Lähdin reissuun Turkin Sideen lapseni kanssa syksyllä 2015. Matka oli tarkoitus tehdä 2-luokkalaisen lapsen ehdoilla eli tarkoituksena oli päästä uimaan paljon, sekä altaalle että rannalle ja poistua hotellilta mahdollisimman vähän jotta vesileikeille oli varmasti riittävästi aikaa. Useamman vuoden takaa oli kokemus että all inclusive toimii tällaisessa parhaiten mutta mietitytti, miten se toimisi nyt kun minulla on sen jälkeen todettu tämä keliakia.
Matkanjärjestäjäksi valikoitui Nazar Nordic joka lupaa että joissain heidän tietyissä hotelleissaan otetaan myös erikoisruokavaliot ja allergiat huomioon vaikka toki oli myös mainittu että juurikin keliakia ei ole paikallisille kovin tuttu sairaus.
Gluteenittoman aterian tilaaminen lennolle onnistui olemalla yhteydessä asiakaspalveluun. Laitoin viestiä n. viikkoa ennen matkaa ja asia hoitui sillä. Lentokoneessa gluteeniton ateria tarjottiin erikseen ja se oli oikein hyvä. Miinusta siitä että (sangen kuiva) leipä oli jääkylmää vaikka paketissa luki päällä että tarjoiltava kuumana. Onneksi leipä lämpeni jonkin verran kuuman ruoka-annoksen alla.
Matkakohteessamme, Siden ulkopuolella sijaitsevassa hotelli Pegasos Worldissa olikin sitten kieltämättä aika surkuhupaisa tämä heidän tarjontansa. Leipähyllystä laitoinkin tuohon kuvan. Leipää oli, jos oli. Tai se oli rutikuivaa. Pari kertaa onnistuin tätä ihmettä maistamaan ja se oli yllättävän hyvää! Gluteeniton, kasvis- ja laktoositon ruokavalio olivat kaikki niputettuna sievästi yhteen pöytään mikä tarkoitti sitä että kaikki oli maidotonta ja lihatonta. Toki seassa saattoi olla esim. riisin ja vehnänuudeleiden sekoitusta! Aamiaisella tästä pöydästä, siis tämän gluteenittoman leivän vierestä, tarjottiin erilaisia vehnäisiä ja varsin murustavia voitaikinaleivonnaisia.
Kaikki tarjolla olevat ruuat oli periaatteessa merkitty siten että ruokavadin yläpuolella oli, mitä ruoka oli ja siihen oli merkitty allergeenit. "Allergiapöydän" 12 ruokavadin lisäksi se tarkoitti suurta salillista mitä ihmleellisimpiä herkkuja. Alkuun pitikin olla tarkka sillä näihin lappuihin oli merkitty mitä allergeeniä ruoka sisältää, eli vehnän kuvalla varustetuissa oli vehnää. Selvä! Paitsi että välillä laput puuttuivat tai niiden alla oli selvästi eri ruokaa kuin lapussa luki. Kontaminaatio tapahtui varmuudella kahdesti; eräänä aamuna söin hyvällä halulla paistettuja mausteisia makkaranpaloja ja sipulia, lappu puuttui mutta ajattelin että makkaraa ja sipulia, eiköhän tuo sovi, mutta seuraavana aamuna kun löysin tätä samaa maukasta herkkua, olikin sen päällä lappu jossa oli vehnän kuva. Sitten eräänä päivänä otin riisiä ja lautasella löysin riisini joukosta nuudelin. Kuten jo mainitsin, paikassa tarjoiltiin myös riisin ja nuudelien sekoitusta mutta tuon astian lähelläkään ei ollut kyseistä sekoitusta. Eli uskoisin ettei keittiössä juurikaan välitetty kontaminaatiosta. Uppopaistorasvasta en mene varmuuteen mutta luultavasti samassa keittimessä menivät sekä nugetit että ranskikset.
Positiivisina asioina mainittakoon että ne pari kertaa kun uskalsin syödä gluteenitonta leipää niin se oli oikein hyvää. Ja vaikka kontaminaatioita tapahtui ja ruuat oli merkattu miten sattuu, oli kuitenkin periaatteessa helppoa valita turvalliset ruuat; löytyi herkullisia tuoreita ja kypsennettyjä vihanneksia, lihaa ja kalaa. Jälkiruuaksi hedelmiä ja paikallisia juustoja. Epäilyttävät ruuat jätin suosiolla pois valikoimista mutta kun valikoimaa oli runsaasti niin aina löytyi jotain herkullista syötävää. Pitsat paistettiin erillisissä tiloissa ulkona ja samassa leipomossa paistettiin myös hotellin leivät, piirakat, pasteijat ja muut. Olin varautunut siihen että elän viikon lähinnä ranskanperunoilla ja riisikakuilla. Riisikakkuja ehti tulla jo ikävä (enpä olisi uskonut että niinkin voi käydä!) ja toisaalta ranskanperunoita en tainnut syödä kuin kaksi kertaa koko reissulla.
Matkatessa aina tulee pientä vaivaa ja remppaa ja ne pistän suosiolla sen piikkiin. Voi olla että osa vaivoista on gluteenin syytä tai sitten ei. Vaikea mennä sanomaan. Kesällä kotimaassa reissatessamme sain ison hotelliketjun aamiaisesta pahat oireet, joten voi se kontaminaatio tapahtua ihan täällä kotimaassakin.
Tärkeintä oli että lapsi sai peuhata aamusta iltaan vesileikeissä ja mamma vetää lonkkaa aurinkotuolissa hyvän kirjan kanssa.
No comments yet. Share your valuable opinion and comment!
You must be logged in to post a comment. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Tip has no related images yet.