Keliakiaviikko 3.-9.9.2018 – 3.9.2018 22:56
Keliakialiiton järjestämä Keliakiaviikko on parhaillaan käynnissä. Tänä vuonna viikon teemana on Löydä gluteeniton tuote.
Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät tämän vuoden keliakiaviikolla lähes 100 tapahtumaa, joissa pääsee tutustumaan kauppojen gluteenittomiin tuotevalikoimiin. Viikon tavoitteena on lisätä kauppojen ja kuluttajien vuoropuhelua.
Kaupat ja valmistajat tarjoavat gluteenittomia tuotteita alennuksella ja tarjouksia löytyy myös gluteenittomia tuotteita myyvistä verkkokaupoista.
Keliakiaviikolla gluteenittomia tuotteita etsitään myös Keliakialiiton sosiaalisen median kanavissa. Järjestö houkuttelee seuraajiaan etsimään ruokakaupasta päivittäin erityyppisiä gluteenittomia tuotteita ja jakamaan niistä kuvia. Kuvia lähettäneiden kesken arvotaan päivittäin gluteenittomia tuotepalkintoja.
Seuraa keliakiaviikkoa sosiaalisessa mediassa hashtageilla #keliakiaviikko ja #löydägluteenitontuote
Keliaakikot voivat vielä joskus syödä vehnää? – 20.8.2018 23:38
Helsingin Sanomat kertoo tutkijoiden selvittäneen viimein 13 vuoden uurastuksen jälkeen vehnän geeniperimän. Geeniperimän kartta avaa mahdollisuuksia jalostaa kasvia nopeammin ja helpommin kuin aiemmin. Jutussa mainitaan myös keliakia ja vehnäallergia:
Perimän kartoittamiseen osallistunut norjalaisprofessori Odd-Arne Olsenin tutkimusryhmä puolestaan onnistui paikantamaan vehnästä 356 geeniä, jotka on yhdistetty ihmisissä vehnäallergiaa, keliakiaa ja niin sanottua leipurin astmaa aiheuttaviin proteiineihin. Niitä ehkä voitaisiin tulevaisuudessa pystyä jossain määrin jalostamaan pois.
...
Samalla havaittiin, että korkeammassa lämpötilassa kasvava vehnä tuottaa enemmän keliakian kannalta ongelmallisia proteiineja. Toisaalta kylmempi kasvukausi lisää allergisoivia proteiineja vehnässä.
...
Kaikille sopivan leivän kehittäminen on kuitenkin hankalaa, sillä samat proteiinit, jotka ärsyttävät allergikoita ja keliaakikoita antavat myös leivälle sen koostumuksen.
Ehkäpä siis vielä joskus onnistutaan kasvattamaan vehnää, jota mekin voimme syödä
Lue Hesarin juttu:
HS: Tutkijat tekivät läpimurron, jonka avulla keliaakikot voivat ehkä vielä joskus syödä vehnää
Lautasella 2018 -messut 27.-28.4.2018 – 26.4.2018 23:09
Lautasella-messuja vietetään nyt perjantaina. Messuilla on tarjolla runsaasti gluteenitonta ja Keliakialiitto on tehnyt fiksun ratkaisun gluteeniton elämä -osion erottamiseksi muusta messualueesta: Gluteeniton elämä -alueen tunnistat oranssista käytävämatosta, ja alueella voit rennoin mielin tutustua näytteilleasettajiin. Gluteeniton elämä -alueelle, kaikki myytävät ja maisteltavat tuotteet ovat gluteenittomia!
