholla, mutta vielä sallittujen rajoissa, ei oireita.
Elikkä meillä naisilla keliakia, miehillä ei...
Mitä matkalle mukaan? – 18.3.2010 22:10
Tiedän sen, ettei nälkään missään jää, kaikkialla on ruokaa jota voi syödä.
Mutta,en välttämättä viitsi lyhyttä lomaani käyttää siihen, että etsisin paikan päältä ne gluteenittomat tuotteet mitä haluan. Itse ainakin kaipaan leipää ja koen, että on helpompi se ottaa lähtiessä suomesta mukaan, kuin metsästää sitä tuntemattomasta paikasta, käyttää siihen turhaan aikaa ja energiaa.
Lentokonesapuskat – 18.3.2010 08:17
Lentoyhtiö yhdistelee annoksia useammalle sopivaksi. Laktoosittomat ja Gluteenittomat ovat usein samanlaiset, tosin minulla on kyllä ollut aina myös gluteeniton leipä mukana.
Jos kaikille tehtäisiin kokonaan eri annos, niitä olisi aika paljon ja monenlaisia...
Gluteenitonta Roomassa? – 17.3.2010 13:37
Eilen Roomasta palanneena, muutama havainto.
Olin matkalla ryhmän kanssa ja meille oli varattu etukäteen ruokailut, gluteenitonkin oli ilmoittu, myös ravintoloihin. Kukaan ei siitä kuitenkaan etukäteen tuntunut tietävän.
Mutta, kun asia selitettiin tarjoilijoille, oppaan ja kielikäännöksen avulla, tuntui asia olevan aivan selvää. Gluteeniton ja keliakia tiedettiin ja he osasivat kertoa mitä voin syödä ja mitä jättää väliin. Yhdessä paikassa sain jopa gluteenitonta pastaa, muualla se korvattiin riisillä. Tai yhdessä paikassa ei "ehditty" keittää riisiä, muut söivät pastaa, minä sain tomaattikastiketta, jossa uiskenteli kaksi häränsilmäksi paistettua kananmunaa. Syvä lautanen ja haarukka.....öks!!
Osasivat ottaa huomioon leivitetyn lihan ja kalan, sain vaihtoehtona usein vähän parempaa kuin muut Toisten syödessä tiramisua, minä usein söin hedelmäsalaattia , maustettuna manteliliköörillä. Yhdellä aterialla sain kermahyydykettä suklaakastikkeella kuten muutkin.
Leipää en saanut missään, omaa oli mukana.
Supermarketista löysin 2 erilaista keksilaatua ja muffinsseja. Leipiä en ainakaan huomannut, saattoi niitä silti olla.
Apteekissakin piti käydä, flunssa iski,, siellä katselin hyllyjä "sillä silmällä", ei ainakaan hyllytavarana näkynyt gluteenittomia tuotteita.
Yleisvaikutelmana, Italiassa tunnetaan keliakia paremmin kuin monessa muussa keskieuroopan maassa!
ps. Sää oli aurinkoinen, 13-20C, mutta tuuli oli vielä keväisen koleaa
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
5 vinkkiä
Tuotteita
2 tuotetta
Kuvia
13 kuvaa
Linkkejä
1 linkki
Keskustelu
101 viestiä, 20 aloitusta
Kommentit
15 kommenttia
Rekisteröitynyt
6.4.2009 07:05