Ninni

Keskusteluviestit

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • Keliakian seuranta 14.12.2012 12:55

    Minulla on toinenkin pysyvä sairaus, jonka takia olen säännöllisessä seurannassa. Samalla sitten kun muutenkin verikokeita otetaan, katsotaan myös keliakia vasta-aineita.

    Tähystyksiä ei lääkärini mukaan ole tarpeen tehdä rutiinisti sen jälkeen, kun vuosi diagnoosin jälkeen tehtiin ja todettiin suolen parantuneen. Sitten toki tehdään, jos tulee outoja oireita tai syytä epäillä jotain.

    Aika monelta pelkästään keliakiaa sairastavalta olen kuullut, että säännöllisesti ei seurata, jos kerran on suoli parantunut ja vasta-aineet hävinneet.

    Keliakialiiton suositus on, että 2-3 vuoden välein olisi seurantaa. Minustakin tämä olisi hyvä, ettei käy niin, että vahingossa muuttaa dieettiään väärään suuntaan. Tai huomataan, jos vaikka työpaikkaruokalassa tulee tietämättään säännöllisesti syöneeksi jotain kiellettyä.

  • Miten tarkka pitää olla? 14.12.2012 09:47

    Hei,

    Jokaisen on varmasti itse mietittävä, miten tiukan linja dieetissään ottaa. Itse en tietoisesti söisi mitään gluteenipitoista.

    En siis söisi tavallisella korppujauholla kuorrutettua kinkkua tai laatikkoa, vaikka varmasti on niin, että jos ei sitä korppujauhokohtaa ota, niin gluteenia on todella vähän jos lainkaan. Ranskalaisia syön ravintolassa niin äärimmäisen harvoin, että ei haittaa, jos syön joskus samassa öljyssä paistettuja tuotteita. Kysyn ranskalaisten gluteenittomuutta, ja jos niissä ei ole jauhoja, kelpaa mulle. Kannattaa huomata, että ranskalaisissa ja teollisissa lohkoperunoissa saattaa olla vehnäjauhoja.

    Syön puhdaskauraa ja vehnätärkkelystä ja kaikkia sellaisia tuotteita, joissa on keliakialiiton listan mukaan sallittuja aineita. Joskus syön myös näitä "saattaa sisältää gluteenia" tuotteita, koska niitä syödään kuitenkin harvoin. Syön myös Kellogsin muroja silloin tällöin, mikä on vähän kiistanalainen juttu.

    Suomessa ravintolassa ei ole koskaan minulle sanottu, että syö sieltä alta tms. Joskus on totaalista tietämättömyyttä, mutta sitä on pääsääntöisesti halvoissa pitserioissa tms. Kunnon ravintoloissa gluteenittomuus kyllä tunnetaan ja tiedetään.

    Ulkomailla on joskus tietämättömyyttä ja silloin päättelen vain itse, mikä on gluteenitonta ja mikä ei. Kastikkeet ovat hankalia, mutta joskus olen jonkun kastikkeenkin syönyt, vaikka täydellistä varmuutta gluteenittomuudesta ei ole saanut.

    Tutuille olen sanonut, että kauran pitäisi olla puhdaskauraa, mutta olen syönyt kylässä jotain tavallisesta kaurasta tehtyä - gluteenipitoisuus siinä lienee kuitenkin todella alhainen. Kotona käytän pelkkiä puhdaskauratuotteita.

    Paahdan välillä leipää samassa paahtimessa muiden kanssa (tätä ei ehkä pitäisi tehdä).

    Mulla on diagnoosin jälkeen tähystetty suoli vuoden päästä ja veren vasta-aineita seurataan säännöllisesti. Kaikki on aina ollut kunnossa, suoli parani tällä dieetillä ja vasta-aineita ei dieetin aloittamisen jälkeen ole näkynyt. Eli näillä mittareilla mitattuna dieetti toimii.

  • Ikäviä tilanteita 27.11.2012 14:29

    Tuo Whippelin viimeinen lause pitää niin paikkansa!

    Amicaa ei ole täällä kehuttu ja ei ole minullakaan positiivista sanottavaa. Syön heidän lounasravintolassa joka päivä.

