Mira 10 viestejä – 18.5.2013 16:47
Saako keliaatikko juoda iha mitä viinaa tai likööriä? Olutta pääsääntöisesti ei, mutta mites muut?
suffe 4 viestejä – 18.5.2013 16:52
Mira kirjoitti:
Lianna 55 viestejä – 18.5.2013 19:21
Hei! Täysin puhtaita gluteenista ovat viinit, kuohuviinit, sampanjat, rommit ja konjakit. Kaikki muut sisältävät gluteenin rippeitä, jotka keliakialiitto luokittelee "gluteenittomiksi". Myös siiderissä, varsinkin Suomessa valmistetussa, saattaa olla gluteenia, esim. glukoosin muodossa. Lonkerossa on varmasti. Suomessa kaikki liköörit on poltettu ohraan ja sisältävät gluteenia, ulkomaisia - ei Skandinaviassa, Venäjällä tms. -valmistettuja liköörejä voi käyttää melko huoletta, esim. italialaisia.
Tintti 48 viestejä – 19.5.2013 12:51
En ole kuullut, että glukoosin muodossa voisi olla gluteenia. Glukoosi on rypälesokeria.
Mistä olet tämän lukenut, Lianna?
Juon kaikkea muuta, mutta en normi olutta. Vain kukkoa. Vaikka vehnätärkkelys aiheuttaa minulle turvotusta, niin nämä eivät.
Juulin 187 viestejä – 19.5.2013 13:15
Ja jos ohra poltetaan, sama kuin soijakastikkeessa vehnä, niin se palaa pois.
Itse hämmennyin alkuun tuosta glukoosista, on NIIN lähellä sanaa gluteeni. Onneksi viisastuin keliakialiiton sivujen ansiosta.
norppa 59 viestejä – 20.5.2013 11:00
"Glukoosi on ihmiselle elintärkeä sokeri. Kaikki ravinnosta saatavat hiilihydraatit muutetaan glukoosiksi, joka imeytyy verenkiertoon ja varastoidaan tarpeen mukaan glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin"
On erittäin tärkeää, että täällä puhutaan asioista oikeilla nimillä. Joku uusi keliaakikko saattaa hämmentyä, jos tietämättömyyttään joku täällä sekoittaa asioita. Keliakialiiton sivut ovat hyvät, käyttäkää niitä!
Liköörit, siiderit ja lonkerot ovat gluteenittomia. En tiedä sopivatko liköörit sitten vilja-allergisille, mutta sehän on jo sitten eri sairaus.
Pulla 267 viestejä – 22.5.2013 16:05
Samaa mieltä kuin "norppa"! Normiolut on ainoa, joka sisältää gluteenia. Siidereissä voi olla glukoosisiirappia tai glukoosifruktoosisiirappia, jotka voivat olla viljapohjaisia, mutta nekin käyvät normikeliaakikolle. Meillä, jotka noudattavat luontaisesti gluteenitonta linjaa, on tarkempaa. Lonkerokin on gluteenitonta! Käsittääkseni glukoosia voi tehdä myös viljasta, mutta sekin sopii taas "normikeliaakikolle".
Pulla 267 viestejä – 22.5.2013 16:07
Ainakin ravitsemusterapeuttini sanoi joskus, että kirkas Kossu on ihan luontaisesti gluteenitonta, vaikka on valmistettu ohrasta, koska prosessissa gluteeni poistuu.kartsa22 13 viestejä – 29.5.2013 13:11
"Norppa" ja "Pulla" ovat oikeassa. Eivätkä nämä ole mielipideasioita, vaan ihan faktaa.
Laura 9 viestejä – 4.8.2013 22:07
Tässä erittäin hyvä alkon opas lisä- ja vierasaineista, sivulla 19 keliakiasta! http://www.alko.fi/PageFiles/5882/fi/lisa_ja_vierasaineet_alkoholijuomissa. pdf
Kompakti tietopaketti jota turha referoida tässä. Opas sisältää muutenkin mielenkiintoista luettavaa myös muista yliherkkyyttä aiheuttavista aineosista.
Huom! Maissioluessa on yleensä muutakin kuin maissia!!
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa osaa keskusteluun. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.