Vaula 141 viestejä – 24.10.2009 14:48
^Juurikin tuo on niin rasittavaa, kun melkein ikinä ei tiedä miten ja missä olosuhteissa erilaisten tarjoilujen "gluteenittomat" ruoat ja leivonnaiset on tehty.. Ja se tarkistelu ja varmistelu saa välillä tuntemaan itsensä hankalaksi neurootikoksi.. :/ Pitäis varmaan jakaa tuttaville jokin ohje, jossa kerrotaan mitä kaikkea pitää ottaa huomioon gluteenittomassa leivonnassa/ruoanlaitossa. Löytyisiköhän netistä tällaista ohjetta? Yhdessä gluteenittoman leivonnan kirjassa oli oma osio, jossa oli hyvin ja perusteellisesti kirjoitettu opastus, mutten tietenkään muista kirjan nimeä..
Vielä ikävistä kokemuksista: eilen alkoi tuttavan synttärikutsuilla harmittaa, kun muiden syödessä suklaakakkua ja muita herkkuja sain tyytyä todella kuivaan Schärin muffinsiin (parasta ennen -päiväyskin oli varmaan mennyt umpeen aikoja sitten). Herkullista.. :>
Suviih 629 viestejä – 24.10.2009 15:16
Vaula kirjoitti:
Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Vaula 141 viestejä – 24.10.2009 15:43
Kiitos linkistä, hienoa että olet koostanut kyseisen listan Huomasin myös että Keliakialiiton sivuilta löytyy myös kattava selostus gluteenittomien tuotteiden valmistuksesta ja tarjoilusta.
Muistelin että lukemani gluteenittoman leivonnan kirja josta tietoa myös löytyi oli joko "Helposti maukasta: luontaisesti gluteeniton ja maidoton erityisruokavalio" (tekijä Eila Alho) tai "Herkuttelu sallittu: gluteeniton keittokirja" (Marjo Jokinen). Täytynee käydä kirjastossa uudelleen ja tarkistaa.
Tallulah 476 viestejä – 6.11.2009 13:52
Keliaakikko voi itse myös vaikuttaa näihin tilanteisiin. Lukaiskaa vaikka tämä: http://www.aasiakas.net/index.php/2009/onko-oluessa-gluteenia/
Olen todella monesti ihmetellyt miksi keliaakikon täytyy rähjätä? Sekö auttaa jatkossa asiaa ennemmin kuin asiallinen käytös?
Suviih 629 viestejä – 6.11.2009 15:46
Tuli tuosta aasiakas-linkistä mieleen koulun oppitunnilla kuultu juttu:Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Kiipuli 90 viestejä – 6.11.2009 20:42
^^no juts.
Varsinkin kun nykytiedon mukaan tiettyjä oluita voi juoda. Eli tossa oli kyllä aasiakaspalvelija itse hukassa!
Tallulah 476 viestejä – 6.11.2009 21:58
^Eli kun asiakas on itse juonut tavallista olutta niin se on aasiakaspalvelijan vika kun keliaakikko sai oireita? Keliaakikon asenteessa ja käyttäytymisessä ei koskaan ole vikaa vaikka kuinka rähjäisi? Onhan se tietysti hyväksyttävää, onhan sentään keliaakikko kyseessä... Tuota asennetta ja käytöstä en itse vain voi käsittää, mut on varmaan kasvatettu hieman eri tavalla.
Suviih 629 viestejä – 7.11.2009 14:51
Tallulah, itsekin asiakaspalvelutyötä tekevänä olen samaa mieltä kanssasi. Se rähjäys ei todellakaan edistä yhtään mitään ja saa asiakkaan vain vaikuttamaan sille, ettei omista minkäänlaisia käytöstapoja. Kun itse on kuunnellut muutaman kerran kun asiakas huutaa (jopa OMAN virheensä vuoksi) naama punaisena tiskillä, tulee aika tarkoin ajatelleeksi omaa käytöstään ravintoloissa ym.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Anni 35 viestejä – 11.11.2009 09:05
Peesaan kahta edellistä. Teen myös asiakaspalvelutyötä, tosin ihan toisella kuin ravintola-alalla. Mutta se asenne tässä ratkaisee paljon. Asiallisella käyttäytymisellä saa paljon enemmän aikaan kuin rähjäämisellä.
Tosin vastavuoroisesti odotan myös siltä asiakaspalvelijalta asiallista suhtautumista kysymyksiini, jos ja kun niitä on.
Olen vakaasti sitä mieltä että keliakian kanssa pärjää tässä maailmassa vallan mainiosti kun käyttää pikkaisen sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ja löysää hieman pipoa
Eikä ollut tarkoitettu henkilökohtaisesti kenellekään! Tottakai on oltava tarkkana jos tietää että oireilee helposti. Mutta se taas on eri asia kuin turha nipotus. Sitäkin on ihan riittävästi nähty.
EiViljoja 2 viestejä – 21.4.2010 18:34
Minulla on kylläkin vilja-allergia, mutta tossa äsken tapahtui pieni ikävä tilanne, ja nyt kerron siitä.
