Kirje Keskolle Pirkka-tuotteista – 5.2.2012 22:37
Ensimmäisenä gluteeniton merkinnän toivoisi yleistyvän tuotteissa, joissa lukee isolla "laktoositon" tai "vähälaktoosinen" tai "maidoton". Vaikka tuotteen kuinka olettaisi olevan gluteeniton, tulee tuon laktoosimerkinnän rinnalta puuttuvan gluteeniton merkinnän vuoksi pakollinen tarve lukea koko valmistusainelista läpi ja silti jää epäilys, onko käytetty tärkkelys tai valmistusprosessi puhdas kun merkintää ei ole. Yksi ärsyttävimmistä tuotteista tässä mielessä on vaikkapa perunasalaatti.
Niin kauan kuin 100% kattavaan gluteeniton merkinnän käyttöön ei päästä, tulisi mielestäni kampanjoida myös "sisältää gluteenia" merkinnän yleistymisen puolesta. Ei toki mihinkään itsestäänselviin tuotteisiin (esim. tavallinen leipä, pakastepizza) tuollaista merkintää tarvitse ensimmäisenä laittaa, mutta esimerkiksi gluteenia sisältäviin makeisiin ja jäätelöihin tuon soisi tulevan pakolliseksi, ettei aina tarvitse koko valmistusainelistaa lukea läpi ja arpoa, mitkä tärkkelykset, maltaat ja uutteet taas sopivatkaan.
Sin gluten -tuotteessa gluteenia? – 20.1.2012 22:22
Oisivatko vahingossa printanneet suomeksi myös jonkun toisen tuotteen valmistusaineet, kun onhan pussissa jostain syystä suomeksi kahdet eri aineet, toisin kuin muilla kielillä. Näyttäisi pussi löytyvän gluteenittomien tuotteiden listalta espanjalaisella Alubias nimellä.
Creme Bonjour savuporo – 14.1.2012 23:11
Joskus kysyin tuota valmistajalta ja vastauksena tuli:
"Kyseinen Crème Bonjour Savuporontuorejuuston aromi saadaan mm. ohramaltaasta. Tuotteessa on gluteenia alle 40mg/kg, joten tuote sisältää siis gluteenia."
Joulusuklaita – 25.11.2011 21:30
Tässä Pandan ja Maraboun vastauksia tiedusteluuni Pandan Juhlapöydän konvehtien ja Maraboun Aladdin ja Paradis rasioiden soveltuvuudesta keliaakikoille.
Panda:
Juhlapöydän konvehteja 300g: n rasiassa on vain yksi konvehti, jossa on maissihiutaleita (sis. ohramallasuutetta) ja se on Hasselpähkinäkonvehti. Emme voi taata muidenkaan konvehtien gluteenittomuutta, sillä pieni mahdollisuus on, että valmistuslinjalta joutuu muroja myös muihin konvehteihin. Riski on kuitenkin käytännössä häviävän pieni.
Marabou:
Valitettavasti konvehtimme eivät sovellu keliaakikolle kontaminaatoriskin vuoksi. Aladdin- ja Paradis-suklaakonvehdit eivät sisällä ainesosana gluteenia. Ne kuitenkin valmistetaan tuotantolinjalla, jossa käsitellään vehnää. Sen vuoksi ne saattavat sisältää vehnän ja siis myös gluteenin jäämiä. Tämä käy ilmi myös pakkauksessa olevasta ainesosaluettelosta. Koska tehtaat ja tuotantolinjat voivat vaihdella ajan myötä, tämä tieto on ajankohtainen vain tällä hetkellä. Keliaakikon onkin hyvä tarkistaa ainesosaluettelo aina aika-ajoin, sillä sieltä löytyy aina viimeisin tieto tuotteen sisällöstä. Koska gluteeni on yksi yleisimmistä yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista, tulee sitä sisältävistä ainesosista aina olla merkintä pakkauksessa. Vaikka itse tuote ei gluteenia sisältäisikään, tulee myös kontaminaatioriskistä olla merkintä ("saattaa sisältää vehnän jäämiä". Keliaakikkojen herkkyydessä gluteenille on eroja, ja osa keliaakikoista voi syödä pieniä määriä gluteenia ilman oireita. Emme kuitenkaan missään tapauksessa voi suositella näitä kontaminaatioriskin sisältäviä tuotteita keliaakikoille. Kannattaakin olla yhteydessä lääkäriinne liittyen eri tuotteiden soveltuvuuteen juuri Teille.
