Vuohelan donitsit! – 06/28/2011 8:17 AM
Taannoin huomasin Joensuun Pilkon Cm:ssä pussin gluteenittomia donitseja, Vuohelan tekemiä, 4 kpl. pussissa.
Nyt olen aivan hullaantunut niihin, viiteen vuoteen en ole syönyt valmismunkkeja ja nuo maistuvat niiiiiiiiin hyviltä!!!
Onkohan kyse miten uudesta tuotteesta, aiemmin en ole huomannut!
Kiitos Vuohela D
Ehtoollisleipä – 06/26/2011 8:46 PM
Meilläkin rippijuhlat ensi pyhänä. Olin myös pari viikkoa sitten konfirmaatiokirkossa käyden ehtoollisella.Täällä kyllä pappi sanoo ehtoolliselle kutsuessaan, että tarjolla on myös gluteenitonta ehtoollisleipää ja sitä saa pyydettäessä. Siinä alttarilla, kun pappi on kohdalla suhauttaa vaan tarvitsevansa gluteenittoman, niin hän ottaa sen alttarilta erillisestä astiasta ja antaa sen. Ja tämä käytäntö oli jo 6 vuotta sitten, vanhimman tyttären päästessä ripille. En ole ollut muissa kirkoissa ehtoollisella, mutta täällä itäsuomalaisessa kirkonkylässä aivan normaali käytäntö!
Samanlaista pahvia se leipä on kuin tavallinenkin, oikeasti luulisi olevan aivan sama tehdä kaikille samanlainen öylätti gluteenittomana, tuskin siitä kukaan suurempia makunautintoja saa!
ABC – 06/13/2011 2:57 PM
Aiemmilta reissuilta meidän perheellä positiivisiä kokemuksia ABC-Kuortista, niimpä nytkin poikkesimme sinne kulkiessamme. Nuoriso haaveili Kuortin gluteenittomista hampurilaisista. Miten kävi? Olimme siellä illalla kymmenen maissa, kolme keliaakikkoa! Siellä on erillinen viileäkaappi, jossa gluteenittomat on, siitä pisteitä! Jäljellä oli 2 täytettyä sämpylää (hienoa, että niitä on!!), mutta yksi meistä sanoi ottavansa hampurilaisen.
Tiskillä kyseltiin sitten sitä, vastaukseksi tuli :"Meiltä ei enään saa gluteenittomia hampurilaisia, jotkut asiakkaat kun ovat niin tarkkoja niiden laadusta niin ei voida taata niitten puhtautta!"
Sanoin siihen takaisin,, että tarkka niiden kanssa pitää ollakin! Kysyin sitten kolmatta sämpylää, kaikilla oli nälkä , "Hakekaa sieltä vitriinistä!" Kerroin että ne ovat sieltä loppuneet. "No, pitää sitten tehdä lisää,, tässä nyt kyllä kestää!"
Ilme oli sen näköinen, että oikeestiko nyt pitäis tehdä se sämpylä!
Asemalla ei ollut ruuhkaa ja keittiöllä oli toinenkin työntekijä.
Sämpylä tuli, se oli paljon pienempi kuin aiemmat, mutta kaikki olivat hyvän makuisia.
Suhtautumisesta meihin en pitänyt,, tuli sellainen olo, että anteeksi että kyselen, anteeksi että olen nälkäinen, anteeksi että olemme tarkkoja siitä ovatko esim. hampurilaiset puhtaita!
Seuraavalla kerralla meidän viisihenkinen perheemme saattaa mennä jonnekin muualle!
Toinen tapaus toiselta ABCltä,, oltiin menossa syömään sinne, samalla porukalla.
Päivän lounas oli kirjoitettuna liitutaululle,, mutta siihen ei ollut merkitty gluteenittomuutta. Kesätyöntekijätyttö laitteli siinä vieressä lautasia paikoilleen. Kysyin, onko ruoka gluteenitonta? " Mä en niinku oo täällä töissä, mä oon vaan kesätöissä!" , oli vastaus ja lautasten pinoaminen jatkui.
Olisikohan hän voinut mennä kysymään joltakin, joka asian olisi tiennyt?
Vatsat täyttyivät kyllä, mutta fiilis jäi huonoksi molemmissa paikoissa.
Ruskeakastike – 04/20/2011 6:55 AM
Riisijauhoilla tehden onnistuu ruskea kastike aivan normaalisti jauhot ruskistamalla
Pärnu, kylpylä! – 02/01/2011 11:49 AM
Tuli eilen varattua kylpyläloma, onko kenelläkään kokemuksia miten siellä pärjää gluteenittomana. Puolihoitopaketti, laitoin kyllä ennakkotiedon asiasta varaukseen.
Pärnu ja paikka siellä Viiking!
Kokemuksia?
