Keliakia, vai onko sittenkään? – 11.4.2013 20:07
Kannattaa tutustua karppaus.info:n sivustolle, ja etsiä haulla närästyksestä. Useimmiten kun on niin, että syöty ravinto on liian rasvatonta mutta saman aikaisesti liian hiilaripitoista ja sen tähden vatsa kapinoi mm. närästysvaivalla. Usein närästyslääkkeet pitkällä juoksulla vain pahentavat tilannetta vähentäessään entisestään vatsahappoja jotka ovat elintärkeitä ruoansulatukselle. Mutta tuolla karppaajien sivustolla on enemmän siitä, nyt en ikävä kyllä itse kerkee tähän hätään hakemaan linkkejä valmiiksi.
Keliakia, vai onko sittenkään? – 5.4.2013 11:41
Tuo nälän tunne tulee tosiaankin siitä, että elimistö huutaa ravinteita, ja tekee näin näläntunnetta. Eli vaikka syö, elimistö ei saa sitä mitä pitäisi. On siis mahdollista, että elimistössä on suurikin ravinteiden puutostila, vaikka henkilöllä olisi ylipainoakin. Toki alipainossa se on vielä ilmeisempää.
Meille keliakian hoidossa suositellaan käyttämään ns.gluteenittomia tuotteita, mutta ne eivät välttämättä poista kyseistä ongelmaa. Ja monesti nuo gluteenittomat ovat runsas hiilarisempia kuin ns.tavalliset viljatuotteet. Jolloin ne saattavat verensokerin säätelyssä / insuliinin erityksen kautta lihottaa, näin kävi minullekin keliakiadiagnoosin jälkee.
Eli kannattaa jättää kaikki viljat (myös siis ns.gluteenittomat) ja esim. 2 - 4 kk:n jälkeen tuoda ruokavalioon yksitellen gluteenittomia (hirssiä, tattaria, maissia, riisiä) viljoja, esim. viikko - kaksi - ehkä jopa kuukausi yhtä uutta viljalajia. Jos elimistö ei reagoi "negatiivisesti" toisin sanoen, epämääräisiä kolotuksia tai vaikka flunssan kaltaista oloa, migreeniä, finnejä, ihottumaa tms vastaavaa ei tule tuon koejakson aikana, todennäköisesti ko vilja silloin sopii. Kannattaa siis pitää päiväkirjaa syömisistään ja tuntemuksistaan testauksen aikana, jotta pääsee selville sopivista / sopimattomista tuotteista.
Viljojen aiheuttamat krempat ovat yleensä semmoisia, että ne eivät välttämättä vielä muutaman päivän kuluessa aiheuta oireita, vaan vasta joillakin useamman viikon käytön jälkeen. Tämä kannatta siis ottaa huomioon.
Kasvisten käyttöä aina suositellaan joka paikassa ja se on ihan perusasia, kasviksia pitää syödä runsaasti. Kasviksista saa paljon vitamiineja, hivenaineita ja kuituja, gluteenittomissa jauhoissa taas ei ole kuituja nimeksikään, joten ne senkin puolesta ovat huono valinta. Kuidun laatu kasviksissa on yleensä paljon parempi kuin viljatuotteissa, suolisto kiittää. Samoin tarvitaan päivittäin vaihtelevasti erilaisia lihaproteiinin lähteitä. Esimerkkinä tässä että henkilö joka painaa 60 kg, tarvitsee n.225 - 250 g verran naudan jauhelihaa päivässä, jotta tarvittava proteiinimäärä tulee täyteen. Toki koko proteiinimäärän ei tarvitse tulla jauhelihasta tämä oli vain yksi esimerkki,tuosta kuitenkin näkee, että suhteellisen paljon päivittäin tarvitaan proteiinia, jotta lihaksisto pysyy kunnossa. Myös lihassa, kalassa, kanassa, munissa on tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. www.fineli.fi sivustolta voi käydä itse laskeskelemassa mistä proteiinin lähteistä / kuinka paljon kutakin päivässä pitäisi syödä että tuo määrä täyttyy. Eli proteiinin tarpeen määrä menee suunnilleen niin, että jos ihanne paino on (tämä on siis myös laihdutettaessa) tuo 60 kg pitäisi proteiinia saada 1 g per kilo, näin ollen 60 g / pvä.
