Jostain syystä tuli mieleen kokeilla juustokakun leipomista gluteenittomana. Kun vihdoin löytyi pohjaksi resepti, jonka tällainen tumpulakin osaa tehdä (ei esimerkiksi liivatteen kanssa puljaamista), pitihän sitä kokeilla. Alkuperäinen resepti löytyy täältä.
Tässä oma sävellyksemme. Yritetty tehdä aavistuksen kevyempänä ja sitruunaisempana. Lopputuloksena syntyi erinomainen gluteeniton juustokakku, jossa sitruuna maistuu juuri sopivan kirpeästi. Pienenä kauneusvirheenä päällysteeseen tuli jäähtymisvaiheessa pieni halkeama. Lopussa vielä pieni kalori- ja hintalaskelma
Pohja
200 grammaa gluteenittomia digestive-keksejä (kakussa sekoitus Semper Marie ja Semper Kauradigestiivi -keksejä)
3 teelusikkaa sokeria (käytimme normisokerin sijaan YesDelin karppisokeria)
100 grammaa voita (Valio Eila Laktoositon voi)
Täyte
600 grammaa eli 3 purkkia Philadelphia Light 12% maustamatonta tuorejuustoa
2.5 desilitraa sokeria (karppisokeria)
2 teelusikkaa vaniljasokeria (kakussa käytettiin vanilliinisokeria, kun ei muuta kaapista löytynyt)
2 ruokalusikallista gluteenittomia jauhoja (Semper Grov Mix)
3 kananmunaa (luomumunia, maistuvat paremmalle)
3 teelusikallista eli noin 2/3 osaa sitruunankuoresta raastettuna (muista pestä ennen raastamista)
Puolikkaan sitruunan mehu (toinen puolikas käytetään päälliseen)
150 grammaa ranskankermaa (Valio Eila Laktoositon kevyt crème fraîche 12% kun 65% halvempi Ehrmann oli kaupasta loppu)
Päällinen
150 grammaa ranskankermaa
3 teelusikkaa sokeria
1 teelusikka vaniljasokeria
Puolikkaan sitruunan mehu
Valmistaminen
1. Jauha keksit astiassa suht hienoksi murskaksi. Isoimmat palat saavat olla muutaman millin halkaisijaltaan. Itse pilkoin keksit ensin käsin pienemmäksi ja sitten murskasin ne drinkkisetin mukana tulleella puunuijalla, jolla yleensä murskataan limet mojitoihin Varmasti joka kodista löytyy joku sopiva survin. Lisää myös sokeri.
2. Sulata voi esimerkiksi mikrossa ja kaada se keksimurskan sekaan. Sekoita tasaiseksi.
3. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (laita leivinpaperisuikale pohjalle ja toiset suikaleet astian reunoille). Käytimme 20cm vuokaa, mutta tälle ainemäärälle 22cm vuoka olisi parempi ratkaisu - nyt kakusta tuli yli 5cm paksu. Paista pohjaa 150 asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Valmista täyte pohjan paistuessa.
4. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää sekaan sokerit sekä gluteeniton jauho.
5. Lisää kananmunat tuorejuustomassaan yksitellen ja sekoita hyvin jokaisen munan lisäämisen jälkeen.
6. Sekoita sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu juustoseoksen joukkoon.
7. Lisää lopuksi ranskankerma ja sekoita.
8. Kun pohja on lämmennyt, kaada täyte keksipohjan päälle. Laita kakku takaisin uunin keskitasolle ja paista 160 asteessa 1 tunti 30 minuuttia (isommalla vuoalla lyhempi aika riittänee)
9. Kakun paistoajan lähestyessä loppua tee päällinen sekoittamalla ranskankerman joukkoon sokerit sekä sitruunamehu huolellisesti.
10. Levitä seos varovasti juustokakun pinnalle tasaisesti ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.
11. Sammuta uuni ja anna kakun olla uunissa vielä 10 minuuttia.
12. Anna kakun jäähtyä ennen jääkaappiin laittamista, esimerkiksi parvekkeella muutama tunti.
13. Kun kakku on täysin jäähtynyt, nauti!
Hinta- ja kalorilaskelma
Jos olet huolestunut linjoistasi tai rahoistasi, ei kannata lukea tästä eteenpäin
Laskin nimittäin huvikseni mitä kakun tekeminen maksoi ja paljonko se pitää sisällään kaloreita. Kakun hinnaksi muodostui 21 euroa, tosin käyttämällä halvempaa ranskankermaa ja tavallista sokeria, hinta putoaa alle 15 euroon.
Kakku sisältää energiaa kepeät 3387 kcal, rasvaa 239,6 grammaa, hiilareita vain 218,08 grammaa (kiitos karppisokerin) sekä proteiinia 87,4 grammaa vaikka itse kakun paino on lähes 1.7 kiloa Kun luvut muutetaan per 100 grammaa, ei näytä enää laisinkaan niin pahalta: 205 kcal, rasvaa 14,5 grammaa, hiilareita 13,2 grammaa sekä proteiinia 5,3 grammaa - vain tuplasti energiaa normaaliin jugurttiin verrattuna
Hyvää ruokahalua! Muistakaa kertoa miten omat kakkukokeilunne onnistuivat!
No comments yet. Share your valuable opinion and comment!
You must be logged in to post a comment. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Author Jezu ‐ 10/03/2010
I started to gather a list of all gluten-free beers in the world. List is still quite Finnish weighted but it's growing...
Author Jezu ‐ 12/28/2010
This recipe comes from Finnish Celiac Association's old webpage. Many users were looking for this recipe so I shared it...
Author Jezu ‐ 08/15/2011
Approx 250 g potatoes (3 mid-size) Approx 1 1/2 litres water 200-250 g buckwheat flour 1 bag of pitted prunes (220 g) 3...
Author Jezu ‐ 11/09/2010
Lay's Stax chips in blue plastic cans are naturally gluten-free - there's gluten-free text at the back of the can. And...
Author Sascha ‐ 03/19/2013
Very simple, very tasty, these make a great sunday morning breakfast in bed, or to have your partners folks over to...
Author Jezu ‐ 10/26/2016
Key Lime Pie Key lime pie is one of my favorite pies. My version of the pie is meringue-topped. Lime, meringue and a...
Author Jezu ‐ 11/18/2010
There's "gluten free food" text on the back of the Jelly Belly packages. Great candies with zero fat - 4 calories per...
Author Jezu ‐ 08/30/2010
Oy Seege Ab says that all Alpro Soya products on Finnish market are gluten-free and in addition milk free. Go and taste!
Author 88whitehead ‐ 08/28/2023
onnen resepti on yksinkertainen: tee jotain uutta ja hanki esimerkiksi viileitä tunteita...
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Tip has no related images yet.