Suviih 

Keskusteluviestit

50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
  • Lapsen synttäritarjoilut 21.3.2009 22:26

    Pulla varmaankin kannattaa tehdä tavallisena muille kuin tyttärellesi, sillä gluteeniton pulla on aika kaukana tavallisen pullan ominaisuuksista. Jos leivot pikkuleipiä, tee vain kaikki gluteenittomina, itsellä on ainakin tuo toiminut. Jos taas ostat keksit kaupasta, kannattaa ostaa erikseen gluteenittomat ja tavalliset, sillä kaikissa tuotteissa ei maku ole ihan samanlainen ja tarjoilulle voi kertyä kivasti hintaakin jos gluteenittomia keksejä kaikille tarjoat. Jos hankit keksit kaupasta, ota niitä kuitenkin sen verran, ettei haittaa vaikka ei-keliaakikkokin gluteenittoman keksin ottaisi (ja mieluiten samantyyppistä gluteenitonta kuin tavallista eli vaikka tavallisia ja gluteenittomia vohveleita).
    Tuon piirakan suhteen riippuu hieman millaista piirakkaa tarkoitat. Karjalanpiirakat mieluiten erikseen tavalliset ja gluteenittomat (makueron ja hinnan vuoksi), mutta esim. marjapiirakka ja quiche lorrainen tyyppiset piirakkavuokaan tehtävät suolaiset piirakat voi tehdä kaikille gluteenittomana, sillä niissä ei maussa paljon eroa ole (suolaisessa piirakassahan se täyte on pääasia, eikä niinkään se pohja -joka kuitenkin myös gluteenittomana on hyvä-)

    Itse olen yleensä pitänyt "pääsääntönä" sitä, että teen hiivalla kohotettavat ja normaalisti ruista sisältävät tuotteet aina erikseen gluteenittomat ja tavalliset, mutta leivinjauheella kohotettavat makeat ja suolaiset voi tehdä kaikille gluteenittomana, sillä niiden koostumus ja maku ei kovinkaan eroa tavallisesta, vaan on joissakin tapauksissa jopa parempi (esimerkiksi täytekakuissa -ja tämän on muuten todennut useampikin tavis-sukulaiseni- )

  • Ikäviä tilanteita 21.3.2009 17:55

    kaija kirjoitti:
    Miten on, sitähän ei tiedä onko siirappi ohrasta, vehnästä vaiko maissista... onko määrä niin pieni, että huoletta voi juoda???

    Keliakialiitto määrittelee glukoosisiirapin gluteenittomaksi, oli se sitten tehty mistä viljasta tahansa, sillä gluteenipitoisuus alittaa määritellyt raja-arvot. Eli keskivertokeliaakikko voi juoda huoletta siideriä jossa tuota kyseistä siirappia on (vilja-allergikko tai tosi herkkä ihokeliaakikko tosin voi siitä saada oireita).

  • Keliakialiiton tuote-esittely 20.3.2009 14:57

    Sussu kirjoitti:
    Tuli mieleen että kun opiskelin tässä pari vuotta sitten Pohjois-Savon ammattiopistossa niin kanttiini/kahvio joka koulussa sijaitsee oli aina pullollaan gluteenittomia tuotteita. Opiskelijat tekevät myyntiin tuotteita ja nimenomaan edullisesti.Ostin joka päivä jotain kotiin ja aina oli tarjolla kahvin kanssa suolaista/makeaa. Aika paljon kävi myös asiakkaita ulkopuoleltakin ostoksilla.

    Tarkoitatko Kuopiossa sitä hotellin tiloissa olevaa herkkupuotia? En ole sattunut puodissa käymään vaikka se siinä sama rakennuksessa koulun kanssa onkin.

  • Keliakialiiton tuote-esittely 20.3.2009 09:27

    Jezu kirjoitti:
    Ihan mielenkiinnosta olisi kiva kuulla miten hyvin ravintola-alan opetuksessa otetaan erityisruokavaliot huomioon?

    Ammatilllisen tason koulutuksesta (eli ihan näiden perus kokkien sun muiden) en osaa sanoa, mutta niillä vähäisillä keittiötunneilla, jotka korkeakouluopiskelijoilla on (tämähän on periaatteessa koulutusta alan esimiestehtäviin/yrittäjiksi), on ainakin tähän asti otettu erityisruokavaliot huomioon. Opettajalle on vaan pitänyt asiasta ilmoittaa kurssin alussa, niin esimerkiksi kaikki kastikkeet on pyritty suurustamaan maissilla jotta minäkin olen pystynut niitä maistelemaan. Ja nyt aluillaan olevan kurssin opettaja sanoi että voidaan tehdä sinua varten kerralla pakasteeseen iso määrä sämpylöitä, että minullekin on leipää aina kun muillekin.

