Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta!
Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja varmasti mennään uudemmankin kerran käymään. Tuoksut, maut, viinit, maisemat, lämpö, Pastis ja avuliaat, ystävälliset ihmiset! Mahtavaa!!! Opettelin sanomaan ranskaksi keliakialiiton lapustani "Minulla on keliakia" ja sen jälkeen voin jo puhua englantia, palvelu pelasi hienosti, kun vähän yritti paikallista ja varsinkin kun kuulivat meidän olevan suomalaisia.
Sanakirja oli hyvä apu koko matkan ajan. Ruokakaupoilla sain tuoteselosteista kiinni mm. korppujauhot. Paikallisten nopea temperamentti näkyi lievänä kärsimättömyytenä odottaa hidasta pohjoismaalaista, kun hän saisi sanottua asiansa, joten välillä he vaihtoivat suosiolla englannin kieleen nopeasti Sujuvasti kuunneltiin ranskan kieltä ja joskus jotain asiasta ymmärrettiinkin. Sunnuntaisin ne harvat kaupat jotka olivat auki, siúlkivat ovensa 12.30 ja arkisin oli vaikea tottua siesta-aikaan, jolloin kaikki pienet ja osa isommistakin kaupoista piti ovensa kiinni 2-3 tuntia.
Keliaakikkona selvisin todella hyvin, vaikka etukäteen pelkäsinkin. Vain kerran syödessäni, vieläpä todella kalliissa ravintolassa, vatsa meni sekaisin. Kontaminaatio ilmeisesti...
Tehtiin itse ruokaa pitkälti, mm. ihania kanafileitä, tosi mehukkaita paistettavia. Vasikan aivot jätimme suosiolla kaupan hyllylle. Söimme ravintoloissa todella ihania, ruokaisia ja maukkaita salaatteja sekä teimme niitä itse toreilta ostamistamme tuoreista vihanneksista. Tuntui, että vihannekset ja hedelmät maksoivat paikoin vähemmän kuin Suomessa ja maut olivat aivan loistavat. Siis suosi suomalaista, osta ulkomaista? Eräskin ravintolan omistaja kuljetti vastapoimittuja pitkulaisia isoja retiisejä ja salaattia motskarin tarakalla ja kädensijoissa. Taatusti tuoretta tavaraa saimme lautasellemme. Hän kävi selventämässä minulta vielä lautasella olevien ainesten kanssa mitä voin syödä. Ainoat joita siitä en voinut, olivat krutongit - isäntä oli tyytyväinen, oli ymmärtänyt oikein. Myös kananmuna, muistaakseni kirjoitetaan d´oeuf, tarkistettiin minulta usein voinko syödä sitä.
Tuntuivat ymmärtävän hyvin gluteenittomuuden, vaikka ei käyty missään turistirysissä syömässä. Jos ei keliakia sanonut mitään, niin gluteeni intoleranssi -sana sitäkin enemmän. Kertaakaan minulle ei yritetty tarjota leipää, vaan pikemmin käytiin varoittelemassa puolisolle tuodusta leipäkorista "it is not for you". Usein olen törmännyt kuinka ulkomailla gluteenittomaksi ymmärretään ruoka, mutta ei leipää Gluteenitonta leipää ei ollut tarjolla missään ravintolassa.
Casino-kaupoista löysin ihanaa Allergon vakuumiin pakattuja isoja leipäviipaleita bio-hyllystä. Ne maistuivat melkein yhtä hyvälle kuin suosikkini Vuohelan leivät. Kaupan bio-osasto oli puolikkaan käytävänmitan kokoinen, eikä gluteenittomia oltu merkitty mitenkään erityisesti, vaan ne sai metsästää tuote tuotteelta. Samoin sieltä löytyi Allergon Mini cakes, joissa maistui jokin hassu sivumaku. Mutta hyllyistä löytyi myös kolme Casinon erilaista gluteenitonta mikroruoka-annosta. Ihastuin juustotäytteiseen Ravioliin - nam! Mutta mitään laihduttajan ruokaa annos ei ollut, sisältäen lähes 600 kcal!
Carrefourista löytyi gluteenittomia croisantteja, jotka olivat uunin jälkeen tosi herkullisia. Ostin yhden vakuumipakatun Carrefourin leivän sieltä mukaan, kaapissa odottaa herkkuhetkiä. Leipä näytti samanlaiselta kuin eräs espanjalainen glut. leipä.
Muuten kävin parissa luontaistuotekaupassa, joissa olikin myös ranskalaisia omia merkkejä myynnissä. Valikoima ei ollut suuri kummassakaan. Eräästä löytyi todella herkullisia juustotankoja. Kaupan omistaja kertoi, että leipurin tytär oli sairastunut keliakiaan ja siksi aloittanut glut. tuotteiden valmistuksen. Leipä maistui lupauksista huolimatta aivan Schärin vakuumileivältä. Toisesta bio-kaupasta löytyi Les Recettes de Céliane -merkin leipää, joka oli ihan ok. Myös merkin Madeleinet maistuivat hyviltä.
Ulkona syöminen pizzerioiden, leipomoiden ja bruchettojen luvatussa maassa, välillä kunnon ruokaravintolan löytäminen tuotti vaikeuksia -etenkin nälkäisenä. Yritin metsästää creppejä, mutta kaikki ravintolat käyttivät niissä myös vehnäjauhoja. Kaupastakaan en löytänyt aitoja tattarista tehtyjä creppejä. Harmi!
Perunalastuista tavalliset Artesan -chipsit olivat turvallisia. Monissa oli käytetty vehnää muodossa tai toisessa tai sitten sanakirjasta ei löytynyt ko. käännös sanaa, jota yritin tuoteluettelosta kääntää.
Kaikki liikkuminen, kävely ja vaellus piti painon kurissa, päinvastoin se jopa vähän tippui. Ensimmäisen kerran lomamatkalla käy näin Ja herkuteltiin paljon mm. Pastiksella ja Rose-viinillä! Voin lämpimästi suositella Etelä-Ranskaa!
No comments yet. Share your valuable opinion and comment!
You must be logged in to post a comment. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Tip has no related images yet.