Kuinka kauan teillä meni keliakian hyväksymiseen? – 17.8.2009 11:58
hellu-hellu kirjoitti:
Kuinka kauan teillä meni keliakian hyväksymiseen? – 10.8.2009 23:20
Minulla on samanlainen asenne kuin Tepalla, eli positiivisesti ajattelemaan mitä kaikkea SAA syödä eikä mitä kaikkea EI SAA syödä.
Muutin pari viikkoa diagnoosini jälkeen Sveitsiin, jossa gluteenittomuus on melkolailla vaikeampaa kuin täällä Suomessa. En siis ehtinyt tutustua suomalaiseen gluteenittomien tuotteiden valikoimaan, vaan ryhdyin innolla tutkimaan mitä kaikkea Sveitsistä saa. Pärjäsin vuoden sillä mitä sieltä sai, joten totuin aika vähään. Olin siis Suomeen palattuani enemmän kuin ihmeissäni ja ihastuksissani kaikista ihanista gluteenittomista tuotteista ja siitä miten helppoa ravintoloissa oli asioida.
En senkään jälkeen ole antanut keliakian haitata matkustelua tai ulkomailla asumista, olen tehnyt pitkiäkin matkoja ja aina olen saanut jotain syötävää. Asuin jopa reilun pari vuotta Kiinassa, jossa gluteenitonta jauhoa ja pastaa sai vain sitä sinne itse matkalaukussa kantamalla. Ulkomailta keräämäni kokemuksen myötä olen osannut arvostaa enemmän ja enemmän Suomen tilannetta, siksi välillä ärsyttää suomalaisten keliaakikkojen valitus siitä kun ei saa syödä mitään, kun kuitenkin lähes jokaisesta kaupasta saa jotain gluteenitonta leipää, pastaa, keksiä yms ja suurimmassa osassa on vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja. Hyvin monella keliaakikolla asiat on aika paljon huonommin.
Leipäkone? – 10.8.2009 22:49
Minullakin on leipäkone, mutta se joutui muutossa varastoon, kun ei ole tullut käytettyä piiiiitkään aikaan. Opiskeluaikoina sitä tuli käytettyä säästömielessä, mutta nyt on leivän syönti jäänyt muutenkin vähälle, niin jos leivon, niin teen sämpylöitä uunissa. Alkuun oli kyllä koneen käyttö melkosta kokeilua ja aina jännitti että mitähän sieltä tänään tulee Mutta vähitellen opin tekemään hyvän mixin, käytin melko paljon kaurahiutaleita, mikä halventaa hintaa, antaa mun mielestä hyvää makua ja rakennekin paranee.
Eli ei siis muuta kun pitkää pinnaa kaikille uusille kokeilijoille, tarpeeks kun yrittää, niin hyvää tulee.
Oireet – 5.8.2009 18:09
Onpas tosiaan tullut mukavasti kommentteja, kiitos niistä kaikista!
Moneen otteeseen olenkin maininnut että ymmärrän toki että toiset oikeasti ovat kovin herkkiä gluteenille ja heidän elämänsä on sen takia astetta vaikeampaa kuin minun. Jos joskus otankin erivapauksia ja olen hieman välinpitämätön ruuan puhtauden suhteen, niin pyrin kuitenkin pitämään huolen siitä että en anna ymmärtää että se olisi kaikkien keliaakikkojen kohdalla mahdollista. Eli siis jos esim ravintolassa tarjoilija on huolimaton (laittaa normi leivän salaattiannokseni päälle, vaikka olen pyytänyt gluteenittoman annoksen, tms.) huomautan kyllä asiasta. Ja jos taas gluteenittomuus otetaan hyvin huomioon, pyrin siitäkin antamaan palautetta. Ja jos on ystävien kanssa puhetta siitä mitä voin syödä ja mitä en, yritän tehdä selväksi että satun olemaan vähemmän herkkä kuin monet muut keliaakikot. Eli siis välinpitämättömyyteni koskee lähinnä päivittäisiä henkilökohtaisia valintojani ja pyrin kaikessa toki lisäämään keliakian tunnettuutta.
KattiMatikka tuossa luetteli taas muistutukseksi mitä kaikkea hoitamaton keliakia voi aiheuttaa. Tottakai mietin sitä "saattaa sisältää gluteenia" -suklaata syödessäni, että aiheutanko sillä itselleni kaikki nuo sairaudet. Jos tunnen itseni terveeksi, oireita ei ole ja arvotkin pysyvät kohdallaan, onko silti mahdollista että suolistoni on tulehdustilassa ja minulla näin ollen hoitamaton keliakia? Vai voisiko olla että tuntemukseni ovatkin ihan oikeita ja on mahdollista että minun gluteenin sieto kykyni on selkeästi huonompi kuin normi ihmisillä, mutta kuitenkin korkeampi kuin keliaakikoilla keskimäärin?
Minua ärsytti hyvinkin paljon diagnoosin saatuani, ja ärsyttää vieläkin, se musta-valkoisuus millä asiaa käsiteltiin. Eli siis kaikki mahdollinen kielletään ihan varmuuden vuoksi ja kieltäydytään tunnustamasta että voi olla että toiset eivät ole aivan yhtä herkkiä kuin toiset. Enkä nyt puhu siitä että lähtisin syömään kokonaisen normaalin pitsan, enkä edes siitä että ottaisin niitä fasupaloja, kun tekee mieli, vaan lähinnä siitä että jätetään kauppaan esim kaikki sellaiset tuotteet, joissa ei erikseen lue että tuote on gluteeniton, vaikka tuoteselosteessa ei mainittaisikaan mitään gluteeniin viittaavaa.
