Keliaakikot Madeiralla

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Me kaksi keliaakikkonaista kävimme reilu viikko sitten viikon matkalla Madeiralla. Tässä tulee matkakertomusta, kuinka pärjäsimme.

Lennot olivat Finnairin koneella ja gluteeniton ateria saatiin matkatoimistosta tilatun mukaisena mennen tullen nimellä varustetulla tarjottimella.

Hotellimme Funchalissa oli Mimosa-hotelli Dorisol-ketjusta. Mimosa sijaitsee melko jyrkän rinteen päällä (kadun reunassa 138 porrasta mäkeen ylös). Huonevaraus oli ilman aamiaista ja siihen olimmekin ihan tyytyväisiä. Huoneessa oli pieni keittosyvennys, jossa 2-levyinen liesi, jääkaappi ja tiskiallas sekä astioita ja keittovlineitä kahdelle. Kahvinkeitintä/vedenkeitintä ja leivänpaahdinta ei ollut. Matkaan varattiin puolikas Vuohelan tattarilimppua, kaura- ja tattarihiutaleita, helmiryynejä ja kahvipaketin puolikas. Niistä saimme keitettyä aamupuurot sekä -leivät ja välipalat. Suomalainen kahvikin maistui erittäin hyvältäpkkusihtillä suodatettuna.

Funchalissa tutkailimme paikallista ravintolatarjontaa - pääasiassa Lidon hotellialueelta. Valtaosassa ainakin tuon alueen ravintoloita ruokalistasta oli myös suomenkielinen versio (enemmän tai vähemmän oikeinkirjoitettuna) sekä monen muunkin kielinen lista (vähintään englanniksi).
Eka iltana, tiistaina, söimme jo Suomessa etukäteen tsekatussa ravintolassa Little Mermaid, jolle löytyy jopa suomenkileliset nettisivutkin (restaurantlittlemermaid.com). Ravintola onkin madeiralais-suomalainen. Ateriamme oli laakakivipihvi (härkää) dippikastikkeineen uuniperunalla. Ruoka oli mahtavan hyvää. Jälkkäriksi kunnon jätskiannos tai hedelmäsalaattia. Laakakivipihvi on ilmeisesti seudun tyypillinen ruoka, koska sitä oli lähes joka ruokapaikan listalla.
Torstaina suuntasimme kaupunglle ja vanhaan kaupunkiin jossa söimme lihavartaan (härkää sekin) lisukkeineen, paikkana Estrela do Mar. Todella maukasta. Tuo lihavarras on myös paikallinen erikoisuus.
Keskiviikkona ja perjantaina olimme matkatoimiston retkillä ja niihin sisältyi lounas. Toinen ruokapaikka oli Santanan teemapuistossa, toisen nimi ei jäänyt mieleen ja matkaopaskin palasi jo kirjastoon.
Lauantaina söimme lähiravintolassa nimeltä La Bamba, jonka omistajarouva oli meitä tervehtinyt aina ohikävellessämme. La Bamba on mm. italialaista ruokaa tarjoileva paikka, söimme turistilounaan, mikä myös oli todella maittava. Listalta olisi löytynyt vaikka mitä herkkuja. Jälkkäriksi hedelmäsalaattia.
Sunnuntaina viimeisen illan kunniaksi päätimme törsätä enemmän ja valitsmme ruokapaikakaksi todella tyylikkään The Granny's Housen. Portilla oli tyylikkäästi pukeutunut herra, joka ensimmäiseksi ojensi madeiraviinilasit käteen ja sitten kilisti kelloa, että vieraat ovat saapuneet, jotta alempana osasivat olla vastassa. Todella hieno paikka, puutarhaa eri puolilla ja näkymä merelle. Ruuaksi valitsimme grillipihvin -ilman kastiketta. Lisukkeena keitetyt vihannekset ja ransakalaiset. Ja jälkkäriksi - mitäs muuta kuin minulle mahtava jätskiannos ja matkakumppanille hedelmäsalaattia.
Maanantaille tuli vielä yksi ennaltasuunnittelematon ruokailu, kun paluulento olikin muutaman tunnin myöhässä. Suosimme lähiravintoloista vielä kokeilematta ollutta ravintolaa Fora Lodas, joka on erikoistunut intialaiseen ruokaan, meille Tandoorin kanaa riisillä. Ja kyllä maistui.

