Gluteeniton seikkailu Floridassa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
Gluteeniton seikkailu Floridassa

Joskus junnuna on tullut käytyä Floridassa ja nyt oli aika toistaa matka, tällä kertaa keliaakikkona. Koska lähtö reissuun oli aikaisin aamulla, päätimme viettää ensimmäiesn yön Helsinki-Vantaan läheisyydessä Cumulus Airportissa. Illallisella gluteenitonta leipää tarjoiltiin pyytämättä ja aamiaisella oli mukavasti gluteenitonta tarjolla - erityismaininta valtavasta kanelipullasta!

Hei me lennetään!

Helsingistä Lontoon Heathrowlle mentiin Finnairin kyydissä perinteisen gluteenittoman sämpylän saattelemana. Myöhästynyt huolto viivästytti British Airwaysin lentoamme Miamiin tunnilla. Matkalla kuitenkin tarjoilu pelasi ja juomaa (viiniä & gintonicia) tarjoiltiin niin paljon, ettei kaikkea uskaltanut juoda, kun perillä oli auto odottamassa. Ensimmäinen ruokailu sisälsi tikkamasalaa, salaattia, sämpylän ja hedelmäsalaatin jälkiruoaksi. Myös seuralaiselleni yritettiin tarjota gluteenitonta annosta (ilmeisesti koneessa oli toinenkin keliaakikko). Aamiainen oli hieman heikompi esitys sisältäen munamajoneesileivän ja mandariinin. Gluteeniton-merkinnät olivat kohdallaan.

Paluumatka olikin hieman jännittävämpi Finnairin lakkoilun suhteen. Saimme vasta Miamin kentällä tiedon, että lentomme Lontoosta Helsinkiin lennetään normaalisti. BA:n lennon illallinen sisälsi jonkinlaista kana-riisi-systeemiä, vihersalaattia ja jälkiruoaksi epämääräisen leivoksen kermavaahdon kera. Aamiaisella tarjosivat GFML-annoksessa Quaker Chewy Granola -patukkaa, joka sisälsi vehnää, ohraa ja kauraa, joten tarkkana kannattaa olla. Juomatarjoilu toimi taas isolla kädellä. Finnairin pätkällä ei lakon takia ollut gluteenitonta tarjolla ollenkaan ja tämä ärsytti suuresti, kun oli valinnut Finnairin tarkoituksella Lontoo-Helsinki-välille. Noh, päästiin sentään ajallaan Suomeen ja ensi kerralla otetaan kaikki pätkät BA:lla.

Vihdoin perillä

Kun vihdoin saavuimme hiostavaan Miamiin maahantulomuodollisuudet menivät jonottelun jälkeen erittäin sutjakkaasti. Eivät edes ottaneet kuvia. Tästä sitten bussilla autovuokraamoon ja kuinka ollakaan saimme Mustangin alle, vaikka olimme varanneet halvimman compact carin. Kerran näinkin Mainio Co-Pilot-navigaattoriohjelma johdatti meidät Staybridge Suites Miami Doral Areaan, kamat hotellille ja hakemaan Walmartista evästä (vettä ja gluteenittomia Lays Stax -sipsejä). En tällä kertaa tuonut ollenkaan omia eväitä jenkkeihin edellisestä kerrasta viisastuneena. Nukkumaan pääsi 27 tuntia lähdön jälkeen.

Vietimme ensimmäisen viikon kiertelemällä Miamissa ja lähialueilla. Ruokaa haimme Whole Foods marketeista, joiden tarjonta on keliaakikon näkökulmasta loistava (valmisruokia, vohveleita, nuudeliannoksia, pastaa, muroja, jäätelöä, olutta, (2,19$) siideriä (1,69$) ja paljon muuta) ja aina pääsee viereen autolla. Kävimme Carraba's Italian Grillillä (5829 SW 73rd St Miami) syömässä scampeja (12$) ja kanaa (17$), koska heillä on gluteeniton menu tarjolla ja tarjoilijat tiesivät mistä on kysymys. Kana-annos oli kuitenkin heikko esitys, pelkkää kanafilettä ja vihreitä papuja.

