lorangil

Forum messages

1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • Mahdollinen keliakia? 01/15/2013 3:18 PM

    Rosmu kirjoitti:
    Hei Vimpula.Hyvä,että kävit tähystyksessä ja että sait diagnoosin.. Laita kotonasi ensin mausteet syyniin...Lihaliemi,korppujauho,Mah.HP pois,soijakastike ym.

    Tuosta soijakastikkeesta:
    "Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto on antanut vuonna 2005 suosituksen, jonka mukaan keliaakikot voivat käyttää soijakastiketta, vaikka yhtenä kastikkeen valmistusaineena on vehnä. Suositus perustuu siihen, että gluteeni pilkkoontuu vaarattomaksi soijakastikkeen valmistusprosessissa, eikä sitä ole enää valmiissa tuotteessa.

    Soijakastike valmistetaan kaksivaiheisen fermentoinnin avulla, jolloin kastikeainekseen syntyy paljon entsyymejä, jotka hajottavat vehnän ja soijan proteiineja ja hiilihydraatteja moniksi pieniksi komponenteiksi. Soijakastikkeessa proteiinien hajoamistuotteet ovat aminohappoja, pieniä peptidejä ja ammoniakkia. Valmiissa soijakastikkeessa on hyvin vähän proteiinia, alle 0,1 %. Laskennallisesti soijakastikkeessa voisi tällöin olla 0,02 % vehnäproteiinia eli gluteeniksi laskettuna 15 mg 1 kg:ssa tuotetta. Laskelman perusteella soijakastike on gluteeniton elintarvike.

    Ruotsissa tutkittiin vuonna 2000 markkinoilla olleiden 16 soijakastikkeen gluteenipitoisuudet. Kaikissa soijakastikkeissa gluteenipitoisuus jäi alle 20 mg/ 1 kg, mikä on huomattavasti alhaisempi kuin elintarvikeviranomaisten v 2005 käyttämä maksimiraja-arvo 200 mg/ 1 kg.

    Markkinoilta löytyy myös täysin vehnättömiä soijakastikevaihtoehtoja, jotka voivat olla tarpeellisia hyvin herkille vehnäallergisille. Hapolla hajotetusta soijasta valmistettuja vehnättömiä kastikkeita ovat mm. tanskalaiset Soy-King-kastikkeet. Japanissa pääosin vehnätöntä, fermentoinnilla valmistettua soijakastiketta kutsutaan nimellä tamari. Tamaria voi löytyä itämaisiin tuotteisiin erikoistuneista liikkeistä. "
    Lähde:Keliakialiitto

  • Gastroskopia vai Biobsia 01/15/2013 3:14 PM

    Nyt en ihan ymmärrä kysymystäsi.. Gastroskopia tarkoittaa mahalaukun tähystystä, ja jos keliakiaa sillä yritetään löytää, niin täytyy ottaa suolesta pelkän katselun lisäksi MYÖS koepala ja sitä koepalan ottamista kutsutaan biopsiaksi. Eli tavallaan samaa asiaa ovat.

    Verikokeessa puolestaan näkyy vasta-aineet ja yleensä verikokeet otetaan ennen tähystystä. On jonkin verran keliaakikoita, joilla vasta-aineet eivät ole nousseet(viittaisi siihen että keliakiaa ei ole) ja vasta tähystyksessä selviää, että henkilöllä onkin keliakia.

  • Hirvelän Kaurakuitunen 01/10/2013 11:20 PM

    Reetta kirjoitti:
    Hirvelän talkkuna löytyy Keliakialiiton tuoteluettelosta keliaakikoille sopivana tuotteena.

    Näinköhän tuota talkkunaa myydään Jyväskylässä missään. Kun sairastuin, tutustuin KauraKuituseen ja minusta jo se oli melko lähellä talkkunaa maultaan marjojen ja maidon kanssa.. Tietysti sitä testaisi tuon gluteenittoman talkkunankin, jos vaan saisi käsiinsä sitä..

  • Quorn 01/09/2013 11:55 AM

    Sieniproteiinissa itsessään ei ole gluteenia, mutta kun sitä jalostetaan rouheeksi, kuutioiksi tai esim. nugeteiksi voi reseptistä riippuen tuote sisältää gluteenia esim. vehnäjauhon muodossa.

    http://www.quorn.fi/tuotevalikoima Tuolla useamman quorn-tuotteen sivut ja ainesosat-linkistä löydät mitä tuote sisältää.

