Tällä sivulla kerrotaan perusteet keliakiasta ja gluteenittomasta elämästä selkokielellä. Glu.fi-palvelun käyttäjät ovat osallistuneet käytännönläheisen sisällön tuotantoon. Sivuille on kerätty tietoa myös avoimista lähteistä kuten Wikipediasta. Myös sinä voit osallistua keliakiatietopankin kehittämiseen, lähettämällä oman parannusehdotuksesi ylläpitäjälle. Huomaa, että sivu on vielä kehitys- eli beta-vaiheessa.
Keliaakikoiden, niin uusien kuin vanhojenkin, mutta myös heidän ystävien ja ravintola-alan työntekijöiden kannattaa tutustua tähän kompaktiin tietopakettiin.
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.
Nykylääketieteen mukaan keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa auttava hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliota noudattamalla keliaakikko voi elää normaalia elämää, eikä sairaus vaikuta elämää lyhentävästi.
Suomessa keliakiaa sairastaa tutkimusten mukaan noin 2% väestöstä (yli 100000 henkilöä), mutta vasta pieni osa tautia sairastavista on saanut diagnoosin, noin 33500.
Keliakian tavallisimpia oireita ovat sekalaiset vatsavaivat, laihtuminen ja ravintoaineiden imeytymishäiriöt, anemia ja väsymys. Keliakia voi aiheuttaa myös osteoporoosia eli luukatoa. Sairaus voi esiintyä myös iholla ihokeliakiana eli dermatitis herpetiformisina, jolloin iholle tulee kutisevaa pienirakkulaista ihottumaa. Toisaalta keliaakikko voi vaikuttaa myös täysin oireettomalta.
Jos epäilet, että sinulla on keliakia, voit tehdä pikatestin apteekista saatavalla noin 20 euron hintaisella keliakiakotitestillä. Viisainta on kuitenkin ottaa yhteys lääkäriin. Lääkäri voi määrätä verikokeisiin, jotka kertovat suurella todennäköisyydellä onko potilaalla keliakia. Varma diagnoosi saadaan kuitenkin vain gastroskopiassa ottamalla koepala potilaan ohutsuolesta. Gluteenitonta ruokavaliota ei saa aloittaa ennen kuin on selvitetty onko kyseessä keliakia ottamalla koepala ohutsuolesta tai ihokeliaakikoiden tapauksessa tarvittava koepala voidaan ottaa myös ihosta.
Aiemmin gluteenittomat tuotteet jaettiin gluteenittomiin ja luontaisesti gluteenittomiin. Vuoden 2009 alusta gluteenittomat tuotteet on jaettu kahteen uuteen ryhmään, erittäin vähägluteenisiin ja gluteenittomiin. Varsinkin erittäin vähägluteeninen saattaa kuulostaa hyvin epäilyttävältä vanhoihin nimityksiin tottuneelle. Nykyään kaikki gluteenittomat tuotteet voivat sisältää myös vehnätärkkelystä ja gluteenitonta kauraa (entinen puhdas kaura).
Luontaisesti gluteenitonta dieettiä noudattavien tulee jatkossa varmistaa tuoteselosteesta, ettei tuotteessa ole sopimattomia ainesosia.
Normaalissa gluteenittomassa dieetissä henkilö voi syödä erittäin vähägluteenisia ja gluteenittomia tuotteita, jotka voivat sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä sekä gluteenitonta kauraa. Läheskään kaikki kauratuotteet, esimerkiksi Myllyn Paras -tuotteet, eivät sovi keliaakikolle, koska ne ovat voineet kontaminoitua muiden viljojen kanssa tuotantoprosessin aikana. Osa keliaakikoista saa oireita myös gluteeniton kaura -tuotteista, vaikka ne eivät vaurioita ohutsuolta. Tällöin kauratuotteita ei tule käyttää.
Jos keliaakikko on erittäin herkkä, hän ei välttämättä siedä mitään gluteenittomia tuotteita, joissa on minimaalisia jäämiä gluteenista. Tällöin hän joutuu käyttämään tuotteita, joiden valmistuksessa ei missään vaiheessa ole käytetty gluteenia sisältäviä ainesosia. Luontaisesti gluteenittomat tuotteet valmistetaan mm. tattarista, maissista, riisistä jne.
Luontaisesti gluteenitonta dieettiä noudattavat eivät voi käyttää vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, vaikka tuote olisi merkitty gluteenittomaksi. Usein myös puhdas kaura -tuotteet jäävät pois luontaisesti gluteenitonta dieettiä noudattavan ruokavaliosta.
Tuotepakkauksissa lukee yleensä luontaisesti gluteeniton, jos tuote ei sisällä mitään gluteenipitoisia raaka-aineita. Asian voi tarkastaa myös gluteenittoman tuotteen ainesosaluettelosta.
Keliakialiitto on keliaakikoiden oma etujärjestö, joka ajaa keliaakikoiden asiaa, tarjoaa vertaistukea ja julkaisee Gluteeniton elämä -lehteä. Suurin osa Suomen keliaakikoista on Keliakialiiton jäseniä.
Tuoreimmat tiedot ja uutiset Keliakialiiton toiminnasta löydät liiton Uutiset ja kannanotot -sivulta.
Lähteet: Wikipedia, Suomen Akatemia, EU-komission asetus N:o 41/2009, ylläpitäjä Jesse Valli, käyttäjät Suviih, LG1982 ja porajata.
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.