kelimikko
Keskusteluviestit
-
Kaurasta kysymys!
– 19.8.2013 11:06
Stick kirjoitti:
Se on näköjään paljon kiinni henkilöstä, tuo kaura-asiakin. Minä olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla 1998 vuodesta lähtien, mielestäni aika tarkka ruokavalion suhteen. Nyt jo useita vuosia olen syönyt lähes joka ikinen aamu Myllyn Paras hiutaleista tehtya puuroa. Viime kesänä kävin viimeksi verikokeissa ja kaikki arvot loistavassa kunnossa. Lääkärin toteamus oli että jatka vaan samaan malliin.
Olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota muutaman kuukauden ihan positiivisin vaikutuksin. Syyt gluteenittoman ruokavalion kokeiluun ovat itselle moninaiset. Keliakiaa testattu vasta verikokeen avulla, joka negatiivinen.
Viljaakin on tullut syötyä aiemmin hyvinkin runsaasti. Mahdollisesti kuulun tuohon keliaakikkojen suurimpaan ryhmään eli 'oireettomat' - mahdollista herkkyyttä on, mutta mitään voimakkaita oireita ei ilmene.
Toki oireitakin ollut, mutta kelleppä ei tulisi turvotusta, ilmavaivoja ym. liiasta viljasta. Ärtyneen paksusuolen -yhtymää on samoin epäilty jo vuosikymmeniä.
Kauraa tullut syötyä gluteenittoman ruokavalion aikana vain Semperin gluteenittomien kaurahiutaleiden muodossa, lähinnä sämpylöissä, mutta itselle on samoin noussut mieleen käyttää ihan tavallisia hiutaleita, myös kaurapuuroon.
Tokihan kaurahiutaleiden joukkoon voi eksyä yksittäisiä vehnän tai muun jyviä, mutta luulisi, että pitoisuudet ovat hyvin pieniä. Massavirrat ovat tehdasluokan prosesseissa niin suuria, että muutama jyvä tai pieni jauhopöly on äärimmäisen marginaalista.
Kiloon kaurahiutaleita tarvittaneen jo kymmeniä ellei satoja tuhansia kauranjyviä, joten aika monta muutakin jyvää sekaan saa eksyä. Ja eihän esim. vehnässäkään ole kuin joku 6% itse gluteeniryhmän aineita eli siitä vielä lisäkerroin mukaan.
Karkeasti laskettuna 20mg/100g gluteenipitoisuudelle miljoonan kauranjyvän sekaan saisi sekoittua 333 kpl vehnänjyvää - oletuksena että kauran ja vehnän jyvät samankokoisia.
Toki on selvää, että herkimmille tämäkään ei tule kysymykseen saati sitten kaura ylipäätään, mutta tarkoitan tässä nyt tavallisen kaurahiutaleen ym. sopivuutta vain näille 'lievimmille' keliakia-oirehtiville.
Esim. jo vuodelta 2003 löytyvä tutkimus gluteenipitoisuuksista rohkaisisi kyllä syömään tavallista hiutaletta (ttp://www.evira.fi/attachments/elintarvikkeet/valvonta_ja_yrittajat/tutkim ukset_ja_projektit/arkisto/elintarvikkeiden_gluteenipitoisuuden_valvontatut kimuksen__2003__tulostaulukko.pdf).
Aiemmin tuli käytettyä Myllyn parhaan sekä Lidlin omaa pikakaurahiutaletta. Mahtaneeko kenelläkään olla tietoa noiden tuotteiden pitoisuuksista?
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.