lorangil

Forum messages

<< Start < Previous
1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • Ruokavaliokorvaus poistuu 06/07/2015 5:18 PM

    Omalla kohdalla ei ruokavaliokorvauksen poistuminen kaada maailmaa, mutta lähinnä mietin köyhimpien keliaakikkojen arkea, joilla tuo summa on voinut hieman helpottaa eloa. Tuskin hekään sitä aina gluteenittomiin eväisiin välttämättä ovat käyttäneet jos muita tärkeämpiä tarpeita kuin gluteeniton leipä tai pasta.. Tosin vasta luin toimeentulotukilain soveltamisohjetta(töitä varten) ja siellä (http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104369/URN_ISBN_978-952-00-3385-9.pdf?sequence=1) luki seuraavaa: "Erityisruokavalio. Erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvia, sairaudesta
    aiheutuvia menoja voivat olla myös esimerkiksi erityisruokavaliosta
    aiheutuvat kustannukset. Tuen hakijalta on tällöin perusteltua pyytää selvitys
    erityisruokavalion tarpeellisuudesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista.
    Toimeentulotukea myönnettäessä tulee ottaa huomioon, että esimerkiksi
    keliakiaa sairastavat voivat saada Kelalta korvausta gluteenittoman ruokavalion
    aiheuttamista kustannuksista
    . Korkein hallinto-oikeus on antanut asiaan
    liittyen muun muassa seuraavan ratkaisun:
    KHO 2006:158
    X oli hakenut toimeentulotukea sairauden ja erityisesti allergisuutensa perusteella
    erikoisruokavaliosta aiheutuviin ravintomenoihin. X:lle oli lisätty
    menoihin 30 euron määräinen muu meno, johon sisältyivät X:n erityisruokavaliosta
    aiheutuneet kustannukset kuukautta kohden. Hallinto-oikeus
    kumosi sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset erityisruokavaliosta johtuneiden
    ravintomenojen osalta sekä palautti asian lautakunnalle uudelleen
    käsiteltäväksi. Hallinto-oikeus katsoi, että X:lle tuli myöntää hänen
    arvioitujen erityisruokavaliosta johtuvien ravintomenojen perusteella toimeentulotuen
    lisäosaa yhteensä 240 euroa kuukaudelta. Asiassa oli kuitenkin
    silloin, kun toimeentulotukea oli haettu, jäänyt selvittämättä, mitä
    ruoka-aineita tai mitä korvaavia ruoka-aineita X voi käyttää ja ylittäisivätkö
    ne sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksessä hyväksytyn 30 euron
    määrän. Vaikka X oli myöhemmin esittänyt selvitystä sairauksistaan,
    ruokavaliostaan ja myöhempää kuittiselvitystä, selvitystä ei voinut pitää
    riittävänä tarpeellisten sairaudesta aiheutuvien ruokavaliokustannusten
    määrittämisen kannalta. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden
    päätökset X:n erityisruokavaliomenojen osalta sekä saattoi sosiaali- ja terveyslautakunnan
    päätökset tältä osalta voimaan."

    Eli jos korvaus poistetaan, voisi olla mahdollista että jatkossa täydentävässä toimeentulotuessa kustannukset erityisruokavaliosta nousisivat? Ainakin kannattaa ottaa puheeksi sos.tt:nsä kanssa, jos rahat ei meinaa riittää ruokaan korvauksen poistuttua.

  • Neuvoja gluteenittomaan leivontaan? 05/21/2015 10:49 PM

    Mulla kesti pari vuotta että tajusin, että leipominen ei lopu keliakiaan. Sitten tuli leipomisbuumi ja nyt pitää rajoittaa, että ei koko ajan leivo ihania herkkuja, kun paino nousisi.

    Itse käytän puhdasta kauraa taikinoissa, esim. perunarieskaa teen kaurapuurosta ja perunamuusista, johon sekoitan lisäksi tattarijauhoja, suolaa, munia ja voita. Myös sämpylätaikinoissa kaura ja tattari monesti mukana.

    Hiivataikinoissa psyllium on se juttu, joka saa aikaa sitkon. Pari vuotta kesti että uskalsin testata edes pullataikinaa. Tuli kuitenkin tosi hyvää jo ekalla kerralla, kun jätti taikinan vähän löysemmäksi kuin normipullataikinan(kuitenkin muotoiltavissa, vaikkei ekat pullat yleensä kauneimpia olekaan ;D) http://www.glu.fi/vinkit/gluteeniton/Gluteeniton+pullataikina/848/

    Pizzataikinan reseptin löytämisessä kesti myös tovi, että ei tullut liian kovaa tai haurasta.. Mutta kyllä kokeilemalla löytää omat suosikkinsa.