Pikkujouluilua... – 12/17/2010 6:48 AM
Ei se ollut meille mikään ongelma, mutta aina voi kysyä. Kysymällä asiat selviävät ja myös edistyvät.
Kyseessä on kuitenkin kaupungin suurin päivittäinen seisova pöytä, jossa käy näin joulun aikaan todella paljon ihmisiä.
Paljon ryhmiä, porukoita ja extemporekävijöitä. Mielestäni hyvä kokki voisi olla varautunut kaikkeen ja kaikenlaisiin asiakkaisiin. Ei olisi iso homma varata vaikka sitten se Moilasen piirakkapussi pakastimeen, munavoihan käy joka tapauksessa kaikille. (Tiedän, että se pitää olla erikseen, mutta noin periaatteessa ei aiheuta ylim. vaivaa.)
Enemmänkin minua ihmetytti siinä paikassa, että kaikkiin laatikkoruokiin oli siinä paikassa laitettu korppujauhoja, eikä vaihtoehtoja erikoisruokavalioille ollut kuin keitinperunat.
Pikkujouluilua... – 12/15/2010 6:30 PM
Nyt on tämän vuoden pikkujoulut vietetty. Hyvää ja huonoa keliaakikon kannalta niistä jälleen löytyi.
Ensimmäinen pikkujoulu oli kaupungin Sokos-hotellissa, iso seisova pikkujoulupöytä, iso porukka, ei ennakkoilmoittautumisia. Ruokailun alussa kävin kysymässä kokilta (nykyään on monessa ravintolassa mukava tapa, että kokki seisoo siinä pöydän lähettyvillä ja voi kysyä!)
, "Olen keliaakikko, voisitko kertoa, mitä tuosta pöydästä en pysty syömään?" Kysyn sen yleensä noin päin, koska seisovassa pöydässä niitä mitä ei voi syödä on yleensä vähemmän.
Yllätyksekseni laatikoissa, sekä kinkussa molemmissa oli gluteenia. Miksiköhän niihin pitää tunkea sitä korppujauhoa?
Meitä oli kaksi keliaakikkoa , meille tuotiin omaa kylmää kinkkua viipaloituna pöytään.
Kyselimme karjalanpiirakoita (olemme siis karjalanpiirakkaseudulla ja niitä muillakin oli), ei löytynyt. Pyysimme leipää, sitä meille tuotiin, mutta tarjoilija jätti ne sinne seisovaan pöytään erilliselle lautaselle ja kun ehdimme siihen saakka, oli osa leivistämme jo mennyt.. Ei niissä mitään tekstiä ollut.
Jälkiruoka kuului ateriaan, muilla oli kahvin kanssa kakkua, leivosta, joulutorttua. Kysyin myös meille jälkiruokaa, sitä kyllä saimmekin, oikein herkullista suklaakakkua jäätelön kera.
Toinen jouluateria, jossa olin oli parinkymmenen hengen ruokailu, jonne oli etukäteen ilmoitettu gluteeniton. Siellä minulle tuotiin omat leivät erikseen ja ruoka oli kokonaisuudessaan gluteeniton, sain samaa ruokaa kuin muut. Sellainen pikku"moka" kuitenkin oli, jälkiruokajäädykkeeseen oli laitettu joku pieni keksitikku pystyyn, kuten muillekin.
Tämän porukan kanssa jatkoimme teatteriin ja väliajalla oli kahvin kera joulutorttuja. Koska gluteenittomuudesta oli ilmoitettu etukäteen, kysäisin siellä onko gluteenitonta varattu väliaikatarjoiluun. Vanhempi nainen katsoi minua ja sanoi.."Nuo tortut, kyllä ne on laktoosittomia, mutta en ole aivan varma ovatko gluteenittomia!!!" Sanoin, että minä olen varma, eivät ole!
Pikkujouluilut jatkuivat taas jonkun päivän jälkeen ja olin taas seisovassa pöydässä, gluteeniton ilmoitettu erikseen.
Seisova pöytä oli jälleen perinteinen, kokki paikalla, menin kyselemään "mitä en voi syödä?"
"Noita karjalanpiirakoita et voi syödä, mutta tuon sinulle omat, niiden lisäksi pöydässä oli yksi patee, jossa oli leipäpohja, kaikki muut oli tehty gluteenittomaksi.
Ja ne gluteenittomat karjalanpiirakat oli todella hyviä!!
Kahvin kanssa sain oman leivoksen.
Tässä paikassa homma toimi!
Viime viikolla kokemusta myös useamman hotellin aamupalapöydästä. Kaikissa kysyin,, voisinko saada gluteenitonta leipää! Ensimmäisessä sain 2 palaa jotain tummaa leipää. Toisessa sain lautasen, jossa oli Moilasen karjalanpiirakka, lihapasteija ja muffinsi.
