glutfree

Keskusteluviestit

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • Tuore diagnoosi ja oireet 2.6.2015 14:11

    Mun oma kokemus kaikenlaisiin vatsavaivoihin (sairastan sekä keliakiaa että haavaista paksusuolta) on ensinnäkin varmasti geneettinen alttius näille vaivoille. Tai ylipäänsä autoimmuunisairauksille. Keliakianhan "kaverina" monella on mm.reumaa, psoriasista, allergioita ja astmaa, diabetesta yms.autoimmuunivaivaa. Tuo refluksivaiva on yksi monien joukossa, ruoansulatuskanavassa olevan lievän tulehduksen ilmenemismuoto. Sitten kun tähän alttiuteen sotketaan meidän nykyajan ihanuudet, kipulääkkeet ja antibiootit, jotka sotkevat suoliston bakteerikantaa ja kipulääkkeet rikkoo herkkää suoliston pintaa ja tulehduttaa myös, niin ei sitten enää paljoa tarvitse kun homma alkaa mennä sekaisin. Ruoka on nykyisin kaikkea muuta kuin "puhdasta" kun se on niin kovin käsiteltyä. Maitotuotteet on yksi käsitellyimmistä, mutta voi olla silläkin merkitystä, että meillä lehmien maidon kaseiini on jonkinverran erilaista kuin esim.etelä eurooppalaisilla lehmillä, ovat siis eri rotuista karjaa. Lisäksi maidon homogenointi on yksi ongelma, kun maidon rasva pilkotaan niin pieniksi osasiksi, että jos elimistö on suolistostaan rikki, se "vuotaa" läpi elimistöön aineita jotka ei normaalisti ruoansulatuksen yhteydessä läpi kuulu mennä.

    Ruokavaliot on nykyään niin monenkirjavia, varsinkin meillä joilla on jo jotain ongelmia ruoansulatuksen tai imeytymisen / suoliston kanssa. Ja juu, olen myös törmännyt tuohon terv.keskusten lääkäreiden vähättelevään ja kantaa ottamattomaan asenteeseen. Eikä nuo ravitsemusterapeutit paljoa eroa...täällä joku mainitsikin, että puhuvat vaan siitä kuidusta, kun terveellinen ruoka ja ravinto on niin paljon muutakin. Ja juurikin kuituja kyllä saa riittävästi kasviksistakin. Suosittelen kuten milkkis, että kokeeksi jätät kaikki maitotuotteet kaupan hyllylle, ainakin kahden viikon ajaksi. Varoen testailet sitten alkaen hapanmaitotuotteista joita ei ole makeutettu tai maustettu millään. Ruokavalionsa voi koostaa melko vähillä elementeillä joksikin aikaa, syöt vaikka jotain monivitamiinivalmistetta jos pelkäät että jää vitamiineja vähemmälle. Sitten jonkin ajan kuluttua alat lisäillä eri tuotteita, yksi kerrallaan yhden viikon aikana, ja kuulostelet miten vatsa reagoi. Kyllä se pikkuhiljaa selviää, mikä sopii ja mikä ei. Kun tuon refluksivaivan saa selätettyä ja vatsa voi taas paremmin, voi maitotuotteet pieninä määrinä myöhemmin taas sopiakin.

  • Tuore diagnoosi ja oireet 1.6.2015 09:36

    Ompas todella harmillista luettavaa. Mulle tuli mieleeni, että sulla todennäköisesti on tuon refluksin takia tullut tulehdusta vatsanportin sulkijaan, koska se ihan vatsaliikkeissäkin ja painellen tuntuu kipeältä. Siihen ei välttämättä somac:sta ole apua, saattaa vaan entisestään haitata vatsan normaalia toimintaa kun somac:ia syö pidempään, kuten olet jo talvesta asti syönyt.

