Gluteeniyliherkkyys vrt keliakia?! – 25.12.2013 20:19
Kiva kuulla teidän kokemuksia, että en ole ainoa. :P
Seuraava kysymys: Oletteko jättäneet gluteenin lisäksi muita ruoka-aineita pois?
Mulla on ollut nyt syksyn eräänlainen eliminaatiodieetti, eli monta eri ruokaa kieltolistalla, ja pitää yksitellen kokeilla palaako oireet jos niitä syö. Gluteeniviljat olen suurimmalla varmuudella todennut tällä tavalla oireita aiheuttaviksi, lisäksi joitakin mausteita ja kasviksia. Mietin vaan onko näillä asioilla jotain yhteyttä...
Ja vielä toinen: Kuinka pienestä määrästä gluteenia saatte oireita? Jos siis olet vaikka vahingossa syönyt jotain gluteenin kanssa kontaminoitunutta, miten kävi?
Miksi keliaakikolle pitää olla omat tarjoilut? – 17.12.2013 11:53
Luultavasti siksi että ihmiset kuvittelee että gluteeniton leivonta ja ruuanlaitto on vaikeeta eikä jaksa ottaa selvää miten se onnistuisi.
Gluteeniyliherkkyys vrt keliakia?! – 16.12.2013 16:08
Joo kyllä mullakin akuutit oireet helpotti jo muutamassa päivässä, mutta edelleen on ajoittain maha vähän kipeä. Lisäksi olen tahattomasti laihtunut muutaman kilon tässä syksyn ja tämän ruokavaliokokeilun aikana.
Mietin vaan onko kyse yksinkertasesti siitä etten älyä syödä tarpeeksi kun ruoka-aineita on rajotettu, vai jostain muusta häröstä esim. ruuan imeytymisen suheen? Missä vaiheessa pitää huolestua (alipainoon on kyllä vielä matkaa n. 15kg ;D)?
porajata kirjoitti:
Gluteeniton pannari? – 15.12.2013 15:37
Tää on mun mielestä aika hyvää: http://keittiojapuutarha.blogspot.fi/2013/12/banaani-rahkapannari.html
Ei ihan tavan pannarin makunen, mutta kivaa vaihteluksi. Muuten oon tehnyt pannaria ihan sillä että oon laittanut tavan pannaritaikinaan esim. kaura- ja perunajauhoa.
Gluteeniton pannari? – 15.12.2013 15:37
Tää on mun mielestä aika hyvää: http://keittiojapuutarha.blogspot.fi/2013/12/banaani-rahkapannari.html
Ei ihan tavan pannarin makunen, mutta kivaa vaihteluksi. Muuten oon tehnyt pannaria ihan sillä että oon laittanut tavan pannaritaikinaan esim. kaura- ja perunajauhoa.
Gluteeniyliherkkyys vrt keliakia?! – 15.12.2013 12:18
Hei! En oikein löytänyt haulla keskustelua aiheesta, joten päätinpä perustaa. Kirjoittelin jo vähän samasta aiheesta tuonne Ei keliakiaa?-keskusteluun, mutta arvelin että tämä aihe voisi "ansaita" ihan omankin ketjun.
Ilmeisesti siis on ihmisiä, minä itse mukaanlukien, jotka eivät siedä gluteiinia, mutta joilla ei ole todettu keliakiaa. Itse en ole käynyt edes tähystyksessä, koska verikoe oli puhdas. Kuitenkin saan vatsaoireita jo suhteellisen pienestä määrästä tavan viljatuotteita, esim. pieni pala ruisleipää teki mahan kipeäksi ja sekaisin, kun söin ihan kokeilun vuoksi. Speltillä sain aikaan vielä paljon pahemman olon kun luulin että se sopisi ja söin koko lautasellisen. :o
Onko muita joilla on samanlainen tilanne?
Kuinka tarkasti vältätte gluteiinia, siis esim. keittiövälineiden puhtauden yms. suhteen?
Onko näissä olosuhteissa syytä epäillä että keliakia olisi kuitenkin mahdollinen?
Entä kuinka kauan teillä, jotka olette kokeilleet gluteiinitonta dieettiä ilman keliakiadiagnoosia, meni sen aloittamisesta siihen että oireet helpotti/ loppui?
Ikäviä tilanteita – 4.12.2013 19:45
Tuli tätä ketjua lukiessä mieleen, että just yks kerta oli vähän samanlainen tilanne kun olin sukulaisten luona kahvilla. Ne on tottunut siihen että a) en yleensä voi syödä perusleivonnaisia ja b) juon teetä enkä kahvia (ja meidän porukassa on muitakin ei-kahvinjuojia). Yleensä olen myös tottunut itse viemäät omat kahvileivät mukana, mutta tällä kertaa ei sattunut mitään mukaan kun ei nyt suoranaisesti tehnyt mieli mitään. Kun kysyttiin kahvit ja teet sanoin juovani teetä. Sitten kun vähän ajan päästä kutsuttiin pöytään, sain todetaa että edes vedenkeitintä ei oltu otettu esille, eikä mulle ollut pöydässä edes kattausta tai tuolia. Eli ainoastaan kahvinjuojia vastaava määrä kahvikuppeja oli katettu. :O Ei tullut yhtään ulkopuolinen olo tai mitään joo.
Raili ja muut suklaaongelmista kärsivät, voihan suklaassa olla joku muukin aines joka ärsyttää? Esim. maito/laktoosi tai soijalesiitiini (onko sitä fazerin suklaissa, en oo tarkistanu)? Mullakin tuntuu joskus suuret määrät suklaata ärsyttävän mahaa, itse epäilen noita edellä mainittuja.
Edit. Hupsista vastasin näköjään joihinkin vanhoihin viesteihin, kun luulin että oon jo vikalla sivulla. No asiasisältö pitää silti paikkansa...
Ei keliakiaa, vai? – 29.11.2013 14:15
Hei! Mulla on hieman samantapainen tilanne kuin monella muulla täällä kirjoittaneella:d verikokeessa ei näkynyt mitään (eikä sitten tutkittu enempää koska lääkäri oli sitä mieltä että toiminnallinen vatsa ongelma) mutta gluteeniviljat selvästi aiheuttaa oireita. Jo melko pieni määrä, esim puolikas siivu ruisleipää, jota varta vasten kokeilin pari päivää sitten teki aika kovasti mahan kipeäksi ja sekasin.
Mietin nyt kuinka tarkkana pitäisi sitten jatkossa olla? eli voiko olla keliakia vaikka verikokeessa ei näkynyt mitään, vai voiko syödä esim tavallista kauraa jos siitä ei tule oireita?? Kun eikös se ole vaarallista syödä gluteenia jos on keliakia?
Mun vatsaoireiden syyksi epäillään vahvasti kyllä fodmap-hiilihydraatteja, joihin myös vehnä, ruis yms kuuluu, eli tämä on myös varsin mahdollinen selitys. Tämän vaan saa selville ainoastaan kokeilemalla niin että ensin on syömättä kaikkia epäiltyjä ruokia ja sitten syö niitä yksi kerrallaan, enkä ole vielä ehtinyt testata juuri muita ruokia kuin nuo viljat (ruis ja speltti).
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Keskustelu
58 viestiä, 4 aloitusta
Rekisteröitynyt
29.11.2013 13:51