    Tässä yhtenä päivänä oli ruokalaji, joka oli selkeästi useammassa listassa mainittu gluteenittomaksi. Luin vielä tuoteselosteenkin ja siinä ei mainittu mitään sellaista ainetta, joka ei sopisi keliaakikon ruokavalioon. Päätin siis syödä tätä ruokaa.

    Joku siinä ruoan koostumuksessa siinä vaiheessa, kun ruoka oli jo lautasella, herätti epäilykseni, ja kysyin vielä kuitenkin henkilökunnalta, onko tämä varmasti gluteeniton. No ei ole, oli vastaus! Annos otettiin minulta nopeasti pois ja tuotiin jotain muuta tilalle.

    Annoin asiasta tietysti heti palautetta ja vielä kirjallisestikin jälkeen päin. Vastaus oli, että aina kannattaa varmistaa gluteenittomuus henkilökunnalta. Mikä merkitys on heidän antamallaan kirjallisella informaatiolla, jos se ei ole oikein...

  • Vip-mehussa mallasuutetta! 8.11.2012 10:47

    Itse olen Kellogsin murojen suhteen elänyt tämän tiedon valossa:
    http://www.keliakialiitto.fi/liitto/nyt/uutiset/?nid=70&ARC=1&Year=2010
    ja olen siis koko ajan syönyt Kellogsin muroja.

    Nyt huomasin liiton sivulla tällaisen tiedotteen:
    http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/varoitukset_ja_muutokset_tuotteissa/
    eli valmistaja itse ei suosittele tuotetta keliaakikoille.

    Onko tässä nyt kyse siitä, että jenkkifirma pelaa varman päälle, jotta ei joskus saa syytettä jostain vai mitä ihmettä?

    Keliakialiitto on kuitenkin tutkinut asian ja sen mukaan murot soveltuisivat gluteenittomaan ruokavalioon.

    Olisi mielenkiintoista tietää, miten suuria vaihteluita voi eräkohtaisesti olla.

    Miten te muut tätä tulkitsette?

  • Kahvilavinkki: sairaaloiden kanttiinit 2.10.2012 13:59

    Oletteko muut huomanneet, että sairaaloiden kanttiinit ovat keliaakikoille (ja varmaan kaikille muillekin erityisruokavaliolaisille) erinomaisia kahvittelupaikkoja? Ilmeisesti sairaaloissa on totuttu erityisruokavalioihin, joten niistä löytyy aina jotain gluteenitonta - niin suolaista kuin makeaakin. Pyynnöstä saa aina esim. täytetyn sämpylän, jota ei gluteenittomana tahdo juuri mistään kahvilasta saada. Ja henkilökunnan tietous gluteenittomuudesta on aina hyvä.

  • Idea: Gluteenitonta paremmin tarjolle 27.9.2012 08:22

    Perusongelma tässä lienee se, että gluteenittomien tuotteiden ostajia on edelleen tosi vähän. Tällöin tuotantokustannukset ovat väkisin paljon suuremmat kuin sellaisella tuotteella, jota myydään huomattavasti enemmän. Jokainen vähänkään prosesseista ja tuotannollisista asioista ymmärtävä tietää tämän. Siksi varmasti gluteenittomien jauhojen/pastojen/leipien tuottaminen oikeasti maksaa enemmän kuin vehnätuotteiden valmistaminen ja siksi myös tuotteet ovat niin paljon kalliimpia.

    Jonkin verran gluteeniton -merkintöjä on ilmaantunut tuotteisiin, jotka ihan perinteisestikin ovat gluteenittomia, esim. maksalaatikko tai kinkkusiivut. En tiedä, onko tuote silti testattava gluteeniin suhteen, jos tuotannossa ei käsitellä mitään gluteenipitoista? Yksi syy merkintöjen vähäisyyteen on varmasti se, että tuotteen joka erä on testattava ja tarvittaessa hylättävä, jos se ei olekaan gluteeniton. Ison erän hylkääminen on tietysti kallista, jos suurin osa asiakaskunnasta voisi ihan hyvin tuotetta käyttää.