    Leivinjauheella nostatettavat (muffinssit, kakut, mokkapalat, kääretortut yms.) onnistuu melkein 100%, jossei muuten "mokaa", eli gluteenittomasti onnistuu täysin tehdä sen kummemmin miettimättä muutoksia. Netistä löytyy jo melkein kaikesta se g-version resepti. Perunajauhot on halpa korvike, joista saa vaikka kääretorttua tehtyä.

    Koska käytän gluteenittomia jauhoja, joissa vehnätärkkelystä(ei luontaisesti gluteeniton) niin mun luottojauhot on Sunnuntain vaalea ja tumma, mutta LG-version taitaa löytää Semperiltä(Fin mix ja Grov mix), joissa ei ole edes gluteenitonta vehnätärkkelystä.

    Lettutaikinoihin sain G-hyllyllä joltain rouvalta vinkin että jyttejauhot on hyvä siihen ja uskoin ja ostin. Sen jälkeen on ollut aina satunnaisesti myös niitä kaapissa, kun rahatilanne sallii. Ne sisältävät jo itsessään psylliumia, joten muodostuu sitkoa paremmin.

    Keliakian ansiosta olen tehnyt jo muutaman vuoden karjalanpiirakatkin itse.(Mummo ja pappa evakoita, joten mikä sen sopivampaa..) Mutta en varmasti olisi koskaan tehnyt niitä itse, jossei keliakia olisi puhjennut ja kaupan valmiit olisi olleet niin kalliita. Joten nyt saan itsetehtyjä herkullisia piirakoita halvalla. http://vesiperhonen.blogspot.fi/2013/02/gluteenittomat-karjalanpiirakat.htm l

    Tällä viestillä haluan kannustaa kokeilemaan ja etsimään omat suosikit arkeen. Ja kun kokemusta karttuu uskallat pian jo itse soveltaa reseptejä gluteenittomaksi ilman "mallia". Eikä satunnaisista "syömäkelvottomista" tarvitse välittää, niitä tulee kaikille. Tärkeää on muistaa myös, että maku ennen ulkonäköä. ;D

  • Grandiosalle gluteeniton Classic-pizza 03/03/2015 1:52 PM

    Musta hyvä että on perinteinen pitsa, johon ei tarvitse enää itse lisäillä täytteitä ja sattuu olemaan vähän jotain proteiiniakin täytteessä. Pikaruoan(tai valmisruoan pointti on minusta se, että saa ottaa ruoan pakkauksesta, lämmittää ja syödä. Ja nostaahan se annoksen hintaakin, jos pitsan hinnan lisäksi pitäisi vielä omia täytteitä, muutenkin g-ruoka aina himpun verran kalliimpaa.

  • Keliaakikkona reilaamaan... 10/23/2013 5:26 PM

    Liisa kirjoitti:
    Kiitos, kiva kuulla onnistuneista ruokakokemuksista.
    Olisiko sulla Amsterdamiin hyviä täsmäohjeita? Lähinnä ravintoloita. 9-luokkalainen on keväällä lähdössä leirikouluun.

    Valitan, emme syöneet ravintoloissa Amsterdamissa ollessa, kun olimme campingissa Amsterdamissa ja siellä tehtiin ruoka itse retkikeittimellä...

    Tuollaisia vinkkejä löytyi netistä: http://www.glutenfreeamsterdam.blogspot.nl/2013/10/several-tasty-cuisines-i n-amsterdam.html

    Tuota La Margarita-ravintolaa myös meidän glu.fin oma Jezu on tällä glu.fissä kehunut.

  • Keliaakikkona reilaamaan... 10/17/2013 11:13 PM

    Joo, reissu meni mukavasti. Kohokohtia olivat Barcelonan täytetyt lämpimät patongit Conesa-leipäpuodista ja pizzat joita söin kahtena päivänä Budapestissa Etna II-ravintolassa. Kaupoissa(ainakin isommissa liikkeissä) oli gluteenittomia tuotteita kaikissa maissa jonkin verran. Kävimme siis Amsterdamissa, Pariisissa, Barcelonassa, Torinossa, Zagrebissa ja Budapestissä. Amsterdamissa ja Barcelonassa oli ehkä meidän kauppareissujen perusteella parhaat valikoimat. Keksejä, pastaa, yms.

