Ristiriita liiton kannanotoissa?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>
  • Suviih  629 viestejä23.5.2011 18:09

    Jäin vähän ihmettelemään keliakialiiton kannanotoissa mielestäni ollutta ristiriitaa.
    "Vehnätärkkelys ja ohramallasuute tavanomaisissa elintarvikkeissa" -kannanotossa sanotaan näin:

    Huom. Gluteenittomiksi tai erittäin vähägluteenisiksi merkityt vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet ovat keliaakikoille täysin turvallisia, eikä niiden käyttöä tarvitse rajoittaa.

    Ja nuo erittäin vähägluteenisiksi merkityt tuotteethan saavat sisältää gluteenia sen 100mg/kg.

    "Saattaa sisältää" -tuotteita koskevassa kannanotossa taas sanotaan seuraavaa:

    Esimerkiksi Fazer on hyvin varovainen allergeenien kanssa ja haluaa varoittaa erityisesti vehnälle allergisia henkilöitä. Fazerin verkkosivuilla on mahdollista listata ne tuotteet joiden gluteenipitoisuus on korkeintaan 20 tai 100mg/kg. Näitä tuotteita keliaakikko voi turvallisesti käyttää, kunhan muistaa, ettei syö "makeaa mahan täydeltä", jotta kumulatiivinen gluteenin saanti ei nousisi liian suureksi.

    Eli selittäkääpä viisaammat minulle, että jos keliaakikko syö erittäin vähägluteenista leipää (sis. gluteenia max 100mg/kg), niin miksi silloin kumulatiivinen gluteenin saanti ei voi nousta liian suureksi, mutta jos keliaakikko syö suklaata, joka sisältää gluteenia max 100mg/kg, niin miksi silloin gluteenin kumulatiivinen saanti voi olla liian suuri?

    Ja tähänhän voi sitten rinnastaa myös tuon gluteenittomia oluita koskevan max 2 tölkkiä/päivä rajoituksen (olut voi nostaa kumulatiivisen saannin liian suureksi, leipä ei?).

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • LG1982  165 viestejä23.5.2011 18:56

    Tässä mahdollisesti taustalla se, ettei noiden tavanomaisten tuotteiden gluteenipitoisuuksia seurata, joten jossain yksittäisessä erässä myös 100 mg/ kg voi ylittyä. Itselleni vehnätärkkelys tuottanee ongelmia juuri tuon kumulatiivisen saannin vuoksi eli kyllä suuret määrät leipääkin voi aiheuttaa ongelmia.

    Itseäni jäi enemmän kannanotossa häiritsemään tavanomainen tuote - termi. Tällä tarkoitettaneen tuotteita, joiden pääraaka-aine ei ole vehnätärkkelys eli esim. vehnätärkkelystä sisältävät leivonnaiset eivät kuuluisi tähän ryhmään, mutta makeiset kuuluisivat.

<< Alkuun < Edelliset
Seuraavat > Loppuun >>

Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Osallistu keskusteluun

Eniten luetut keskustelut alueella

Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.

©2025 Glu.fi
Tietoa palvelustaUutisetKäyttöehdotKerro kaverilleOhjeet ja säännötIn englishLähetä palautettaSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,007s