Selvitys: Keliakia aiheuttaa 68 e/kk kustannuksia – 17.3.2014 22:31
Tallulah, voisiko olla niin, että olet 80-luvulla diagnoosin saatuasi tottunut siihen, että gluteenittomia tuotteita ei juuri ole tarjolla ja siten olet olosuhteiden pakosta aikoinaan muokannut ruokailutottumuksiasi sellaiseksi, että et juurikaan käytä gluteenittomia viljatuotteita tai muuten vaan olet pieniruokainen? Toisekseen 80-luvulla vallitsi muutenkin erilainen ruokakulttuuri, jossa mm. keitetty peruna oli vielä kova sana. Nykyinen pullamössösukupolvi, jota itsekin jossain määrin edustan, sen sijaan on kasvanut pienestä pitäen kiinni pastaan, pizzaan, hampurilaisiin, täytettyihin voileipiin jne. ja kun nykyään niille kaikille on olemassa siedettävän makuisia ja liki inhimimillisen hintaisia gluteenittomia vaihtoehtoja, kynnys niistä luopumiseen ja korvaamiseen vaikkapa perunalla ja hedelmillä on luonnollisesti korkeampi kuin 80-luvulla ja siten kulutusmäärät ovat sinun näkökulmasta katsottuna käsittämättömän korkeita. Vai olenko täysin väärässä?
Vastaavasti nyky-yhteiskunnassa sattuu olemaan tapana käydä henkilöstä riippuen muutamasta kerrasta vuodessa muutamaan kertaan viikossa ravintolassa ja miksi keliaakikon pitäisi toimia yhtään eri lailla? Se on totta, että ei yksittäinen ravintola-annos maksa keliaakikolle yhtään sen enempää kuin terveellekään, jollei joidenkin ravintoloiden perimiä lisämaksuja gluteenittomasta pizzapohjasta tai pastasta oteta huomioon. Mutta sen sijaan keliakia vaikuttaa siihen, missä ravintolassa syöt. Ennen diagnoosia esimerkiksi omalla kohdallani oli tavallista syödä lauantain kauppareissulla joku viiden euron pitakebab tai Ikean lihapulla-annos, mutta keliakian myötä nuo halpisvaihtoehdot ovat pois pelistä ja sen sijaan usein tuleekin päädyttyä oikeaan ravintolaan ja siellä se 20-30 euron annos tarkoittaakin sitten sitä, että siinä meni sen kuukauden Kela-korvaus kerralla. Ja kun käytännön kannalta helpointa on, että koko perhe syö samassa paikassa, niin samalla meneekin oikeastaan usemman kuukauden Kela-korvaus. Ehkä sitä nyt ei sentään voi toivoa, että Kela korvaisi terveiden perheenjäsentenkin ruokakulut, mutta joka tapauksessa ei mielestäni voi väittää, etteikö keliakia aiheuttaisi ravintolassa mitään ylimääräisiä lisäkustannuksia ja siten sekin pitäisi jotenkin huomioida korvausta laskettaessa. Eihän astmaatikollekaan sanota, että lopeta se hiihtoharrastus ja ala pelaamaan shakkia, vaan sen sijaan lyödään nenän eteen tehokkaammat ja kallimmat Kela-korvatut lääkkeet, jotta astmaatikko voi jatkaa mahdollisimman normaalia elämää. Ideaaliyhteiskunnassa ruokavaliokorvaus perustuisi toteutuneisiin kuluihin tiettyyn kattoon asti, joka riippuisi jossain määrin sukupuolesta, koosta, asuinpaikasta ja ammatista, mutta ei sitä kuittirumbaa kukaan jaksaisi. Täytyy vain toivoa, että kiinteä kaikille saman suuruinen korvaus olisi määritetty mahdollisimman kattavasti ja sen verran isoksi, että suurin osa keliaakikoista pystyisi syömään ja elämään mahdollisimman samankaltaisesti kuin oma terve verrokkiryhmänsä ilman tarvetta jatkuvaan pennin venytykseen. Jos se sitten jonkun kohdalla tarkoittaisi ylenmääräistä rahantuloa, niin mikäpä estää lahjoittamasta yli jäävää osaa vaikkapa keliakiatutkimukseen...
