Chupa Chups -tikkarit gluteenittomia? – 31.12.2009 08:21
En kyllä Viking Linen tax free -kuvaston tietoihin luottaisi satavarmasti, kun siellä on aiemminkin ollut väärää tietoa tuotteiden gluteenittomuudesta.
Kasvisliemikuutio? – 26.12.2009 18:42
Susanna kirjoitti:
Aamiaiset kahviloissa – 9.12.2009 08:39
Palstalla olikin keskustelua hotellien aamiaistarjonnasta, mutta olisi mielenkiintoista tietää löytyykö pääkaupunkiseudun kahviloista yhtään varteenotettavaa aamiaistarjontaa/brunssia keliaakikolle. Olisi mukava syödä vaikka joku viikonloppu aamiaista oikein pitkän kaavan mukaan. Kokemuksia?
Dr. Naturen tattarikakut – 25.11.2009 14:03
Eipä sitten voinutkaan luottaa keliaakikolle sopivien tuotteiden luetteloon.. Sain nimittäin kyseisten tattarikakkujen maahantuojalta eli Seegelta vihdoin (3 kk:n odottelun jälkeen) vastauksen tiedusteluuni, ja kakut voivat siis kuulemma sisältää jäämiä vehnästä.
Täytyy sanoa että ottaa kyllä päähän törmätä jatkuvasti tuotteisiin, jotka joko ovat tai saattavat olla haitallisia keliaakikoille, mutta jotka puutteellisten pakkausmerkintöjen takia päätyvät varmasti monenkin keliaakikon ostoskoriin :/ Olisi mielenkiintoista tietää olisiko tämäkään asia selvinnyt ellen olisi sitä maahantuojalta kysynyt.
Tässä siis Seegeltä saamani sähköposti:
Hei,
Kiitämme kyselystänne ja mielenkiinnostanne tuotteitamme kohtaan. Kiitämme myös tarkkaavaisuudestanne. Pahoittelemme vastauksen viipymistä.
Olemme selvittäneet asiaa ja saaneet vihdoin tiedon, että pakkauksessa olevat tiedot ovat oikein. Ne tullaan korjaamaan etikettiin seuraavan tilauksen yhteydessä. Käytännössä tämä näkyy vasta ensi vuoden puolella kaupoissa.
Tattarikakkujen kuitupitoisuus on 5,9g/100g.
Tattarikakut pakataan samalla linjalla riisikakkujen ja vehnäkakkujen kanssa. Ennen tattarikakkujen pakkaamista linja kuitenkin pestään huolellisesti.
Tuote saattaa sisältää jäämiä vehnästä. Info tullaan lisäämään uuteen etikettiin.
Ystävällisin terveisin
OY SEEGE AB
kuluttajapalvelu
Kiertoilmauunin käyttö – 18.11.2009 08:00
Luin joskus jostain, ettei gluteenittomia ja tavallisia leipomuksia tulisi paistaa/lämmittää kiertoilmauunissa SAMANAIKAISESTI, koska se ilma voi pöllyttää niistä tavallisista tuotteista jauhoja glut. tuotteisiin. Onko kellään asiasta parempaa tietoa?
igA- sikaflunssan riskiryhmää? – 4.11.2009 15:11
Soitin äsken omaan terveyskeskukseen ja tiedustelin kuulunko riskiryhmään, kun minulla on autoimmuunisairauksista keliakian ohella myös reuma. Sairaanhoitaja sanoi että niiden perusteella kuulun rokotteensaajiin. Mistään IgA-asioista en kysynyt.
Ikäviä tilanteita – 24.10.2009 15:43
Kiitos linkistä, hienoa että olet koostanut kyseisen listan Huomasin myös että Keliakialiiton sivuilta löytyy myös kattava selostus gluteenittomien tuotteiden valmistuksesta ja tarjoilusta.
Muistelin että lukemani gluteenittoman leivonnan kirja josta tietoa myös löytyi oli joko "Helposti maukasta: luontaisesti gluteeniton ja maidoton erityisruokavalio" (tekijä Eila Alho) tai "Herkuttelu sallittu: gluteeniton keittokirja" (Marjo Jokinen). Täytynee käydä kirjastossa uudelleen ja tarkistaa.
