glutfree

Keskusteluviestit

1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • Väsymys 30.4.2013 14:24

    Ja kannattaa mittauttaa d3 vitamiinin tasonsa, se vasta väsyttääkin kun siitä on vajetta, yli 75 nmol/l pitäis tasot saada nousemaan, jotta olis hyvät ja terveyttä edistävät

  • Keliakiamessut 2013 28.4.2013 18:59

    Monena vuonnahan nuo messut aiemmin järjestettiin vain helsingissa. Nyt muutaman kerran on olleet tampereella, ja varmaan tampere keskeisyytensä vuoksi palvelee koko eteläsuomea paremmin kuin helsinki. Mutta tasapuolisuuden vuoksi olisi tietenkin hyvä jos näitä olisi muuallakin suomessa vaikka vuorovuosin.

  • Väsymys 28.4.2013 18:54

    Kopioin tämän keliakialiiton sivustolta:

    "Voiko keliaakikko käyttää etikkaa?

    Viinirypäleet, omenat, ohra, hirssi, durra, riisi — mm. kaikista näistä raaka-aineista valmistetaan maailmalla etikkaa. Ohrapohjaisessa etikassa ohra on käytetty ja tislattu alkoholiksi, joka valmistetaan etikaksi etikkahappobakteerien ja lähdeveden kanssa. Luonnollisessa käymisprosessissa etikkahappobakteerit muuttavat alkoholin etikaksi. Väkiviinaetikka on gluteeniton tuote.

    Viljasta valmistetun väkiviinaetikan rinnalla on myynnissä myös etikkaa, jota ei ole valmistettu käymismenetelmällä ohrasta vaan synteettisesti raakaöljystä. Etikkahaposta laimennetun tuotteen nimi on yksinkertaisesti etikka."

    Eli mä en kyllä ihan heti usko, että etikassa enää on mitään gluteeniin viittaavaa koska ensin alkoholin valmistusprosessissa tislaamista tehdään moneen kertaan ja sen jälkeen valmiista alkoholista etikkahappobakeerien avulla edelleen jalostetaan etikkaa.

    Samoin maltodekstriini useimminten valmistetaan maissitärkkelyksestä. Vehnätärkkelysjauhot on kyllä vehnägluteenia sisältäviä, jotkut herkät saavat niistä oireita, kuten minäkin. Vehnätärkkelystä on joissakin glutenittomiksi merkatuissa tuotteissa. Mutta joidenkin keliakia ei ole sieltä herkimmästä päästä, kokeilemalla ja omaa kroppaa kuuntelemalla se selviää.

    Missä majoneesissa muuten on gluteenia? Tai sillissä? Eihän näiden valmistuksessa käytetä mitään jauhoja????
    Makkaroissa ehkä joissakin on, esim ryyni-ja mustamakkarassa. Mutta pääsääntöisesti esim.grillimakkarat ovat kaikki gluteenittomia, nykyisin käytetään perunajauhoa jauhojen tilalla...Jäätelöissä voi olla keksiä tai keksinmurusia, tuoteselosteet siis kannattaa lukea tarkkaan. Sinappi ja ketsuppi ovat gluteenittomia, tuoteselosteesta sekin selviää. Itse en ole törmännyt gluteenilliseen sinappiin saatika ketsuppiin. Näitäkin kyllä voi vaikka valmistaa itsekin, niin ainakin tietää mistä on ko tuote tehty.

    Parhaiten tästä raaka-aine viidakosta yleensäkin selviää kun valmistaa itse ruokansa puhtaista raaka-aineista, joissa ei alunperinkään ole mitään gluteeniin viittaavaa. Esim. liha lihana ja lihajalosteet jää kauppaan. Samoin einekset ja muut valmisruoat.

  • Apuaa! 20.4.2013 21:06

    "En usko, että on mitään vatsatautia koska siihen yleensä liittyy oksentelut ja ripuli. joista kumpaakaan ei ole.."

