Niveloireet keliakiassa – 17.2.2013 18:38
Ja kannattaa ottaa huomioon, kuten tuossa laittamassani videossakin sanotaan, että vaikka ohutsuolen koepaloissa ei löydettäisi keliakiaa, saattaa viljat olla noiden niveloireiden taustalla siitä huolimatta. Eli kun olet tähystyksessä käynyt, ja tulokset saanut, kannattaa sen jälkeen aloittaa gluteeniton ruokavalio ja kuulostella miltä kropassa tuntuu. Jos ja kun on noudattanut ko dieettiä esim. 3 kuukautta, voi kokeilla varoen, tuoda yllä mäainittuja viljoja uudelleen ruokavalioon. Ja mikäli oireet huononevat, tai ilmenee vatsavaivoja tms. on todennäköistä että sinulla on tuo gluteenisensitiivisyys. Joka siis tarkoittaa, että suolistosi ei siedä yhtään gluteeniviljoja, mutta voi olla herkistynyt myös maissille, hirssille ja tattarillekin. Eli niitäkin kannattaa pitää ainakin jonkin aikaa pois, ja kokeilla sitten vähän kerrallaan, mikä sopii.
Niveloireet keliakiassa – 17.2.2013 14:23
http://www.youtube.com/watch?v=cv5RwxYW8yA
hei Emily,
oheisen videopätkän olen tänne jo aiemminkin laittanut, tässä mielestäni tosi hyvin selostetaan gluteenisensitiivisyyden syntyjä, ja sitä että keliakia on vain yksi gluteenisensitiivisyyden ilmentymä. Eli mm. reuma (nivelreuma yms.) ovat gluteenisensitiivisyyden ilmenemismuotoja, samoin mainitsemasi niveltulehdukset. Erilaisia autoimmuuni sairauksia on n.200 jotka on liitetty gluteenisensitiivisyyteen.
Oheisessa videossa kehotetaan välttämään myös meille suomessa gluteenittomina pidettyjä viljoja, maissia, hirissiä ja tattaria. Riisiäkin, mutta siinä nuo proteiinimäärät ovat niin vähäisiä, että ne todennäköisesti sopivat useimmille glut.sensitiivisille. Itsekin suosin ns.luontaisesti gluteenitonta, ja nyttemmin olen vältellyt maissiakin. Hirssiä ja tattaria en koskaan juurikaan ole käyttänytkään, vain satunnaisesti. Tuohon etikka asiaan en osaa ottaa kantaa, oma käsitykseni on, että etikassa sen paremmin kuin viinassa (esim.vodka, whisky) joka on viljapohjaista ei enää valmiissa tuotteessa olisi altistavia proteiineja jäljellä, tosin en ole kemisti, että en voi satavaramasti tietää. Mutta ei se niin kauhean vaikeaa ole kokeilla muutama kuukausi, ilman etikkaakin ja ko alkoholeja.
Itse tosin joutuu paljon enemmän valmistamaan ruokansa, todellakin, suomessa (ja EU.alueella) gluteenittomaksi saa sanoa tuotetta, missä on kuitenkin esim.vehnätärkkelystä. Vehnätärkkelys on minunkin mielestäni ehdottomasti vältettävin. Samaa voisin sanoa kaurasta. Toki tietenkin kokeilemalla nämä parhaiten selviää, omaa kroppaa kuunnellen, ja vaikka jonkin sortin ruokapäiväkirjaa pitäen, että osaa yhdistellä asioita. Oireet kun voivat tulla viiveellä useammankin päivän kuluttua ns.väärän ruuan syömisestä.
Keliakia lehdissä – 6.2.2013 17:40
mikähän tässä jutussa nyt kuitenkin on se pointti...tuli mieleen, että jos ihminen ihan ite tekee havainnon, että mulle ei vehnäleipä sovi, että maha on siitä kipeä yms. epämiellyttävää, ja kun sen vehnän jättää pois niin olo paranee. Että jos siis syö gluteenitonta niin se on jotenkin paha, että ei vaan saa ite tehdä näitä "lääkärille" kuuluvia "tutkimuksia" ja tavoitella ja jopa saavuttaa terveempi olo. Että vaan virallisen keliakia diagnoosin saaneet on oikeutettuja gluteenittomaan leipään. Voihan olla että joku ihan vaan tykkääkin jostain moilasen leivästä ja sen takia sitä ostelee, tai vaikka jollekin sukulaiselle, joka joskus käy kylässä. Noita epämääräisiä oireita kun monella nykyään on, todellakin taustalla voi olla tiedostamaton keliakia, mutta myös ns.gluteenisensitiivisyys, joka voi aiheuttaa monen moisia oireita, mutta ei välttämättä näy missään verikokeissa eikä edes tähystyksessä.