    Oletko kokeillut ruokavalion muutosta, eli vaikka olet gluteenittomalla, kannattaisi kokeilla (ainakin muutaman paivän/viikon)ajan olla täysin ilman viljatuotteita. Eli vaan kasviksia eri muodoissa ja lihaa/kalaa/kanaa , samoin kannattaa vältellä kaikkea lisättyä sokeria ja lisäaineista ainakin aspartaamia (muitakin makeutusaineita) ja suolistosairauden ollessa kyseessä, myös mm.karrageenia jota on mm. jäätelöissä ja nykyisin myös monessa kermassa.

    Maitotuotteet voivat myös ärsyttää vatsaa, niidenkin määrä kannattaa joitakin viikkoja pitää minimissä, ja käyttää vain esim.hapanmaitotuotteita ja laktoosittomia juustoja. Ja ihan täysrasvaisena kannattaa maitotuotteet käyttää, liika rasvan välttely kun lisää usein tuota hapon tuotantoa vatsassa, joka lisää oireita..Ruokajuomana maitoa ei aikuisen tarvitse käyttää lainkaan, vesi on ihan hyvä janojuomana ja ruokajuomana. Kahvi ja tee vähemmälle, pari kuppia päivässä riittää. Hiilihapolliset juomat pois, nekin sotkevat normaalia happotasapainoa vatsassa.

    Jos refluksioireet eivät vaan ala noilla parissa viikossa helpottua, pitää mennä uudelleen lääkäriin ja vaatia tutkimuksia mahdollisen helikobakteerin ja vatsanportin tulehduksen toteamiseen, johon sitten on olemassa lääkkeitäkin, mutta ensin kannattaa kokeilla noilla ns.luonnollisemmilla metodeilla, sitten varovasti olotilaa kuunnellen tuoda ruokavalioon takaisin yksi kerrallaan poistettuja tuotteita. Osa noista gluteenittomista leivistäkin kun voivat sisältää jos jonkinlaista lisäainetta ja maustetta jotka voivat olla tilanteessa ärsyttävänä tekijänä.

  • Ruokavaliokorvaus poistuu 28.5.2015 14:14

    Tyrmistyneenä luin juuri iltalehdestä kyseisestä säästöpäätöksestä. Tässä vaan voipi käydä huonosti, joillekin, jotka ovat muutenkin "lepsuja" gluteenittomuutensa suhteen, ja alkavat käyttää ns.normiviljoja, vallankin jos oireita ei ole paljoa..ja sitten vuosien päästä sairastuvat vakavastikin. Paljon kalliimmaksi se yhteiskunnalle tulee, vaikka sairastuneita ei olisi kovin montaakaan. Paljonko loppupeleissä siis valtio tässä säästää? Meitä keliaakikoita kun ei ole edes ihan kovin paljoa määrällisesti. Olettaisin, että koko asia on vaan epätietoisuutta näiltä kolmelta jotka näitä juttuja on kaavailleet, luulevat varmaan, että me ollaan kaikki jollain muotidieetillä. Samaan saumaan vois sitten puolittaa tai vaikka poistaa lääkkeiden sv-korvaukset.

    Ja jos vielä politiikkaa tässä kirjoittaa, niin edelleen tässä koko touhussa näkyy se ajatus, että köyhät kyykkyyn, ne joilla jo valmiiksi on vähemmän nettotuloja (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, pienituloiset lapsiperheet, yksinhuoltajat) ne on maksumiehinä ja -naisina. Ja tuleeko tähän maahan yhtään uutta työpaikkaa näiden leikkausten myötä? Montako uutta firmaa perustetaan, tai ulkomaalaista sijoitusta tai investointia tulee tänne vaikka keliaakikoilta korvaus poistettaiskin?

  • Uusia mahdollisuuksia keliakian hoitoon 8.4.2015 14:18

    "ottaisin tosi mielläni koska tahansa vaikka donitsin tai mahdollisuuden ostaa esim. täytevoileipä kahvilasta, jos vaan en tulisi siitä kipeäksi."

