Lapsen synttäritarjoilut – 21.3.2009 22:26
Pulla varmaankin kannattaa tehdä tavallisena muille kuin tyttärellesi, sillä gluteeniton pulla on aika kaukana tavallisen pullan ominaisuuksista. Jos leivot pikkuleipiä, tee vain kaikki gluteenittomina, itsellä on ainakin tuo toiminut. Jos taas ostat keksit kaupasta, kannattaa ostaa erikseen gluteenittomat ja tavalliset, sillä kaikissa tuotteissa ei maku ole ihan samanlainen ja tarjoilulle voi kertyä kivasti hintaakin jos gluteenittomia keksejä kaikille tarjoat. Jos hankit keksit kaupasta, ota niitä kuitenkin sen verran, ettei haittaa vaikka ei-keliaakikkokin gluteenittoman keksin ottaisi (ja mieluiten samantyyppistä gluteenitonta kuin tavallista eli vaikka tavallisia ja gluteenittomia vohveleita).
Tuon piirakan suhteen riippuu hieman millaista piirakkaa tarkoitat. Karjalanpiirakat mieluiten erikseen tavalliset ja gluteenittomat (makueron ja hinnan vuoksi), mutta esim. marjapiirakka ja quiche lorrainen tyyppiset piirakkavuokaan tehtävät suolaiset piirakat voi tehdä kaikille gluteenittomana, sillä niissä ei maussa paljon eroa ole (suolaisessa piirakassahan se täyte on pääasia, eikä niinkään se pohja -joka kuitenkin myös gluteenittomana on hyvä-)
Itse olen yleensä pitänyt "pääsääntönä" sitä, että teen hiivalla kohotettavat ja normaalisti ruista sisältävät tuotteet aina erikseen gluteenittomat ja tavalliset, mutta leivinjauheella kohotettavat makeat ja suolaiset voi tehdä kaikille gluteenittomana, sillä niiden koostumus ja maku ei kovinkaan eroa tavallisesta, vaan on joissakin tapauksissa jopa parempi (esimerkiksi täytekakuissa -ja tämän on muuten todennut useampikin tavis-sukulaiseni- )
Ikäviä tilanteita – 21.3.2009 17:55
kaija kirjoitti:
Keliakialiiton tuote-esittely – 20.3.2009 14:57
Sussu kirjoitti:
Keliakialiiton tuote-esittely – 20.3.2009 09:27
Jezu kirjoitti:
Gluteenitonta Tampereella? – 19.3.2009 20:34
Jezu kirjoitti:
Keliakialiiton tuote-esittely – 19.3.2009 19:40
Ammattikorkeassa hotelli- ja ravintola-alalla.
Koulun ravitsemuksen kurssilla muuten tehdään ryhmätyö, jossa jokainen ryhmä hankkii johonkin erityisruokavalioon liittyviä tuotteita ja tuo niitä tunnille näytille ja maisteltaviksi. Mielenkiinnolla odotan mitä "keliakia-ryhmä" hankkii (koulu kustantaa tuotteet), itsellä siis aiheena muu erityisruokavalio kuin keliakia.
Keliakialiiton tuote-esittely – 19.3.2009 16:56
Oli kiva yllätys tänään koululla, kun käytävään oli järjestetty esittely gluteenittomista tuotteista. Näytillä oli keksejä, leipiä, pastoja, muroja... ja maistella sai. Valtaosa tuotteista oli tuttuja, mutta esillä oli myös DS:n tuotteita (pastoja, muroja, näkkäriä) joita en ole kaupoissa nähnyt. Näyttelyn oli mitä ilmeisemmin järjestänyt keliakialiitto, sillä seinällä oli lappu jossa luki vain keliakialiitto ja päivämäärät. Ketään esittelijää ei paikalla sattunut olemaan silloin kun itse paikalle tulin.
Seuranta – 19.3.2009 09:56
Sairastuin keliakiaan 8 vuotiaana ja sen jälkeen aina (muistaakseni) 16 vuotiaaksi asti oli vuosittainen kontrollikäynti KYS:llä, jossa aina ottivat verikokeet ja oli lääkärin vastaanotto. Tuon jälkeen kun totesivat että homma on toiminut hyvin, niin ei ole mitään syytä jatkaa säännöllisiä kontrolleja ja seuranta siirrettiin terveyskeskukseen. Käytönnössä siis pitää itse ilmoittaa jos tahtoo verikokeisiin ja edellisellä (eli synnyipaikkakunnallani) tämä toimikin ihan hyvin, kerran taisin verikokeissa siellä käydä. Nyt kuitenkin muutin toiselle paikkakunnalle, enkä ole tarvetta vielä kokenut lääkärissä käyntiin, joten en tiedä yhtään miten täällä homma toimii terveyskeskuksen kautta.
Vehnämaltodekstriini – 16.3.2009 21:51
No joo, itse olen myös sitä, että jos nämä tärkkelysmakeuttajat sun muut eivät tutkimusten mukaan sitä suolen nukkaa tuhoa, ne ovat gluteenittomia (ja koska liitto sanoo tärkkelyssiirapinkin olevan luontaisesti gluteeniton vaikka vehnästä johdettu onkin, niin sen gluteenipitoisuus on kyllä oikeasti todella alhainen). Käytänkin niitä aivan sen sumeilematta eikä oireita ole tullut. Nuo lienevätkin ongelma enemmän vilja-allergikoille(/moniallergisille) kuin keskiverto keliaakikoille ja nämä kaksihan ovat eri asioita.
Ensitunne – 16.3.2009 09:21
Olin vasta 8 vuotias kun diagnoosi tehtiin. Äidilläni keliakia oli todettu vuotta aikaisemmin, joten tiesin mistä oli kyse. Lapselle se oli alkuun kuin jännä leikki. Alkuun sattui lipsahduksia, kun yksinkertaisesti unohdin etten saakaan nyt enää syödä sitä samaa keksiä kuin aiemmin, mutta pikkuhiljaa lähti sujumaan. Koulussa sain aina gluteenittoman version siitä samasta ruuasta mitä muillekin oli ja kaikki ymmärsivät asian, sillä vaikka koulumme oli pieni, oli siellä muitakin allergisia lapsia (olin kuitenkin ainut keliaakikko). Koskaan en ole oikeastaan kaivannut mitään terapeutteja joille puhua, itse asiassa ne pari kertaa terapeutilla jotka järjestettiin keliakiakontrollien yhteydessä, olivat mielestäni lähinnä ahdistavia.
Koulumme keittiön täti oppi muuten tekemään tosi hyviä gluteenittomia sämpylöitä! Yläasteelle siirtyessäni jäin niitä kaipaamaan.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
136 vinkkiä
Tuotteita
22 tuotetta
Kuvia
190 kuvaa
Linkkejä
14 linkkiä
Keskustelu
629 viestiä, 55 aloitusta
Kommentit
139 kommenttia
Rekisteröitynyt
19.1.2009 22:18