Tapahtumassa on mukana 50 gluteenitonta toimijaa (perässä messuosaston tunnus):
Adega Oy - 5m31
Alavuden Öljynpuristamo Oy - 5k40
Brander Oy - 5m10
Caminito Oy - 5m50
Delhome Oy - 5p20
Eilamari Oy - 5p38
Evoke Oy - 5k40
Eväsmiehet Oy - 5p30
Fazer Leipomot Oy - 5h6
Finnamyl Oy - 5h10
Foodin - 5h51
Fria Bröd Ab - 5m28
Geisarinna - 5k21
Gluteeniton leipomo ILONA Oy - 5h4
Glutzero Finland Oy - 5k18
Good Supply - 5p6
Hamppumaa Oy - 5n48
Hannun Gluteeniton / Pirjon Pakari Nurmijärvi Oy - 5h1
Hinkkalan Kartano / Olli-Pekka Jalkanen - 5n2
Jokilaakson Juusto Oy - 5k4
Kakkutupa Oy - 5h20
Karviaisten tila / Voima-Papu - 5n40
Keliapuoti Leena Raitisto - 5m1
Leader Foods Oy - 5n11
Lempihetki OY - 5k1
Lidl Suomi Kommandiittiyhtiö - 5m21
Lihajaloste Korpela Oy - 5k19
Moilas Gluten-Free - 5h11
Mr. Panini - 5m39
Myllärin - 5m11
Oatis - 5k28
Oy Weekend Snacks Ltd - 5h16
Oy Linseed Protein Finland Ltd - 5m2
Oy Semper Ab - 5k31
Pirkka - 5n10
Pohjolan Peruna Oy - 5m4
Porokylän Leipomo Oy - 5h29
Ravintoraisio Oy - 5p18
Reformi Luomu / Oriola Finland Oy - 5n30
Risenta AB - 5k10
Roberts Berrie - 5k20
Sahi Trading House Oy - 5n18
Schär - 5h21
Soyappetit - 5p68
Spices Chef Oy - 5n29
Suomen Viljava Oy - 5n61
Tarquinia - 5m68
Viljaton Valinta Oy - 5n31
Virtasalmen Viljatuote Oy - 5k21
Vuohelan Herkku - 5k11
Myös ohjelmaa on mukavasti tarjolla molempina päivinä:
Perjantai
klo 10:30-11:00
Vuoden 2018 gluteeniton yritys/palvelu
Leila Kekkonen, toiminnanjohtaja, Keliakialiitto
klo 11:00-11:30
Kun vatsa vaivaa – mikä on oireiden takana
Katri Kaukinen, professori, Tampereen yliopisto
klo 12:00-12:30
Keliakia ja liitännäissairaudet
Kalle Kurppa, professori, keliakiatutkija, Tampereen yliopisto
klo 12:30-13:00
Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen
Eliisa Girsén, ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
klo 13:00-13:30
10 vinkkiä gluteenittomaan leivontaan
Marjo Jokinen, tuoteasiantuntija, Keliakialiitto
klo 15:00-15:30
Painonhallinta ja monipuolinen gluteeniton ruokavalio
Patrik Borg, ravitsemustieteilijä, painonhallintatutkija, kirjailija
klo 15:00-15:30
Gluteenittomat asiakkaat ravintolassa
Eija Lindberg, ravitsemisalan ammattilainen, kouluttaja, Keliakialiitto
klo 15:30-16:00
Gluteenittomia viljoja monipuolisesti
Sanna Arnala, laillistettu ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
Lauantai
klo 10:30-11:00
Gluteenittoman ruokavalion ABC
Sanna Arnala, laillistettu ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
klo 11:00-11:30
Keliakia ja liitännäissairaudet
Kalle Kurppa, professori, keliakiatutkija, Tampereen yliopisto
klo 12:00-12:30
Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen
Eliisa Girsén, ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto
klo 12:30-13:00
Gluteenittomat asiakkaat ravintolassa
Eija Lindberg, ravitsemisalan ammattilainen, kouluttaja, Keliakialiitto
klo 15:00-15:30
Kun vatsa vaivaa – mikä on oireiden takana?
