Jezu Ylläpitäjä – 21.2.2013 11:10
Nyt on Hesarin vuoro kirjoittaa aiheesta:Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Prinsessakakku 14 viestejä – 21.2.2013 20:07
Jotkut kuvittelevat keliakiaruokavalion auttavan myös akneen (kts. tietojeni kautta viestini). Näissä on nyt se huono puoli, että keliakiaruokavalio on sekä kallis että ehdoton - gluteenia ei saa olla vähimmässäkään määrin. Kun dieettiä on painotettu ainoana hoitokeinona, siitä tuleekin nyt muotivillitys.
Mitä luulette: viitsivätkö elintarvikealan yrittäjät tarjota massoille huomattavasti normaalia kalliimpaa ruokaa usein tavallisen hinnalla? Entä jaksavatko he kiinnittää vaadittavaa huomiota ruuan ehdottomaan gluteenittomuuteen, kun suurelle osalle ei ole mitään tarvetta erikoisvalmisteiselle ruualle - eivätkä he edes huomaa eroa...
Kun keliaakikko on tähän astikin saanut kokea itsesä aikamoiseksi riesaksi ruokajonossa, niin entä sitten, kun alkaa olla ihmisiä, jotka keksivät dieetin muodikkuuttaan...
Joku ehkä ajattelee, että tarjonta lisääntyy, ja elintarvikekaupan kohdalla näin ehkä käykin. Tähän asti yrittäjien on kuitenkin kannattanut tuottaa gluteenitonta ruokavaliota, koska kysyntää ei ole niin hirveästi että se tulisi kalliiksi, ja mukana tulee yleensä myös normaalin ruokavalion asiakkaita. Monet varmasti haluavat nähdä myös palveluroolinsa ja ovat empaattisia.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että ala pyrkii koko ajan alentamaan kustannuksiaan - kuten erinäiset ruokaskandaalitkin selkeästi osoittavat. Työvoimakustannuksista ei voi paljon tinkiä, joten raaka-aineet on se, mistä tingitään. Gluteeniton ruoka vaatii sekä erikoisaineet, osaamista että työtä - yleensä jopa erillisen tilan jossa voi välttää kontaminaation. Siksi en oikein jaksa uskoa, että tämä buumi veisi ruokavaliotamme hyvään suuntaan.
glutfree 90 viestejä – 21.2.2013 20:12
Mun mielestä taas on hyvä kun gluteenitonta ruokavaliota on alettu pitää ns.normiruokavaliota parempana. Että nekin joilla ei ole keliakiaa, oikeesti saavat avun esim.epämääräisiin vatsavaivoihinsa, erilaisiin tulehduksiin (myös siihen akneen) jne. Ja kyllä uskon myös, että gluteenittomuus esim. ravintoloissa ja valmisruoka puolella pysyy ainakin yhtä hyvällä tasolla kuin nykyisinkin, koska asiakkaan etu on myös ruoan tuottajan etu. Eihan ravintoloitsija voi sitä mistään tietää, minkä takia asiakas tilaa gluteenitonta, ellei asiakas itse ole sitä mieltä, että tilauksen ei sitten kuitenkaan olekaan niin väliä, vaikka ei gluteeniton olisikaan. Eli eihän asiakkaan tarvitse sitä syytä gluteenittomuuteensa erikseen paljastaa, sairasti keliakiaa tai ei.
Prinsessakakku 14 viestejä – 21.2.2013 20:23
Pahaa pelkään, että ne elintarvealan yrittäjätkin lukevat hesaria...jos dieetti saa muotidieetin maineen, niin kyllä se välittyy yrittäjillekin.
Se on totta, ettei yrittäjä tai tarjoilija tiedä, mistä syystä ruokavaliota noudattaa. Mutta ruuan valmistaja ja käsittelijä eivät yleensä ole omistajia: he ovat työssä ja heille tämä näkyy ylimääräisenä vaivana. Harva heistä varmaan ajattelee samasta näkökulmasta kuin yrittäjä.
Juulin 187 viestejä – 22.2.2013 08:11
Itse en jaksa "huolestua" tästä uudestan trendistä. Koska se on juuri sitä, trendi joka tulee ja sitten menee.
Ja jos joku ajattelee, että terveydestä huolehtiminen on diivailua, ajatelkoot. En kaipaa ulkopuolisten, varsinkaan median tai ammattitaidottomien tarjoilijoiden hyväksyntää ruokavaliolleni.
Prinsessakakku 14 viestejä – 27.2.2013 20:25
Mitenköhän nuo pseudogluteenittomat mahtavat tilata ravintolassa: "Mikä näistä on gluteenitonta, onko tuo xxx?". Tarjoilija: "Siitä voidaan kyllä jättää leipä pois. Valitettavasti ranskalaiset on paistettu yhteisessä paistorasvassa joten ne eivät ole gluteenittomia. Lisäksi siinä on mukana hiukan HP-kastiketta jossa on ruista."
Veikkaampa, että pseudokeliaakikko vastaa tässä kohdassa, että "Ei se nyt ihan niin tarkkaa ole, kunhan jätetään se leipä pois."
Seuraavalla kerralla sinne sitten tulee oikea keliaakikko, joka kysyy, käykö ao. ruoka. Mahtaakohan tarjoilija vastata, että juuri käytiin tuossa yhden asiakkaan kanssa läpi, että se sopii keliaakikolle..."
Juulin 187 viestejä – 28.2.2013 12:16
Minä ainakin luottaisin omaan tietooni ja vaistoon, enkä siihen "mikä sopii tuolle toisella keliaakikolle".
Mutta kukin tavallaan.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.