glutfree

Keskusteluviestit

1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • Teetettäisiinkö oma ruokavaliokortti? 5.3.2013 12:43

    Kannatettava ajatus, mutta kortin pitäisi olla mahdollinen myös niille jotka eivät ole syystä tai toisesta keliakialiiton jäseniä. Ja kortin pitää maksaa saman verran sekä jäseille että ei jäsenille. Uskottavuutta ehkä tuolta liiton "leimalla" ehkä voisi saada enemmän.

    Sinänsä tuo, että jotain kokkia ottaa pannuun laittaa erilaista safkaa "allergisille" ja muille erilaista ruokaa tarvitseville, on vähän hölmöö. Mun mielestäni kokilla on ns.näytön paikka ammattitaidosta, että osaa tehdä saman aterian toisinkin, niin, että asiakas on tyytyväinen saamaansa. Täällä meillä kun ruoka on niin himputin kallistakin, varsinkin ravintoloissa, niin kyllä se, että ateriasta maksaa yli 20e per ateria,niin mielestäni siihen pitää sisältyä sekä palvelualttiutta, että laatua kuin myös joustoa ja vielä vähän viitsimistäkin. Ei meitä "allergisia" vielä kuitenkaan enemmistöksi asti ole.

  • Maidosta 5.3.2013 12:34

    Eilen tuli prisman dokkari Ötsistä joka sieltä alpeilta löydettiin usemman tuhat vuotta muumioituneena. Nyt on sitten tutkittu mitä hän oli syönyt viimeisenä aterianaan. Ja tutkittu dna-ta ja vaikka mitä. Mainittiin myös, että Ötsi oli laktoosi intolerantti, kuten monet ovat, ja että laktoosi intoleranssi on enemmänkin luonnollinen tila kuin että sietäisi maitoa. Että useimmat sietävät lehmän maidon laktoosia hyvin lapsuudessa ja sitten aikuisemmalla iällä tuo laktoosia pilkkova entsyymi useimmilta katoaa. NO mulle tulikin mieleeni, että entäs jospas olisikin niin, että viljatuotteet eivät olekaan ihmiskropalle sopivaa ravintoa, joka mikä aiheuttaa keliakiaakin, ja näitä maitovaivoja. Ja kuten ed.joku mainitsi, että kun on keliakia hoidossa, maitokin taas sopii, näin useimmilla. Jotta siis oliskos ihmiskunta kuitenkin enemmän gluteeniyliherkkä kuin laktoosiyliherkkä, mene ja tiedä. Tutkimuksen alla tämä keliakia kyllä onneksi nykyään on paljolti, ympäri maailman. Suomessa varmaan (koska meillä on väestössä niin paljon keliaakikoita) niin ko tutkimuskin on edelläkävijän asemassa.

  • Oudoin ja yllättävin tuote, jossa gluteenia? 4.3.2013 09:28

    niin mun piti eilen vastaillakin, että missä oudossa yhteydessä olen törmännyt gluteeniin, siis pakaste ranskanperunoissa, ja jossain sinapissa oli joskus, merkkiä en ikäväkseni muista. Mutta kyllä todella tuoteselosteet saa tarkkaan syynätä, ja nyt kun on ollut tämä hevosenlihakohu, niin entistä skeptisemmäksi tulee, itse pyrin suurimman osan ruuastani valmistamaan alusta asti itse, puhtaista raaka-aineista esim. lihasta, kalasta, kanasta ja vihanneksista. Joissain mausteseoksissa muuten myös olen joskus törmännyt vehnään.

  • Maidosta 4.3.2013 09:24

    käsittääkseni siten, että monella keliaakikolla maitotuotteetkin on hankala yhtälö..

  • Oudoin ja yllättävin tuote, jossa gluteenia? 3.3.2013 19:29

    Joo, päivittäin käytettynä noiden tuotteiden käyttöä kannattaa vähentää tai vallan jättää käyttämättä. muuten en moiseen "saattaa sisältää" lauseeseen takertuisi. Lähinnä tuo lause laitetaan tuoteselosteeseen sen takia, että jos samassa tuotantotilassa vaikka eri linjastollakin käsitellään esim. keksejä, niin valio jäätelöihinsä melkein järjestään tuon lauseen laittaa. Itse uskon tuon lauseen olevan lähinnä siksi, että jos tuota lausetta ei olisi, ja joku sitten vahingokseen saisi esim. pahan allergia kohtauksen, ja vetäisi valion oikeuteen asiasta, niin valio joutuu huonoon valoon, jos asiasta ei varoiteta. Kun nyt tuo lauseke on joka paikassa (melkein) niin jos jollekin jotain allergiaoireita tulee, voidaan vedota siihen, että asiakkaan olisi pitänyt tietää, koska tuoteselosteessa näin sanotaan, eli vastuu siirretään kuluttajalle. Jos on todella tosi allerginen, niin kyllä tarkkana saapi olla, meidän keliaakikoiden ei onneksi vielä ainakaan ole todettu saavan mitään henkeä uhkaavia kohtauksia. siksi en itse niin fanaattsiesti suhtaudu moiseen lausekkeeseen ja syön jäätelöt ja joskus karkitkin hyvällä omalla tunnolla, en kuitenkaan päivittäin.

