Munkit hakusessa – 1.5.2010 09:43
Suviih: meillä kananmunalle allerginen on soijalle myös allerginen, joten sekin on pois käytöstä. Harmi sinällään, että meidän keliaakikko sitten kärsii siitä, että hänen leipomuksnsa ovat hiukan puutteellisia, mutta en jaksa väsätä jokaiselle kolmelle lapselle omia sopivia, vaan yhdistän aina selkeän rajoituksen mukaan, kuten esim. gluteenittomuuden.
Tuota maitorahkaa voisin muuten nyt kokeilla, mutta ajattelin vielä yhdistää noihin gluteenittomiin myös maidottomuuden, jotta vegaanikummisetä saisi maistaa alkuviikosta munkkeja. Hän ei kuitenkaan montaa syö, joten en nyt jaksa tehdä hänelle ihan omia. Itsellä on aiemmista tekemisistä kokemus, että munkeista tulee ihan syötäviä taikinasta riippumatta, kun sen paistaa öljyssä ja pyörittää sokerissa..
Munkit hakusessa – 30.4.2010 09:48
Onpas sinulla suviih todella hienoja gluteenittomia munkkeja blogissasi! Voisinkin kokeilla ohjeellasi, ehkä meidän kanamuna-allerginen kestäisi kananmunaa jo sen verran, olen tehnyt aiemmin ilman kananmunaa ja niistä tulee kovempia. Tosin tämä on taas sitä, että vehnäjauhoilla saan tehtyä ihan hyvin ilman kananmunaa pullia/munkkeja, mutta gluteenittomassa leipomisessa sormituntumani ei ole niin kehittynyt vielä
Apetit-tuotteiden gluteenittomuus – 23.4.2010 14:36
"Suuremman kontaminaation riskiryhmään tuotannossa kuuluvia tuotteita emme
ilmoita gluteenittomiksi, vaikka raaka-aineet eivät sisältäisikään
gluteenia. Tämä ei siis tarkoita, etteikö jotkut muutkin tuotteet ole
gluteenittomia, mutta mikäli ainesosien perusteella sitä ei itse aivan osaa
tulkita, asiaa voi kysyä meiltä joko puhelimitse 0800 0 4000 tai
kuluttajapalvelu@apetit.fi"
Minä olen kaupassa olettanut, että jos aineosat jossakin tuotteessa eivät sisällä gluteenia ja varsinkin jos siinä ei varoitella esim. vehnäjämistä, niin se on automaattisesti gluteenitonta. En ole ajatellut, että se jätetään kirjoittamatta sen takia, että tuotantolinjalla on mahdollisuus kontaminaatioon. Pitäisikö siis olla vielä tarkempi ja karsia monia lapsille sopiva ruokia, leikkeleitä ym pois?
En ole oikeasti kovin tarkasti lukenut keliakialiiton kirjasta, jossa on keliaakikolle sopivia tuotteita, kun olen olettanut, että osaan itse myös lukea tuoteselosteet kaupassa ja jättää hyllyyn sopimattomat, mutta pitäisikö oikeasti tyytyä sellaisiin tuotteisiin, jossa on merkki gluteeniton, vaikka aineosien peruustella tuotteessa ei pitäisi olla gluteenia?
Moilasen uudet pizzat – 23.4.2010 14:28
Tampereen Prismasta löytyi ainakin tuota uutta texmex-pitsaa. jätin kyllä hyllyyn, kun ajattelin, että on enemmän aikuiselle kuin 5-vuotiaalle tarkoitettu.
Syötkö rahasi? – 23.4.2010 14:27
Minusta teillä on varsin suuret ruokalaskut kahden hengen talouksiksi, meillä kahden aikuisen ja kolmen lapsen taloudessa ruokamenot ovat n 700-800e kuukaudessa. En ole nyt pitkiin aikoihin tarkkaa lukua pitänyt, mutta oletan, että välissä selviämme 600e ja välissä menee sitten yli 800e, kun täydennämme reilusti kuiva-ainevarastoja. Ja tällä hetkellä tilanne siis se, että minä ja kaksi nuorinta lasta olemme kotona, mies syö välissä työpaikkaruokalassa ja vanhin koulussa. Täytyykin ensi kuussa alkaa pitää tarkkaa kirjaa ruokamenoista, kun palaan töihin. Meillä ruokalaskuissa näkyy ruoka-allergiat ja keliakia, tavisruokaa saa muulle perheelle paljon halvemmalla.
Uudet Portti-valmisruoat – 16.4.2010 16:18
Kiitos vinkistä! Meillä kahdella nuorimmalla (toinen keliaakikko ja toinen mm vilja-allerginen) on todella heikosti valmisruokia tarjolla. Arkea helpottaa, kun on saatavilla jääkaappiin jotain nopeasti lämmitettävää. Pakkasessa meillä on pakastelihapullia hätätilanteita varten, onneksi lihapullissa on pari vehnätöntä lajia.