Kolmannessa kysymykseni jälkeen tuli tarjoilija sanomaan, kokki sanoi vieneensä gluteenitonta leipää sinne pöytään. Siellä oli näkkäriä ja riisikakkua, (Radison Sas, Hki.) Pyysin,, olisiko mitään muuta,, nuo kun on aika ankeita syödä. Sain sitten 2 viipaletta jtn. jyväleipää.
Muffinsiakin sieltä löytyi, aika suklainen se.
Ja vielä yksi jouluruokailu (Siis joo, meillä kotona ei taideta enään kovin perinteisesti syödä viikon päästä...)
Se oli ison suomalaisen firman edustustilassa, ruokavalio ilmoitettu etukäteen. Alkuruoka valmiina lautasella odottamassa, kalalautanen. Kysyin, onko tämä gluteenitonta? Ruokavalion ilmoitus ei (taaskaan) ollut mennyt perille asti. Tarjoilija sanoi.."Ei ainakaan kukaan ole sanonut ettei olisi, mutta käyn kysymässä vielä. No, se oli ok.
Kohta hän jo toi minulle oman leivän, kysyin pääruokapöydästä, eli siitä seisovasta joulupöydästä. "Osaatko kertoa, mitä voin sieltä syödä?" ""Siellä on laput ruuissa, joissa lukee!"" Minä , että ok. sitten.
Kohta sama tarjoilija kuitenkin tuli vielä erikseen sanomaan.."Kysyin keittiöstä ja sanoivat siellä, että kaikkea muuta voit syödä, paitsi kastiketta!"
Kuitenkin kun menin ottamaan ruokaa, tuli ristiriita,, lanttulaatikossa luki L,, en ottanut,, imelletyssä perunalaatikossa oli VL (imellytykseen käytetään vehnäjauhoja!!), vain porkkanalaatikossa oli L, G. Sitä sitten otin, myöskään kinkku ei näyttänyt kuorrutetulta, otin sitä, luumuja ja muutaman herneen. Ei kovin vakuuttavaa, en vaan enään jaksanut alkaa tarjoilijan kanssa keskustelemaan tästä aiheesta...aina ei vaan jaksa, syö sitä mistä on varma.
Jälkiruoka sielläkin minulle tuotiin erikseen, eikä sitä tarvinnut edes pyytää.
Kaikenkaikkiaan olen tosiaankin syönyt riittävästi (ähky, paksu,,,) menneiden juhlien tiimellyksessä, mutta on se oma juttunsa, pitää huoli siitä mitä suuhunsa laittaa!
Entä jos joku ei halua pitää itsestään numeroa, eikä kysellä koko ajan,, voi jättää tietysti syömättä ja syödä vain varmoja, mutta ei se sekään oikein ole.
Itselle tulee välillä sellainen olo, että on hankala asiakas, tiedän ettei se niin ole,, mutta minkäs sille tunteelle voi...
Uusi asia elämässä – 11/24/2010 12:56 PM
Kyllä keliakialiittoon kannattaa liittyä. Heti aluksi saat sieltä "uuden keliaakikon paketin", paljon tärkeää alkutietoa. Keliakialehden, sisältäen juttuja,reseptejä, tietoja uutuustuotteista, tutkimuksista ja eri tapahtumista.
""Jäsenmaksu on 25,00 euroa (v.2010). Ja se sisältää 5 kertaa vuodessa ilmestyvän Keliakia-lehden sekä jäsenkortin, jolla saat monia rahanarvoisia etuja. Lisäksi uudet jäsenet saavat jäseneksi liityttyään tuhdin ensitietopaketin keliakiasta ja sen hoidosta.""
Tuon kopsasin suoraan tuolta nettisivuilta, jäseneksi liittyminenkin käy sitä kautta.
Ymmärtääkseni valtaosa meistä kuuluu keliakialiittoon!
Uusi asia elämässä – 11/24/2010 8:50 AM
Siitä se lähtee nonnie!
Tsemppiä!!
Alku ei ole helppoa. Onko sinulla lähipiirissä ketään keliaakikkoa, häneltä saisit kullanarvoisia käytännön neuvoja asioihin, on monia asioita joita ei tule ajatelleeksikaan ennenkuin niihin törmää. Toivottavasti sait ajan ravitsemusterapeutille, jos et, vaadi sitä, se kuuluu sinulle tuossa vaiheessa!
Gluteeniton leipä maistuu aluksi oudolta, osa leivistä on oikeasti "pahoja, kuivia, mauttomia, kovia, kittiä" Kokeilemalla löydät myös sen, joka alkaa maistua. Itse suosin tällä hetkellä Sunnuntain kaura-porkkanasämpylöitä ja sitten niitä moilasen kiviarinarieskoja, ne on oikeasti hyviä!
Nuo rieskat voisivat olla sellaisia, jotka alkuvaiheessa maistuisivat, ovat (ainakin minun muistini mukaan) suht normaalin makuisia.