    Tästä tuli mieleeni, että eikö voitais lääkkeen sijaan kehittää leipomuksia tai alunperin siis viljoja, jotka eivät aiheuttaisi sairastumista tai mahanpuruja vaikka diagnoosia ei olisikaan. Johan näitä on luontaisesti gluteenittomia viljoja, mutta jos vaikka vehnästä sais risteyttämällä tms.sellaista että se sopis kaikille? Epäilen nimittäin, että tämä joskus 40-50-luvulla alkanut kasvien "muokkaaminen" ja ristetyttäminen on tehnyt viljasta sellaista, että se ei meinaa meidän vatsoille sopia. Tai sitten tämä nykyinen jatkuva antiboottien yms.vierasaineiden syöminen tekee suoliston niin yliherkäksi, että kohta mikään ei ole syömiskelpoista...

  • Gluteeniton ruokavalio lääkärin määräyksestä? 7.3.2015 19:09

    Kylläpä on ammattitaidoton lääkäri kyseessä. Nyt sun kannattaa kumminkin jatkaa ihan normi ruokavaliolla, jotta mikäli keliakia on, se sitten kans näkyisi ensin verikokeessa ja sen jälkeen sitten siinä tähyssä, mikä vielä ainakin on kelan korvauksen saadaksesi, pakollinen toimenpide. Ja varaat heti uuden ajan toiselle lääkärille.

    Nimittäin jos sulla on keliakia, ja sä et sitä tiedä, voi käydä niin, että ruokavaliotaan ei välttämättä ota niin vakavasti, eli siitä lipsuu herkemmin, kun ajattelee, että ei tämä nyt varmaan kumminkaan sitä ole.

    No, keliakia hoitamattomana on kumminkin huono asia, lisäsairauksia saattaa puhjeta, ja pahimmassa tapauksessa voi tulla jopa lapsettomuutta ja koska olet vielä nuori, tuo voi olla todella hankala asia. Toisaalta raskausaikana ruoan ja ravinteiden imeytyminen on paljon huonompaa, joka on sitten vauvalle haitaksi. Hoitamattoman keliakian liitännäisiä on myös mm. 1-tyypin diabetes joka voi olla kans viheliäinen hoidettava. Reuma on monella lisävaivana...näitä riittää, ikävä kyllä. Joten ilman muuta keliakia kannatta tutkituttaa ja hoitaa.

    Toisaalta, on olemassa muitakin vaivoja, joihin syyllinen voi olla viljat, mm. gluteeniyliherkkyys, vilja-allergia, näissäkin ravinteiden imeytyminen ja jopa puutostilat voi olla mahdollisia, mikäli suolisto on tulehtuneena koko ajan väärän ravinnon takia. Mutta helpoin varmaan on tutkituttaa tuo keliakian mahdollisuus. Jos sitä kerran on suvussakin, niin sitä suuremmalla syyllä. Mulla myös on sitä suvussa eikä näin ollen tullut itselleni ihan kauhean suurena yllätyksenä. Harmillista tämä toki on, mutta hyvin tämän kanssa pärjää, ainakin täällä suomessa, missä on hyvät valikoimat gluteenittomia (luontaisestikin) tuotteita. Ja näitä vertaistukipalstoja on monenmoisia, monet pitävät blogia tms.joista saa tukea ja tietoa eri elämänvaiheissa ja tilanteissa, matkoilla yms.

  • Gluteeniton-merkinnät poistuvat pakkauksista? 25.2.2015 12:10

    Jotenkin vaikuttaa kummalliselta kyllä, kun samaan aikaan kuitenkin on gluteenittomaksi merkittyjä tuotteita myytävänä, jotka kuitenkin sisältävät vehnätärkkelystä, joka saattaa herkimmille olla haitallista. Sekin kun lainsäändännön mukaan saa sisältää jäämiä gluteenista, tarkaa määrää en muista, mutta joka tapauksessa esim. vehnälle allergisille tuommoinen tuote ei sovellu. Mutta tosiaan, hernekeiton valmistusprosessissa (myös kotioloissa) tulee herneet huolellisesti huuhdella ja liottaa ja vaihtaa puhdas vesi keittovaiheessa, eli gluteenijäämät ovat todella olemattomat.