Jari Koskenpato, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aava
klo 15:00-15:30
Ihan tavallinen tyttö, vähän erilainen ruoka kuin muilla – tukea Suunta-verkkopalvelusta
Eeva Laine, aluevastaava, Keliakialiitto
klo 16:00-16:30
Syönkö oikein ja riittävästi? Monipuolinen gluteeniton ruokavalio
Hanna Partanen, laillistettu ravitsemusterapeutti
Paikalla on myös näytöskeittiö, jonka ohjelma on seuraavanlainen:
Lauantai 28.4.
klo 11-11.30 Gluteeniton leivonta on helppoa!
Oy Semper Ab
klo 12-12.30 Leipäherkkuja gluteenittomaan ja kasvisruokavalioon.
Oy Moilas Gf
klo 13 Pikkukokit keittiössä: Välipalaa gluteenittomasti
NÄYTÖSKEITTIÖ
Paikalta löytyy myös gluteeniton buffet sekä olut- ja viinihuone.
Tapahtuma on auki perjantaina ja lauantaina klo 10-18. Päivälipun hinta 10-15 euroa.
Lue lisää:
Keliakialiitto: Lautasella 2018 -messut
Messukeskus: Lautasella 27.-28.4.2018 - gluteeniton, vege, vegaani, allergiat, elävä- ja raakaravinto
Lontoo rae -suklaalevy – 24.3.2018 22:45
Foodie kertoo näin Lontoon Rae -suklaalevystä näin:
Ainesosat
sokeri, kaakaovoi, täysmaitojauhe, kaakaomassa, kirnumaitojauhe, glukoosisiirappi, kokonaan kovetettu kasvirasva (kookos), lakritsiuute, tärkkelys, emulgointiaine (lesitiini mm. soija), aromit, suola, pintakäsittelyaineet (E901, E904), ammoniumkloridi (salmiakki), kasviöljy (auringonkukka), värit (E171, E153), suola.
Allergeenit
Sisältää
Maito ja maitotuotteet, myös laktoosi, Soijapavut ja soijapaputuotteet
Voi sisältää
Gluteiinia sisältävät viljat ja viljatuotteet, Hasselpähkinät ja hasselpähkinätuotteet, Vehnä ja vehnätuotteet (gluteenia sisältävät viljat), Mantelit ja mantelituotteet, Pähkinät ja pähkinätuotteet
Gluteeniton Etelä-Korea ja Soul? – 11.3.2018 22:37
Tällä hetkellä tuttu keliaakikko Soulissa ja gluteenittoman ruoan löytäminen on kuulemma vähintäänkin haastavaa. Nopealla Googlailulla paikka vaikuttaa keliaakikon painajaiselta, kun veteen ja teehenkin sotketaan ohraa. Onko sinulla kokemuksia tai vinkkejä Etelä-Koreasta ja Soulista?
Hesari vertaili 16 gluteenitonta olutta – 4.2.2018 22:31
Helsingin Sanomat testasi 16 gluteenitonta pintahiivaolutta ja tästä ryhmästä voittajaksi nousi Kukko IPA. Nostan hattua ansiokkaasta vertailusta, vaikka oma lista onkin hieman erinäköinen. Erityisesti pisteet siitä, että HS onnistui löytämään oluita, joita ei ole (vielä) Glu.fin gluteenittomien oluiden listalla
Tässä sijoitukset:
1. Kukko IPA
2. I Wish Gluten Free IPA
3. Raivoava Rakki
4. Ambrée Bio Gluten Free
5. Inki Ginger Pale Ale
6. Reparationsbajer
7. Gluteeniton KAUPPAIPA
8. Brewer’s Special Alabama Red IPA
9. Lapland Red Ale
10. Hop Zij Met Ons
11. Green's IPA
12. Humulus Lupus Double IPA
13. Vagabond Pale Ale Gluten Free Beer
14. Kukko Ale
15. Dr. Calypso Gluten Free
16. Gluten Free Triple
Mitä mieltä sinä olet tuloksista? Ja osaatteko sanoa mistä löytyy Tornion Panimon Lapland Red Alea ja Guineun Dr. Calypsoa?
