Retkeilemässä – 24.6.2014 14:22
Hei!
Olen lähdössä heinäkuussa parin päivän purjehdusreissulle ja eväät mietityttää. Tavaraa saa kyllä kulkemaan niin paljon kun veneeseen jaksaa kaupasta kantaa eli kuljetus ei ole ongelma, mutta kylmäsäilytystä ei ole. Ruokaa voi tehdä trangialla kun vene on laiturissa, eli käytännössä illalla pystyy tekemään yhden lämpimän pääruuan ja esim. aamulla kuumaa vettä termokseen. Muut eväät pitäisi pystyä syömään vauhdissa keinuvassa veneessä.
Ruokavammat mm. gluteeniton, laktoositon, ei pähkinää, ei soijaa tai papuja, ei omenaa tai persikkaa.
Hyviä ideoita? Mitä te pakkaisitte mukaan?
Kesä ja jäätelökioskit – 1.6.2014 14:18
Onko ajankohtaista tietoa siitä onko kioskijäätelöt yleensä gluteenittomia (siis itse jäätelöt, jos ottaa kippoon)? Entä kastikkeet yms. hilut?
Galluppia – 12.5.2014 14:02
Mäkin melkein sanoisin että Semper, mutta myös Provena toimii ihan jees esim. leivontaan.
Gluteeniton lentokoneessa – 2.5.2014 14:33
Mulla on ainakin yleensä junassa eväänä rasia, jossa on sotkettuna tonnikalaa+riisiä+tomaattipyrettä+yrttejä ja raejuustoa (ei sotkettu sekaan) ja lisäksi rahkoja. Luulisi toimivan lentokoneessakin? Vai mitenhän rahkat menee näitten nestesääntöjen kanssa? Niitä ainakin varmaan saa myös kentältä kioskista.
gluteenille herkkyyttä? – 2.5.2014 14:30
Joo kannattaa mennä lääkärille jos et ole jo käynyt. Tuo voi ihan hyvin olla jotain gluteeniherkkyyttä tai keliakiaa, mutta myös jotain muuta. Joka tapauksessa olisi hyvä selvittää mistä on kyse kun noin paljon oot laihtunut.
Mullakin on joku hämärä suunnilleen samassa iässä puhjennut diagnosoimaton gluteenivamma, vaikka oon eri lääkäreillä rampannut, eli sieltä ei välttämättä saa varmuutta, mutta kannattaa ainakin katsoa mitä verikokeet näyttää.
Gluteenittoman kokeilun jälkeen keliakian oireita – 21.4.2014 13:33
Mulla on melko samantapainen tilanne (fodmap-ruokavalio, testeissä ei näkynyt mitään jne) ja oon huomannut että kun olin välttänyt viljoja jonkun aikaa pienistäkin määristä alkoi tulla oireita. :O Nyt oon sitten täysin gluteenittomalla ja vatsaoireet on lähes hävinnyt.
Ihokeliakian oireita? – 23.3.2014 22:20
Sattuipa sopiva ketju niin tulen minäkin kyselemään: onko ihokeliakia aina sellasta että tulee ihan hirvee ihottuma vai voiko sitä olla "lievää"? Onko ihokeliaakikoilla myös vatsaoireita?
Mulla on kaikenlaista omituista häikkää ihon kanssa, mikä voi olla ihan perus atopiaa, mutta toisaalta on helpottanut gluteenittomalla ruokavaliolla (ei diagnoosia, verikokeet katottu, mutta käytännössä viljat tuntuu laittavan mahan sekasin). Erityisesti mulle tulee käsiin pieniä vesirakkuloita jotka muodostaa laajempia ihottumalänttejä. Lisäksi jalkoihin (reisiin, polviin, sääriin) tulee läihnnä finnin näkösiä mutta hyttysenpureman lailla kutisevia näppyjä. Tosiaan varsinkin käsi-ihottuma on tuntunut seurailevan vatsaoireita. :o
Ylläs/ Äkäslompolo! – 16.3.2014 12:09
Kiitos muistutuksesta, oli joo tarkoitus laittaa tänne matkaraporttia mutta unohdin.
Olimme siis Äkäslompolon kylän liepeillä vuokramökissä, ja pääasiassa laitoimmet sapuskat itse. Äkäslompolon keskustassa on oikein hyvin varusteltu Jounin kauppa, josta sai myös useita sortteja gluteenittomia pastoja, jauhoja, joitakin pakasteleivonnaisia jne. Eli valikoima vastaa mitä tahansa perusmarkettia.
Latukahviloissa en pahemmin kysellyt gluteenittomien leivonnaisten perään, kun yleensä oli omat eväät mukana hiihtolenkeillä. Elämänluukku-kahvilasa söin päivän keiton, jonka sivuun tarjosivat riisikakkua kun kysyin onko se keitto gluteenitonta. Mutta tosiaan taukopaikkoja myös omien eväiden syömiseen löytyy runsaasti.
Lähtöpäivänä kävimme syömässä Revontuliravintola Porossa (keskustan laitamilla), jossa oli listaan merkitty gluteenittomat annokset ja muutenkin oikein hyvä ruoka (söin rautua). http://www.lappvillage.fi/ravintola.html
Kontaminaatio - kuinka tarkkaan pitää varoa? – 7.3.2014 19:59
Mäkin mietin just tota että voiko tiskissä jäädä jäämiä? :o
Kontaminaatio - kuinka tarkkaan pitää varoa? – 6.3.2014 11:34
Kuinka helposti gluteeni "tarttuu" keittiössä? Esim jos laskee haarukan pöydälle jossa on (mahdollisesti) leivän muruja? Tai jos säilyttää gluteenillisia ja gluteenittomia jauhoja ja hiutaleita samassa kaapissa?
Onko mitään yleispätevää ohjetta mitä kaikkea pitää ottaa huomioon kontaminaation välttämiseksi? ?
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Keskustelu
58 viestiä, 4 aloitusta
Rekisteröitynyt
29.11.2013 13:51