    Mutta keliakiaakikolla voi väärään syömiseen liittyä oksntelua... ja ripulia. Tiedän henkilöitä jotka gluteenista saavat muutaman tunnin päästä väärin syötyään, ankaran oksentelun ja sen jälkeen järjettömän väsymyksen, mikä kestää jopa päiviä. tämä on kyllä niin yksilöllinen vaiva, että yleispätevät ohjeet ja muut on syytä kyseenalaistaa ja opetella vaan oma kroppa tuntemaan. Mikä kyllä myös on ehkä helpommin sanottu kuin tehty

  • Keliakia, vai onko sittenkään? 14.4.2013 19:51

    No en tarkoittanutkaan, että kasvissyöjäksi pitäisi...lihaa tarvitaan erityisesti b-vitamiinien takia, mutta myös muiden kivennäisten takia. Ihminen on lihan syöjä, mutta ei viljan, linnut on viljojen / siemenien syöjiä.
    No siis maito tuotteita ei aikuinen sinänsä tarvitse, kalkkia saa muualtakin, esim. lihasta, kalasta, kananmunista. Ja joistain kasviksistakin. ravintoaine määristä kannattaa tutustua www.fineli.fi sivustoon, jossa on vähiin päin kaikkien ruoka-aineiden koostumukset ja määrät, paljonko on esim.kalsiumia missäkin jutussa. Toi maito meillä on sinänsä hassu juttu kalkin suhteen, että jos esim.d3-vitamiinitasot on kovin matalat, ei kalkki sen enempää maidosta kuin kalkkitableteistakaan imeydy riittävästi. Ja useimmilla suomalaisilla on alhaiset d3-vitamiinitasot. Sitä kannattaa siis ottaa ravintolisänä purkista, ja riittävän suurta annostusta, jotta tasot nousee hyvälle tasolle.

  • Keliakia, vai onko sittenkään? 14.4.2013 16:19

    Kokeilepa tuotteita, missä ei ole yhtään vehnätärkkelystä, elikkäs luontaisesti gluteenittomia tuotteita, maissia, hirssiä, tattaria, riisiä, tai näistä valmistettuja. Paras olis jos pystyt itse leipomaan, niin tiedät mitä saat. Ole tarkkana tuoteselosteiden kanssa, vehnätärkkelystä tai vehnäjauhoja voi olla yllättävissä paikoissa, mm.mausteseoksissa, sinapissa, jopa ranskan perunoista olen tuoteselosteesta löytänyt vehnäjauhoa. Sokeriset leipomukset kannattaa jättää syömättä (samoin makeiset, makeat jogurtit, mehut, limpparit yms sokeripommit), jos välttämättä tekee mieli makeampaa syötävää, syö hedelmiä. Maito on monelle keliaakikolle hankala juttu, tuossa aiemmin laittamassani viestissä Olli Sovijärven sivuilta, kerrotaan siitä yksityiskohtaisemmin. Maitohan nyt muutenkin on vain pikkulasten syötävää, ei aikuinen tarvitse maitoa. Eikä kyllä viljatuotteitakaan, niissä kun ei ole mitään mitä ei voisi korvata kasvikunnan tuotteilla.

  • Keliakia, vai onko sittenkään? 14.4.2013 16:07

    Käytätkö honda gluteenittomia vai luontaisesti gluteenittomia tuotteita? Noissa kun on vissi ero.
    Käytätkö maitotuotteita? Sokeri on yksi pahimmista suoliston kiusaajista...se ja sitä sisältävät kannattaa jättää käyttämättä.