    Barcelonassa oli ehdottomasti laajimmat valikoimat. Tykästyin siellä Adpanin vakuumipakattuun patonkiin, jota ostin ihan tulevia junareissuja varten pari kappaletta. Kyseisellä merkillä paljon tuotteita: http://www.adpancel.com/index.php?option=com_content&view=article&i d=49&Itemid=71

    Budapestistä etsin netissä gluteenittomia liikkeitä, mutta kun päästiin paikan päälle oli osa lopettanut ja petyin, mutta tästä pystyi päättelemään, että siellä oltiin aika tietoisia asiasta, kun erikoisliikkeitä oli perustettu. Minulla oli käännöstekstit keliakiasta ja niillä selvisi hyvin ravintoloissa. Vähemmän kyllä syötiin "kalliisti", kun oli reppureissubudjetti.

    Kroatiassa ruokakulttuuri oli ravintoloissa sellainen, että listoilta löytyi helposti gluteenittomia vaihtoehtoja. Siellä myös puhuttiin englantia kiitettävän hyvin(esim. verrattuna Unkariin, jossa ei tajuttu perussanastoa. ) Huomaa, että Unkarissa dubataan televisiosarjat ja Kroatiassa tekstitetään kuten meillä. Heti kuullunymmärtäminen parempi..

    Ai niin, Praha jätettiinkin lopulta väliin, ja vietettiin 6 päivää sekä Zagrebissa etä Budapestissä, niin saatiin vähän "levätä" reissaamisesta..

  • Keliaakikkona reilaamaan... 07/24/2013 9:18 PM

    Tosiaan parin viikon päästä ollaan lähdössä miehen kanssa häämatkalle reilaamaan ympäri Eurooppaa. Pysähdyskaupunkeina ainakin Kööpenhamina, Amsterdam, Pariisi, Torino, Belgrad, Budapest ja Praha. Jänskättää aivan pirusti, että mitä ruokaa siellä tulee vastaan. Ei kai auta kuin tulostaa mukaan mahd. monella kielellä nuo keliakiakäännökset. Onneksi enkkua, ranskaa, espanjaa ja italiaa puhun edes joten kuten, että pärjää osittain niillä.. Mutta idässä jännempää.Bongasin kyllä jo ainakin Budapestissä kehutun gluteenittomaa pizzaa tarjoilevan paikan täältä kartta-osiosta. Mutta jos teillä on vinkkejä reppureissuilijalle(esim. otanko mukaan riisikakkuja vai mitä..?) tai osaatte opastaa hyviin ruokapaikkoihin kyseisissä kaupungeissa niin antakaa palaa.

  • Sain tietää keliakiasta, ahdistaa 06/30/2013 12:15 PM

    Alkuun sain esim. äidiltä ja veljeltä kommenttia, että "no maista vähän" tms. jos oli jotain mitä sanoin, että tekisi mieli, mutta en voi syödä. Sitten kun sain aina kunnon hepulit, että "oikeesti tää ei oo mikään laktoosi-intoleranssi, vaan mulle saattaa tulla syöpä tai voin tulla lapsettomaksi, jos jatkan gluteenin syömistä" alkoivat hiljetä ja enää ei ole sitä ongelmaa. Tosiaan eivät olleet varmaan ikinä kuulleetkaan keliakiasta ennen kuin mulla todettiin... Nyt äitikin vanhalla iällä(67) alkanut opetella tekemään gluteenittomia kakkuja.

    Kavereilta taas oon koko ajan saanu tosi paljon tukea ja ymmärrystä. Nuoremmat jotenkin helpommin sisäistää, että mistä on kyse.

  • Sain tietää keliakiasta, ahdistaa 06/29/2013 10:59 AM

    http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/34987/luukas_tiainen.pdf?sequence=1 Tuolla opas keliakiaan vastasairastuneelle. Itse opas siis tiedoston lopussa tiiviimpänä. Toki tuota tekstiä voi lukea alusta asti jos sairaus on vieras ja kiinnostaa.