  • Gluteenitonta Tampereella? 19.3.2009 20:34

    Jezu kirjoitti:
    Mitämitä, eikö täällä ole ketään Tampereelta? Pitäisi tehdä pian pöytävaraus lauantaille ja tarvitsisi kommentteja Pancho Villasta ja Plevnasta

    Noista ravintoloista en tiedä kun en Tampereelta ole, mutta Allermiinan puodissa kannattaa poiketa. Tässä tarkemmat tiedot sijainnista:

    http://www.allermiina.fi/shop/allermiina.php

  • Keliakialiiton tuote-esittely 19.3.2009 19:40

    Ammattikorkeassa hotelli- ja ravintola-alalla.

    Koulun ravitsemuksen kurssilla muuten tehdään ryhmätyö, jossa jokainen ryhmä hankkii johonkin erityisruokavalioon liittyviä tuotteita ja tuo niitä tunnille näytille ja maisteltaviksi. Mielenkiinnolla odotan mitä "keliakia-ryhmä" hankkii (koulu kustantaa tuotteet), itsellä siis aiheena muu erityisruokavalio kuin keliakia.

  • Keliakialiiton tuote-esittely 19.3.2009 16:56

    Oli kiva yllätys tänään koululla, kun käytävään oli järjestetty esittely gluteenittomista tuotteista. Näytillä oli keksejä, leipiä, pastoja, muroja... ja maistella sai. Valtaosa tuotteista oli tuttuja, mutta esillä oli myös DS:n tuotteita (pastoja, muroja, näkkäriä) joita en ole kaupoissa nähnyt. Näyttelyn oli mitä ilmeisemmin järjestänyt keliakialiitto, sillä seinällä oli lappu jossa luki vain keliakialiitto ja päivämäärät. Ketään esittelijää ei paikalla sattunut olemaan silloin kun itse paikalle tulin.

  • Seuranta 19.3.2009 09:56

    Sairastuin keliakiaan 8 vuotiaana ja sen jälkeen aina (muistaakseni) 16 vuotiaaksi asti oli vuosittainen kontrollikäynti KYS:llä, jossa aina ottivat verikokeet ja oli lääkärin vastaanotto. Tuon jälkeen kun totesivat että homma on toiminut hyvin, niin ei ole mitään syytä jatkaa säännöllisiä kontrolleja ja seuranta siirrettiin terveyskeskukseen. Käytönnössä siis pitää itse ilmoittaa jos tahtoo verikokeisiin ja edellisellä (eli synnyipaikkakunnallani) tämä toimikin ihan hyvin, kerran taisin verikokeissa siellä käydä. Nyt kuitenkin muutin toiselle paikkakunnalle, enkä ole tarvetta vielä kokenut lääkärissä käyntiin, joten en tiedä yhtään miten täällä homma toimii terveyskeskuksen kautta.

  • Vehnämaltodekstriini 16.3.2009 21:51

    No joo, itse olen myös sitä, että jos nämä tärkkelysmakeuttajat sun muut eivät tutkimusten mukaan sitä suolen nukkaa tuhoa, ne ovat gluteenittomia (ja koska liitto sanoo tärkkelyssiirapinkin olevan luontaisesti gluteeniton vaikka vehnästä johdettu onkin, niin sen gluteenipitoisuus on kyllä oikeasti todella alhainen). Käytänkin niitä aivan sen sumeilematta eikä oireita ole tullut. Nuo lienevätkin ongelma enemmän vilja-allergikoille(/moniallergisille) kuin keskiverto keliaakikoille ja nämä kaksihan ovat eri asioita.

  • Ensitunne 16.3.2009 09:21

    Olin vasta 8 vuotias kun diagnoosi tehtiin. Äidilläni keliakia oli todettu vuotta aikaisemmin, joten tiesin mistä oli kyse. Lapselle se oli alkuun kuin jännä leikki. Alkuun sattui lipsahduksia, kun yksinkertaisesti unohdin etten saakaan nyt enää syödä sitä samaa keksiä kuin aiemmin, mutta pikkuhiljaa lähti sujumaan. Koulussa sain aina gluteenittoman version siitä samasta ruuasta mitä muillekin oli ja kaikki ymmärsivät asian, sillä vaikka koulumme oli pieni, oli siellä muitakin allergisia lapsia (olin kuitenkin ainut keliaakikko). Koskaan en ole oikeastaan kaivannut mitään terapeutteja joille puhua, itse asiassa ne pari kertaa terapeutilla jotka järjestettiin keliakiakontrollien yhteydessä, olivat mielestäni lähinnä ahdistavia.

    Koulumme keittiön täti oppi muuten tekemään tosi hyviä gluteenittomia sämpylöitä! Yläasteelle siirtyessäni jäin niitä kaipaamaan.

50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

    Yksityisviesti
    Lähetä yksityisviesti

    Vinkkejä
    136 vinkkiä

    Tuotteita
    22 tuotetta

    Kuvia
    190 kuvaa

    Linkkejä
    14 linkkiä

    Keskustelu
    629 viestiä, 55 aloitusta

    Kommentit
    139 kommenttia

    Rekisteröitynyt
    19.1.2009 22:18

©2025 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s