  • Paino pomppii 14.4.2013 16:03

    Nimenomaan hoitamattomana (siis ettei tiedä sairastavansa keliakiaa tai ei välitä noudattaa ruokavaliosuositusta vaikka tietäisikin, niitäkin on) on kallista yhteiskunnalle monen moisten liitännässairauksien takia. Ravintoterapiasta sanoisin sen verran, että itselläni en saanut ravintoterapeutin neuvoja kun pienellä paikkakunnalla käy vain kerran viikossa r-terapeutti ja sekin on tarkoitettu ensisijaisesti diabeetikoille. Onneksi oli jo kokemusta asiasta kun suvussa on henkilöitä joilla on keliakia,samoin parilla työkaverilla on, heiltä sain arvokasta ensikäden tietoa.Oman keliakian löytyminen ei suuri ihme sinänsä itselleni ollut kun kerran sitä suvussa on, ensin otettiin verikokeet ja ne olivat jo sen verran positiiviset, että tähystykseen, ja asia oli sillä selvä. Lääkärin neuvot asista olivat lähinnä, että koita pärjätä ja antoi nipun semperin ja schärin esitteitä kouraan. Sen kummempaa seurantaa ei ole ollut, kerran olen oma-aloitteisesti pyytänyt uuden veritestauksen, joka näytti olevan ok vasta-aineiden osalta, eli näin ollen ruokavalio näytti toimivan..Samoin internet on ollut todella hyvä apuri niin gluteenittomien tuotteiden kuin ruokaohjeiden ja uuden tiedon metsästämisessä. Myös nämä vertaistukipalstat on hyviä, kun voi kokemuksia kuulla ja jakaa toisten vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. Keliakiaahan onneksi tutkitaan maailmalla (suomessakin kyllä) paljon, ja uutta tietoa tulee kaiken aikaa.Toivottavasti uusi tieto pääsee perille myös pienillekin paikkakunnille ja terv.keskuksiin.

  • Keliakia, vai onko sittenkään? 14.4.2013 15:22

    Kyllä tuon gluteenittoman ruokavalion ( tai vaikka KOKONAAN viljattoman) voi aloittaa kun on käynyt tähystyksessä. Mielellään ei ennen tähystystä, mutta varsinaista diagnoosia ei tarvitse odotella kun koepalat on kerran jo otettu. Ei ole mitään syytä kiusata itseään ja kroppaansa mahdollisesti useamman viikon ajan ennen diagnoosin saapumista, mikäli itse jo tietää ja tuntee kuten monilla asia onkin, että viljoista vaivat johtuu. On vielä niinkin, että vaikka koepalat on otettu ja diagnoosiksi tulee ei keliakiaa, suolinukka ok, niin siitä huolimatta viljat saattavat aiheuttaa monen moista vaivaa, jotka voi helpottua kun viljat jättää pois. Tässä vielä hondallekin ja tietysti muillekin lisävalaistusta gluteenisensitiivisyydestä, ja monien autoimmuunisairauksien yhteydestä viljoihin.

    http://www.youtube.com/watch?v=cv5RwxYW8yA

    ja toinen suomenkielellä:
    http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiolo giset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/

    Ongelmat suolistossa eivät aina johdu pelkästään viljoista, ongelmia saattavat aiheuttaa myös maitotuotteet, peruna ja palkokasvit kuten varsinkin tuon Ollin sivustolta selviää.

    nimimerkillä keliakiadiagnoosi jo melkein 10v.

  • Paino pomppii 12.4.2013 22:31

    No mikä sairaus se sinulla on honda, jos sopii kysyä, joka lääkkeillä kuitenkin hoituu? Meillä keliaakikoilla kun sairaus tokenee vain ja ainostaan ruokavaliolla, ja juu kyllä monella myös erilaisia vaihtoehtoja kokeilemalla, eikä aina lääkärin neuvoilla ollenkaan. Aikuiset ihmiset kun ainakin saapi ihan itse kokeilla mikä sopii, mikä ei. Ja juu, vielä piti sanomani, että kyllä aikuisten oikeesti voi kokeilla monen laista ruokavaliotakin (jos vaikka muitakin elamäntapamuutoksia) vaikka lääkärin diagnooseja ei olisikaa (vielä).

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,015s