lorangil

Forum messages

1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • Dolmio vaalea kastike 01/30/2012 9:42 PM

    Minnish kirjoitti:
    Onko se gluteeniton. Miusta on, mutta en ole varma. Etten aiheuta toiselle ongelmia, jos laitan sitä ruokaan.

    Samana päivänä kun laitoit viestin en löytänyt Dolmion suomenkielisiltä nettisivuilta kastikkeen sisältöluetteloa. Tänään näin kaupassa purkin ja lukaisin sen, joten nyt osaan sanoa, että kyllä se kelpaa gluteenittomalle. Todella surkeat kyllä nuo Dolmion Suomen sivut.. http://www.dolmio.fi/

  • Presidentinvaalit 2012 01/30/2012 9:29 PM

    Haavistoa olen äänestänyt sekä ykkös- että kakkoskierroksella. Olin eilen kansalaisjuhlassa Haavistoa tapaamassa Jyväskylän Aalto-salilla ja harvoin näkee niin hyvin huomioituna ruokavalioita. Oli monen sorttista gluteenitonta sekä erikseen lapuilla osoitettuna myös maidottomat etc.. Varsinaista vaalikahvilaa en ole vielä bongannut kuin Niinistön version. Pitäisi ehkä pidättäytyä kantamasta 2-kassia, ottaa Haavisto-pinssi pois ja tsekata Niinistö cafen tarjonta ihan vain mielenkiinnosta. En kyllä ole tainnut nähdä siellä ohikulkiessani kummemmin ihmisten mitään syövän, lähinnä vain juovan kahvia..

  • McDonaldsiin tulossa kasvispihvi 01/26/2012 1:10 AM

    Herkuttelija kirjoitti:
    Soitin tuohon "lähi-mäkkiin" ja sanoivat että kypsentävät kasvispihvin samassa rasvassa kuin gluteenisen omenapiirakan. He eivät suositelleet kasvispihvin valintaa mulle, kun eivät takaa sen gluteenittomuutta. Kertokaa, jos olette löytäneet Hkin seudulta Mäkin, joka kypsentäisi kasvispihvin omassa rasvakeittimisessä. Tosi harmi, olisin siirtynyt täysin kasvispurilaiseen, jos tuo kypsennys olisi tehty myös keliaakikkoja ajatellen.

    Itse olen pari kertaa testannut kasvishampparin Jkln Mäkissä ja ei ole tullut oireita, vaikka onkin samassa altaassa paistettu ja mahd. gluteenijäämiä. (En itse ole niin tarkka asian suhteen, koska ei ole koskaan tullut oireita, esim. ranskalaisista samanlaisissa tilanteissa eikä ole havaittu enää vaurioita suolenpinnalla). Mutta tänään työntekijä sanoi että on tulossa onneksi muutos, jotta voivat taata 100%gluteenittomuuden, eli nähtävästi toinen allas. Toivottavasti muissakin kaupungeissa tajutaan asian merkitys herkemmille ja allergisille.

  • Glukoosi 01/14/2012 11:42 PM

    Mutta tosiaan jos LUONTAISESTI gluteenittomuudesta on kyse, niin eihän tuo viljaperäinen glukoosi kai sitten ole?? Mutta eikös tuoteselosteessa pitäisi mainita, että glukoosi on esim. vehnäperäistä, eikä esim. peruna- tai maissiperäistä.. Hmmm..

    Kappas, pienellä vaivalla löytyi seuraava linkki, jossa alhaalla laatikossa mainitaan, ettei vehnäperäistä glukoosisiirappia tarvitse mainita...

    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/ruoka- allergeenit/yleisimmat_ruoka-allergian_aiheuttajat/vilja/

    "Vehnä, ohra, ruis, kaura, speltti, kamut-vilja ja niitä sisältävät tuotteet on aina ilmoitettava pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.

    Poikkeukset:
    • vehnäpohjaiset glukoosisiirapit ja maltodekstriinit
    • ohrapohjaiset glukoosisiirapit
    • tislattujen alkoholijuomien vilja-alkuperä (esim. viski)
    • viinin valmistuksessa käytettävät viljavalmisteet on merkittävä 31.12.2010 jälkeen.

    Mitä nimiä pakkausmerkinnöissä voi olla:
    • Vehnätuotteita: bulgur, durum, semolina, cous cous/kuskus"

  • Glukoosi 01/14/2012 11:32 PM

    Hmmm. Nyt olisi asiantuntijan paikka. Jos tuotteen glukoosi on tehty vehnätärkkelyksestä, niin todella pienethän ne gluteenin mahdolliset jäämät olisivat, kun kerran vehnätärkkelystäkin keliaakikolle suositellaan käytettäväksi,ellei ole esim. ihokeliakia tai huono hoitovaste. Vilja-allergikolle puolestaan voisi olla sitten mahdollista saada jotain oireita..?

    Tämä löytyi keliakialiiton sivuilta:
    "Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi ym. tärkkelysmakeuttajat
    Tärkkelysmakeuttajien (esim. glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi) vehnä- tai ohra-alkuperää ei tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Tärkkelyssiirapit sopivat keliaakikoille."

  • Creme Bonjour savuporo 01/14/2012 11:16 PM

    Eli jos alle 40mg/kg niin silloin on niin paljon alle raja-arvojen että pystyy keliaakikko syömään.

