Mikaela

Keskusteluviestit

1 2
Seuraavat > Loppuun >>
  • Vehnämaltodekstriini 9.3.2009 21:14

    maltodekstriini
    glukoosisiirappi
    glukoosi-fruktoosi-siirappi
    hydrolysoitu tärkkelys
    muunnettu tärkkelys

    Nämä kaikki ja varmasti moni muukin vastaava termi tarkoittaa suomeksi sitä, että ne on valmistettu jostain (usein kotimaisesta) viljasta, joissain tapauksissa myös soijasta. Meillä perheessä on kaikilla useita ruoka-allergioita ja taistelu sopivien ruoka-aineiden löytämisestä on jatkuvaa. Kovin monta kertaa on oireiltu vakavastikin ja kiidetty sairaalaan hoitoa saamaan. Moninaiset ruoka-allergiat vaikeuttavat arkielämää valtavasti.

    Ruokakaupassa käynti käy vähitellen mahdottomaksi. Tuoteselosteita saa lukea kerta toisensa perään, eikä niihin voi edes luottaa. Eräässä yhteydessä söimme tietämättämme soijaa sisältävää kinkkuleikkelettä, joka aiemmin oli selvitetty turvalliseksi. Koostumusta oli muutettu eikä säästösyistä vaivauduttu päivittämään etikettejä ennen vanhan erän loppumista. Siinä sitten ihmeteltiin, mistä oireiden ryöpsähdys johtui. Tämän seurauksena sitten itse allergisoiduin lisää, ja kauraa lukuunottamatta kaikki viljaperäinen aiheuttaa nykyään ihan mahdottomat oireet, eikä allergialääkkeet auta yhtään.

    Eräs riisikakku ilmoittaa ainesosikseen täysjyväriisin ja merisuolan. Ja pakkauksen ylälaidassa, huonosti erottuvana printtinä sanotaan: contains glutein. Mistä voi riisikakkuun tulla gluteenia, jos muita ainesosia ei ole käytetty?

    Esimerkkejä voisi luetella pilvin pimein. Kuinka moni soija-allerginen esim. tietää, että monet purukumit sisältävät soijaa? Henkilökohtaisen uurastukseni seurauksena eräs purkkavalmistaja vaihtoi soijalesitiinin rapsilesitiiniksi, ja nyttemmin on joitain muita alkanut vaihtaa myös soijan purukumista pois.

    Monet mehut ja karkit sisältävät soijan ja maidon ohella tekstin alussa mainittuja ainesosia, eikä kuluttaja tiedä niiden tulevan useimmiten vehnästä tai ohrasta. Ja irtokarkkien kyseessä ollessa ainekset sekoittuvat laarista toiseen, kun samoja kauhoja käytetään eri karkkilaatujen pussittamiseen.

    Vaaranpaikkoja siis riittää, oireista saa kärsiä, tai pitää opetella tulemaan toimeen pelkällä pyhällä hengellä! Panoksena on useiden ihmisten henki ja terveys, jatkuva altistuminen kun myös lisää monien vakavien sairauksien riskiä monikymmenkertaiseksi.

    Lääketiede jo tietää, että ruoka-allergioilla ja keliakialla on suora yhteys mm. diabetekseen, astmaan, ja useisiin syöpätauteihin.

    Kuluttajien tulisi ryhtyä ponnekkaasti vaatimaan turvallisten elintarvikkeiden saatavuutta ja ainesosaluetteloiden ehdotonta paikkansapitävyyttä!

    Glukoosisiirapit ja muut viljaperäiset sörsselit pitäisi jättää vilja-allergisen ja keliaakikon ruokavaliosta täysin pois ja pitäytyä vain luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa.

    Terveyttä kaikille lukijoille!
    terveisin,
    Mikaela
    erikoissairaanhoitaja ym.

1 2
Seuraavat > Loppuun >>

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

Lisätiedot

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,011s