Kun mikään ei tunnu toimivan – 30.3.2010 17:49
Olisikohan mahdollista, että poikasi söisi henkilökunnan huomaamatta toisen lapsen leipäpalasia tmv? Itse ainakin pelkään omien lasten aloittaessa kohta hoidon, että vahinkoja tulee. 5-v on keliaakikko, mutta luottaa aikuisen sanaan, että jotain voi syödä, ei tietystikään itse osaa vielä tarkistaa. Ja kohta 3-v on mm vilja-allerginen, ei onneksi voimakkaasti eli ei ole pelkoa anafylaktisesta reaktiosta, mutta viljatuotteista tuleva ripuli jatkuu pitkään. Meidän nuorimmainen nappaa helposti vanhimman lapsen normiruokaa, jos häntä ei pidä koko ajan silmällä, saattaa jopa syödä murusiakin vielä pöydän alta. Ja meidän 5-v ei muista pitää leipää lautasella, vaan laskee sen vähän mihin sattuu ja saattaisi päiväkodissa saada vääriä muruja leipänsä alle, jos vieressä istuu normiruokaa syövä lapsi.
Ja täytyy muistaa myös se, että päiväkodissa on myös vaihtuvia työntekijöitä, esim sijaisia tai harjoittelijoita, jotka eivät ole tietoisia kaikesta siitä, mitä olet päiväkodissa puhunut. Heille on saatettu antaa ylimalkaisia ohjeita.
Eli minä kyllä puhuisin päiväkodissa ja kysyisin, onko mahdollista, että lapsi on välissä saanut väärää ruokaa. Tietenkin on mahdollista, että lapselle on kehittymässä allergiakin johonkin ruokaa ja sen vuoksi kakan väri muuttuu välissä.
Aloittelija kyselee reagointiherkkyydestä yms. – 30.3.2010 17:38
Pilvinen: Allermiinasta löytyy monia sopivia muroja, saa myös netin kautta tilattua. Oletko varma, ettet ole itse allergisoitunut jollekin muulle aineelle esim. sen grillimausteen suhteen?
voimia sinulle imetykseen ja uuteen ruokavalioon. Itse en ole keliaakikko, mutta 5-v lapseni on ja samalla kun opettelin hänelle ruokavaliota pari vuotta sitten imetin nuorinta hyvin allergista lasta ja olin mm luontaisesti gluteenittomalla dieetillä melkein parin vuoden ajan.
"Saattaa sisältää" – 21.3.2010 07:15
Minä olen antanut 5-v keliaakikkolapseni syödä esim. Fazerin suklaata, jossa lukee, että saattaa sisältää vehnää. Diagnoosin alussa kielsin syömästä, mutta kun pari lääkäriä ja ravitsemusterapeutti totesi, että kyllä niitä keliakiaa sairastava voi syödä, niin en ole rajoittanut lapsen elämää noiden osalta. Meidän herkkusuu kysyy aina tarkasti, että mitä saa syödä ja useat pettymyksen kyyneleet on valutettu sen vuoksi, että isommalle sisarukselle olisi niin paljon enemmän herkkuja saatavalla (eikä tämä edes välitä niistä).
Nuorimmalla vilja-allergisella (mm vehnä) lapsellani tuli ihan pienenä reaktioita kaikesta, mikä sisälsi vehnää, siis esim. tärkkelyssiirapista. Hän ei pystynyt syömään edes Myllyn parhaan hirssi- tai tattarijauhoista tehtyä puuroa, sillä mukana oli muista jauhoista sen verran epäpuhtautta.
Olen miettinyt, että missä raja menee. Kuinka paljon voi syödä suklaata, joka saattaa sisältää pieniä jämiä vehnää. 10 palaa, koko suklaalevyn päivässä? Fazer käsittääkseni pesee kuitenkin tuotantolinjansa hyvin eri suklaamerkkien välillä, mutta ei voi silti taata linjan täyttä puhtautta superallergikkoja ajatellen.
Gluteeniton mämmi – 20.3.2010 17:39
Kiitos MrsBucket, gluteenittoman mämmin ohje näyttää suht helpolta, tosin monta vaihetta vaatii. Äitini muisteli oikean mämmin tekemisen olevan hyvinkin monivaiheista, niin en edes ajatellut itse tehdä mämmiä, mutta täytyy joku päivä kokeilla.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
1 vinkki
Keskustelu
28 viestiä, 2 aloitusta
Rekisteröitynyt
5.3.2010 17:04