Portugali/Madeira on ilmeisesti kalaruokien mekka, mutta meistä kumpikaan ei ole kalan ystäviä, joten jätimme fisut ja mustekalat ym. jatkamaan uiskenteluaan valtameressä.

Matkassa oli portugalin kielisiä kielikäännöskortteja ja vaikutti, että tarjoilijat eivät niihin eka kertaa törmanneet. Lappunen tutkittiin huolella ja käytiinpä keittiössä vielä varmistamassa, että ruuan voi tehdä gluteenittomana. Tosin valintamme olivat sellaisia, joissa ei ollut juurikaan kastkkeita mietittävänä.

Hintataso listaruuassa on jonkin verran edullisempi kuin Suomessa. Parillakumpillä sai ruuan, viinin ja vielä juomarahankin (suositus n. 10 % laskun määrästä). Muille ruokapaikoille kuin tuolle Little Mermaidille en löytänyt nettisivuja.

Jouduimme täydentämään omaa ruokavarastoa jonkin verran. Hedelmiä ja vihanneksia löytyy ruokakaupasta edullisesti ja tuoreena. Pikkubanaanit olivat makeita ja maukkaita (viljellään Madeiralla). Tavallisessa ruokakaupassa (Pingo-kauppa) gluteenittomat tuotteet rajoittuvat maissikakkuihin ja suklaalla kuorrutettuihin riisikakkuihin. Muuta eivät silmämme havainneet. Tuolla gluteenittomia tuotteita on saatavana Bioforma-liikkeistä (Portugalin keliakiasivujen mukaan Funchalissa 4 Bioforma-kauppaa). Valikoima suppeami kuin Suomessa. Noin metrin pätkä hyllyä kahdessa kolmessa rivissä. Tarjolla paria Schärin leipää, espanjalaisten valmistajien (Sanavi, Santiveri) keksejä (edullisia) ja muffinsseja. Lisäksi tietysti riisikakkuja, yhtä sorttia makarooneja ja mysliä. Siinäpä taisivat valikoimat olla. Esim. mitään hiutaleita puuroa varten emme nähneet (kiitos omien hiutaleiden). Ilmeisesti hotelliaamiaiseenkaan ei tuolla puuro kuulu? Apteekeissa on ilmeisesti saatavana myös gluteenitonta, mutta lähiapteekin ollessa sunnuntaina kiinni, se jäi selvittämättä. Seuraava keliaakikkomatkaaja voi käydä tutkimassa sen.

Paluulentomme oli myöhässä ja Finnairin piikkiin saimme lentoasemalla välipalan, joten lentoaseman tarjonnan pääsimme arvioimaan. Normaali-ihmisille oli tarjolla cokista/limpparia ja suolainen piirakka ja makeaa. Ajattelimme onko meidän välipala pelkkä limppari ? Ei. Hetken mietintä ja sitten kysyttin, käykö meille salaatti ? Ja muutaman minuutin päästä tuotiin salaaattilautaset pöytään. Todella hyvää palvelua loppuun saakka.

Kaiken kaikkiaan matkakokemus oli pelkästään positiivinen ja uskallamme suositella Madeiraa paikkana, jossa keliaakikkokin pärjää. Ihmiset oivat ystävällisiä ja avuliaita, emmekä ruokavaliolappuinemme kokeneet olevamme hankalia asiakkaita. Paikalliset osaavat hyvin englantia ja osaavat palvella silä kielellä.

Ai niin, muistaakseni Kari kirjoitti että kolikkoja mukaan matkalle. Tuolla maassa myös pätee se, että kannattaa varata 5-20 euron seteleitä ja kolikkoja mukaan. Kaupoissa on ilmeisesti aika vähän vaihtorahaa ja jo kaksikymppisellä maksaessa kysyttiin, eikö olisi kolikoita ?

Toivottavasti tässä nyt tärkein anti tulikin. Ja tervemenoa Madeiralle ! Kannattaa !

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Comments

No comments yet. Share your valuable opinion and comment!

Add comment

Tips from same country

  • Portuguese restaurant card

    Portugal ‐ Author Jezu  ‐ 09/05/2010

    Print this on few pieces of paper and put in your wallet. You can give these to kitchen. "Por questões de saúde eu não...

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Tip related images

Tip has no related images yet.

More information

  • Country
    Portugal
  • Location
    Madeira/Funchal
  • Time
    02/2009
  • Author
    Reetta 
  • Added
    03/01/2009 7:53 PM

Give rating for tip

Log in to rate this a tip and to see it's average rating.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,014s