MimmiL 2 viestejä – 14.1.2012 18:30
Ostin creme bonjour savuporotuorejuustoa, joka tarkemmin tutkittuani sanoo näin: aromi (mm.selleri ja vehnä). Onko kellään tietoa pystyykö syömään? Että mitä tuo aromi siis on?
katjairene 57 viestejä – 14.1.2012 19:05
väittäisin että kun vehnä on mainittu aromina niin se on ok keliaakikolle.
eijah 24 viestejä – 14.1.2012 19:08
Niin se on, vehnä aromi käy.
Rupert 74 viestejä – 14.1.2012 23:11
Joskus kysyin tuota valmistajalta ja vastauksena tuli:
"Kyseinen Crème Bonjour Savuporontuorejuuston aromi saadaan mm. ohramaltaasta. Tuotteessa on gluteenia alle 40mg/kg, joten tuote sisältää siis gluteenia."
lorangil 82 viestejä – 14.1.2012 23:16
Eli jos alle 40mg/kg niin silloin on niin paljon alle raja-arvojen että pystyy keliaakikko syömään.
”Erittäin vähägluteeninen” tuote voi sisältää gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä, nk. luontaisesti gluteenittomia ainesosia sekä kontaminoitumatonta kauraa. Tällaisessa tuotteessa saa olla gluteenia enintään 100 mg/kg. Tutkimusten mukaan keliaakikko voi käyttää turvallisesti erityisruokavaliovalmisteita, joissa on merkintä ”erittäin vähägluteeninen”.
Vaikka uusi nimitys saattaa herättää vääriä mielikuvia, "erittäin vähägluteeniset" tuotteet sisältävät vähemmän
gluteenia kuin aiemmin. Aikaisemmin viranomaisten noudattama gluteenittomien tuotteiden raja-arvo oli 200 mg/kg. Helmikuussa 2009 raja-arvo tiukentui 100 mg/kg:aan." Lähde:keliakialiiton sivut
LG1982 165 viestejä – 15.1.2012 20:03
Mielenkiintoinen vastaus valmistajalta, jos tuoteselosteen mukaan sisältää vehnää ja valmistajan mukaan ohraa.
Noiden erittäin vähägluteenisten kanssa on se ongelma, että merkintä voi olla vain erityisruokavaliovalmisteissa, ei ns. tavanomaisisssa tuotteissa kuten tuorejuustoissa.
Ainakin jokin Rainbow-jäätelö sisältää aromia (sis. ohraa), joten en ole sitäkään uskaltautunut syömään.
norppa 59 viestejä – 16.1.2012 00:24
ehdottomasti jättäisin syömättä. Miksi ottaa riskiä, leivän päälle voi laittaa vaikka mitä muuta.
Reetta 719 viestejä – 16.1.2012 13:12
Vehnäaromin osalta on Keliakialiiton sivuilla todettu: Teollisesti valmistettu aromiaine, jonka valmistukseen on käytetty vehnätärkkelystä. Lopputuote ei sisällä gluteenia.
En kyllä ymmärrä, mitä aromia voi tulla vehnästä, joka ei itsessään maistu miltään.
Nettisivuilta yritin haeskella tuotteen tuotetietoja, mutta eipä löytynyt mitään viisasta.
MimmiL 2 viestejä – 16.1.2012 15:21
Laitoin kysymyksen sinne ja vastaukseksi sain että aromi sisältää vehnää, joten sisältää gluteenia. Mutta ristiriitaista jos vehnä-aromia voi käyttää? Ja kyse ei ollut leivän päälle laittamisesta, vaan eräästä ohjeesta johon tuli juuri kyseistä juustoa. Tiedä nyt sitten mitä uskoa. Söin sitä kyllä, oireita ei tullut. Mutta en taida jatkossa uskaltaa syödä.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.