Eksyimme myös Bayside Marketiin, josta pääsi kokeilemaan huikeaa Thriller-veneajelua (28$), joka kiersi aluksi miljonäärien kodit ja tämän jälkeen vedettiin South Beachin edustalla ns. täysiä. Pikavene kulki 80 km/h ja kastuminen oli taattu. Ajelun jälkeen olikin jo nälkä ja kävimme Bubba Gumbilla (Bayside Marketplace 401 Biscayne Blvd., Miami) syömässä, sillä heillä oli gluteeniton menu tarjolla (en tosin tiedä onko enää). Tilasin scampivartaan (7$) ja kanafileitä katkarapujen ja riisin kera (14$). Annos oli mainio, mutta ruokahalun vievänä yllätyksenä riisin seasta löytyi pätkä nauhapastaa.

Koska Staybridge Suites -hotellin huoneissa on aina keittiövarustus, laitoimme useina päivinä myös Whole Foodsista ostettua ruokaa. Lisäksi hotellin aamiaisella (sisältyy aina huonehintaan) oli tarjolla runsaasti hedelmiä, kananmunia, maitoa, jugurttia ja kahvia, joten omat leivät ja murot tuomalla pystyi syömään oikein tukevasti. Lisäksi lähes päivittäin hotelli tarjosi (ilmaisen) Sundowner-tilaisuuden, jolloin auringon laskiessa oli tarjolla (huonoa) viiniä, olutta ja jotain periamerikkalaista evästä pannukakuista kanansiipiin ja burgereista hodareihin. Nämä eivät luonnollisesti sopineet minulle, mutta seuralle kelpasi kummasti.

Miamista voi vielä suositella Alligator Farmia ja airboat-ajelua Evergladesissa. Farmilla oli valtavasti eri-ikäisiä ja -rotuisia matelijoita. Sai myös pitää sylissä alligaattorin poikasta.

Matka jatkuu

Ajoimme myös Alligator Alleyta, jonka laidoilla voi hyvällä tuurilla nähdä alligaattoreita, vaikka tie onkin suurimmalta osin aidattu. Matka jatkui Fort Lauderdalen upealle hiekkarannalle ja paikalliseen Outback Steakhouseen (6201 North Federal Highway, Fort Lauderdale), jossa nautin heidän gluteenittomasta menusta perinteisen turvallisen 12 unssin (n. 350 grammaa) naudan ulkofileen pottumuusin, vihannesten ja rajattoman kolajuoman kera 24 taalalla. Sama annos, tosin herkullisen punaviinin kera tuli nautittua myös Key Westin Outback Steakhousessa (3230 North Roosevelt Boulevard Key West). Outbackeissa gluteenittomuus toimii aina hienosti.

Ennen Key Westiin suuntaamista tutustuimme vielä Sawgrass Millsin outlet-kompleksiin, jossa on yli 400 kauppaa. Koko päivähän siellä meni ja illalla oli hyvä piipahtaa keskuksen P.F. Changille (1740 Sawgrass Mills Circle, Sunrise), jonka gluteenittomasta menusta löytyi Singaporen katunuudelit. Toivat vielä erikseen gluteenittoman soijakastikkeen. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon keittiössä ollut iso, gluteenittoman wokkiaseman kyltti.

Paratiisi nimeltä Key West

Ajo Miamista Key Westiin oli paikoin melkoista köröttelyä, mutta upeat maisemat olivat sen arvoisia. Kotoa tuotuun pehmeään kylmälaukkuun oli pakattu isoihin 4 litran minigrip-pusseihin hotellin jääpalakoneesta napattuja jääpaloja. Kylmäketju säilyi koko matkan ja perillä samainen laitos toimi jääkaapin korvikkeena välillä jääpaloja lisäten Marathonissa pysähdyttiin hakemaan kahvit mäkkäristä ja eräällä tien varren lukuisista pysähdyspaikoista popsimme omia eväitä. Perillä uniikissa Eden House -hotellissamme (1015 Fleming Street, Key West) olimme 4.5 tuntia lähdön jälkeen. Tätä piskuista hotellia voi lämpimästi suositella kaikille Key Westin kävijöille, vaikkei se olekaan aivan rannan läheisyydessä. Taksilla Key Westissä liikkuminen oli melko kallista ja matka hotelliltamme Outback Steakhouseen maksoi 14$.

