Gluteeniton olut – 25.6.2009 20:43
Seuraavanlaista viestiä tuli Hartwallilta:
"Kiitos yhteydenotostasi ja mielenkiinnostasi tuotteitamme kohtaan.
Me emme itse määritä gluteenipitoisuutta oluesta. Se on sitä paitsi määräystenkin mukaan teetettävä hyväksytyssä ulkopuolisessa laitoksessa, jos tietoa aikoo käyttää (esim. kertoa tuotteen olevan sopiva keliaatikoille). Analyysi on teetettävä useita kertoja vuodessa, eikä se ole edes ihan halpaa. Yleisesti hyväksytyin menetelmä sen analysoimiseksi
on ELISA- tyyppinen menetelmä eli immunokemiallinen menetelmä
(vasta-ainemenetelmä).
Olut on Suomessa mainittu ns. vältettävien elintarvikkeiden listalla, koska oluen pääraaka-aine on ohramallas.
Gluteiini, ohrasta puhuttaessa käytetään myös nimeä hordeiini, hajoaa valmistusprosessissa täydellisesti. Ainakaan suomalaisista oluista ei ko. valkuaista löydy. Koska ei ole sataprosenttista varmuutta, etteikö löydy jotain ko. valkuaisen hajoamistuotetta, jolla olisi vähän samaa vaikutusta, ei voida sanoa, että olutta voisi nauttia ihan kuinka vaan. Varovainen täytyy ainakin olla. Huom. esimerkiksi kotikaljaa tai sahtia ei tule nauttia! Eräänlaisena ylimpänä pitoisuusrajana keliaakikoille suositellaan 3 g/l.
Kevyemmät keskioluemme ovat hieman kyseisen rajan alapuolella ja vahvimmat oluemme juuri ja juuri yli rajan. Suomi on yksi harvoja maita (ellei jopa ainoa), jossa keliaakikon suositellaan välttämään olutta ja keliakialiitto haluaisikin sen pikku hiljaa poistaa listalta. Ei voi sanoa muuta kuin, että tarkkaile itseäsi. Terveysasiat eivät ole
liian kevyesti sivuutettavia."
Gluteeniton olut – 23.6.2009 22:31
Laitoin Hartwallille kyselyä tuosta Lapin Kullasta, saa nähdä mitä vastataan..
Gluteeniton olut – 23.6.2009 22:14
KattiMatikka kirjoitti:
Siideriä! – 9.6.2009 19:12
Mun lempparit on ehdottomasti noiden lisäksi Westons Oak, Bulmers, Magners, sekä Westonsin omenaisempi Oak-siideri, löytyy vihreästä pullosta. Suosittelen! Vuosiin en ole jounut esanssisiidereitä, eikä näiden jälkeen niitä voisi edes kuvitellakaan juovansa..
Gluteeniton olut – 4.6.2009 21:50
Kari kirjoitti:
Gluteeniton olut – 4.6.2009 21:44
porajata kirjoitti:
Gluteeniton olut – 4.6.2009 17:19
En ole tainnut kertaakaan sen jälkeen, kun minulla todettiin keliakia, säästellyt tuon oluenjuomisen kanssa. Tarkoitan, että olen juonut surutta montakin tuoppia päivässä, koska en vain ole kokenut sitä riskiksi suolistolle. Kävin hetki sitten tähystyksessä ja ohutsuoli on erinomaisessa kunnossa, joten jopa se, että olen maistellut myös normaaleja oluita, ei ole vaikuttanut negatiivisesti mihinkään.
Ystäväni on myös keliaakikko ja hänen oma lääkärinsä, joka on opiskellut ruotsissa kertoi, että keliaakikko voi helposti juoda normaalia olutta. Ruotsissa nämä tutkimukset ovat kuulema edistyneempiä ja asia voi olla niin, että suomessa vain kielletään, kun ei tiedetä.. Ystävä siis juo normaalia olutta normaalisti ja sivuvaikutuksia ei ole ilmennyt. Tai ehkä vain hyvää mieltä, kun on valinnanvaraa baarissa!
Ravintola Koto? – 4.6.2009 17:08
Suisittelen myös Kabukia, sielä on ehdottomasti Helsingin parhaat sushit. Pöytä vain pitää varata etukäteen, muuten ei ole toivoakaan pöydän saamisesta.
Porukalla sushin valmistaminen tosiaan on mukavaa, vaikkakin kovin aikaavievää, mutta valitettavasti kokemus itse sushin syömisestä itse tehdessä ei ollut niin hyvä! Kun sushia on pöytä äynnä, siitä ei osaa nauttia samalla tavoin kuin silloin, kun sitä on vain tietty määrä lautasella. Näin ainankin kävi mulla.
Miten eksyit Glu.fi:hin? – 3.6.2009 22:52
Lähdin etsimään kokemuksia ulkomailla keliaakikkona ja löysin ensimmäiseksi keliakialiiton foorumin. Se ei kuitenkaan jostain syystä hyväksynyt rekisteröitymistäni, joten löysin linkin tänne. Vaikka netissä olen pyörinyt vuosia, samoin erilaisilla foorumeilla, en aikaisemmin ajatellut että tällainenkin paikka on olemassa.. Mutta saapahan tämän myötä nyt ainankin puhua vaivoistaan niin paljon kun ikinä haluaa!
Juhlat – 24.5.2009 15:10
Jos kutsut on jo lähetetty ja niissä ei vieraita ole erikseen pyydetty ilmoittamaan ruoka-aineallergioista, ei "erikoisimpiin" ruokiin kannata liikaa kuluttaa voimavaroja. Ne henkilöt, joilla jonkinlainen erityisruokavalio on, osaavat kyllä ilmoittaa siitä juhlien järjestäjälle etukäteen. Sokerittomia leivoksia siis tuskin kannattaa etukäteen valmistaa, koska tällä peraatteella sinunhan tulisi tehdä sokerittomia, kananmunattomia, vegaanisia, gluteenittomia ja maidottomia kakkuja!
Jo se, että tarjolla on gluteenitonta ja laktoositonta (ja kasvisruokaa), kertoo juhlien järjestäjän ottavan vieraansa hienosti huomioon.
Tsemppiä siis juhlien järjestelyihin!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Keskustelu
11 viestiä
Kommentit
2 kommenttia
Rekisteröitynyt
23.5.2009 11:49