Gluteeniton Intia? – 03/05/2014 7:25 PM
Tähän Intian-ketjuun päivitystä: olen ehtinyt jo edellisen 2012 vuoden reissun jälkeen käymään juuri nyt tammikuussa 2014 uudestaankin Intiassa. Näiltä kahdelta reissulta voin sanoa että kiitos neuvoista: asiat olivat juuri niin kuin Oranki viestissään mainitsi. Vältyin koko matkan ajan syömästä mitään sopimatonta, paitsi kerran: ravintolassa minulle tuotiin jälkiruoaksi Gulab jamun - niminen pallero siirapissa. Vakuutettiin kivenkovaan, että on valmistettu paneerista (juustosta) ja sokerista... ja seuraavana päivänä aivan mahdoton ripuli ja tuska. Tutkin myöhemmin suunnileen pahimmasta toivuttuani tätä jälkiruokaa jota oli myynnissä kaupassa valmiina säilykkeenä: vehnäähän siinä oli. Tosin perinteistä reseptiä googletettaessa ohjeissa ei lähes koskaan laitettu vehnää. Sama juttu koskee esim. dosa-lettuja: perinteisesti kotona tehtynä ne valmistetaan vain riisistä ja linsseistä, mutta marketeissa myydään nykyään dosavalmisjauhoja, joissa on aina vehnää mukana. Tällä toisella matkallani osasin välttää jo edellisen matkan kompastuskiviä ja selvisin luultavimmin vehnättä... tosin sain matkalla salmonellan joka vieläkin mahanpohjassa hieman möyrii ja kipristelee joten en ole aivan varma. Mutta mahtavat reissut oli kummatkin, ihanaa täysin gluteenitonta ruokaa oli valtavasti joka puolella tarjolla. Ja sen voin sanoa että ensimmäisellä kerralla tapasin vain yhden paikallisen joka tiesi keliakiasta (olin ällistynyt siitäkin!) mutta toisella kerralla tapasin jo kolme henkilöä. Pikkuhiljaa homma edistyy... Tämä sairaushan vaivaa kyllä paikallisia sielläkin (varsinkin Pohjois-Intiassa missä vehnää syödään paljon) mutta diagnosointi ja tietoisuus on vielä lapsenkengissään. P.S.: netistä celiactravel.com -sivulta löytämäni hindinkielinen restaurant card ei kuulemma ollut oikein kirjoitettu, vaan sisältää paljon kirjoitusvirheitä. Yritän saada tuttavani tekemään uuden korjatun version.
Gluteenitonta Thaimaassa? – 03/05/2014 6:44 PM
Kävin viettämässä 4 tuntia Bankokin Suvarnabhumilla kun vaihdoin siellä lentoa. Transit-alueella myytiin vähän joka kojussa viehättäviä riisikeksejä isoissa paketeissa, joihin kaikki ainesosat oli myös selkeästi englanniksi painettu sekä teksti: "Glutenfree". Näitä oli useaa eri makua tarjolla, sekä makeita että suolaisia - ja tietenkin aasialaiseen tyyliin vielä sellaisia, jotka olivat makeita, suolaisia ja tulisia yhtä aikaa. Aivan kaikki maut eivät olleet gluteenittomia, kannattaa tarkistaa paketista. Keksit oli yksittäispakattuja muoviin pahvipaketin sisällä, mikä teki niistä erinomaisen kätevää eväsruokaa. Olisipa näitä täälläkin! Ei ole aasialaisissa ruokakaupoissa näkynyt...
Uusia gluteenittomia Rainbow-tuotteita – 11/21/2013 5:30 PM
Ahaa! Näin eilen illalla Helsingin Mannerheimintien S-Marketissa Rainbow-merkkisiä gluteenittomia näkkileipiä! Makuina oli kaura ja "tumma". Hinta oli n. 1.90e paketti, kilohintana n. 10e. Edullisempi kuin kilpailijalla. Tästä oli siis kyse!
Vastauksena kysymykseen, että minkälaisia tuotteita kaivataan: Suolaista, edullista välipalaa/matkaevästä (kuten juuri tuo kolmioleipä, tms.). Täytteiksi toivoisin myös kala/kasvistäytteitä ainaisten lihatäytteiden sijaan.