Tutustuimme Key Westin pakollisiin nähtävyyksiin, kuten Harbor Walkiin, Mallory Squareen, Duval Streetiin, Hemingwayn taloon sekä Southernmost Pointiin. Testasimme myös useita eri ravintoloita. Margaritavillessä tiedustelimme nacho-juusto-vihannes-annosta, mutta se ei onnistunut gluteenittomana, koska nachot paistetaan (!) samassa rasvassa kuin muut tuotteet. Seuralaiseni otti kuitenkin edullisen annoksen ja kykeni syömään siitä ehkä yhden neljäsosan. Annoksessa oli varmaan useampi nacho-pussillinen ja puoli kiloa juustokastiketta. Onneks sen sai mukaan ja siitä riitti useammaksi päiväksi. Olisi ehkä pitänyt kysyä, olisiko nachot saanut annokseen ilman rasvassa tiristämistä... Toinen testatuista paikoista oli Conch Republic Seafood Company (631 Greene Street, Key West), josta kysyin etukäteen sähköpostilla gluteenittoman saatavuutta. Supernopean vastauksen kera selvisi, että kyllä onnistuu. Kävimme syömässä katkarapu-riisi-vihannes-annoksen (26$), tiesivät gluteenittomuuden ja homma toimi hienosti. Paikan kuohari oli kuitenkin heikkolaatuista & kallista (8,5$).

Hotellimme läheltä testiin pääsi Help Yourself -ravintola (829 Fleming Street, Key West), jonka kyltit kirkuivat gluteenittomuudesta. Ruoat oli hienosti merkattu ja tarjoilijat kertoivat selkeästi kaiken olevan gluteenitonta. Jopa pastat ja wräpit olisivat onnistuneet, mutta otin valtavan Mexican-kanasalaatin, joka toimi mainiona lounaan korvikkeena sekä matkaeväänä. Aivan hotellin vieressä ollutta Azure-ravintolaa (425 Grinnell Street, Key West) suositeltiin erinäisillä glutenfree-sivustoilla, joten pitihän se testata. Saimme myös hotellistamme alekupongin, jolla sai pääruoan yhteydessä lasin punaviiniä ilmaiseksi. Viihtyisän paikan naistarjoilijalla gluteenittomuus oli hienosti hallussa, mutta miestarjoilija oli aivan pihalla. Kun nainen otti tarjoilumme itselleen, homma toimi upeasti. Söin alkuun tomaatti-mozzarellaa, pääruoaksi kalaa äyriäisten kera sekä jälkiruoaksi superhyvän suklaakakun. Suosittelen.

Orlando - maailman suurin leikkipuisto?

630 kilometrin ajo Key Westistä Orlandoon yhden päivän aikana on melkoinen rypistys, kun eksyy Miamin kohdalla ohitustieltä keskustaan. Tankattiin Homesteadin Dolphin-asemalla, jonka automaatti hyväksyi suoraan suomalaisen MasterCardin. Perille päästiin kuitenkin illalla 9 tunnin ajon jälkeen. Hotellimme Holiday Inn Lake Buena Vista (8686 Palm Parkway) oli Disneyn lähettyvillä ja kohtuullisen ajomatkan päässä oli myös Whole Foods (8003 Turkey Lake Road, Orlando), josta löydettiin useita gluteenittomia oluita ja Blackthorn-siideriä. Nam.

Orlandossa testattiin jälleen useita uusia paikkoja. Pei Wei (8015 Turkey Lake Rd. Suite 400, Orlando) on P.F. Changin "pikaruokaketju", josta saa todella edullisesti isoja annoksia loistavaa kiinalaista (n. 10$) ja tarjolla on erillinen gluteeniton menu. Uno Chigaco Grill (12553 State Road 535, Orlando) tuli testattua kahteen kertaan, joista toinen osui erittäin ruuhkaiselle Kiitospäivälle (tuntui olevan Orlandon ainoa avoin ravintola ko. päivänä). Homma toimi kuitenkin molemmilla kerroilla hienosti ja supernopeasti ruuhkista huolimatta. Valittelivat pääruoan kestävän 20 minuuttia. Otin piruuttani aikaa ja annokset tulivat pöytään 19 minuutin 45 sekunnin kuluessa. Tässä on suomalaisilla ravintoloilla opettelemista. Ekalla kerralla tilasin heidän gluteenittomasta menusta pepperoni-pitsan (15$), jonka pohja maistui todella kummalliselta - se oli makeaa haperoa ja siitä tuli pulla mieleen. Mutta hatunnosto silti gluteenittomasta pitsasta. Toisella kertaa otin Tikka Masalan kanalla, riisillä ja paahdetuilla vihanneksilla (16$). Myös täällä on rajaton juomien uudelleen täyttö.