Oireet – 5.8.2009 13:59
Komppaan Sussua, eli ihmetyttää toisten hysteria tästä aiheesta. Toki ymmärrän että toiset ovat oikeasti huomattavasti herkempiä kuin itse olen, mutta monien tuotteiden kohdalla pilkun tarkka gluteenittomuuden vaatimus pistää hieman ihmetyttämään. Suurin osa esim gluteenittomista jauhotuotteista sisältää jonkin verran gluteenia, tietenkin annettujen raja-arvojen puitteissa. Kun siis esim leivästä saatavaa kumulatiivista gluteenin määrää vertaa esim maustekastikkeiden gluteenin määrään, olen melko varma että leivästä sitä tulee enemmän. Maustekastikkeissa kun vehnää on yleensä hyvin pieni määrä, ja maustekastiketta käytetään usein esim 1rkl neljän hengen kastikkeeseen, eli lopulta yhden ihmisen saama gluteenin määrä on melko häviävän pieni. Vai olenko järkeilyssäni aivan hakoteillä?
Oluen juontianikin olen perustellut sillä, että oluen gluteenittomuuden raja-arvo on määritelty kymmenesosaan normaalituotteiden raja-arvosta ja käsittääkseni monien oluiden gluteenipitoisuus pyörii juuri raja-arvon tuntumassa. Gluteenittoman merkinnän saaminen ja ylläpitäminen maksaa kuitenkin tuottajalle maltaita (heh), eli moni tuottaja ei ihan sen takia jaksa vaivautua gluteenittomuusmerkintään. Korjatkaa jos olen väärässä.
Suomeen palattuani olen ollut suorastaan liikuttuneen hämmästynyt joidenkin ravintoloiden gluteenittomuuspyrkimyksistä. Esim eräässä ravintolassa tarjoilija valisti minua, että ruoka ei ole gluteenitonta, koska sen tekemisessä on käytetty olutta. En sitten viitsinyt samalta istumalta tilata suunnittelemaani tavallista olutta Ja jälleen kerran olen hyvin tietoinen että toisille tuo tarkkuus on vaadittavaa ja oikeasti olin pelkästään tyytyväinen, että tarjoilijakin oli niin valistunut gluteenittomasta ruokavaliosta.
Oireet – 5.8.2009 10:16
Lähinnä muiden keskusteluja seuratessa on tajunnut olevansa kovinkin onnekas, kun oireita ei ole ja ei tarvitse pingottaa sen suuremmin ruokavaliosta. Välillä kuitenkin mietin miten paljon oikeasti voisinkaan syödä gluteenia ilman että siitä on sen kummempaa haittaa. Mitään suuria kokeiluja en ole koskaan tietoisesti tehnyt ja vahingossakaan en ole kuin kerran syönyt haarukallisen vehnätortillasta tarjoilijan sekoilun takia.
Olen toisaalta jo niin tottunut tähän ruokavalioon, että eipä sitä "tavallista" elämää enää sen kummemmin kaipaakaan. Joskus kun käy kavereilla vierailuilla, niin toivoisi voivansa syödä mitä vaan, kun ne stressaa ihan liikaa siitä että saan jotain syötävää. Ulkomailla oleskelun jälkeen Suomi tuntuu paratiisilta sekä gluteenittomien tuotteiden suhteen että ravintoloiden gluuteenitietouden takia
Oireet – 4.8.2009 15:45
Eksyin tälle keskustelupalstalle vasta nyt vaikka keliakia todettiin minulla jo 7 vuotta sitten. Pohdinnoissa tuotteiden gluteenittomuudesta monet tokaisevat että koska oireita ei ole tullut, tuote on luultavasti gluteeniton. Tämä pisti miettimään, tuleeko kaikille tosiaan näkyviä/tuntuvia oireita gluteenin syömisestä?
Minulla keliakia todettiin vakavan anemian takia, mitään erityisiä oireita (pientä väsymystä lukuunottamatta) ei ollut. Aluksi noudatin gluteenitonta ruokavaliota pilkuntarkasti, tutkin kaikki tuotteet ja jätin hyllyyn jos vähänkin epäilytti. Muutama vuosi sitten muutin ulkomaille, jossa gluteeniton ruokavalio on täysin tuntematon käsite ja ruokahygienia ravintoloissa hyvinkin kyseenalaista. Siellä sitten elelin melko lailla mutu-tuntumalla, eli yleensä tarkistin lähinnä päällisin puolin että ruoassa ei ole jauhoja. Nykyään syön kaikenlaista kauraa, juon sillon tällöin olutta, ja jos esim suklaassa lukee "saattaa sisältää vehnää" voin maistaa sitä huoletta. Minulle ei koskaan ole tullut minkäänlaisia oireita, jotka yhdistäisin gluteenin syömiseen ja veri- ja tulehdusarvot ovat kohdallaan.
Onko täällä ketään, jolla on samansuuntaisia kokemuksia ja joka olisi yhtä huolimaton/ välinpitämätön ruokavalionsa suhteen? Vai ovatko kaikki enemmän tai vähemmän herkkiä? Tuleeko teille kaikille oireita jos satutte syömään jotain väärää? Voiko huolimattomuudestani olla haittaa, vaikka kaikki näyttää olevan kohdallaan?
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Keskustelu
7 viestiä, 1 aihe
Rekisteröitynyt
2.8.2009 21:53