Lidlissä gluteenitonta pastaa – 07/16/2013 1:48 PM
Laitoin asiakaspalveluun kiitokset gluteenittoman pastan tulosta myyntiin ja myös toiveen, että se jäisi valikoimaan (ettei olisi pelkkä väliaikainen teematuote). Vastaus oli:
"kiitämme palautettanne koskien gluteenitonta pastaa. Olemme välittäneet toiveenne eteenpäin ja toivomme että tuote on tullut valikoimaamme pysyvästi. Aurinkoista kesää! Ystävällisin terveisin, Asiakaspalvelu Lidl Suomi Ky"
Laittakaahan tekin toiveita etteivät gluteenittomat pastat häviäisi valikoimasta!
Gluteenittomat tuotteet Lidliin – 06/19/2013 2:00 PM
Ohoo, siis aika toiveikkaita uutisia!
Gluteenittomat tuotteet Lidliin – 06/16/2013 10:17 PM
Tänään löysin kolmea erilaista gluteenitonta pastaa Helsingin Kampin Lidlistä, hinta taisi olla markkinoiden edullisin 1,90e/500g. Valikoimissa Fusilli, Penne ja Spaghetti. Ainesosina maissijauho ja kikhernejauho, eli on myös luontaisesti gluteenitonta. Tosin mainita "saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa". Nämä ovat varmaankin myynnissä vain vähän aikaa, käykää hamstraamassa!
Ketsuppi!! – 03/04/2013 8:23 PM
Pirkan Luomu ketsuppi, Heinz, Felix.. itse syön ainakin näitä. En ole välttäyt koskaan etikan syömistä, koska olen uskonut keliakialiittoa joka sen on testein gluteenittomaksi todennut. Olen myös todella herkästi gluteeniin reagoiva enkä ole etikoista mitään oireita koskaan saanut. Jos kuitenkin etikka epäilyttää, ei taida löytyä etikatonta ketsuppia. Tosin netistä löytyy itsetehtävän ketsupin ohjeita.. ja jos vaikka käyttää riisiviina- tai viinietikkaa niin eiköhän siitä ihan hyvää (ja satavarmasti gluteenitonta) tulisi?
Oudoin ja yllättävin tuote, jossa gluteenia? – 03/04/2013 8:07 PM
Aina sitä yllättyy, mutta erityisesti Saksassa asuessani: yllämainitun YogiTea:n (http://www.yogiproducts.com/) useat teet sisältävät ohramallasta. Myös jotkut limonadit (esim. Bionade http://www.bionade.de/) sisältävät ohramallasta. Lidlin kaikki mausteseokset saattavat sisältää vehnää (ainakin pari vuotta sitten saksassa). Ranskassa puolestaan eräs perinnejuusto kypsytetään vehnäjauhoilla kuorrutettuna (tietenkin sain juuri tällaisen herkun tuliaislahjaksi enkä sitten voinutkaan syödä sitä, äh) ja kaupoissa jotkut sulatejuustot sisältävät gluteenia...
Suomessa vehnää tunnutaan käyttävän nykyään hieman vähemmän lisäaineenomaisesti, esim. jossain (mustikka-?) Vital Mehussa taisi olla ennen vehnäkuitua, mutta vaihtoivat sen polydekstroosiksi.
Keliakia lehdissä – 02/06/2013 11:58 AM
Ylellä juttuja gluteenittomuudesta:
http://yle.fi/uutiset/gluteenittomalla_dieetilla_haetaan_hoikkaa_uumaa_ja_toimivaa_vatsaa/6474878
http://yle.fi/uutiset/keliaakikko_gluteenittomuutta_pidetaan_jo_nyt_diivailuna/6482810
http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_gluteeniton_ruoka_jattaa_keliaakikoille/6482715
Miten tarkka pitää olla? – 12/13/2012 11:14 PM
Itselläni tuli tästä mieleen jokin aikaa sitten Keliakialiiton lehdessä ollut juttu, jossa kerrottiin että tutkimuksien mukaan aivan pieni määrä gluteenia usein ruoassa on paljon vaarallisempaa kuin jos syö vahingossa harvoin vaikka kokonaisen palan tavallista leipää. Ymmärsin asian niin, että jatkuva pienikin altistus pitää yllä tulehdusta (ja on siis mm. syöpäriski) kun taas isompikin "kertarysäys" paranee n. 2 kuukauden jälkeen kokonaan. Yritän muistella tätä aina kun ottaa pannuun ainainen nipotuspakko, joka tähän tautiin liittyy kylkiäisenä. Tosin ymmärrän jos ihmiset eivät jaksa aina kysellä ja olla huolissaan, sillä onhan se rasittavaa.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
13 tips
Products
4 products
Forum
34 messages, 2 topics
Comments
12 comments
Registration time
03/01/2010 11:34 PM