Martsu 2 viestejä – 25.4.2009 13:29
Hei!
Olen pitemmän aikaa miettinyt tuota glukoosi-fruktoosisiirapin soveltuvuutta keliaakikolle.
Eli jos tuotteessa (esim.hillot ym.) mainitaan tuoteselosteesssa ko.aine ja suluissa esim vehnä niin voiko keliakiaa sairastava syödä tuotetta(ei luont.glut)?
En ole saanut vastausta s.postilla vaikka sitä paikallisesta liitosta kysyinkin...joten turvaudun nyt teidän, hyvät palstalaiset, apuun. Mukavaa kevättä kaikille!
Vlad 22 viestejä – 2.5.2009 09:44
Vehnäperäinen tärkkelys on tavaraa, josta gluteeni on poistettu teollisesti... Gluteenittomat jauhoseokset ja niistä valmistetut tuotteet sisältävät vehnätärkkelystä ja sopivat useimmille keliaakikoille.
Tämä sama ohje toimii myös mm. maltodekstriineissä sekä glukoosi-fruktoosisiirapeissa.
Kokeile miten herkkä olet, eli sopivatko ne myös sinulle.
Mulle nuo ed. mainitut eivät sovi vaan joudun noudattamaan luont. glut. valiota.
Martsu 2 viestejä – 2.5.2009 16:03
mutta siis varsinaista gluteiinia (kiellettyä keliaakikolta) ko.aineessa ei enää ole valmistusprosessin myötä?
Kiitos vastauksesta sinulle!
Suviih 629 viestejä – 2.5.2009 20:34
Keskivertokeliaakikko voi käyttää kaikkia näitä siirappeja ja maltodekstriinejä, ne ovat gluteenittomia (jos tarkkoja ollaan, gluteeni on yksi viljan proteiini ja kaikki tärkkelykset, myös vehnätärkkelys, ovat hiilihydraatteja, joten kun tärkkelyksen valmistus eli proteiinien ja hiilihydraattien erottelu on onnistunut, se on käytännössä gluteeniton). Tässä vielä linkki keliakialiiton sivulle juttuun, jossa kerrotaan kaikkia noita mitä voi ja mitä ei voi syödä. Tuota kyseistä siirappia ei listassa mainita, mutta nuo siirapit valmistetaan tosiaan siitä tärkkelyksestä kuten Vlad jo mainitsikin. http://keliakialiitto.fi/view/categories.asp?koodi=ekGluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Olli52 15 viestejä – 6.7.2011 17:51
Voi voi tätä keskustelua!Näin "tuoreena keliaakikkona" en tahdo oikein saada selvää "ollakko vai ei?"
Eikö keskustelut voisi pitää niin, että näissä on vain ja ainoastaan paikkansa pitviä "väitteitä"?
Esim.tuon glukoosisiirapin kohdalla on monta eri mieltä ?
Tähän voisi puuttua jo ylläpitäjä.
Olin siinä käsityksessä , että täältä saa tieto , mutta vähän epäselväksi "totuus" jää.
Suviih 629 viestejä – 6.7.2011 18:26
Glukoosi-fruktoosisiirappi on gluteenitonta (sen sisältämät gluteenimäärät ovat häviävän pieniä ja niin alhaisia, että siirappi luokitellaan gluteenittomaksi) ja suurin osa keliaakikoista voi sitä käyttää. Glukoosi-fruktoosisiirappia siis voidaan valmistaa vehnätärkkelyksestä, joka on käytännössä vehnää, josta on teollisesti eroteltu pois gluteenita sisältävä osa. Kuitenkin äärimmäisen herkät keliaakikot (esim. jotkut ihokeliaakikot), jotka joutuvat noudattamaan luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota, saattavat saada näistä siirapeistakin oireita ja eivät näitä näinollen voi käyttää.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Jezu Ylläpitäjä – 10.7.2011 22:58
Ranskassa reissatessa liki kaikissa jogurttipurkeissa luki niiden sisältävän glukoosi-fruktoosisiirappia vehnästä. Jätin syömättä.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
marielli 14 viestejä – 22.2.2012 18:14
Minulle glukoosi-fruktoosi ei käy
porajata 460 viestejä – 6.2.2015 13:08
marielli kirjoitti:
porajata 460 viestejä – 6.2.2015 13:16
Fruktoosisiirapista
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/07/lisattya-fruktoosia-vaikea-valttaa
Ron-keli 3 viestejä – 6.2.2015 15:51
Sama käsitys on minulla kuin Porajatalla. Glukoosi-fruktoosisiirapit tms eivät todennäköisesti vaurioita ohutsuolta. Mutta paksusuolessa ne aiheuttavat monelle melkoiset ilmavaivat ja muut mahankivut. Ja ihokeliaakikot voivat saavat iho-oireita.
Keliakialiitto ottaa kantaa tuotteisiin tiukasti keliakian eli ohutsuolen kannalta. Me keliaakikot joudumme kuitenkin tulemaan toimeen koko kroppamme kanssa.
aleksi11 5 viestejä – 28.5.2021 12:10
Mulle ei myöskään sovellu mikään vehnäperäinen.
Oli se sitten dexstroosi, mannitoli, glukoosisiirappi, muunnettu tärkkelys tai muu vehnästä tehty.
Ja nämä ns. "gluteenittomat" tarkoittaa vaan sitä että gluteenia on alle 0.003%
Itsellä kai keliakia + vehnäyliherkkyys.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.