Söin tuossa yhden kermatoffeen. Sitten aloin lukea, vasta kylläkin (tyhmä minä, syö ensin, lukee vasta sitten), kun kurkkua alkoi vähän kuristamaan sen ainesosia. Huomasin, että siellähän luki "vehnätärkkelyssiirappi", muttei muuta omituista ollut tuotteessa. Sitten aloin etsiä tietoa netistä, ja sitten minä huomasin tämän Glu.fi:n sivuston kun Googletin vehnätärkkelyssiirappi. Päätin rekisteröityä sivulle, ja kysyä että jospa joku tietäisi onko se kielletty VILJAALLERGIGOILTA? En siis ole keliaakikko vaan viljaallerginen. Meitä on kaksi perheessä, voisiko siis joku kertoa onko se kielletty viljaallergikoilta?
Suviih 629 viestejä – 21.4.2010 19:14
EiViljoja kirjoitti:
Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Liisa 26 viestejä – 21.4.2010 21:16
Edelliseen lisäisin, että viljojen aiheuttamia allergisia reaktioita on monenlaisia ja osa niistä on vakavampia kuin toiset. Eli nykyisen hoitokäytännön mukaan ei vija-allergiselta ole automaattisesti kielletty kaikkia mahdollisia vilja"muotoja". Ainoastaan kaikkein herkimpien on vältettävä myös näitä tärkkelyssiirappeja. Muut saavat syödä niitä hyvällä mielellä. Eli jos oireita tulee, ei syödä ja kääntäen, jos oireita ei ole, voidaan syödä. Sitten on vielä arvioitava lääkärin kanssa, mitkä oireet ovat sellaisia, joita voidaan sietää ja mitä ei.
Meillä on kaksi vaikeasti vilja-allergista lasta (silti täällä surffaan ja saan hurjan paljon hyödyllistä tietoa).
1 gramma vehnäleipää aiheuttaa henkeäuhkaavan yleisreaktion. Siitä huolimatta kumpikin voi huoletta syödä mm. vehnätärkkelyssiirappia ja ohramallasuutetta(mm. muroissa). Lisäksi allergioissa voidaan yrittää siedätystä; eli syödään minimaalisen pieniä määriä allergiaa aiheuttavaa ainetta. Tällä saatetaan saada sietokynnystä ylemmäs. Meillä siedötys on aloitettu karkeilla, joissa on vehnätärkkelystä 5 karkkia menee jo ilman oireita.
Oman allergian rajat oppii vain kokeilemalla, vaarallisimmat aineet lääkärin valvonnassa.
Suviih 629 viestejä – 21.4.2010 22:57
Liisa, kiitos kun tarkensitGluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
EiViljoja 2 viestejä – 22.4.2010 17:10
Kiitos valistuksesta! Ei oppi ojaan kaada
immu1 3 viestejä – 4.5.2010 21:57
Olen vahingossa syönyt Fazerin suklaata, jossa luki "saattaa sisältää vehnää". Tästä on nyt noin 3 viikkoa aikaa ja aina vain on vähän maha sekaisin ja ripulilla. Osaatteko sanoa kuinka kauan tätä vielä jatkuu, onko kokemusta?
Mad 12 viestejä – 4.5.2010 22:06
^ Keliakialiiton ja itseasiassa Fazerin mukaan Fazerin suklaa on gluteenitonta, huolimatta tuosta varoituksesta. Poislukien tietty ne, missä on jotain keksiä tms.
Itse ainakin syön hyvällä omallatunnolla Fazerin sinistä!
Vatsaongelmasi immu1 johtunevat jostain muusta.
immu1 3 viestejä – 6.5.2010 19:52
Mad, kiitoksia vastauksesta, itsekin vähän ajattelin tuon suklaan osuutta, koska olenhan syönyt sitä ennenkin, eikä mitään ole ilmaantunut. Olin reissun päällä, joten on kyllä muitakin mahdollisuuksia tuohon mahan sekavuuteen.
Parempaan suuntaan olen nyt kyllä jo menossa. Olisi vain mukava kuulla muilta, jos "hairahduksia" on tapahtunut, että kuinka pian on oireet hävinneet.
ponipimu 239 viestejä – 9.5.2010 01:56
tänään käytiin ennakkoon anoppilassa "mummukahveilla". oli pöytä koreana, leipiä tavallisia ja glutteja, samoin pitsaa, ja kakkua tietenkin. keliaakikoille oli dajm-kakkua ja taviksille oli leivottu itse.
anoppi sitten tyrkytti jäänyttä kakkua meille mukaan, he kun eivät sitä saata syödä loppuun. joo just. ihan ku mekin sitä vehnäjauhokakkua voisimme syödä! meidän perheessä kun tytöt sairastaa keliä ja pojat eivät, ja me tytöt mielellään syömme kaikkea hyvää, pojat taas eivät, niin eihän se anoppi tajunnu taaskaan tehdä sitä kakkua perunajauhoista, vaikka neuvottu on ammattikeittäjää monta kertaa.