Lapsen keliakiaepäily – 26.1.2013 20:46
Keliakia, vai onko sittenkään? – 23.1.2013 20:39
Joo, niin tutkitaan ja hyvä niin. Samoin tuota gluteenisensitiivisyyttä. Suomessa muistaakseni oli viime vuonna joku konferenssi jossa oli ihan ulkomaan eläviä ja professoreita tai jotain, ja pikkuhiljaa tuo glut.sensitiivisyyskin aletaan olevan tutkimisen arvoinen asia. Että vain keliakia ei ole viljojen sopimattomuuden taustalla yksistään. Mulla kans kun keliakia aikoinaan todettiin, niin ainoat varsinaiset oireet olivat vatsan turvotus ja ilmavaivat. Kipuja tai ripulia tms ei ollut. Ei ihmeemmin laihtumista tai muuten huonon imeytymisen merkkejä. Yleiskuntokin kohtalainen. Ja muistankin, että olen ko vaivoista kärsinyt jo nuoresta ja niistä joskus lääkäriltäkin kysellyt, että mistä johtuu kun aina koulun jälkeen iltapäivällä on mahavaivoja, niin lääkäri totesi, että niitä nyt on kaikilla ja että kaikillahan ilmavaivoja on, sehän on ihan normaalia...niinpä. No, onneksi nyt tiedän, että ei se ihan noinkaan mene. Ja viljattomalla olo oikeasti tuntuu normaalimmalta .
Keliakia, vai onko sittenkään? – 22.1.2013 18:55
Gluteeniyliherkkyys ja hypotyreoosi – 20.1.2013 12:30
Mahdollinen keliakia? – 15.1.2013 15:36
laitan tämän linkin minkä löysin vhh-terveysravinto sivustolta
Keliakiamessut 2013 – 14.1.2013 09:58
Mun mielestäni noi messut on niin kaupalliset ja vaan ns gluteenittomia tuotteita markkinoivia, että ei ihan niin välttämättä enää kiinnosta. (pari kertaa niissä käynyt aikaisemmin) No, tietysti jokaisen oma valinta.
Koko keliakia keskustelussa kaupallisuus ja erilaisten ns.normi viljojen korvaavat tuotteet on pääosassa kun ennemmin pitäisi keskittyä siihen miten potilasta tuetaan uudessa ruokavaliossa,ILMAN VILJOJA. Siis että viljat olisivat keliaakikolle vain ja ainoastaan herkkuna joskus ja jouluna. Ihan liian paljon tuputetaan ns.gluteenittomia viljoja joka paikkaan. Ilmankin pärjää. Ja useimmiten perustellaan sillä, että se kuuluu meidän kulttuuriin tai että mistä sitten kuituja saa...haloo, kasviksista, hedelmistä ja marjoista niitä saa ja ihan riittävästi.
Varsinkin kun meidän kelan tukikin on niin onnettoman pieni, niin paremmin pärjää, kun opettelee olemaan ilman puuroja ja myslejä ja leipää.Paljonko esim jossain kaukoidässä syödään ruisleipää tai aamuisin kaurapuuroa. Kyllä mainiosti pärjää ilman niitäkin.
Keliakia on niin monimutkainen juttu, ja siihen läheisesti liittyvä gluteeni sensitiivisyys, että toivoisin paljon enemmän tutkimusta suomessakin tälle alalle. Liitännäissairaudet ovat monella riesana kun ei myönnetä, että esim. kaura ei välttämättä ole yhtään sen parempi kuin ruis tai vehnäkään. Tai että jopa hirssissä, tattarissa ja maississa on gluteenin kaltaisia proteiineja jotka voivat olla keliaakikoille tai gluteenisensitiivisyydestä kärsiville sopimattomia. Ja joita käyettäessä suolisto ei pääsekään parenemaan toivotusti ja uusia vaivoja alkaa ilmetä. Monilla keliaakikoillahan on esim reumaa tai diabetesta. Tai päin vastoin, jos on sairastunut reumaan tai diabetekseen, voidaan muissa tutkimuksissa myöhemmin löytääkin myös keliakia.
Se, että nuo messut alkavat jo perjantaina taitaa johtua siitä, että siellä käy myös ruoka-alan ammattilaisia kuulostelemassa uusien tuotteiden mainoksia, jotka pääsevät varmaan työn puolesta osallistumaan tämän tapaisille messuille työpäivänäkin.
Keliakia ja liitännäissairaudet – 6.1.2013 13:46
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.