Tähystys-tulos normaali, mutta viljat myrkkyä?!? – 30.10.2013 12:55
Kyllä kyllä, siis keliakia ja allergia ovat eri asioita, mutta kuten sanoin, ihmiset helpommin ymmärtää asian, kun niille sanoo, että olen yliherkkä / allerginen viljoille. Monet ei ole kuulleetkaan sanaa keliakia, saatika ymmärrä sitä mitä siinä tapahtuu...
Ja kyllä kuten Ninsku sanoi, voi vilja-allergiaa olla myös aikuisiällä, joka sekään ei parane, kuten ei keliakiakaan. Ja se voi puhjeta vasta (tai diagnosoidaan) aikuisiällä, on saattanut oireilla lievästi pitkäänkin jo lapssuudesta asti. Että yhtälailla kummassakin ongelmassa seuraa sairastuminen, allergikolla yleensä välittömästi - iho-oireita, astmaoireita tai jopa anafylaksiaa - keliaakikoilla usemmiten ripulointia, ilmavaivoja - pitkällä aikavälillä suolinukan tuhouminen. Sitä tarkoitin, kun sanoin että elimistö menee ns. rikki. Toisessa toisella tavalla, toisessa toisella.
Tähystys-tulos normaali, mutta viljat myrkkyä?!? – 29.10.2013 16:29
Aivan niin keliakia ei ole allergiaa, mutta moni ymmärtää sanan vilja-allergia paljon paremmin kuin sanan keliakia, vaikutusmekanismi on kuitenkin jotensakin sama, elimistö menee ns.rikki jos syö väärää ruoka-ainetta, meidän tapauksessa siis vehnää, ohraa, ruista tai monilla myös kauraa. Ja kyllä joillakin herkillä myös vehnätärkkelys on vaivojen aiheuttaja. Vallankin jos on tilanne, että keliakia on vasta hiljattain todettu, ja suolen nukka ei ole tervehtynyt, ja sitä tulehdusta koko ajan vähän kerrallaan ruokkii tuolla vehnätärkkelyksellä, ei suolisto sitä kestä, jos se ei alun alkaen vielä ole parantunut. Ja on tapauksia, joissa tuo suolennukan paranemista tapahdu täydellisenä enää koskaan, jos se on vuosikausia / kymmeniäkin vuosia kerennyt tuhoutumaan vähitellen. Ennen keliakiaa (ennen kuin siis näitä nyky tärkkelysjauhoja vielä oli) hoidettiin vain ja ainoastaan luontaisesti gluteenittomilla tuotteilla ja niistä valmistetuilla leivillä / leivonnaisilla. Tai jätettiin leivonnaiset vallan syömättä. Niin olis varmaan parasta nykyisinkin, ainakin alkuvaiheessa.
Tähystys-tulos normaali, mutta viljat myrkkyä?!? – 29.10.2013 08:59
Hei Lianna, ihan oikeesti, kuinka monta kertaa sulle pitää selittää että glukoosi on rypälesokeria, ei mitään tekemistä gluteenin kanssa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosi
Mutta vehnätärkkelys kyllä saa / saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia, sitä kannattaa vältellä kun on keliakia.
"Me keliakia-potilaat olemme ainoita allegisia ihmisiä, joiden vasta-aineet veressä ei riitä todisteeksi sairaudesta! Kyseessä taitaa olla politiikka: ehkä ei haluta, että ihmiset luopuvat kotimaisista viljosta?"
Siis KELAlle ei riitä pelkkä verikoe, ainakaan toistaiseksi, KELAn määritysten mukaan pitää tehdä tähystys, ja sen tulosten perusteella määritellään, voiko potilas saada korvausta keliakiaan / ruokavaliohoitoon.
Ja joo, kyllä tuo saattaa olla myös politiikkaa, meitä vilja-allergisia ja gluteenisensitiivisiä on paljon enemmän kuin vain keliaakikoita, joka tietenkin on harmillista alan teollisuudelle ja kaupan käynnille ja jos kaikille annettaisiin tuo KELA.n korvaus, olisi se tietty KELAlle harmillista kun rahanmeno kasvaisi..
Keliakia ja naisen lisääntymisterveys – 28.10.2013 21:10
No, jos nyt yhtäänkään seuraatte perusterveyden huoltoa ja niiden siellä työskentelevien tietämystä monestakaan asiasta...terveyskeskuksissa esim. on niin älytön kiire, (ainakin näyttää siltä) että ei kukaan kerkiä mitää uusia tutkimustuloksia ja katsauksia seurata tai niistä jotain oppia. Itselleni on lääkärit tokaisseet jos jonkin laisia höpsis puheita, että jos tätä internetiä ei olis, en olis näinkään hyvässä hoidossa kuin nyt olen. Tässä nyt kyllä omakehu haisee, mutta näin se vaan ikävä kyllä on. Tietty jos on rahaa yksityiseen hoitoon, voi tilanne olla toinen, mutta kyllä sielläkin on mm.työterveydessä tullut eteen suoranaisia tahvoja. Sori, ei saisi mollata, mutta jos käy niinkin monta vuotta koulua kuin lääkärit käy, eikä siitä käteen jää oikein mitään, niin voi voi...
liha-maridointi – 28.10.2013 09:15
Mä olen tähän samaan kans kiinnittänyt huomiota, ja kun asiasta kysyy, niin monesti ne tuoteselosteet on jo keritty heittämään roskiin...no, eipä tarvi noita marinoituja yleensä ostaakaan, mutta on noissa tuoretiskeissä muutakin myytävää, josta joskus tarvis tietää mitä ne sisältää, muidenkin allergioiden takia, ei vaan keliakian.
