Tiede-lehti 7/2009

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Suviih  629 viestejä12.7.2009 17:59

    Sattuiko kukaan muu lukemaan Tiede-lehdessä ollutta juttua ihmisen bakteereista? Siinä oli sivussa pikkujuttu keliakiasta:

    Lisää bakteereita leipään?

    Puuttuuko keliakiapotilaiden suolistosta jokin bakteeri? Vai voisiko kyseessä olla bakteeripuutos leipien tuotannossa?
    Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä gluteeni tulehduttaa ohutsuolen ja surkastuttaa siitä ravinnon imeytymisessä tarvittavia värekarvoja. Jos ruoka pidetään gluteenittomana, suolen vaurio voi korjautua.

    Gluteeni hajoaa hyvin huonosti; tiettävästi ainoita entsyymejä, jotka pystyvät sitä pilkkomaan, ovat bakteerien tuottamat prolylendopeptidaasit.

    Esimerkiksi useat maitohappobakteerit pilkkovat viljojen gluteenia ja voisivat tehdä niin leivässäkin jos olisivat läsnä. Nykyään leipää kuitenkin valmistetaan hiivalla ja taikinaan vieläpä lisätään gluteenia, koska se antaa rakennetta ryhdistävää sitkoa. Italialaiset tutkijat ovat osoittaneet, että jos vehnäleipä hapatetaan maitohappobakteereilla, gluteeni pilkkoutuu kokonaan ja leivästä tulee keliakiapotilaille sopivaa.

    Olisiko aika palata leivänteossa maitohappobakteereita sisältävän juuren käyttöön hiivan sijasta? Leipomoteollisuudelle tarjoutuu tässä oiva mahdollisuus terveysvaikutteisten haitek-leipien kehittämiseen.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • KattiMatikka 271 viestejä12.7.2009 18:57

    Mielenkiintoista!

  • Mainos

  • Jezu  Ylläpitäjä12.7.2009 21:06

    Kunpa tulisi sellainen tabu kuin laktoosi-intoleranteilla, jonka voi ottaa ennen sopimattoman ruoan syöntiä. Helpottaisi elämää varsinkin matkaillessa kummasti.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Siukku13 60 viestejä12.7.2009 22:19

    Itsekin tätä lueskelin lehdestä. Oli kyllä koko artikkeli mielenkiintoinen. En sitten tiedä, miltä maistuisi maitohappobakteereilla leivottu leipä. En sitä leipää niin ehkä kaipaa, koska on sitä nyt jo jotenkin noihin leipiin tottunut, mutta tuo tabu olis eri kätevä. Jäämme haaveilemaan....

  • Tepa 20 viestejä13.7.2009 05:07

    Hm... Mielenkiintoista... Jos vaan ruisleipäkin saataisiin edelleen maistumaan ruisleivältä mutta ilman gluteenia!
    Aika huippujuttu...

  • Kalmia 48 viestejä13.7.2009 16:28

    Täytyypä alkaa tutkimaan asiaa, kuulostaa mielenkiintoiselle!
    Ainakin tuo artikkeli täytyy saada käsiin:>

  • KattiMatikka 271 viestejä20.7.2009 15:34

    Törmäsinpä tässä netissä tutkielmaan (pro gradu) nimeltä
    "Vehnän gliadiinin haittavaikutusten estäminen elävien probioottibakteerien avulla suolen soluviljelmässä"

    http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu00674.pdf

    Tiivistelmää vaan äkkiä selasin ja siinä tutkielman kirjoittaja totesi, että koeputkiolosuhteissa bifidobacterium lactis olisi suojannut keliaakikon suolta vehnän gliadiinilta. Bifidobacterium lactista on
    ,AB piimässä, A jogurtissa ja a+D jogurtissa.

    Ei muutakuin syömään näitä tuotteita Very Happy

    Ihan vakavissaan voisi ajatella, että ainakin ulkomailla voisi jogurtin (jossa olisi tätä maitohappobakteeria) syöminen voisi jopa olla hyödyksi. Kun ei aina siitä kontaminaatiosta voi olla varma

  • Mainos

  • Reetta  719 viestejä17.8.2009 18:40

    Suomi24 palstalla näytti olevan "ilmoitus", jossa hakevat (Finnmedi) Pirkanmaalta keliaakikoita entsyymitutkimukseen, jossa ilmeisesti tarkoitus tutkia, voiko jollain entsyymillä auttaa keliaakikoita. Vuoden tiukka gluteeniton ruokavalio edellytyksenä. Ilmeisesti saman tyyppistä asiaa kuin tässä ketjussa on kertoiltu. Tuo ilmoitus oli "Vatsaosastossa" ei Keliakiakeskustelun alla.

    Jos Pirkanmaalaisia kiinnostaa, ilmoittautukaa. Saapi päälli päätteeksi maksuttoman gastroskopiankin... Kun on ensin syönyt jotain entsyymiä ja keksiä 14 viikkoa.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2024 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,012s