"Tein tummista jyttejauhoista hapanleipää.Korvasin ruisjauhot jyttejauhoilla tein vuokaleipää, jolloin taikina saa olla löysempää.
Hapanjuuren valmistaminen
2 rkl luonnonjugurttia tai kefiiriä1,5 dl ruisjauhoja2 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita jugurtti veteen ja lisää haarukalla sekoittaen ruisjauhot. Anna kulhon olla huoneen lämmössä liinalla peitettynä, kunnes seos kuplii itsestään. Sekoittele sitä välillä. Tähän voi mennä 2-3 vuorokautta.
Taikinajuuren valmistaminen
1 l kädenlämpöistä vettä600 g ruisjauhoja
Kaada hapanjuurivelli taikinakulhoon ja lisää vesi voimakkaasti sekoitten, samoin ruisjauhot. Käytä mielellään vatkainta niin, että seokseen tulee riittävästi ilmaa. Peitä kulho liinalla ja pane lämpimään, vedottomaan paikkaan. Sekoita silloin tällöin reilusti. Seos alkaa kuplia eli käydä 15-20 tunnin kuluttua.
Taikinan alustaminen
2 rkl merisuolaa1/2 l kädenlämpöistä vettä1,2-1,4 kg ruisjauhoja
Liuota merisuola veteen ja kaada suolavesi taikinajuuren joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää seokseen ruisjauhot vähän kerrallaan mieluiten vatkaimella hyvin sekoittaen. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 8-24 tuntia riippuen siitä, miten hapanta leivästä halutaan.
Leipominen
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se neljään osaan. Voit tässä vaiheessa erottaa siitä nyrkinkokoisen palan seuraavaksi hapanjuureksi. Pala säilyy jauhotettuna ja leivinpaperiin käärittynä noin 2 viikkoa. Voit myös pakastaa sen.
Muokkaa taikinamöykyt käsin pöytää vasten pyörittäen tasaisiksi palloiksi. Nosta kaksi leipää/leivinpelti leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla pari tuntia.
Pistele kohonneet leivät haarukalla ja paista uunissa, ensin 225 asteessa noin 45 min ja sitten 175 asteessa noin 50 min. Anna jäähtyä liinan alla. Leivät kannattaa vielä jälkikypsyttää pellavaliinaan käärittynä muovipussissa noin viikon verran leipälaatikossa."
03/27/2011
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Forum
1 message
Comments
1 comment
Registration time
03/27/2011 1:32 PM