  • Sain tietää keliakiasta, ahdistaa 06/29/2013 10:54 AM

    Muistan itsekin että eka vuosi oli jotenkin sellaista ahdistavampaa sopeutumisaikaa: kaupassa meinasi ostaa jotain mitä halusi, ja sitten tajusikin, että "ai niin, en voikaan" ja harmitti. Kavereilta tuli myös sitä kommenttia, että "voi kauheeta, ethän sä voi syödä mitään", ja siltä tuntui itsestäkin. Oma entinen ruokavalio oli hyvin vehnä- ja ruispainotteinen, joten oli kamalaa luopua niin monista ruoista ja välipaloista. Asuin myös silloin pienessä kunnassa, minkä valikoimat olivat noin 10% siitä mitä nyt on ulottuvillani Jyväskylässä. Täällä esim. on tuoretta leipää, eikä vain pakasteita. Myös Eilamarin hapankorppuja sain yhden kaupan ottamaan valikoimaansa, ja ne ovat maultaan aika ihanan rukiisia. Mutta elämässä tuli suuri muutos, kun ei voinut juurikaan syödä enää eineksiä ja ruokailusta tuli "hankalampaa". Voikin melkein sanoa, että mitä jalostetumpaa niin sitä todennäköisemmin ruoassa on vehnää..

    Samaten leipomiseni loppui kuin seinään joksikin aikaa. Mutta sitten innostuin kokeilemaan monia reseptejä ja olen innoissani siitä, että nyt osaan tehdä gluteenitonta pullaa(mielestäni ihan samanmakuista kui tavallinen), karjalanpiirakoita, pitsaa, verilettuja, normilettuja, perunarieskaa yms.

    Sosiaalisen elämän kannalta keliakia on myös alkuun pieni shokki, kun ei voi syödä ulkona ihan samalla tavalla kuin ennen. Tai ottaa vain nopeasti kahvilasta sitä sämpylää, jos on suolaisen nälkä. Mutta onneksi monissa ravintoloissa ja kahviloissa on jotakin gluteenittomana. Mutta paikkoja löytyy kyllä jos viitsii etsiä, etenkin etnisiä paikkoja kannattaa kokeilla. Myös tänne on kerätty karttaan arvioita eri paikoista ja miten gluteenitonta löytyy ravintoloista yms.

    Kuitenkaan keliakia ei rajoita kovinkaan paljon tiettyjä "elämän ruokanautintoja". Gluteenittomana löytyy edellen todella paljon perustuotteita, joista ei tule "lisäkustannuksia" esim. suklaa ja karkit(keksi- ja lakukarkit lähinnä poissuljettu, jos pystyy vehnätärkkelystä syömään), hedelmät, lihatuotteet, maitotuotteet, kasvikset, monet jäätelöt(tuutit ja muutamat vehnää sisältävät jäätelöpaketit eivät ole gluteenittomia.. ) tai alkoholijuomat(poislukien lähinnä olut, mutta on siis gluteenittomiakin oluita, esim. Kukko-merkkisiä).. Ja nykyään on gluteenitonta pastaa ja keksejä ainakin myynnissä jo monenlaisia. Hintaa niillä vain on vähän enemmän.

    Älä siis vaivu epätoivoon vaan rohkeasti tutustu uusiin tuotteisiin ja kokeile reseptejä, jos jotakin on ikävä, eikä sitä kaupasta saa. Löydät ajan kanssa ne suosikkisi ja tajuat, miten paljon vanhasta ruokavaliosta voit vielä pitää omanasi.. Muutamia epäonnistumisia keittiössä ja turhia ostoksia varmasti sattuu jokaisen keliaakikon kohdalle. Keskity tosiaan siihen, että tällä ruokavaliolla on tarkoitus pitää sinut terveenä. Ja mitä enemmän jaksat etsiä ja kokeilla, sitä monimuotoisemmaksi loppuelämäsi ruokavalio kasvaa.. Ei ole tarkoitus että keliakian myötä entinen ruokavaliosi kapenee vaan että löydät uusia vaihtoehtoja.

  • Gluteeniton mämmi? 02/23/2013 12:51 PM

    Gluteenittoman mämmin ohje:
    http://vesiperhonen.blogspot.fi/2013/02/gluteeniton-mammi.html
    Kokeilkaahan tehdä itse.

<< Start < Previous
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Details

    Private message
    Send private message

    Tips
    14 tips

    Products
    2 products

    Links
    3 links

    Forum
    82 messages, 8 topics

    Comments
    52 comments

    Registration time
    02/20/2010 10:43 PM

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,022s