  • Uusia mahdollisuuksia keliakian hoitoon 19.2.2015 20:14

    Mutta entäs ne henkilöt, joilla ei ole keliakiaa, mutta muuten suolisto oireilee rukiin, ohran, vehnän tai kauran syömisen jälkeen? Kun voi olla esim. viljoille allerginen. Lisäksi on muitakin suolistovaivoja, jotka helpottuvat kun välttelee viljoja. Ei tuo gluteenittomuus"muoti" monellekaan ole vaan muoti-ilmiö, vaan ihan oikeiden oireiden hoitamista. Ja juu, varmaan kyllä moni söis myös viljoja, mutta kaikki vaan ei sovi kaikille. Mutta toki tässäkin tutkimustyössä lääkefirmat yrittää olla mukana kiivaasti, jotta saatais taas uusi kohderyhmä, jolle kalliita pillereita tms.syötettäisiin. Sivuvaikutuksistahan ei tässä vaiheessa kukaan edes hiiskahda, että semmoisia vois ollakaan, vaikka ei taida minkään sortin lääkettä olla olemassakaan, josta ei sivuoireita tulisi. Itse ajattelisin, että voisin jotain lääkettä ottaa esim.matkoilla jos joutuu tilanteeseen, ettei mitään muuta ruokaa ole tarjolla ja joutuu jotain gluteenillista syömään. Muuten yritän keliakiaani hoidella näin vanhaan malliin, viljattomasti, ja ah niin trendikkäästi.

  • kysymyksiä, söin väärin 2.2.2015 17:59

    En ole lääkäri, mutta uskoisin, että yhdestä kerrasta ei vielä koko suoliston nukka tuhoudu, ja sen palautuminen ennalleen on nopeampaa kuin yleensä siinä vaiheessa kun keliakia todetaan, useimmiten siis vuosien gluteeni altistuksen jälkeen. Eli et varmaankaan mitään peruuttamatonta ole elimistöllesi kerennyt tekemään. Toinen juttu sitten on, että jos vahinkoja pääsee tapahtumaan esim. joka viikko, sitten sitä palautumista ei ehdi tulla ja suoliston tulehtuminen on vakavampaa ja laaja-alaisempaa. Ja sitä kautta sitten toipuminenkin hitaampaa tai sitä toipumista ei edes ala syntymään jatkuvan altistuksen takia.

  • Supersekavat gluteeniton-merkinnät 24.11.2014 11:32

    No ompas kaikkineen epäselvää...ja todellakin, moni varmaan pikaisella lukaisulla ajattelee, että koska ko gluteeniton teksti on vielä lihavoituna,tai että se on luettelossa ylipäänsä, se oletettavasti sitten on gluteenitonta. Ja vielä mitä tulee tuohon makaronilaatikon sisältöön noin ravitsemusmielessä...hohhoijaa. Miten ihmeessä tuo kaikki ainesmäärä on saatu tuonne sotkettua? Tosin mähän en olekaan catering alan asiantuntija, ihan vaan tavan kokkailija. Jollain tapaa kaiholla muistelen, kuin joka koululla oli oma keittiö ja emännät tulivat jo ennen meitä oppilaita kouluun ja jo matkalla pystyi tuoksusta päättelemään, mitä ruokaa oli päivällä tarjolla. Tehtiin alusta asti, perusraaka-aineista, ilman lisäaineita tai "emulgointeja". Mutta ehkä tää sitten on sitä suuremman luokan säästöä, tämä nykyaika.

