herkkis

Forum messages

<< Start < Previous
Next > End >>
  • Maha aina sekaisin 03/13/2013 6:42 PM

    Ron-keli kirjoitti:
    ....Karrageenia käytän silloin tällöin, mutta varoen. Sitähän on kai kaikissa vispi- ja kuohukermoissa....

    Taitaa melkein kaikissa ruoanvalmistus-, kevyt-ja vispikermoissa olla sakeuttamis-/stabilointiaineita, yleensä juuri tuota karrageeniä (E407), joskus guarkumia (E412), harvemmin ksantaania (E415). Arlan ruokakermat vaikuttaisivat olevan ilman niitä, tilalla on käytetty maissitärkkelystä ja stabilointiaineita E471 ja E466 ja joidenkin muidenkin valmistajien yksittäisiä ruokakermoja löytyy, niitä sisällysluetteloita pitää vaan tosi tarkkaan tutkia (eli rutiinilla vaan )...

    Olen löytänyt muutamia kuohukermoja joihin ei ole lisätty mitään, eli ei ole karrageeniä/guaria/ksantaania. Sellaiset kuin Arlan, Valion ja Pirkan vähälaktoosiset 2 dl (Pirkalla on myös 5 dl ja Arlalla 1 l ja ei-INTOna 5 dl, ja Valiolla 2 dl ei-HYLAna).

    Sitten on olemassa myös Valion laktoositon kahvikerma jossa on valmistusaineeksi merkitty Kerma ja maitojauhevalmiste (mistä se maitojauhevalmiste sitten koostuu, on mysteeri) ja Valion HYLA kahvikerma jonka ainesosa on vain kerma.

    Jogurteissa löytyy useimmiten niistä ihan perusmaustamattomista lisäaineettomia ja yleensäkin kaikki perus-, eli ei-kevyt-tuotteet on todennäköisimmin sellaisia, mihin ei ole lisätty lisäaineita.

  • Maha aina sekaisin 03/12/2013 12:27 PM

    Piti ihan rekisteröityä tätä keskustelua kommentoidakseni.

    Olen n. puolitoista vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla. Gluteenioireet sain tiukalla ruokavaliolla minimiin, mutta tuntui että tietynlaiset vatsaoireet tulivat tilalle. Ripuli, suoliston kurlutus, poltteleva löysä uloste ja omituinen "sykkivä suoli". Hassulta kuulostaa juu, mutta se oli kamalaa. Vessa aina mielessä ja istunnot kestivät ikuisuuden, kun löysän ja kirvelevän ulosteen tulo vaan jatkui ja jatkui.

    Vuoden verran pidin epäsäännöllisen säännöllisesti ruokapäiväkirjaa ja jossain vaiheessa tämän vuoden puolella sitten yhtäkkiä ynnäsin mistä ei-gluteenista johtuvat suolisto-oireet johtuivat. Karrageeni, ksantaanikumi ja guarkumi. Aineet joita löytyy hyvin monesta gluteeenittomasta tuotteesta. Asian selvittämistä hankaloitti se, että oireet tulivat vasta n. 3 vuorokauden kuluttua siitä, kun olin syönyt oireet aiheuttavaa ainesta.

    Tällä hetkellä näyttää ensimmäisen kerran vuoteen siltä, että suolisto on rauhoittunut. Tätä ennen oli suorastaan ihme jos uloste oli normaalinoloinen, eikä pelkkää kuraa. Olen nyt vältellyt kaikkia kolme ainesta. Jossain vaiheessa aion kokeilla vuoron perään, yksitellen josko joku niistä kävisi sittenkin, kun se kuitenkin helpottaisi valmistuotteiden käyttöä. Kaikkia kolmea ainesta lisätään gluteenittomien tuotteiden lisäksi mm. kermoihin, jäätelöihin, jogurtteihin ja tuorejuustoihin.

    Toivottavasti tästä "havainnostani" on apua jollekin toisellekin!

<< Start < Previous
Next > End >>

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

Details

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,013s