Gluteeniton pitopalvelu/catering? – 14.9.2009 09:40
Sastamalassa, Vammalassa on pitopalvelu Liekoranta (www.liekoranta.fi) jolta ainakin oman kokemukseni mukaan sujuu myös tämä puoli.
Kuinka kauan teillä meni keliakian hyväksymiseen? – 5.8.2009 10:36
Itse en ole keliaakikko, vaan vanhin lapsista on. Meillä on "sukurasite" takana, oma siskoni ja veljeni on keliaakikkoja, samoin mieheni toinen veli.
Siskollani keliakia on ollut jo 30v, veljelläni n. 20v. Mieheni veljellä myös todettu jo varmaan 30v sitten mutta hän ei noudata gluteenitonta ruokavaliota. Ei ole noudattanut koskaan. Alkuun heillä kuulemma tehtiin leipää ja ruoat "oikein" mutta koska ne eivät maistuneet niin hän palasi normaaliin ruokaan. Siitä varmaan johtuu että nyt on ollut kiven takana oppiminen siihen että meillä sitä ruokavaliota noudatetaan.
Tyttärellä keliakia todettiin kun hän oli siirtymässä yläasteelle. Vähän pelkäsin miten käy, ollaan murrosiässä ja vielä siirtyminen toiseen kouluun. Mutta koska keliakia oli jo ennestään niin tuttu asia myös tyttärelle, ei mitään ongelmia ollut. Alkuun hän pahoitti mielensä kun ei aina saanut samoja tarjoiluja kuin me toiset, mutta se meni pian ohi. Ruokavalio on pitänyt hyvin, hän on osannut alusta lähtien itse huolehtia syömisistään. Ja pakko on ollut oppia, ei me vanhemmat joka hetki voida olla enää sen ikäistä vahtimassa
Mukavia tilanteita – 5.8.2009 10:21
Jäätelökioskeissa on mielestäni jo jonkun verran gluteenittomia vohveleita, kunhan vain hoksaa kysyä. Positiivista on sekin että hyvin monessa paikassa saa jo gluteenitonta pizzaa, ja joissain paikoissa pohjat jopa tehdään itse (ainakin pari vuotta sitten esim. Mäntässä Old Alexander -ravintolassa sai itse tehtyä pizzapohjaa ja tyttären mukaan oli todella hyvää).
Olimme alkukesästä hyvän ystävän 50v juhlilla, jossa tarjoilun hoiti kokonaan pitopalvelu. Keliaakikoille oli tismalleen samat tarjoilut kuin muille - ja tätä ei ole vielä kertaakaan tapahtunut aiemmin. Erikseen oli tehty ainoastaan italiansalaatti ja voitaikinakuoressa ollut porsaanfilee, sekä kakku. Se oli todella positiivinen yllätys ja antoi erittäin hyvän kuvan pitopalvelusta.
Oireet jatkuvat ruokavaliosta huolimatta – 5.8.2009 08:48
Meillä jo jonkunverran vanhempi keliaakikko, mutta kävi aivan samalla tavalla, mahakivut palasivat ja todella pahoina. Syynä oli laktoosi, lääkäri kertoi että usein keliaakikot saavat oireita myös siitä. Ja laktoosin sietokyky voi myös vaihdella päivittäin.
Pahimpaan aikaan tytär oli hetken aikaa täysin maidottomalla ruokavaliolla, vähitellen se hellitti. Siitä jonkun aikaa piti olla aika tarkka ja käyttää pelkästään laktoosittomia tuotteita, ja sitten pikkuhiljaa kävi myös hylat.
Ns. tavallinen jäätelö, jogurtti tai viili ei enää aiheuta mitään oireilua.
Tytär ei ole koskaan ollut mikään kova maidon juoja, ja tämän jälkeen maidon käyttö jäi kokonaan. Sitä joskus kokeiltiin, mutta se "tavallinen" maito ei edelleenkään sopinut. Ja laktoosittomat/hyla -juomat eivät kelpaa Joten kalkkitabletit ovat olleet sen jälkeen käytössä.
Lapsikeliaakikkoja? – 21.7.2009 14:06
En tiedä onko meillä enää lapsikeliaakikkoa, tytär on jo 17v ja keliakia todettiin sinä kesänä kun hän siirtyi yläasteelle.
Noista kotitaloustunneista: meillä lähti tieto sairaudesta heti koulun terveydenhoitajalle sekä keittiölle. Samoin lähetin vielä erikseen viestiä ekalle kotitaloustunnille opettajalle. Hän soitti minulle, ja yhdessä päätimme miten tunneilla toimitaan. Meiltä kysyttiin silloin että pitääkö tyttärelle olla oma erillinen työskentelytila, mutta mielestäni se ei ollut tarpeellista. Opettaja otti erittäin hyvin huomioon tytön keliakian, välillä tuntui että hän oli vähän turhankin tarkka. Alkuun hän oli hankkimassa mm. kaikkia ruoanvalmistusastioita ja -välineitä erikseen, mutta mielestäni se ei ollut lainkaan tarpeellista. Meillä ei käynyt edes mielessä että hänet olisi sysätty erikseen jonnekin omaan tilaan. Jos lapsi tai nuori on kovin herkkä (tai esim. on todella paha allergia) niin sitten on harkinnan paikka, mutta meillä ei ollut mitään sellaista.
Meidän koulussa myös se systeemi että tunneilla ollaan 4 hengen ryhmissä, ja tyttäreni ryhmä teki aina ruoat gluteenittomina. Kotitalous jatkui myös ekan vuoden jälkeen valinnaisena aineena, opettaja vaihtui, mutta tarkkuus oli edelleen samaa luokkaa.
Mitään ongelmia ei ollut siinä asiassa koko aikana, eikä myöskään kouluruokailun kanssa. Meillä on iso yläaste, ja oli muitakin keliaakikkoja.
Vasta-aineet ovat ruokavalion aloittamisen jälkeen olleet ns. normaalilla tasolla, joten sekin mielestäni kertoo että yläasteella hommat toimivat kuten piti.
Meillä oli myös alussa noita urheilumenoja, turnauksia ym. kisareissuja joissa ruokailu oli hoidettava itse. Hyvin sujuivat nekin. Minä en koe eikä tytär ole kokenut että tämä olisi jotenkin rajoittanut tai kovasti hankaloittanut mitään. Paitsi toisessa mummulassa Mutta se taas on toinen tarina se!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.
Yksityisviesti
Lähetä yksityisviesti
Keskustelu
35 viestiä, 1 aihe
Rekisteröitynyt
21.7.2009 13:51