Ikäviä tilanteita – 18.2.2015 22:45
Meinasin tuossa juuri juoda unettavaa yrttiteetä ennen nukkumaanmenoa. Oli uusi teepakkaus kaapissa ja rupesin lueskelemaan, että mitä yrttejä tämä yrttitee nyt sisälsikään. Juu, montaa lajia hyviä rauhoittavia yrttejä siitä löytyikin ja lisäksi
OHRAMALLASTA!!! Siis NIIN otti päähän. Teepaketti vähän lenteli keittiössä. Siis otti päähän moinen välinpitämättömyys valmistajalta ja myös oma huolimattomuus ostoksia tehdessä.
Kyseessä oli Yogi Tea Calming organic Linden Flovers,Chamomille,Rosehips.
Siis jälleen kerran: pitää AINA lukea ainesosaluettelo...Milloin opin?
Tuore diagnoosi – 14.2.2015 14:36
Hei Tintsu!
Mukavaa, että olet päässyt hyvään alkuun gluteenittomassa elämässä. Tosiaan, paljon on opittavaa, mutta reipas asenne auttaa eteenpäin.
Minulle leipominen on ollut alusta asti ykkösjuttu.
Olin ennenkin kohtalaisen innokas kotileipuri, mutta diagnoosin saatuani siitä tuli oikein harrastus.
Tosiaan sämpylätaikinan tekeminen on aika erilaista.
Kun psylliumjauheen lisää veteen ja antaa sen turvota kymmenen minuuttia, on tuloksena aivan järkyttävän näköistä räkää. Ei millään uskoisi, että siitä vielä sämpylätaikina kehkeytyy. Mutta
sinne vain jauhot ym. ainekset vispaten joukkoon, niin alkaa se yllättäen muistuttaa taikinaa. Psylliumin vaikutuksesta taikinaan muodostuu eräänlainen sitko, ja se on helppo pyöritellä sämpylöiksi. Nykyisin minusta itseleivotut sämpylät maistuvat aivan mahdottoman hyvälle, enkä viitsi semmoisia juurikaan kaupasta ostaa.
Hapanleipää välillä ostan ja olen myös todennut Eilamarin leivät parhaiksi. Myös Hannun Gluteenittomien tattari-pellavasämpylät ovat tajuttoman hyviä. Ajatuksiani gluteenittomasta leivonnasta löytyy aikaisemmista kirjoituksistani.
Minulle henkilökohtaisesti on vaikein paikka kylään meneminen. En ole muutenkaan kovin hyvä sosiaalisissa suhteissa ja nyt pitää vielä nirsoilla tarjoilujen kanssa ja pyytää erikoiskohtelua. Olen kuitenkin ottanut asenteen,
että menen kylään kutsuttaessa, meni syteen tai saveen. Ilmoitan aina etukäteen ruokavaliostani, mutta silti olen usein saanut tyytyä kovin vaatimattomaan tarjoiluun. Tietysti oikein mukavia yllätyksiäkin on sattunut. Ajattelen,
että seuraavalla kerralla emäntä osaa sitten vähän paremmin. Ei näitä juttuja itsekään hetkessä oppinut. Eli reipas asenne auttaa kyläilyssäkin.
Hyvää alkukevättä kaikille!
Keliakia mediassa – 17.9.2014 22:20
Tuo Apu-lehden artikkeli oli muuten varmaan täyttä asiaa, mutta siinä esitettiin väite, että gluteenittomat tuotteet ovat ravintoarvoltaan heikkolaatuisia ja vieläpä tylsän makuisia.
Herranjestas, jos näin on, niin miksi ihmeessä me keliaakikot suostumme ostamaan moisia tuotteita. Olen varma että myös erittäin hyviä tuotteita on olemassa, ostakaamme siis vain sellaisia. Jos ei muuten löydy, niin kokataan ja leivotaan itse
terveellisistä ja maukkaista raaka-aineista.
Kasvovoiteessa mainitaan ruiskukkauute, uskaltaako – 17.9.2014 21:51
Kuules nyt J-T, ruiskukka on se soma sininen kukka joka kasvaa pellon pientareella tai puutarhassa. Sillä ei ole mitään tekemistä minkään viljan kanssa. Paitsi että kasvaa pellolla.