Mistä ihmeestä voin vielä saada gluteenia? – 21.10.2013 08:15
Semmoinen tuli tuossa mieleeni, että nyt kun olet jonkun aikaa jo ollut gluteenittomalla, voisit lääkäriltä pyytää verikoelähetteen gluteenivasta-aineiden tutkimista varten, jotta selviää, onko ruoka-valio alkanut toimimaan, eli vasta-aineet vähenevät toivotusti.
Tähystystäkin jotkut tekevät esim. puolen vuoden - vuoden kuluttua ruokavalion alkamisesta. Mutta se on tietysti epämukava toimenpide verikokeeseen nähden, että siihen ei moni "vapaaehtoisesti" mene...eikä se testinä ole niin varma kuin verikoe.
Tuo maito on meille keliaakikoille hankala aine. Joillakin on laktoosi testissa selvä laktoosi-intoleranssi. Ja kun keliakia diagnoosi varmistuu / ruokavalio hoito alkaa, lakt.int. saattaa parantua joidenkin kuukausien päästä kokonaan. Eli syylliset on ne viljat ja kun suoliston pinta paranee se sietää maitoakin taas. Mutta maitoa sinänsä nyt ei aikuinen ihminen tarvitse, se meillä suomessa on lähinnä kulttuurinen juttu, että aikuisetkin juovat maitoa, monessa muussa maassa ei niin ole. Ja sitä kalkkia siis saa muualtakin kuin maidosta, monille sopii esim.ns.kovat juustot jotka yleensä poikkeuksetta ovat laktoosittomia.
Mistä ihmeestä voin vielä saada gluteenia? – 15.10.2013 20:25
niin siis tuo glukoosi on rypälesokeria, ei hedelmäsokeria:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosi
mutta sakkaroosissa mikä on ns. pöytäsokeria sitä hienoasokeria / pulmua/ sirkkua on puolet rypälesokeria ja puolet hedelmäsokeria eli fruktoosia,
fruktoosi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Fruktoosi
Ja vielä noista maissista ja muista ns.gluteenittomista viljoista kannattaa lukea tämä Ollin kirjoitus:
http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiolo giset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/
sekä
http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maid on-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulm asta/
Miten yhteiskunta tukee keliaakikkoa eri maissa? – 15.10.2013 10:03
Mihin lienee perustuu tuo Italian naiset saavat melkein viiskymppiä vähemmän kuin miehet...onko naisten suolistot jotenkin erilaiset? vai mistä johtunee?? aikas erikoista tasa-arvomeinikiä heillä.
Apua! – 27.9.2013 18:10
Joo, Tintti muista pyytää b-todistus tuosta tähystä ja keliakia diagnoosista niin voit hakea sitä kelan korvausta, reilun 20e/ kk se vaan on mutta tyhjää parempi, gluteenittomat leivät ainakin kun on turkasen kalliita tavallisiin verrattuna. Ja kun kerran ruoka on meidän lääkkeemme, niin ilman muuta tuo raha kannattaa ottaa, niin kauan kuin meille semmoinen etu myönnetään... Jos siis niitä leipiä haluaa yleensä syödä, pakkohan ei ole syödä leipää tai viljatuotteita ollenkaan. ainakin itse pärjään kyllä ilmankin.
Apua! – 22.9.2013 11:56
joo, siis viljoja pitäis syödä normaalisti (tai niitä ei kannata totaalisesti jättää pois, vähentää ehkä voi) ennen tähystystä. Tähystyksen jälkeen voi viljat jättää ruokavaliostaan, koepalojen diagnosointi ei kovin kauaa kestä, joten keliakia diagnoosin saanee suht.pian tähyn jälkeen, nykyään.
Mutta sitten kun keliakia ruokavaliolle ryhtyy, diagnoosin saatuasi, on se oltava 100% gluteeniton, lopun elämän ajan.
Ja mm.täältä meidän palstalta saa neuvoja alottamiseen ja jatkoonkin. Kova homma se aluksi on kun niin paljon on vehnää ja ruista (sekä ohraa ja kauraa) jotka ovat sopimattomia, ja ah niin hyviäkin suuhun...mutta muulle kropalle ei. Mutta kyllä sä selviät, me muutkin keliaakikot on selvitty! Tuetaan toisiamme.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.