Harhaluuloja keliakiasta – 8.11.2011 21:13
Jenkeissä kysyivät, voinko syödä sokeria.
Gluteenitonta pizzaa opiskelijaruokalassa – 25.10.2011 21:12
TTY:n Edison-ravintola repäisi tänään oikein kunnolla ja tarjosi pizza-päivänä myös gluteenitonta pizzaa. Tarjolla oli oikein montaa eri sorttia: M G, VL G ja L G. Sen mitä ko. ravintolan tavallisen pizzan mausta muistan, niin gluteeniton oli jopa parempi. Yleisesti ottaen gluteenirajoitteisten huomiointi on TTY:n ravintoloissa varsin hyvällä mallilla, hampurilaisiinkin on toisinaan gluteeniton sämpylä tarjolla, hernekeiton kanssa löytyy gluteeniton pannukakku ja merkinnätkin ovat kunnossa. Gluteenitonta pastaa ei kylläkään ole vielä näkynyt...
Aamiaistarjonta Suomen hotelleissa – 19.10.2011 21:32
Helsingin messukeskuksen Holiday Innissä pyytämällä toivat yhden Moilasen sämpylän. Huvittavinta oli, että kolmen tarjoilijan kanssa piti yhtä aikaa asiasta keskustella, jotta löytyi se joka osasi sämpylän keittiöstä hakea. Vähemmän huvittavaa taas oli, että missään ruuissa ei ollut minkään sortin G, VL tms. merkintöjä, tai olihan siellä yksi riisikakkupurkki, jossa luki gluteeniton. Espoon Radissonissa taas merkinnät olivat pääosin kunnossa ja pyynnöstä toivat pariakin sorttia sämpylää ja pullaa.
Omassa hyllyssään vai ao tuoteryhmän yhteydessä? – 18.10.2011 22:06
Mielestäni tärkeintä on, että saman tuoteryhmän gluteenittomat tuotteet ovat yhdessä ryppäässä, olivat sitten samassa hyllyssä tavis tuotteiden kanssa tai sitten erityisessä gluteeniton hyllyssä. Toisekseen jos on erillinen gluteeniton hylly, niin sen pitää joko olla selkeästi muutaman tuotteen "näytehylly" kuten Tampereella Cittarissa tai sitten todella kaupan ainut hylly missä gluteenittomia tuotteita on. Pahinta on jos ei ole mitään logiikkaa, jolloin helposti luulee valikoiman olevan siinä minkä ekana sattuu löytämään.
Vahingossa diagnosoidun vahinkoaltistus – 13.10.2011 10:31
Te kohtalotoverit, joilla keliakia on aikoinaan diagnosoitu "vahingossa", ts. ei ole ollut mainittavia oireita tavallisten ihmisten ruokavaliolla, minkälaisia oireita teillä on tullut gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen esim. vuoden tai useammankin päästä tapahtuneissa vahinkoaltistuksissa? Eikö edelleenkään mainittavia oireita, vai loppuillan oksennussessio?
Juntulan Kauramanna – 23.9.2011 16:42
Farinan karkeasta riisijauhosta saa hyvää vispipuuroa.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
2 vinkkiä
Kuvia
1 kuva
Keskustelu
74 viestiä, 10 aloitusta
Kommentit
6 kommenttia
Rekisteröitynyt
4.4.2011 21:09