Jos jossakin kosmetiikatuotteessa kuitenkin on jotain ihmeen vehnäuutetta, on se virallisen tiedon mukaan silti turvallista.
Jotkut kuitenkin kokevat saavansa iho-oireita tämmöistä tuotetta käytettyään, ja saattaahan sitä suuhunkin joutua. Jätän sellaiset epäilyttävät tuotteet mieluummin kauppaan.
Ruiskukka siis ei ole vilja, joten käytä vaan voidetta.
Parhaat jauhot? – 7.9.2014 23:23
Hei Willa ja Lopomin!
Pääsempä esittelemään reilun kolmen vuoden kokemustani gluteenittomista jauhoista!
Aikaisemmin jo hehkutin hyviä jauhoseoksia, joita mielestäni ovat Jytte-jauho, sekä vaalea että tumma, ja Virtasalmen viljatuotteen vaalea jauhoseos. Nämä ovat hyviä perusjauhoja sekä kahvileipiin että ruokaleipiin.
Lisäksi tarvitaan ehdottomasti tattarijauhoa, varsinkin ruokaleipiin, mutta myös makeiden leivonnaisten reseptejä löytyy. Esimerkiksi maustekakku, jonka resepti löytyy Keskisen myllyn tattarijauhopakkauksesta. Tattarihiutaleista voi keittää kunnon aamupuuroa, mutta paras puuro tulee mielestäni Keskisen myllyn tattarirouheesta. Siitä voi keittää myös "mannapuuroa" ja marjapuuroja.
Maissijauhot (ei siis maissitärkkelys) ovat parhaita kastikkeiden suurustamiseen. Voi käyttää täsmälleen niinkuin vehnäjauhoja. Maissijauhot käyvät myös moneen leivonnaiseen ja lettuihin. Tänään paistoin lettuja Provena kauraleipäjauhoseoksesta ja maissijauhosta. Olivat tosi hyviä.
Suosikaa aina täysjyvämaissijauhoja. Toimivat ihan yhtä hyvin,
kuin ydinjauhot.
Teff-jauhoja käytetään usein suklaakakkujen leivontaan. Ne ovatkin tosi tervellinen vaihtoehto tärkkelysmössöjauhoille. Reseptejä löytyy mm. jauhopakkauksista. Myös karjalanpiirakoihin käyttetään teff-jauhoa. Muistaakseni Oriolan sivuilta (gluteeniton maailma) löytyy resepti, jossa käytetään tummaa Jytteä ja teff-jauhoa. Kokeilin sitä kerran ja oikein hyviä tuli. En tosin ole mikään piirakkamestari, mutta ehkä vielä opin...Teff- jauholla saa myös makua, väriä ja kuitua ihan tavallisiin sämpylöihin.
Riisijauhot ovat myös tarpellisia, mutta suosikaa aina täysjyväriisiä. Tähän asti täysjyvä on toiminut aina, vaikka reseptissä olisi suositeltu vaaleaa riisijauhoa.
Mantelijauho on ihan kiinnostava juttu. Karppaajien sivuilta löytyy runsaasti reseptejä. Tähän asti kokeiluni ovat ollet oikein maukkaita, joskin hiukan erikoisia. Paras kokeilemani suolaisen piirakan pohja tehdään manteli- ja tattarijauhosta.
Löytyy Ruoka-aikamatka - blogista nimellä savukalapiirakka.
Kokeilkaa ihmeessä!
Olen tosiaan ihan hurahtanut leipomiseen ja se on suurinpiirtein lempipuuhaani! Näkisittepä jauhohaappini, se suorastaan pursuilee hyviä gluteenittomia jauhoja. Paljon enemmän jauhoja nyt, kuin silloin ennen diagnoosia!
Hyviä leipomisia kaikille!
MixWell-jauhoja Turusta? – 2.9.2014 21:47
Hei, Skanssin Citymarketin gluteenittomassa hyllyssä näin po. jauhoja. Muutenkin Skanssin cittarin gluteeniton valikoima on aika hyvä, joten ei varmaan ihan hukkareissu tule. Löytyy myös Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoa sekä Jytte-jauhoa, jotka ovat mainioita herkkujen leipomiseen. Siis niinpaljon parempia kuin kaiken maailman tärkkelysmössöjauhot. Gluteenittoman hyllyn järjestys vain on aika sekava. Jauhoseokset löytyvät ihan sattumanvaraisista paikoista...