Itse tehden saa hyviä sämpylöitä, tosin leipomisen opettelukin on oma taiteenlajinsa.
Nyrkkisääntöinä sämpylöiden tekoon voisin sanoa, että taikina jätetään todella löysäksi, se saa olla aivan lusikalla pellille nosteltavaa.
Taikinaa ei kohoteta, kuin kerran, silloin pellillä olevina sämpylöinä, gluteenittomassa taikinassa ei ole riittävästi voimaa kohota kahta kertaa.
Varaa kauppareissuihin aikaa, joudut lukemaan kaikki tuoteselosteet. Tee löytöjä hyllyistä, löydät sieltä asioita, joita et ole ennen edes huomannut.
Minulla meni varmaan kaksi vuotta, ennenkuin kaupassa pystyin menemään normaalille leipäosastolle ollenkaan. Varsinkin sellaiset, joissa on paistopiste ja huumaava tuoksu, ne olivat pahimpia.
Nykyään käyn siellä juuri sen tuoksun takia, haistella saa!
Tämä palsta on hyvä tietolähde, samoin keliakialiitto, liity jäseneksi. En nyt tiedä ikääsi, mutta nuoria keliaakikkoja löytyy myös ja heillä on vireää nuorisotoimintaa, leirejä ym. mukavaa. Esim. oma tyttäreni on aivan koukussa kansainvälisiin keliakialeireihin. Niitä järjestetään kerran kesässä ympäri eurooppaa, reilu viikko gluteenitonta elämää , jossainpäin, osallistujia on useita kymmeniä, iältään 18-30v.
Ole aktiviinen, olosi paranee,, elämä jatkuu ja kaikki sujuu hyvin!
Gluteenitonta Kanarialla? – 11/20/2010 7:04 PM
Ingelesistä voin myös sanoa, että "turistipuolelta" löytyy niitä riisikakkuja, maustamattomia, kinuski- ja suklaakuorrutettuja.
San Fernandon Mercadonasta löysin minäkin gluteenitonta leipää, muffinseja ja pikkuleipiä. Aika kova etsiminen niissä kyllä oli, vieras kauppa, vieraat pakkaukset ja siroiteltuina ympäriinsä kaupassa.
Tällä kertaa en käyttänyt kielikäännöstä kertaakaan ravintolassa syödessämme. Ennen olen sitä aina käyttänyt, mutta jotenkin kokenut asian "hankalaksi" sen lapun kanssa. Nyt otin uuden linjan,, ilmoitin tarjoilijalle tarvitsvani ruuan " Sin Glutein" ja tulin ymmärretyksi. Tosin sai olla silti tarkkana. Mm. eräässä ravintolassa minut oli kyllä ymmärretty täysin, kun annos tuli, näytti tarjoilja lautasella olevaa tomaatinpuolikasta "tuota et voi syödä". Siihen kun oli ripoteltu jtn. korppujauhon tapaista päälle. Miksei siinä ollut se tomaatti yksinään?
Kastikkeet tuolla saarilla tehdään yleisesti vehnäjauhoista,, en uuniperunaani saanut kastiketta ollenkaan, pelkkä kuiva peruna. Sain sitten voita, kun pyysin.
Yhteen ateriaan kuuluivat ns. kanarianperunat, eli suolakuorrutteisia uuniperunoita nekin. Niiden kanssa tuli erillisessä astiassa kastiketta, kun kysyin, onko se "sin glutein", kastike vietiin äkkiä pois. Samoin jälkiruokajäätelöön oli tökätty keksi pystyyn.
Toisessa ravintolassa tarjoilija tuli epätoivoisen oloisena.. "en tiedä onko jäätelössä gluteenia!" Perus mansikkaa, vaniljaa... sanoin , jos ei niissä ole keksiä,, ei ole gluteenia. Hyvä annos oli lopulta.
Kokemukseni mukaan, asia ymmärretään, mutta on kuitenkin lapsenkengissä, itse on oltava tarkkana.
Lentokoneessa (Tui) olin varannut molempiin suuntiin aterian itselleni. Erikoisruokavaliot tulevat ennen muiden ruokia, molempiin suuntiin sain aivan ok. ruuan, MUTTA, molempiin suuntiin lennettäessä, minulle tuotiin ensin väärä ruoka. Taisi olla laktoositon. Saadessani ruuan eteeni,, varmistin "onhan tämä gluteeniton"? Ei ollut kummallakaan kerralla,, tarjotin vaihtoon! Kyllä se ruoka sieltä löytyi, mutta huolimatonta, huolimatonta, tarkkuutta tarvitaan!
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
5 tips
Products
2 products
Images
13 images
Links
1 a link
Forum
101 messages, 20 topics
Comments
15 comments
Registration time
04/06/2009 7:05 AM