    Nyt on paljon puhuttu ylipäänsä tuotepakkausten merkinnöistä ja siitä, miten harhaanjohtavia ne ovat. Mansikkavohveleissa ei välttämättä ole lainkaan mansikkaa ja maissitortillat tehdään vehnästä jne. Tähän keskusteluun olisi hyvä ottaa mukaan laajemminkin se, että selkeästi merkittäisiin kaikki allergisoivat tai muita terveydellisiä ongelmia aiheuttavat aineet.

    Itse ainakin valitsen kaupassa mieluummin sen soijakastikkeen, jossa on sana gluteeniton, vaikka tiedän, että kaikkien soijakastikkeiden pitäisi olla keliaakikolle turvallisia. Se jossa gluteeniton lukee, on usein vielä vähän kalliimpi kuin muut, mutta jos muutkin toimivat kuten minä, niin myyntikin tekstin ansioista kasvaa ainakin pikkuisen. Useinhan gluteeniton ruokavalio ei ohjaa vain yhden henkilön valintoja vaan koko talouden valintoja, jolloin merkintöjen vaikutus korostuu.

  • Vehnäsiirappi 26.9.2012 14:04

    Hei,

    Tärkkelyssiirapit ja mallassiirapit sopivat keliaakikolle, vaikka voivatkin olla vehnästä tai ohrasta tehtyjä.

    Itse käytän tätä listaa apuna: http://www.keliakialiitto.fi/document.php?DOC_ID=37&SEC=9aa846fd2fe4587 debe3519a6ea660e9&SID=1#palveluliite_ainesossaluettelo.pdf

    Tulkitsisin tämän niin, että vehnäsiirappi myös sopii keliaakikolle. Varman vastauksen saanet parhaiten ottamalla yhteyttä keliakialiittoon.

  • Idea: Gluteenitonta paremmin tarjolle 26.9.2012 13:53

    Näin keliaakikon kannaltahan tuo olisi hieno homma - selkeät merkinnät ja helppo tietää, mitä syödä ja mitä ei.

    Tulee mieleen kuitenkin se, miksi yhteiskunta suosisi verohelpotuksin juuri gluteenittomuutta. Monelle on yhtä tärkeää vaikkapa vehnättömyys, soijattomuus, pähkinättömyys, maidottomuus, laktoosittomuus, pippurittomuus jne.

    Olisiko oikein, että hedelmäkarkkien tai salmiakin tai margariinin tai limsan valmistaja saisi saman verohelpotuksen kuin gluteenittoman leivän tai pastan valmistaja? Saisiko hedelmien toimittaja tai salaatteja pussittava firma myös verohelpotuksen jos tuote on gluteeniton?

    Nykyisessä taloustilanteessa taitaa jäädä haaveeksi...

  • Vuohelan tuotteiden hinta 31.7.2012 09:18

    Kalliitahan nuo Vuohelan Herkun tuotteet on - sitä ei käy kieltäminen. Minulla kuitenkin ostopäätökseen vaikuttaa olennaisesti myös maku ja täytyy sanoa, että vuohelan Herkun tuotteet ovat ehdottomasti parhaita gluteenittomia tuotteita. Esim. Moilasen karjalanpiirakat on sen verran pahoja, että jätän mieluummin syömättä kuin syön niitä.

    Oletteko huomanneet, että Vuohelan Herkun tuotteita saa nyt myös pakastettuina? Ainakin Citymarketeissa on ja sain niitä pikku lähi K-kauppaammekin, kun pyysin. Kalliita nekin ovat, mutta hekä hieman huokeampia kuin tuoreet.

  • Mitä tehdä glut. valmistaikinasta? 31.7.2012 08:56

    Minä olen myös tehnyt pasteijoita gluteenittomasta taikinasta ja moni ei.keliaakikko on sanonut, että niistä tulee jopa parempia kuin tavallisesta voitaikinasta tehtynä. Gluteeniton taikina sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

    Mun perustäyte on seuraava: savustettua lohta, riisiä, keitettyä munaa, tilliä, tarvittaessa suolaa, pippuria ja kostukkeeksi kunnon kermaa sen verran, että täyte ei ole kuiva.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

    Yksityisviesti
    Lähetä yksityisviesti

    Vinkkejä
    5 vinkkiä

    Keskustelu
    114 viestiä, 16 aloitusta

    Kommentit
    9 kommenttia

    Rekisteröitynyt
    22.10.2009 13:39

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,019s