Tuore diagnoosi, mitä saan/en saa syödä? – 26.8.2014 22:23
Hei!
Kärsivällisyyttä vaan sinulle uusien asioiden opettelussa.On tosiaan oltava sairaan tarkka. Kaikissa mahdollisissa tuotteissa voi olla "saattaa sisältää"-varoitus. Esimerkiksi työpaikan kahviautomaatin kahvimaidossa. Muista tarkistaa!
Vehnätärkkelyksestä ei kannata kovasti innostua. Se on täysin turha ja hyvin ravintoköyhä tuote. Se ainoastaan lihottaa, eikä edes maistu hyvälle. Myös monet jauhoseokset sisältävät pääasiassa tärkkelystä ja myös maistuvat sille. Olen aina ihmetellyt, miksi meidän keliaakikkojen pitäisi leipoa tärkkelyksestä, kun maailmassa on vaikka kuinka paljon hyviä ja terveellisiä gluteenittomia viljoja. Jauhoseoksista kunnollisia ovat Virtasalmen viljatuotteen vaalea jauhoseos ja Jytte-jauho.
Siis leipoa kannattaa, saat parempia ja halvempia leivonnaisia.
Reippaalla asenteella pärjäät varmasti, vaikka joskus ottaakin päähän...
Mitä ruisleivän tilalle? – 2.7.2014 21:04
Ihan parhaita hapanleipiä ovat Eilamari-leipomon tummat leivät.
Ne ovat aivan uskomattoman "ruisleipämäisiä". Myös Moilasen tattarileipä on aivan kelvollista, samoin kuin vuohelan tattarirevityt ja -limput. Itse leipoen onnistuu mainio reikäleipä Linseed oy:n Lumina reikäleipäjauhoseoksesta. Vaihtoehttoja siis onneksi löytyy.
Kiinalaisen ravintolan kastikkeista... – 31.3.2014 22:17
Hei!
Olen jonkinverran kokkaillut itse kiinalaista ruokaa, ja kaikissa resepteissä neuvotaan suurustamaan kastikkeet perunajauholla. Voi se varmaan maissitärkkelystäkin olla.
Täällä kotinurkilla onnistuin opettamaan lähikiinalaisen tarjoilijalle, mitä gluteeniton tarkoittaa. Sen jälkeen ei ole ollut ongelmia ja Koffin ykköstäkin löytyy!
Oireeton keliakia - kannattaako? – 16.3.2014 22:57
Hei Mamie!
Niinkuin edellä jo luit, voi suolistosyöpä olla seurauksena hoitamattomasta keliakiasta. Ymmärtääkseni vielä yleisempi seuraus on osteoporoosi eli luuston haurastuminen. Jatkuvasti kuulee kertomuksia potilaista, joilla on todettu keliakia vasta kun on tullut useita luunmurtumia tai pahoja selkäongelmia. Osteoporoosi voi invalidisoida pahasti, eikä todellakaan ole mitenkään hauskaa. Näillä potilailla on yleensä ollut oireeton keliakia, joten tauti on ehtinyt kehittyä pitkälle, ennen diagnoosia.
Ole siis onnellinen, että olet saanut diagnoosin ajoissa ja voit vaikuttaa terveyteesi noudattamalla tarkasti ruokavaliota.
Onnistut varmaan gluteenittomuudessa myös ulkomailla, kun opettelet leipomaan ja kokkaamaan itse. Itse tekeminen myös vähentää kustannuksia. Lueskele tarkkaan tätä sivustoa, niin saat runsaasti vinkkejä niin matkustamiseen kuin kokkaukseenkin.
Ajattelepas elämää vaikka jatkuvien invalidisoivien selkäkipujen kanssa, niin motivoidut varmaan paremmin dieetin noudattamiseen.
Löydät varmaan vertaistukea myös keliakialiiton nuortentoiminnasta.
Voimia sinulle!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
5 vinkkiä
Keskustelu
59 viestiä
Kommentit
4 kommenttia
Rekisteröitynyt
30.9.2011 22:51