sitten ollaan nyrpeitä kun kakku ei kelpaa. yritä siinä sitten miellyttää miniänä. isompi vaiva oli tehdä uskollisesti vehnäjauhoista kakku kuin että olisi käyttänyt pelkkiä pottujauhoja.
mä oisin kyllä mieluusti ottanut kakkua kotiin, huomista varten, nyt jouduin sitten itse tekemään alusta loppuun ítse.
taigis 101 viestejä – 11.7.2010 20:01
Nyt kesän tullen kertyy myös näitä ikävempiä tilanteita, nostampa tämän ketjun siis ylös ja kerron eilisestä päivästäni!higga 209 viestejä – 11.7.2010 21:35
Taigis: Tällä samalla systeemillä me lähdettiin Pancho Villasta pois syömättä, annokset ilmoitettu listassa G mutta eivät sitä olleetkaan Nyt olivat uusineet listat ja yhtään G merkintää ei enää ole. Että tähänkin suuntaan ravintolat kehittävät listojansa
ponipimu 239 viestejä – 12.7.2010 00:46
kokkolan amarillossa oli ihan sama tilanne ranskalaisten suhteen, minulta kyseltiin olenko luontaisesti gluteeniton vai tavallinen koska perunat keitettiin samassa rasvassa muiden kanssa, herkimmät kun saattavat saada oireita, tarjoilija selitti...
vaihdoin uuniperunaan ja sen jälken en olekaan amarillossa käynyt, enkä käy.
taigis 101 viestejä – 12.7.2010 17:41
Vastaus eiliseen palautteeseeni Amarillosta
Nuutti 56 viestejä – 14.7.2010 11:26
Minulla oli ikävä tilanne viikonloppuna, kun oltiin miehen kanssa allasbileissä. Juhliin oli tehty isot kasat ruokaa, jotka oli valmistanut kolme eri kokkia (kaikki eri ruokia). Kokit olivat onneksi paikalla, niin mentiin sitten heiltä tiedustelemaan mitkä ruoat ovat gluteenittomia. Kaikki kokit olivat brittejä, niin piti kommunikoida englanniksi.
No, kaksi näistä kokeista selittää erittäin hyvin ja asiallisesti mitä voin syödä, ja käskivät jättää mm. paistetut sienet väliin koska eivät olleet varmoja pestiinkö paistinpannua vehnäjutuista ennen sienten paistoa. Nämä kokit häipyvät hommiinsa ja kolmas kokki, melko vanha, tulee paikalle ja hän sanoo kaiken olevan gluteenitonta jota on pöydässä. Pöydässä sattuu olemaan esim. täytettyjä patonkeja ja lihapullia, ja mieheni kysyy että miten voi olla gluteenitonta kun ei tuo patonki varmastikaan ole. Sitten kokki loukkaantuu ilmeisesti kyselyistämme ja sanoo todella ärtyneesti "Minä sentään olen kokki, tiedätkö itse edes mitä tarkoittaa gluteenittomuus?". Oltiin kuitenkin itse oltu koko ajan asiallisia eikä rähjätty missään vaiheessa.
Tarkastettiin asia vielä näiltä kahdelta asialliselta kokilta ja nämä sanoivat että tekevät aina lihapullat tavallisiin korppujauhoihin ja se on ihan tavallista patonkia, eli minun ei kannata syödä niitä.
Nyt tuo tapahtunut tuntuu lähinnä vaan huvittavalta, mutta aika kummallista asiakaspalvelua.
Kari 364 viestejä – 16.7.2010 16:53
Mulla alkas tökkiä tänään oikein tosissaan, näin pahasti ei olekaan aiemmin.
Juttu meni jotenkin näin: Perhetuttu oli saanut pienen vauvan, jota päätimme käydä katsomassa. Kello oli jotakin 14 kieppeillä, emme olleet vielä lounastaneet. Sielläpä oli jonkin verran sukulaisiakin käymässä. Alkasi ilmestyä kahvikuppeja pöytään, myös hillopiirakka, hieno voileipäkakku näteillä lohikoristeilla. Myös pullasiivuja. Otin kahvit, tyhjään vatsaan. Porukka alkas jutella tarjoiluista, kehua nättejä ruokia. Apua! ajattelin. Katsoa saa, sattua ei, aattelin. Alkas tulla ihan oikeasti nälkä. Niinkuin Pavlovin koirakokeessa, ruokaa nätisti laitettuja alkaa tulla vesi kielelle. Eikä nuo muut varmaan ees älynneet, millaisen karhunpalveluksen ovat juuri tekemässä. Ei ne varmaan pahuuttaan, mutta mua kyllä hermostutti pelkkä sivusta katsominen. Päätinpä hankkiutua pöydästä pois. Kotona sitten hyvä ja ravitseva ruokailu. Palkitsin itseni punaviinillä, ja yks kylmä Kulta-Kukko -olut päälle. Nyt taas elämä näyttää paljon hymyilevämmältä Auts, silti.
Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.
Raili 19 viestejä – 22.7.2010 05:42
Mad kirjoitti:
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.