Selvitys: Keliakia aiheuttaa 68 e/kk kustannuksia – 16.3.2014 17:24
Olisi mielenkiintoista tietää, miten hyvin tuollainen laskennallinen "keskimäärin" tyyppinen tutkimus vastaa todellisuutta. Harva kuitenkaan syö juuri suositusten mukaan. Toisekseen hieman ihmettelen, miten Keliakialiitto päästää julkisuuten lukemat, joissa ei ole huomioitu millään tavalla ravintolasyömistä ja kotona kahden eri ruuan laittamisesta syntyviä lisäkustannuksia. Esim. 20-30 vuotiailla pari pizzaa kuussa ei ole mitenkään epänormaalia ja jos taviksilla se tarkoittaa sitä reilusti alle kympin turkkilaisten tekemää pizzaa alkavat keliaakikkojen pizzojen hinnat laatupizzerioissa pitkästi kympin toiselta puolelta. Sama juttu kahviloissa, taviksille valikoima ja hintahaitari on aika laaja, mutta keliaakikolle on yleensä se iänikuinen Dajm-kakku, yksi pala koko pakastekakun hinnalla.
Palkkaisivat jonkun Autoliitosta tekemään tutkimuksen. Ne ovat saaneet sen verran tähtitieteellisiä kuluja oman auton käytölle, että varmaan saisivat helposti keliaakikon kuukausikulutkin hilattua parin sadan paremmalle puolelle.
Toisaalta sellainenkin tutkimus olisi kiva nähdä, jossa tutkittaisiin, miten keliaakikon ruokatottumukset muuttuisivat jos kela-korvaus olisikin vaikkapa sen 200 euroa kuussa. Söisikö laadukkaammin ja monipuolisemmin, vai sortuisiko herkutteluun ja miten paljon nimenomaan suomalaiset leipomot ja konditoriat hyötyisivät keliaakikkojen lisääntyneestä ostovoimasta.
Oireeton keliakia - kannattaako? – 15.3.2014 22:21
Oletko varma, että olet täysin oireeton? Itsekin luulin aluksi pitkälti niin, mutta näin jälkikäteen olen huomannut, että kylläpä niitä oireita jotain oli, eikä pelkästään mahaan liittyviä. Ja vaikka nyt sinulla ei olisikaan, niin eivätköhän ne oireet sieltä vuosien mittaan tule, jos jatkat gluteenin syöntiä. Ja mitä pahemmaksi tilanteen suolessa päästää, sitä vaikeampi sitä ja sivuvaikutuksia on korjata. Yleensä puhutaan, että suolinukalla kestää puoli vuotta toipua gluteenista, joten pohtimasi on/off dieetti ei kuulosta järkevältä. Keliakia ei ole allergia, jossa oireita voi vähentää syömällä epäsopivaa vähemmän, vaan ainoa vaihtoehto on 100% gluteenin välttäminen. Kyllä sitä gluteenitonta Virosta ja Ranskastakin löytyy. Ja ehkä nyt diagnoosin myötä kannattaa jopa miettiä onko se Ranska uudessa elämäntilanteessa välttämättä se oikea osoite? Ainakin kannattaa ennen ulkomaille muuttoa olla ensin sinut taudin kanssa, miltä viestisi perusteella ei oikein kuulosta.
Keskivertoja tilanteita – 4.3.2014 21:40
Työpaikan ruokalassa oli vaihteen vuoksi pizzapäivä ja jo pidemmän aikaa tarjolla on aina ollut myös gluteeniton versio. Jonossa perässäni tulleet suureen ääneen ihmettelivät omia normaalipizzan palojaan, että onko nyt varmasti vain yksi pala kun ei meinaa lautaselle mahtua. No kun sitten kassalla pyysin tiskin alta gluteenittoman, niin ensimmäinen reaktio oman pizzani nähdessäni oli, että olenko piilokamerassa. Lautasellani nimittäin komeili aikaisempien kertojen perusteella odottamani myös lautasen täyttävän pizzan sijaan pienen sämppylän kokoinen taikinapallo, jonka päälle oli jotenkuten saatu täytteitäkin pysymään. En tiedä, oliko kokille tullut totaalinen black out ja vain unohtanut kaulita taikinan vai oliko tehnyt pallopizzat täysin herjalla. Vaikka hyvää olikin, niin eipä sellainen minipizza paljon mahaa täyttänyt ja lähinnä suututti, miksi pitää gluteenitonta edes tarjota, jos sitten lyödään koko homma ihan leikiksi.
Mukavia tilanteita – 3.2.2014 23:13
Työpaikkaruokalassa oli leipäkuljetus jostain syystä myöhässä ja niinpä lounaalla ei ollut lainkaan tavallista leipää, ei edes näkkäriä. Siinä kun työkaverit kiroilivat leivän puutetta, oli harvinaisen mukava mussuttaa uutta oikeasti pehmeää gluteenitonta leipää.