Ikäviä tilanteita – 24.10.2009 14:48
^Juurikin tuo on niin rasittavaa, kun melkein ikinä ei tiedä miten ja missä olosuhteissa erilaisten tarjoilujen "gluteenittomat" ruoat ja leivonnaiset on tehty.. Ja se tarkistelu ja varmistelu saa välillä tuntemaan itsensä hankalaksi neurootikoksi.. :/ Pitäis varmaan jakaa tuttaville jokin ohje, jossa kerrotaan mitä kaikkea pitää ottaa huomioon gluteenittomassa leivonnassa/ruoanlaitossa. Löytyisiköhän netistä tällaista ohjetta? Yhdessä gluteenittoman leivonnan kirjassa oli oma osio, jossa oli hyvin ja perusteellisesti kirjoitettu opastus, mutten tietenkään muista kirjan nimeä..
Vielä ikävistä kokemuksista: eilen alkoi tuttavan synttärikutsuilla harmittaa, kun muiden syödessä suklaakakkua ja muita herkkuja sain tyytyä todella kuivaan Schärin muffinsiin (parasta ennen -päiväyskin oli varmaan mennyt umpeen aikoja sitten). Herkullista.. :>
Kasvissyönti ja keliakia – 23.10.2009 16:25
Tuli vielä mieleen, että jos olet tarkka eläinperäisten ainesosien suhteen, niin löysin tällaista infoa Moilas Oy:n (valmistaa siis gluteenittomia leipiä ym.) kysymyspankista.
Kysymys: Sisältävätkö leipomon tuotteissa käytettävät margariinit soijaa, entä maitoa tai muita eläinperäisiä ainesosia?
Vastaus: Kaikki käyttämämme margariinit ovat soijattomia ja maidottomia sekä 100 %:sti kasviperäisiä (myös emulgointiaineet ja D-vitamiini).
Kysymys: Onko Moilas Gluten-Free -tuotevalikoimassa vegaanille sopivia tuotteita?
Vastaus: Monet tuotteet sopivat myös vegaanille. On helpompi luetella ne tuotteet, jotka sisältävät eläinperäisiä ainesosia, eivätkä siis sovi vegaanille: Pizza Tropicana (lihaa), Pizza Bolognese (lihaa), Karjalanpiirakka ja cocktailpiirakka (maitoproteiinia), muffinit (kananmunaa), pullat (kananmunaa), piparkakkutaikina (kananmunaa) ja Joululeipä (maitoa).
Tuo vastauksessa oleva listaus ei kyllä ole ihan ajantasainen, koska esim. Moilas Oy:n Aamiaissämpylöissä on yhtenä ainesosana kananmuna.
Huomasin myös, että gluteenittomien tuotteiden valmistajista ainakin Fria Bröd merkitsee tuotteisiinsa, että heidän käyttämänsä E471 -lisäaine on kasviperäinen.
Kasvissyönti ja keliakia – 21.10.2009 08:19
Jekku, ihan helpoimmasta päästä vegaanisen JA gluteenittoman sopivan sapuskan löytäminen ei varmasti tule olemaan Olen joskus jättänyt pois maitotuotteet (nyt siis lakto/(ovo)vegetaristi) pois ja huomasi kyllä heti kuinka paljon suppeammaksi etenkin ravintolavalikoima tuli.
Mutta kyllä niitä ruokapaikkoja löytyy varmasti, kunhan vaan jaksaa etsiä. Asut ilmeisesti Helsingissä, joten äkkiseltään tulee mieleen ravintola Manala, jolla on ruokalistallaan yksi kokonaan vegaaninen/gluteeniton annos. Yleensä tarkistan ravintoloiden ruokalistan etukäteen netistä jos vaan mahdollista, niin ei tule tilanteita joissa sopivaa annosta ei löydy ollenkaan. Luulisi kuitenkin, että ravintoloissakin pystytään muokkaamaan eri ruokia pyydettäessä vegaanisiksi (tietysti sen gluteenittomuuden lisäksi). Ja jos tykkää etnisistä ruoista, niin vegaanisia gluteenittomia annoksia löytyy ainakin minun kokemuksen niistä enemmän kuin aivan "tavallisista" rafloista.
Keliakialiitolla on muuten sivuillaan ladattavissa matkailuliite, jossa on lueteltuna koko Suomen alueen kahviloita ja ravintoloita, jotka tarjoavat gluteenitonta. Paikkojen vege-tarjonnasta en sitten osaa sanoa. Mutta onnea etsintään!
Yosa ja Oatly tosiaan sopivat kummatkin keliaakikoille. Sunnuntain ja GoGreenin kauratuotteet sen sijaan jätä väliin, koska valmistaja ei voi taata niiden puhtautta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
1 vinkki
Tuotteita
3 tuotetta
Kuvia
2 kuvaa
Keskustelu
141 viestiä, 35 aloitusta
Kommentit
38 kommenttia
Rekisteröitynyt
24.3.2009 16:23