Erittäin tärkeänä pitää vielä muistaa hyvien rasvojen saanti. Jos ja kun viljat eli runsaimmin hiilaristuvat tuotteet jää ruokavaliosta pois, (lisättyä sokeria ei myöskään pidä syödä, sekin syrjäyttää kaiken terveellisemmän elimistöstä) energian saantikin vähenee huomattavasti. Ja vaikka laihduttaisikin, pitää ravinnosta saada rasvoja, jotka auttavat sekä vitamiinien imeytymisessä, että suoliston kunnon ylläpitämisessä. Hyviä ravintorasvoja on mm. pähkinöissä (ei maapähkinässä) ja siemenissä, voi on hyvä, samoin neitsyt kookos ja -oliiviöljy. Margariinit ja rypsiöljytuotteet kannattaa jättää kaupan hyllylle. Rasvoja voi käyttää ilman tunnontuskia, esim.höyrytettyjen vihannesten päällä, samoin kypsennyksessä, salaattiin voi lorauttaa extravirgin oliiviöljyä.
Uusia gluteenittomia tuotteita – 30.3.2013 13:02
Ihan ihmetellä täytyy, että kaupan valmisruokia näin paljon hehkutetaan...itse teen ruoat alusta loppuun perusraaka-aineista itse, ovat näin ollen 100 % gluteenittomia kuin yleensäkin viljattomia. (leivonnaisia en tarvii, sen enempää ns.gluteenittomiakaan, kaikkeen tottuu) Tiedän kyllä, että einekset on monelle äärikiireiselle päivän pelastus, mutta ei tuo itse tehden esim.munakkaan väsääminenkään kauaa vie ja senki voi maustaa vaikka kuinka itämaisittain jos haluaa. Kaiken laisten ruokaskandaalien jälkeen olen alkanut suhtautua hyvin skeptisesti näihin valmispöperöihin, mahtaako niissä ravinotainietakaan enää kovin paljon olla jäljellä kun kauppaan saapuessaankin ovat jo monesti useamman päivän vanhoja.
Keliakia, vai onko sittenkään? – 20.3.2013 20:37
Tämä gluteeniherkkyys/-sensitiivisyys on kyllä niin kimurantti juttu. Juuri tänään kuulin sukulaisesta, jolla jo todettu ihokeliakia vuosia sitten, olisi sairastunut johonkin toiseen autoimmuunisairauteen. Oletettavasti hänkin söi niiden ohjeiden mukaan mitä meille on opetettu pitkät ajat, kuten minäkin. toivottavasti tuo Ollin esiin tuoma asia ja tietoisuus pikkuhiljaa leviää niin ja että se otetaan todesta myös terveyden huollossa. Edelleen kun tuntuu olevan vallalla käsitys, että keliakia on vain yksi sairaus muiden joukossa ja muka ainoa, mikä johtuu viljoista. Ja että jos viljat on jotain "käsiteltyä" tärkkelysjauhoa (vehnätärkkelystä, maissitärkkelystä yms)niin kyllä niitä voi syödä. Kohtalaisen epäileväinen kyllä olen. Olen nyt ihan ilman minkäänlaisia viljoja ja maitotuotteita, kertoilen sitten kun muutama viikko on kulunut, että onko olotila selkiytynyt, kuten tuossa Marikakin sanoi, aivosumua tuntuu olevan täälläkin.
Keliakia, vai onko sittenkään? – 20.3.2013 18:34
http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiolo giset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/
Tässä lisäinfoa gluteeniherkkyydestä...aikas monimutkainen juttu. Tuo Olli oli myös studio55 maanantaina, katsomossa varmaan vielä näkyy.