Omituisia tilanteita – 29.1.2014 07:35
Samansuuntaista toimintaahan lentoyhtiöt harrastavat. Normaaliateriaan lähes poikkeuksetta kuuluvat sulatejuusto ja suklaapatukka puuttuvat aina GFML annoksesta, eikä niiden tilalla ole ikinä mitään korvaavaa tuotetta. Suolakeksien puuttumisesti nyt ei jaksa edes valittaa... Samoin voinappi vaihtuu aina ankeaan margariininappiin (myös työpaikkaruokaloissa). Aivan kuin luulisivat, että keliaakikko on aina automaattisesti myös laktoosivaivainen tai kosher. Kylläpähän pahasti laktoosivaivainen keliaakikko osaisi itse jättää sulatejuuston ja maitosuklaan syömättä, ei siihen lentoyhtiön holhousta tarvittaisi.
Keliakia ja alttius muihin suolistotulehduksiin? – 17.1.2014 22:04
Ruokaohjeet, kuppilat ym. kiinnostavat enemmän varmasti ihan siitä syystä, että ne yhdistävät kaikkia keliaakikoita. Sen sijaan oireet ja liitännäisvaivat ovat kovin yksilöllisiä. Jos toinen on liki oireeton ja vahingossa diagnoosin saanut ja toinen kierii viikon vessan lattialla yhdestä jauhonmurusta ja toisen jostain ensimainitulle täysin vieraasta rasvaripulista, niin eipä siinä juuri jaettavaa itse sairaudesta ole. Mutta samoja ruokia ja samoja kuppiloita kumpikin kuitenkin metsästää.
Löytyykö näitä mistään gluteenittomana – 16.1.2014 21:14
Onko kellään tullut Suomessa (tai edes Tallinnassa/Tukholmassa) vastaan ravintolaa, josta saisi gluteenittomana jotain näistä:
- Lasagne
- Pita/sämpylä/iskender/rulla kebab
- Kananuggetit
- Leivitetty porsaanleike
- Fish&Chips
- Kievin kana
Eihän nuo nyt sieltä terveellisimmästä päästä ole, mutta kiva silti olisi joskus muistella menneitä...
Gluteenitonta Tallinnassa? – 30.12.2013 10:07
Täällä myös tuore Tallinnan reissu takana. Viru Hotellissa aamiaisella glut merkinnät suht kunnossa ja tarjolla moilasen leipää ja paria mysliä. Kaupungilla tuli syötyä Olde Hansassa ja afrikkalaisessa ravintolassa. Ensimmäisessä tarjoilija oli oikein hyvin tilanteen tasalla ja osasi poistattaa annoksista epäsopivat ainesosat. Jälkimmäisessäkin tuli heti "yes yes" kun kysyin, onko annos gluteeniton. Laivamatkalla Vikingin buffet sai vähän risuja, kun korppujauholla kuorrutettu joulukinkku oli merkitty gluteenittomaksi. Leipä- ja pulla-tarjonta sen sijaan oli runsain koskaan näkemäni. Kaubamajan ruokaosastolta mukaan tarttui Gluta Go:n gluteenittomia leipiä. Ei nyt ehkä kaikkein maukkaimpia, mutta mukavaa vaihtelua kumminkin. Voisi joku niitä Suomessakin alkaa myymään...
Ilta-Sanomissa – 13.12.2013 12:22
Menepä Tallulah kirjoittamaan jollekin nettipalstalle sopivasti vaikka eräästäkin joululeivonnaisiin yhdistetystä liikkestä ja kansallispukua käyttävästä kansanryhmästä, niin jo alkaa kommenttisi julkaiseva taho saada varoituksia ties miltä julkisen sanan neuvostolta, vaikka sinulta juttu alunperin olisikin lähtöisin. Että kyllä ne julkaisijat julkaisemistaan teksteistä viime kädessä vastuussa ovat. Ei ennakkosensuuri pelkästään kirosanojen karsimista varten ole. Ja mitä taas meihin keliaakikoihin tulee, niin jos tarpeeksi monessa paikassa aletaan puhua, että keliakia onkin vain psyykkinen sairaus, niin kyllä se alkaa leimata aika nopeasti. Jos jo nyt monille on vaikeaa ymmärtää eroa keliakian ja laktoosi-intoleranssin luonteen välillä, niin jos samat tyypit alkavat luulla, että vika on vain päässä, niin ei kohta kukaan ota keliakian ehdotonta välttämisruokavaliota tosissaan.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
2 vinkkiä
Kuvia
1 kuva
Keskustelu
74 viestiä, 10 aloitusta
Kommentit
6 kommenttia
Rekisteröitynyt
4.4.2011 21:09