    Esim nugetit on paneroitu, joten niitä ei voi keliaakikko syödä(sis.Mykoproteiini (Sieniproteiini) 65 %, vehnäjauho, hydratoitu kananmunanvalkuainen (lattiakanojen munista), kasviöljy, aromi, maissijauho, vehnätärkkelys, maitoproteiini, riisijauho, hyytelöimisaine: pektiini, suola, rypälesokeri, nostatusaineet: tetranatriumdifosfaatti, natriumbikarbonaatti, luonnolllinen väriaine (kurkuma).

    Quorn-kuutiot puolestaan ovat gluteenittomia.(sis.mykoproteiini (Sieniproteiini) 92 %, hydratoitu kananmunanvalkuainen (lattiakanojen munista), aromi. )'

    Äkkiä kun vilkaisin, niin näytti siltä, että quorn-kuutiot ja -fileet ovat gluteenittomia. Rouhe sisältää ohramallasuutetta, joten se on keliaakikosta riippuvaista, käyttääkö sitä vai onko esim. huonon hoitovasteen takia rajannut sen ruokavalionsa ulkopuolelle. Quorn-pihvi ja -nugetit sisältävät vehnää, joten ne eivät ole gluteenittomia.

  • Kuinka kauan teillä meni keliakian hyväksymiseen? 12/28/2012 11:53 PM

    Hecu kirjoitti:
    Mulla vasta todettiin keliakia, mutta tunteet seilaa laidasta laitaan. Eniten harmittaa mennä kauppaan ja nähdä ne kaikki herkut joita on ennen saanut syödä ja nyt ne on kielletty Tuntuu ettei mitään saa syödä, huoh.

    Gluteenittomat tuotteet maistuu puulta, niin kyllä se katkeraksi tekee. Mutta kaikkeen tottuu, tai niin kai sitä sanotaan. Toisaalta jos jotain positiivista tästä koittaa hakea, niin kai sitä tulee syötyä vähän terveellisemmin (?). Siinä ne positiiviset puolet näin äkkiseltään olikin :P

    Mullakin toi tietyistä herkuista luopuminen oli vaikeinta alkuun. Mutta kun tajusi, miten helppoa gluteeniton leivonta on(jos ei lähde niitä vaikeimpia heti kokeilemaan) niin alkoi helpottaa. Helposti saa tehtyä suklaakakkua, kääretorttua tai muffinsseja yms yms. Sitten vielä paljon jäätelöä, suklaata ja karkkia on gluteenittomana. Lisäksi hedelmät ja muut makeat herkut, niin ei voi kyllä tosissaan valittaa enää.

    Nykyisin keliakiassa hankalinta on enemmänkin sosiaaliset tilanteet, kuin itsekuri syömisten suhteen/entisten ruokien haikailu.

  • Miten tarkka pitää olla? 12/13/2012 12:26 PM

    täällä -> http://www.glu.fi/keskustelu/aihe/Upporasvan+kontaminaatioriski/923/#viesti_7956 jo keskustelua upporasvan kontaminaatioriskistä.
    Itse syön ranskalaisia ulkona ehkä kerran kuussa ja pääosin paikoissa, joissa tiedän, että ranskalaiset paistetaan omassa rasvassaan. Mutta toisaalta en ole jättänyt mäkkärin kasvispihviäkään syömättä, jos se on paistettu samassa öljyssä muiden tuotteiden kanssa ja ei ole tullut oireita eikä vasta-ainearvot ole nousseet. Meillä ei myöskään koskaan ole ollut leviterasiaa erikseen minulle, kun käytämme levitettä niin harvoin, että yksikin rasia meinaa vanheta. Ja kun käytän, niin silmämääräisesti vältän muruja. Leikkuulaudat pyyhkäisen puhtaaksi ennen käyttöä ja yhtäkään näkyvää gluteenimurua en vapaaehtoisesti suuhuni laita. Yli kolme vuotta on näillä menty ja hoitoseuranta on näyttänyt, että homma toimii.

    Itsekin jättäisin väliin ruoat joihin on gluteenia päälle tai alle tai minne vaan laitettu, mutta "saattaa sisältää vehnää" varoituksesta en esim. välitä, koska en ole "niin herkkä" ja pitkällä seurannalla niistä tuotteista ei ole ollut minulle haittaa. Ei niitä tosin joka päivä kannata syödä.