  • Keliakiaako?? 21.11.2014 12:47

    Hei Taru, mä kans pitkästä aikaa eksyin tänne sivustolle...ja satuin sun kirjoituksesi huomaamaan. Ikävää, että sulla on ollut suoliston kanssa ongelmia. IBS on siitä harmillinen juttu, että se ei ole mikään yksittäinen sairaus, vaan monen oireen ongelma, nimikin suomeksi ärtyneen suolen "oireyhtymä". Ja tuon diagnoosin saa useimmat joilla on epämääräisiä vatsaoireita ja kuitenkaan missään testeissä (verikokeessa tai tähyssä) ei ole selvää keliakiaa tai muuta, joka heti selittäisi oireet. Monelle IBS:ää sairastaville on kuitenkin myös gluteenittomuudesta hyötyä. Jotkut joutuvat rajoittamaan muitakin ruoka-aineita. Kaikille, myös terveille, on erityisen hyödyllistä jättää kaikki lisätty sokeri ja valkoiset jauhotuotteet pois, ainakin nyt ensimmäisenä. Nämä suolistovaivat on yleensä monilla myös semmoisia, että se, mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle ja päinvastoin. Eli pitää vaan kokeilla ja kokeilla, mikä on omalle kropalle sopivaa, eikä välttämättä tyytyä muiden "ohjeisiin", myös lääkärit saattavat antaa ohjeistuksia, jotka eivät sitten loppupeleissä olekaan toimivia.

    Suolistossa voi olla kuitenkin muitakin sairauksia, mm. Chronin tautia tai Colitis Ulcerosaa (haavainen paksusuoli) jotka aiheuttavat monenlaisia vaivoja, useimmilla ripuli on pitkittynyttä ja myös verta ulosteen mukana voi tulla, koska suoliston limakalvo on tulehtunut. Itselläni on tuo colitis sekä keliakia. Keliakia on siis ohutsuolen sairaus, colitis paksusuolessa. Chronin tautia voi olla sekä ohutsuolessa, että paksusuolen alueella.

    Hyvä, että olet ollut yhteydessä lääkäriin ja sinua on tutkittu kokonaisvaltaisesti. Lisäravinteista useimmiten on hyötyä, kun on suolisto-ongelmia ja näin ollen useimmiten myös ravinteiden imeytyminen on heikompaa. Lisäksi vaikka kuinka söisi monipuolisesti, tämän päivän ruoka / ravinto on sen verran ravintoköyhää, että yksittäisiä ruoka-aineita pitäisi syödä määrällisesti niin paljon, että joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden tarve tulisi tyydytettyä, että sitä ei vaan yksinkertaisesti pystyisi tekemään.

    Myös näissä tulehduksellisissa suolistosairauksissa hyvin monet hyötyvät viljojen poisjättämisestä. Joten vaikka keliakiaa ei olisi, voi silti olla gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka mm.nimim. honda on asaiasta jokseenkin eri mieltä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös välttää mm. antibiootteja, pitkään jatkuvaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä, runsasta alkoholia, lisäaineita, (vaikka ns.asiantuntijat sanovatkin niiden olevan turvallisia, ei niiden yhteiskäytöstä ole juurikaan tutkimuksia, saatika pitkäaikaisvaikutuksista), keinomakeutusaineita, ja runsasta määrää yhtä ja samaa ruoka-ainetta kerralla (esim.niitä appelsiineja...yksi päivässä kyllä riittää)

    Kannattaa lukaista Olli Sovijärven tekstit:

    http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiolo giset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/

    Tässä hyvä tietopaketti viljoista ja autoimmuunisairauksien yhteyksistä.

    ja

    http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maid on-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulm asta/

    Maitokin kun voi olla joillekin ongelma, ei niinkään laktoosin takia, vaan kaseiinin, takia.

<< Alkuun < Edelliset
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,015s