Keksimmepä varata syksyllä extemporee-matkan Maltalle. Lufthansa tarjosi edulliset lennot ja InterContinental majoituksen St. Juliansissa, aivan Maltan suurimman bilekeitaan ja kielikoulujen naapurissa. Pienellä etukäteisselvittelyllä selvisi myös se, että Maltan pitäisi sopia erinomaisesti keliaakikolle. Löysimme mm. listan (linkki PDF-tiedostoon löytyy sivun lopusta) kaikista gluteenitonta ruokaa Maltalla tarjoavista ravintoloista, kahviloista sekä hotelleista.
Lennoille joutui tietenkin ottamaan omat eväät mukaan. Kysyin toki molemmilla Lufthansa lennoilla (Helsinki-Frankfurt, Frankfurt-Malta), josko gluteeniton vaihtoehto olisi tarjolla, mutta vastaus oli aina sama ystävällinen selitys - euroopan sisäisillä lennoilla ei tarjota mitään erityisruokavalioita. Perustelua tälle ei tietenkään saanut. Onneksi Frankfurtin kentältä sai gluteenittomia myslipatukoita, muuten valikoima oli ns. köyhä.
Hengenvaaralliselta tuntuvan taksimatkan jälkeen päädyimme upealle hotellille, josta hetken nautittuamme menimme kyselemään conciergelta, saako hotellin ravintoloista gluteenitonta. Ja saihan sitä. Mies varasi meille samantien pöydän Paranga-ravintolaan (rannassa, Triq Dragunara, St. George's Bay) ja siellähän homma toimi hienosti. Söimme miekkakalaa ja joimme edullista valkoviiniä. Jälkiruokaa ei enää jaksanut.
Club-huoneemme hotellilla sisälsi aamiaisen Club Loungessa, ylimmän kerroksen hienossa oleilutilassa. Aamiainen oli monipuolinen, mutta henkilökunnan tietämys gluteenittomuudesta oli olematon, joten tyydyin suosiolla hedelmiin, limonadiin, espressoon ja kuohuviiniin, jota tarjottiin aamuin illoin. Sitten olikin aika keittää huoneessa teevesi ja syödä Provena-pikapuuro - sillä jaksaa pitkälle päivään. Aamiaiselta anastettujen hedelmien kera puuroon sai vähän vaihtelua päivittäin.
Kävimme eräänä päivänä tutustumassa myös Vallettaan, josta löytyi ehkä reissun paras ruokapaikka, Cafe Jubilee (125, St Lucia Street). Hieman rähjäisen näköisestä kuppilasta sai mainiota gluteenitonta pastaa ja annos oli ns. riittävä. Kannattaa ehdottomasti käydä.
Tutustuimme myös Mdinan vanhaan linnoituskaupunkiin, josta löytyi ravintola Ciappetti (5, St. Agatha's Esplanade, katso käyntikortti). Perinteistä maltalaista ruokaa tarjoavassa paikassa oli vain yksi pöytä vapaana, joten pöytävaraus etukäteen ei välttämättä ole huono idea. Täällä ravintolan omistajan perheesen kuuluu keliaakikko, joten ruokailukokemus oli erittäin turvallisen tuntuinen. Söin puolikkaan jäniksen, perinteisen maltalaisen annoksen - hyvää oli.
Testasimme myös hotellin toisen ravintolan, itämaalaisen Eastern Breezen. Siellä sattui erikoinen episodi Venäjän TV:n kanssa, mutta ei siitä sen enempää. Ruoan tilaus onnistui hieman kankeasti, vaikka listassa oli G-merkinnät. Kun eivät tienneet, onko G gluteenittoman vai gluteenipitoisen merkki! Loppujen lopuksi sain alkuruoaksi tulista keittoa ja pääruoaksi kalaa. Molemmat olivat hyviä huuhdeltavia Woodpeckerin kanssa alas.
"Huvittavin" kokemus meillä oli Fra Martino -ravintolassa, 5-tähden Corinthia Hotellissa (Triq G. Portanier, St. George's Bay). Paikan löytäminen oli työn ja tuskan takana. Täällä piti olla tarjolla gluteenitonta, mutta tarjoilija oli aivan pihalla. Listalta ei voinut valita mitään. Tarjoilija esitti 3 vaihtoehtoa; kalaa, kanaa tai lihaa. Päädyin kanaan. Mies toi viiniin ja hetken päästä korillisen leipää, kuulemma gluteenitonta. En uskaltanut maistaa, koska leipävalikoima oli erittäin monipuolinen ja "normaalin" näköinen. Onneksi en maistanut, koska ruoan saapuessa pöytään olin tyrmistynyt. Toisessa kulhossa oli muutama iso peruna ja lautasella kananrinta sekä grillillä käytetty puolikas sitruuna. Onneksi leipien kanssa tulleella voilla sai hieman makua. Mahan sai kyllä täyteen, mutta kokemus oli melko aneeminen. Ja kehtasivat vielä pyytää 17 euroa annoksesta. Ohimennen mainittakoon, että pullovesi maksoi 4.65 euroa, 0.75 litran viinipullo 11 euroa. Onneksi emännän "tavallinen" ruoka oli sentään herkullista.
Kävimme myös yhdessä marketissa (Triq Elija Zammit ja Triq Santu Wistin -risteys), josta löytyi herkullisia, gluteenittomaksi merkittyjä Fini-karkkeja. Kannattaa kokeilla. Juuri muuta gluteenittomaksi merkittyä en pikkukaupasta löytänyt. Valitettavasti ei ehditty käymään isommissa kaupoissa, koska niistä pitäisi löytyä enemmän gluteenittomia tuotteita.
Maltalla kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa. Se on yksi parhaiten gluteenittoman ruokavalion Euroopassa huomioon ottavista maista. Hetkeäkään en joutunut reissussa olemaan nälässä ja vielä lokakuun puolessa välissä lämpömittari huiteli 25 asteen paremmalla puolella.
No comments yet. Share your valuable opinion and comment!
You must be logged in to post a comment. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.