    ”Erittäin vähägluteeninen” tuote voi sisältää gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä, nk. luontaisesti gluteenittomia ainesosia sekä kontaminoitumatonta kauraa. Tällaisessa tuotteessa saa olla gluteenia enintään 100 mg/kg. Tutkimusten mukaan keliaakikko voi käyttää turvallisesti erityisruokavaliovalmisteita, joissa on merkintä ”erittäin vähägluteeninen”.

    Vaikka uusi nimitys saattaa herättää vääriä mielikuvia, "erittäin vähägluteeniset" tuotteet sisältävät vähemmän
    gluteenia kuin aiemmin. Aikaisemmin viranomaisten noudattama gluteenittomien tuotteiden raja-arvo oli 200 mg/kg. Helmikuussa 2009 raja-arvo tiukentui 100 mg/kg:aan." Lähde:keliakialiiton sivut

  • Keliaakikon arkikieli 01/04/2012 7:58 PM

    Joo, myös tuota ruokavammaista olen käyttänyt satunnaisesti, se tuntuu kattavan monet muutkin. Esim. allergikot tai laktoosi-intolerantikot ovat käyttäneet sitä seurassani.

    Ja eihän monestikaan ole sivistystasosta kiinni, miten hyvin henkilö tuntee keliakian tai gluteenin. Monesti jonkun läheisen kautta saa kosketuksen keliaakikon elämään ja sitten vasta alkaa hahmottaa esim. luontaisesti gluteenittoman tai vähägluteenisen eroja. Jos silloinkaan.

  • Miten keliakiasi todettiin? 01/04/2012 7:51 PM

    Minulla oli paha anemia monta vuotta. Yläasteelta asti söin rautaa vuosia satunnaisia kuureja. Usko loppui rautakuureihin, kun ei niistä ollut apua. Ja kun tottuu matalaan hemoglobiiniin ei se enää tunnu olossakaan huomattavasti. Sitten lukion jälkeen ammattikorkeakoulun terkkari alkoi kysellä anemiastani ja mainitsi ekaa kertaa keliakian mahdollisuuden.

    Sitten kävin vasta-aineverikokeessa talvella 2009 ja se näytti että keliakia olisi todennäköinen. Varmistus tuli kesällä kun pääsin tähystykseen kesäkuussa -09 ja sitten heinäkuussa tuli tulokset. Olihan siihen jo puoli vuotta ehtinyt vähän henkisesti valmistautua verikokeista lähtien.

    Edelleen hemoglobiinin kanssa on ongelmia. Nyt olen myös herkistynyt gluteenille ruokavaliota noudatettuani. Ennen en saanut suurempia vaivoja. Niitä oireita, joita tuli pidin normaalin ruoansulatuksen vaihteluna.. Mutta nyt jos syön esim. vehnää, niin muutaman tunnin päästä on kaameat vatsakivut.

  • Keliaakikon arkikieli 01/02/2012 3:22 PM

    Ruutar kirjoitti:
    Meillä sanottiin aina, että onko tämä äidin leipää, vai ihmisten leipää Minä ainakin otin sen ihan huumorin kannalta

    Joo, saman olen huomannut anoppilassa kun tarjolla on aina leipää ja erikseen Minun leipää. Toisaalta muistan lapsena kun sukulaisten luona juotiin sinistä maitoa ja meillä punaista, niin sanoin sitten aina sinistä maitoa "Camillan maidoksi" sen sukulaisperheen emännän mukaan.

  • Keliaakikon arkikieli 01/02/2012 3:05 PM

    Aloin miettimään, että onko muilla millaisia "omia sanoja" tai lyhenteitä, joita käytätte arjessa kun puhutte gluteenittomasta ruoasta. Itse olen ollut 2,5 vuotta keliaakikko ja nykyisin perheessämme käytetään esim. paljon gluteenittoman "lempinimenä" sanaa glutsuton. Ihmisellehän on ominaista lyhentää pitkiä ja monimutkaisia sanoja. Varmasti teillä muillakin on omaa keliaakikko-slangia. Lisäilkäähän siis tähän keskusteluun omaa arkisanastoanne.

    Monesti toisten sanat kuulostavat ihan pöhköiltä, mutta silti niitä on hauska kuulla. En ole vielä itse esim. pystynyt sanomaan itseäni koskaan "kelluksi" vaikka olen toisten kuullut käyttävän tuota sanaa keliaakikosta.

    Savolaisen taustani vuoksi välillä jää myös vierasperäinen g pois alusta ja puhun esim. "luteenittomista" jauhoista äidilleni. Samoin kuin puhun hänen kanssaan ration kuuntelemisesta tai varkkujen pesemisesta. Joskus viittaan gluteeniin myös sanalla myrkky hieman leikkimielisesti. Esim. jos etsin uusien tuotteiden ainesosaluetteloista tietoa onko gluteenia ja saatan sanoa että "tarkistan vaan ensin että onko tähän laitettu "myrkkyä", ja mieheni tai ystävä kyllä ymmärtää mistä puhun.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Details

    Private message
    Send private message

    Tips
    14 tips

    Products
    2 products

    Links
    3 links

    Forum
    82 messages, 8 topics

    Comments
    52 comments

    Registration time
    02/20/2010 10:43 PM

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,013s