Lue koko vertailu täältä (vain Hesarin tilaajille): HS-raati maistoi 16 gluteenitonta olutta – Testin voittajaksi nousi kotimainen IPA yksimielisellä kannatuksella
Anna vinkkeja – 29.1.2018 22:21
Ulla kirjoitti:
"Gluteenittomien myynti kasvoi räjähdysmäisesti" – 16.1.2018 22:44
Kymensanomat haastatteli allekirjoittanutta #GluteenitonTammikuu-tempauksesta ja gluteenittomien tuotteiden myynnin kasvusta:
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat nykyisin monet muutkin kuin keliaakikot. Suosio on parantanut tuotteiden saatavuutta. Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Aina gluteenittomia annoksia ei valmisteta sillä tarkkuudella, mitä keliakia vaatii.
Kaupat myivät gluteenittomia ruokia viime vuonna yli 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä. Ravintoloissa tarjotaan jatkuvasti enemmän gluteenittomia vaihtoehtoja. Glu.fi -nettiyhteisöä ylläpitävä keliaakikko Jesse Valli kuvailee kasvua räjähdysmäiseksi.
— Aiemmin ilmiö hieman huvitti. Nyt kun se on tullut jäädäkseen ja olen lukenut ihmisten palautetta siitä, kuinka gluteeniton ruokavalio on auttanut moniin vaivoihin, en ole enää yhtään ihmeissäni.
Lisääntynyt kysyntä on kasvattanut valikoimaa ja parantanut tuotteiden laatua. Kasvanut kilpailu on laskenut myös hintoja.
Lue koko juttu Kymensanomista: Gluteenittomien ruokien myynti kasvoi räjähdysmäisesti - sekasyöjiä kannustetaan kokeilemaan ruokavaliota tammikuun ajan
Anna vinkkeja – 10.1.2018 23:03
Ulla kirjoitti:
#Gluteeniton Tammikuu 2018 – 2.1.2018 00:04
#GluteenitonTammikuu oli jälleen erittäin suosittu ja toi lisää uusia käyttäjiä sivuston pariin, joten perinne jatkuu tietenkin Vuosi 2017 kasvatti gluteenittomuuden suosiota vauhdilla: Kesko ja S-ryhmä kertoivat gluteenittomien tuotteiden myynnin kasvaneen 20% (Lähde: Patarumpu.fi ja Kesko Ruokailmiöt 2018). Myös Lidl on kasvattanut gluteenittomien tuotteiden valikoimaa vauhdilla ja tuonut edullisen vaihtoehdon gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
GluteenitonTammikuu -tempaus kannustaa sekaruokavaliota noudattavia kokeilemaan gluteenitonta dieettiä kuukauden ajan ja jakamaan kokemuksiaan kokeilusta tähän keskusteluun ja muualla sosiaalisessa mediassa hashtagilla #GluteenitonTammikuu
Tempauksen tavoitteena on saada kaikkiruokaiset huomaamaan, kuinka haastavaa (ja kallista) ehdottoman gluteenittoman dieetin noudattaminen saattaa keliaakikoille ja muista syistä gluteenitonta dieettiä noudattaville olla. Toisaalta he näkevät samalla kuinka monipuolinen ja herkullinen gluteenittomien tuotteiden valikoima on nykyään. Valikoima on parantunut edelleen viime vuodenvaihteesta - tosin ruisleivästä jää edelleen paitsi. Nykyään Suomessa on myynnissä yli 40 gluteenitonta olutvaihtoehtoa!
Tässä keskustelussa voi kommentoida tempausta tai kertoa omia kokemuksia gluteenittomuudesta. Sana on vapaa, anna palaa!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Vinkkejä
399 vinkkiä
Tuotteita
606 tuotetta
Kuvia
981 kuvaa
Linkkejä
189 linkkiä
Keskustelu
2365 viestiä, 649 aloitusta
Kommentit
650 kommenttia
Rekisteröitynyt
28.4.2008 23:07