  • NY Timesin mielenkiintoinen juttu 26.2.2013 10:30

    Olipas mielenkiintoista. Siitähän on puhetta jo kauan ollut että kun on tutkittu suomalaislasten ja esim Pietarin seudun lasten terveyttä ja ennen kaikkea allergioiden esiintyvyyttä, suomessa lasten allergioiden yhteyteen on liitetty liian hygieninen ympäristö. Itse pidän syyllisenä runsasta antibioottien käyttöä, sekä myös liian hygieenistä ympäristöä. Antibiootit tuhoavat elimistöstä virusten ja tautien aiheuttajien lisäksi kaiken hyvänkin bakteerikannan. Suolistossa kun pitää olla puolustajabakteereja, mutta antibiooteilla ne tuhotaan ja nujerretaan. ja jotkut meistä ovat antibioottikuureja syöneet yhden jos toisenkin kuurin. Vasta viime vuosina on alettu ymmärtämään, että antibiootit eivät ole aina vain hyväksi ihmiselle. Ymmärrän kyllä jos on henkeä uhkaava tulehdus, esim verenmyrkytys, niin ilman muuta antibiootteja käytetään, mutta että joka räkätautiin muitta mutkitta niitä määrätään...Tuo liian hygieninen ympäristö taas on liikaa siivousta ja joskus liiankin kovilla myrkyillä. Olen myös kuullut siitä, että on tutkittu, että esim. karjatilallisten lapsilla on vähemmän allergioita, koska ilmeisesti karjan bakteerikantaa kulkeutuu kotiinkin vaikka lapset itse eivät karjan kanssa paljoa olisikaan tekemisissä.

  • HS: Gluteeniton dieetti on uusin muotivillitys 21.2.2013 20:12

    Mun mielestä taas on hyvä kun gluteenitonta ruokavaliota on alettu pitää ns.normiruokavaliota parempana. Että nekin joilla ei ole keliakiaa, oikeesti saavat avun esim.epämääräisiin vatsavaivoihinsa, erilaisiin tulehduksiin (myös siihen akneen) jne. Ja kyllä uskon myös, että gluteenittomuus esim. ravintoloissa ja valmisruoka puolella pysyy ainakin yhtä hyvällä tasolla kuin nykyisinkin, koska asiakkaan etu on myös ruoan tuottajan etu. Eihan ravintoloitsija voi sitä mistään tietää, minkä takia asiakas tilaa gluteenitonta, ellei asiakas itse ole sitä mieltä, että tilauksen ei sitten kuitenkaan olekaan niin väliä, vaikka ei gluteeniton olisikaan. Eli eihän asiakkaan tarvitse sitä syytä gluteenittomuuteensa erikseen paljastaa, sairasti keliakiaa tai ei.

  • Niveloireet keliakiassa 19.2.2013 11:14

    hei Tete,
    kyllä tuo luontaisesti gluteeniton on ehdottoman kannatettava. kihdin hoidossa yleensä kehotetaan välttämään rasvaa ja lihaa. Kun kuitenkin ihminen näitä kahta ravintoainetta tarvitsee ensisijaisesti. Kannattaa tutustua esim. karppaus.info:n sivustoon, jossa on myös kihdistä ja sen hoidosta vhh:lla tietoa. Kaiken kaikkiaan suurimman jo johonkin sairauteen sairastuneen ryhmä alkaisi voimaan paremmin kun jättäisi yleisesti ottaen kaikki viljatuoteet, makeiset, limsat ja einekset kauppaan ja söisivät puhdasta itse tehtyä ruokaa, ilman turhia rasvakammoja tai voi-pelkoa. Kihdin hoidossa yleisesti kannattaa välttää erityisesti sokeria ja sokeroituja tuotteita. Hedelmiä ja vihanneksia sekä marjoja kannattaa lisätä ruokavalioon, mutta kaikki missä on lisättyä sokeria, kannattaa jättää syömättä.

  • Keliakia, vai onko sittenkään? 19.2.2013 11:05

    Samaa mieltä Juulinin kanssa, että myös tuon kauran kanssa kannattaa olla tarkkana. Vaikka tuotteessa olisi keliakiamerkki ja sanottaisiin sen olevan ns.puhdaskauraa, niin sekään ei välttämättä sovi kaikille, ehkä ainakin alkuun olisi viisaampaa jättää sekin pois, ja muutaman kuukauden kuluttua vähitellen, tyyliin yksi teelusikallinen ensin ja siitä sitten vähän enemmän päivittäin lisäillen, kokeilla tuleeko oireita. Joskus vuosia sitten kauraa ei suositeltu suomessa keliaakikoille ollenkaan. Ja tiedän monia joille se ei tänäpäivänäkään ole sopivaa syötävää..

  • Keliakia, vai onko sittenkään? 18.2.2013 14:17

    dansemacabrelta kysyisin, että mitä on gluteeniton vehnä?

    Vehnä nimittäin useimmille on juurikin se suurin pahis, oli keliakia tai vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä. Meillä monissa keliaakikoille tarkoitetuissa tuotteissa käytetään vehnätärkkelystä ja sitä saa meillä sanoa gluteenittomaksi, mutta itse välttelen moisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista, koska vain luontaisesti gluteenittomat viljat maissi, riisi, kvinoa, tattari, hirssi ovat yleensä siedetyimmät. Vehnä (myös speltti) on erittäin gluteenista, ja jos on gluteenisensitiivisyyttä ja/tai keliakiaa, sitä ei pidä syödä.

    Marikalle sanoisin, että myöskään tähystyksessä ei aina saada selvitettyä keliakiaa. Jos kuitenkin on oireita viljojen syömisen yhteydessä, niin luultavasti sinulla on gluteenisensitiivisyyttä, joka pitemmällä aikavälillä voi ilmentyä myös keliakiana. Suolen pinta ei välttämättä heti tulehdu niin, että siitä koepaloissakaan saadaan selville mitään.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,014s