oulaliina

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Missä matkaillut keliaakikkona? 12.3.2015 08:41

    Heips! Kenellään kokemusta gluteenittomana reissaamisesta Puolassa?

    Alkuun nyt sen verran, että itselläni ei ole keliakiaa (testit tehty asianmukaisesti), mutta vehnä on todella ongelmallinen, ohraa ja ruista siedän kohtuullisina määrinä. Uusissa tilanteissa "luontaisesti gluteeniton" on ollut helppo ratkaisu selittää lyhyesti, mitä pystyn syömään. Ja Suomen ulkopuolella vehnä nyt muutenkin on se pääasiallisesti käytetty vilja.

    Varmaan puolankielinen sepustus rajoitteesta voisi helpottaa. Miten on käynyt esim. leivitysten ja kastikkeiden kanssa, monesti kun suomeksikin vehnärajoitteesta selittäessä tulee vastaan näitä "hups, enpäs tajunut korppujauhoja ja kastikkeen suurustetta" -tilanteita?

  • Keliakiatestiin menossa 20.5.2014 20:50

    Juups, eli ruista on mennyt ihan kiitettäviä määriä tässä vilja-altistuksessa. Ja kaipa sitä lääkärin sanaan voi luottaa, kun sanoi, että kyllä ne vasta-aineet ohralla ja rukiillakin saa nostettua, jos keliakia löytyy. Refluksiin on lääkityksenä Nexiumia vastaava reseptillä, ja se tuntuu toimivan.

    Itse en oikein vieläkään jaksa uskoa, että keliakia sieltä löytyisi. Tietysti keliakia voi olla todella piilevänä, mutta alun "kuitushokin" jälkeen vatsa on toiminut ihan hyvin ja ainoat vaivat ovat tuo refluksi ja naaman kukkiminen. Naama siis näyttää siltä kuin olisi menkat koko ajan alkamassa. Niin ja kevyt väsymys, johon saattaa toki vaikuttaa noin sata muutakin asiaa, kuten kahvin juonnin lopettaminen.

    Noh, olkoot tulos keliakiatestissä mikä tahansa, eipä ole kovin vaikea palata ainakaan vähäleipäiseen ruokavalioon. Gluteenin osuus tulee olemaan varmasti pieni jatkossakin, vaikka keliakiaa ei löytyisikään, gluteeni kun ei nyt varsinaisesti tunnu hyvinvointia lisäävän.

  • Keliakiatestiin menossa 14.5.2014 18:43

    Heips!

    Ekaa viestiä tänne kirjoittelen.

    Eli taustana se, että vehnä on tässä muutaman vuoden ajan ollut melkoisen ongelmallinen, aiheuttaa ikäviä vatsanväänteitä, närästystä ja kummaa makua suussa. Noita tulee hyvinkin pienistä määristä.

    En ole keliakiaa oikein osannut epäillä, koska ruis on sopinut kohtuukäytettynä ihan hyvin ja hempatkin ovat aina olleet hyvät. Nyt on kuitenkin sitten viime syksystä asti vaivannut kummallinen refluksi. Refluksia on itsellä helpottanut gluteeniviljojen vähentäminen, minkä takia niiden syönti on on ollut talven aikana todella vähäistä (lähinnä jäämiä kauraleivissä, ja tuota kauraleipääkin melko harvoin).

    No nyt olen keskustellut asiasta lääkärin kanssa, ja mystisesti jatkuvien refluksiongelmien takia otetaan varalta keliakiakokeet. Mainitsin tuosta vähägluteenisista syömisistä ja vehnäongelmasta. Pitäisi kuulemma riittää sellainen kuukauden altistusjakso verikokeeseen pelkkää ohraa ja ruista. Eräällä toisella foorumilla kuitenkin kirjoiteltiin, että vehnällä saisi todennäköisimmin nuo vasta-aineet nousemaan, jos sikseen on.

    Onko täällä enemmän tietämystä asiasta? Rukiin ja ohran puputtaminen nyt lähinnä aiheuttaa refluksia, johon nyt on kaikessa äsyttävyydessään jo vähän tottunut, mutta vatsan väänteet tähän lisäksi vehnästä ei houkuttele.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,018s