D-vitamiinit – 15.3.2013 17:43
Ikäväkseni vaikka suurehkoja d-annoksia päivittäin otankin, on jo toinen "räkätauti" tälle talvelle meneillään. Tiedä häntä sitten, jos sillä on vaikutusta, että en ole paljon ulkoillut koko talvena. mutta jotenkin vaikka lensua nyt onkin,se tuntuu melko miedolta aikasempaan sairasteluun verrattuna. Yleensä kun olen heti ihan vetämättömissä ja yskin kuin viimeistä päivää. Nyt ei edes nenä vuoda, ja yskän kanssa pärjää ihan mukavasti.
5 kk gluteenittomalla.. – 15.3.2013 17:38
Mulla muistaakseni kesti verikoe tulokset pari-kolme viikkoa valmistua (melkein 10 v.sitten), asun pienehköllä paikkakunnalla ja verikokeet lähetetään suurempaan labraan tutkittavaksi. Tähyyn pääsinkin sitten kohtalaisen nopsaan kun verikoe oli plussalla oikein roppakaupalla. Mutta kuten tässä maassa tapahtuu, on nää terveydenhoitoasiat niin kunta / tapauskohtaisia. Yhdessä paikassa pääsee nopeaan hoitoon, toisessa jonotetaan joka asian takia viikkotolkulla. Mutta yleensä keliakia tiedetään olevan sen verran "paha" sairaus, että kyllä kohtuu nopsaan pitäisi päästä tutkimuksiin. Keliakian liitännäissairauksia kun on koko joukko, ja niiden puhkeamista voi lykätä, jos mahd.pian pystyy alottamaan gluteenittoman ruokavalion. Samoin erilaiset vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat voi olla keliakian seuralaisena (imeytyminen rikkinäisestä suolistosta on vaillinaista), jos ruokavalio ei ole kunnossa, joten lisäsairastamista voi tulla senkin takia.
5 kk gluteenittomalla.. – 12.3.2013 10:17
Olettaisin, että jos vatsaoireesi, ja tuo ihonkutina on palanneet, on oireet näkyvissä myös suolistossa, joka näin ollen helpottaa diagnoosin tekoa. Mahdollista on myös että sinulla on ns.ihokeliakia, joka oireillee etenkin kyynärpäiden, polvien ja pakaroiden ihottumana. Tuo gluteeniyliherkkyys todellakin on alettu vasta lääkärikunnassa ottaan huomioon (hitaasti mutta toivottavasti varmasti), yllä mainitsit, että suvussasi on psoria, ms-tautia, osteporoosia ja reumaa, kaikki gluteeniyliherkkyyden aiheuttamia sairauksia, eli heillekin kannattaisi vinkata gluteenitonta ruokavaliota, ainakin kokeeksi. Ohessa video mikä kannattaa katsoa, koskien gluteenisensitiivisyyttä, on olemassa n. 200 autoimmuunisairautta, joihin on linkitetty gluteeniyliherkkyys, ja keliakia on vain yksi ilmenemismuoto...joillekin jopa meillä gluteenittomina pidetyt viljat, hirssi, tattari ja maissi voivat aiheuttaa oireita.
http://www.youtube.com/watch?v=cv5RwxYW8yA
Viskiä, kiitos! – 10.3.2013 14:40
Kyllä viskiä voi käyttää sekoituksissa ihan siinä missä vodkaa tai giniäkin. (esim. whisky sour, tai irish coffee) Eikä se sen enempää häväistys ole, makuasioita, joista ei ehkä pidä kiistellä Itse pidän Jack Danielsista, silloin harvoin kun väkevämpiä tulee otettua, ja juurikin kipeälle kurkulle...tutkinut en sitten ole sen paremmin, että paraneeko kurkku sillä, mutta ainakin se helpottaa kurjaa oloa kun on flunssa tuloillaan.
Oudoin ja yllättävin tuote, jossa gluteenia? – 7.3.2013 19:54
Olipas aikas e-koodiviidakko, ja muutenkin täynnä teko-makuja, kahvi kahvina, ja jos maitoa tarvii niin ihan ehtaa sen olla pitää. Jo pelkästään noista e-koodeista voipi mennä maha sekaisin, ilman että olis hitustakaan gluteenia joukossa.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.