Viimeisin Orlandossa kokeiltu ravintola oli Kobe Steakhouse (8460 Palm Parkway, Orlando), josta sai Kobe-härkää. Täällä gluteenittomuus aiheutti melkoista ohjelmaa, kun kyseessä oli paikka, jossa 10 henkeä istui paistolevyn ympärillä, jolla kokki valmisti ruoat aivan ruokailijoiden edessä. Huolellisesti kokki putsasi levyn aina ennen minun annoksia, eikä käyttänyt soijakastiketta. Tarjoilijat kantoivat erikseen keiton ja salaatin ilman kastiketta suoraan pöytään ja kertoivat niiden olevan gluteenittomia. Nuudelit korvattiin riisillä. Hovimestari heitti lopuksi letkeän "Aaa... you are still alive!" -kommentin! Lopulta ihan hauska kokkishow-kokemus ja sai maistaa aidon Kobe-härän lihaa. Pöydässä tuli tutustuttua paikallisiin nuoriin (jotka olivat suunnitelleet matkaa Bulgariaan), kun ihmettelivät gluteenittomuutta - keliakia tuo uusia tuttavuuksia

Orlandon keskustassa oli vain pelottavia puliukkoja Kiitospäivänä. Kaikki "nähtävyydet" ovat keskittyneet Orlandon eteläpuolelle Disneyn huvipuiston ympärille, mutta täältä tarjontaa sitten löytyykin. 100 kilometrin ajomatkan päässä on myös Kenedy Space Center (liput hotellin respasta 41$ per henkilö), jossa mekin kävimme. Paikassa ollut Shuttle Launch Experience oli huikea kokemus.

South Beach ja bileet 24/7

Vuorossa oli reissumme viimeinen etappi ja se alkoi ajomatkalla Orlandosta Miamin South Beachin paraatipaikalle. Kuvien perusteella valittu "bilehotelli" Clevelander oli nimensä mukainen ja bileet jatkuivat (ihan oikeasti) kellon ympäri - hotelli tarjosi korvatulpat. Auton sai hienosti parkkiin hotellin takana olevaan Pelican Garage -parkkihalliin (1041 Collins Ave, muista pyytää hotellin respasta lähtiessä alennuskuponki). Saimme myös 100 dollaria käyttörahaa hotellin palveluihin - perin mukava yllätys. Pieni miinus mökän lisäksi annettakoon safetyn puutteesta - kamat piti viedä viereiseen Essex House -hotellin vastaanottoon. Hotellit ovat ilmeisesti samaa ketjua, joten suosittelen käyttämään Essexiä - se on halvempi, rauhallisempi ja aulabaarissa on häppäri joka ilta (Teppo Nummisen näköinen baarimikko pyöräytti tujun GT:n 3.75 dollarilla

Ekana iltana suuntasimme suoraan Smith & Wolenskylle (1 Washington Avenue, Miami Beach) South Beachin eteläkärkeen - olimme tehneet pöytävarauksen etukäteen ja tiedustelleet gluteenittomuudesta. Kun pääsimme paikalle hienoon ravintolaan, otti hovimestari meidät ystävällisesti vastaan ja tiesi gluteenittomista tarpeistani pöytävarauksen perusteella. Saimme mukavan pöydän täydestä ravintolasta ja palvelu oli erittäin asiallista. Sopivat annokset käytiin läpi menusta ja päädyin 14 unssin (400 grammaa) sisäfileeseen uuniperunan, vihreiden papujen ja loistavan punaviinin kera. Tarjoilijat tiesivät missä Suomi on ja eräskin kertoi olleensa lääkintäjoukoissa Saksan Haidelbergissa, jossa itsekin olen käynyt. Juttua siis riitti. Sinänsä kallis paikka jenkkilän mittapuun mukaan, mutta et sinä Suomessa tuollaista sisäfilettä saa 40 eurolla.

Ekana aamuna hyödynnettiin Clevelander-dollareita aamiaisella. Tarjoilijatytöllä kesti hetken tajuta mitä gluten-free tarkoitaa, kun ehdotti wräppejä ja esitteli sokerittomia vaihtoehtoja. Pienen neuvonpidon jälkeen sain kuitenkin pekonilla ja sipulilla täytetyn omeletin (12$) ja hedelmäsuikaleita sekä marjoja. Seuralainen tilasi 5 dollarin pienen pannukakkuannoksen ja sai 5cm pinon tavallisia pannukakkuja sekä ison kannun vaahterasiirappia. Örf.