    Suosittelen seuraamaan yleisiä ohjeistuksia. Kukin keliaakikko päättää sitten itse mitä riskejä suostuu ottamaan. Jos haluaa ottaa pieniä riskejä niin sitten on kannettava vastuu, jos on oireita ja lopetettava "kokeilu". Tai jos seurannassa alkaa näkyä vauriota tai vasta-ainearvot nousevat niin silloin tietää, että pitää tiukentaa ruokavaliota. Itse olin alunperin oireeton, mutta vuoden gluteenittomuuden jälkeen yhden vahinkoaltistuksen perusteella tiedän, että jos saan esim. vehnäjauhoa alle pari teelusikallista niin alkaa oireet muutaman tunnin kuluttua.

    Näitä rajanvetoja on keliaakikoilla monia. On esimerkiksi entiset "luontaisesti gluteenittomat", joilla on tiukempi linja. Osa ei syö vehnätärkkelystä, osa syö. Jotkut eivät syö kauraa,osa syö vain puhdasta kauraa, osa syö jopa tavallista eikä se ole vaikuttanut vasta-aineisiin. Osa välttää "saattaa sisältää vehnää"-tuotteita ja osa ei. Oma keho ja hoitoseuranta ovat mittareita, joita kannattaa seurata.

    Itse en halua paasata enkä tuomita ketään valinnoistaan vaan kukin tekee omat päätökset. Välillä vertaan gluteenittomuutta tupakointiin. Jotkut eivät polta, osa polttaa silloin tällöin ja osa polttaa koko ajan. Syäpäriskit yms haitat kasvavat mitä enemmän tupruttaa. Sama keliaakikolla, joka altistaa tieten tahtoen tai ottaa sen riskin, että saattaa altistua. Nuorena naisena oma tärkein motivaatio pitää ruokavaliosta kiinni on lapsettomuuden pelko. Syöpää tuntuu saavan joka asiasta ja osteoporoosiakaan en oikein osaa pelätä, vaikka se varmasti kauheaa onkin. Minulle se toimivin "pelote" on tuo lapsettomuus, kun ei välittömiä oireita murusista tarvitse pelätä.

  • Keliakiapainajaisia 11/23/2012 11:14 PM

    Ai täällä olikin jo uniaiheista juttua.. Myös muunlaisia unia on nähty: http://www.glu.fi/keskustelu/aihe/Gluteeniagluteenittomuus+unissa/1300

  • Oppaita keliaakikoille ja heidän läheisilleen? 11/23/2012 10:54 PM

    http://fi.fria.se/admin/UploadFile.aspx?path=/UserUploadFiles/Glutenfri_200_200_2012_FI_HR.pdf Gluteenittomasti-"vihkonen"

  • Paistotuoretta leipää cittarista 11/19/2012 7:25 PM

    K-Market Kauppahallissa Jyväskylässä tänään bongasin gluteenittomien leipien seasta näitä uutuuksia.

  • Geisha-karkkeja Fazerin sinisten käärepapereissa! 10/30/2012 12:02 AM

    Pohjalainen uutisoi:

    "Tuotantolinjalla sattuneen virheen vuoksi markkinoilla on Fazerin Sininen -suklaarasioita, joissa on askiin tarkoitettujen konvehtien seassa saman valmistajan Geisha-makeisia. Jälkimmäiset sisältävät pähkinää ja vehnäjauhoja.

    Kuluttajapalveluista kerrotaan, että sekaannuksen vuoksi Fazerilla on perustettu kriisiryhmä, koska pähkinä voi aiheuttaa monille ihmisille allergisia reaktioita. Valmistuserä yritetään saada nopeasti pois myynnistä.

    320 gramman makeisrasioita on ollut tarjolla muun muassa Vaasan Prismassa. Tuote-erä on valmistettu 05.09.12 ja parasta ennen päivämääräksi on merkitty 05.07.13. Geishat ovat rasioissa Sinisten kääreissä.

    Viestintäpäällikkö Leena Majamäki kertoo, että Fazer on saanut virheestä viisi ilmoitusta. Fazer päätti maanantaina pitämässään kriisipalaverissa vetää koko erän markkinoilta, yhteensä 69 000 rasiaa."
    LÄHDE: http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/geishoja-fazerin-sinisten-seassa-1.1280128

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Details

    Private message
    Send private message

    Tips
    14 tips

    Products
    2 products

    Links
    3 links

    Forum
    82 messages, 8 topics

    Comments
    52 comments

    Registration time
    02/20/2010 10:43 PM

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,014s