Päivällinen hoidettiin Rodriguez Oceanilla (101 Ocean Drive, Miami Beach), josta olisi saanut gluteenittomia gnoccheja, mutta päädyn kuitenkin kuningasrapu-salaattiin. Menusta löytyy tietoa ja tarjoilijat tietävät mitä gluteeniton tarkoittaa. Viimeisen päivän lounastus hoidettiin Naked Pizzassa (1260 Washington Avenue, Miami Beach), joka myy myös gluteenittomia pitsoja. 12 tuuman (30,5cm) pepperoni-punasipulipizza (16$) oli ehkä paras gluteeniton pizza, jonka olen koskaan syönyt. Kannattaa ehdottomasti käydä!

Mieleen South Beachilta jäivät järkyttävän hintaiset siiderit - pienen pullon hinnat vaihtelivat 8-9 dollarin välillä. Ylipäätään hintataso etelärannalla oli varsin korkea.

Kotia kohti!

Lähdimme hotellilta ajoissa, jotta ehdimme vielä syömään Olive Gardeniin (8201 W Flagler, Miami) ennen lentoa. Olive Gardenista löytyy oma gluteeniton menu, joten tilaaminen oli helppoa. Siihen helppous loppuikin. Otin alkuruoaksi scampeja (13$) ja pääruoaksi kanaa (14$). Pääruokaan kuulunut vihersalaatti tuli nopeasti, mutta rapujen kanssa oli ongelmia. Homma kesti ja kesti. Kävivät pari kertaa sanomassakin paisto-ongelmista keittiössä. Sitten pääruoat jo tulivatkin ja viivytyksen takia lupasivat alkuruoan ilmaiseksi. Kun alku vihdoin tuli, olivat laittaneet paahdettua tavallista leipää lautasen reunalle. Hieman hävetti kieltäytyä pitkään valmistetusta ja vielä ilmaiseksi tarjotusta annoksesta, mutta oli jo sen verran kiire kentälle, että ei pystynyt odottamaan korjattua versiota.

Matka oli kuitenkin kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut ja tuntuu, että joka kerta jenkeissä käydessä keliaakikko otetaan entistä paremmin huomioon. Myöa Whole Foodsin gluteeniton tarjonta monipuolistuu kerta kerran jälkeen. Ei muuta kuin uutta reissua suunnittelemaan ja nostan hattua kaikille, jotka jaksoitte lukea tänne asti

Ilmainen vinkki

Vielä loppuun vinkki kaikille, jotka vuokraatte auton Floridassa (käytännössä välttämätön liikkumiseen). Vuokraamojen autoissa on automaattinen Sunpass-tietullimaksujärjestelmä, jolla tietullien maksu hoitu automaattisesti siltä luottokortilta, jolla olet auton vuokrannut. Vuokraamo perii järjestelmän käytöstä päivävuokraa koko vuokra-ajalta, jos laitetta käyttää kerrankin eli ajaa suoraan Sunpass-kaistoja. Juju on kuitenkin se, että osassa tietulleja ei voi maksaa käteisellä eli rahastus tapahtuu automaattisesti Sunpass-järjestelmän kautta. Näin ollen käyttömaksu peritään joka tapauksessa koko vuokra-ajalta, käytit Sunpass-kaistoja tai et. Ota siis rennosti ja aja suoraan Sunpass-kaistoja - säästät aikaa ja lopulta myös rahaa, kun monien teiden tiemaksut ovat edullisempia Sunpassin käyttäjille. 3 viikon reissullamme tietulleihin meni noin 30 euroa.

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Comments

No comments yet. Share your valuable opinion and comment!

Add comment

Tips from same country

  • Gluten-free Key West

    United States of America ‐ Author Jezu  ‐ 02/06/2011

    I visited in Key West during our Florida roadtrip. We stayed in hotel called Eden House. It was an amazing small hotel...

  • Disneyland's gluten-free menu

    United States of America ‐ Author Jezu  ‐ 09/06/2010

    Disneyland located in Anaheim has a very good gluten-free supply. Go to "town hall" and say that you need the list of...

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Tip related images

More information

Give rating for tip

Log in to rate this a tip and to see it's average rating.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,02s