Glu.fi mediassa – 03/25/2009 11:12 AM
Jezu kirjoitti:
Gluteenitonta Thaimaassa? – 03/25/2009 11:10 AM
Thaimaasta ei saa gluteenitonta leipää. Itse korvasin leivän hedelmillä, riisillä ja vihanneksilla. Thaimaassa ruoka on riisipohjaista ja nuudeleitakin tehdään riisistä. Riisinuudeli on läpikuultavaa, mutta näiden kanssa pitää olla varovainen. Keittävät nimittäin vehnälliset ja riisilliset nuudelit samassa vedessä, eli kannattaa katsoa/kysyä onko vain riisinuudeleita tarjolla. Vehnäjauhoja ei taideta käyttää muuhun kuin leipään ja muut meidän kotimaiset viljat ei ole siellä tunnettuja. Käyttävät mm. tapiokaa. Jos voi elää ilman leipää, niin Thaimaassa ei ole ongelmia, jos taasen on pakko saada tattarileipänsä, niin sitten tulee ongelmia. Itse ainakin olen aina kokenut kaikki itämaiset ruoat (poislukien Intia, onko se edes itämainen maa?) gluteenittomiksi. Meidän viljathan on kehitetty täällä länsimaissa eikä ne ole kovin levinneitä muualle missä ei ole paljon länsimaalaisia. Tietenkään en uskalla leipää ja leivoksia syödä itämaissakaan, japanissa otin kyllä friteerattuja kanapaloja, kanat oli friteerattu arrow-juuresta tehdyllä jauholla, vehnää ei koko ravintolassa ollut
Englantia osaavat Thaimaassa vaihtelevalla menestyksellä, eli mukaan kannattaa ottaa keliakialiiton thaimaalainen käännös keliakiasta. Itse en sitä tosin tarvinnut, koska söin thaimaalaisia riisiruokia.
Itse Thaimaa on nyt nähty ja sinne ei välttämättä tarvitse enää takaisin mennä - en oikein pitänyt thaimaalaisista ihmisistä ja heidän mentaliteetistaan, mutta matkailenkin hieman erikoisemmin kuin perusreissaaja Olin Rayongissa, käväisin Bangokissa ja Kwaijoella ja ruoka oli erinomaista sekä naurettavan halpaa.
Maustetut broiskut – 03/24/2009 10:01 PM
Glukoosi on sokeria.
Juustot ! ? – 03/24/2009 9:55 PM
Ei tietääkseni jos on juustoa ilman kuorrutetta. Joissakin tuorejuustoissa on, eli niiden sisällyluettelo kannattaa käydä läpi. Etenkin sellaisten tuorejuustojen, joissa on "kuorrutetta".
Missä matkaillut keliaakikkona? – 03/24/2009 9:52 PM
MariJo kirjoitti:
Missä matkaillut keliaakikkona? – 03/24/2009 9:48 PM
Tuli jo laitettua tuonne toiseen keskusteluun, mutta laitetaan tännekin (unohtu vielä pari maatakin aikaisemmasta):
Helppoja: Thaimaa ja Japani sekä Kanada
Vaikeita: Intia, Italia, (Ranska) ja Saksa (olin dusselissa Saksassa)
Kohtalaisia (ei gluteenitonta leipää ravintolassa, mutta gluteenittomia tuotteita ruokakaupassa): Norja, Ruotsi, Malta, Itävalta
Gluteenitonta ravintolassa, kaupoista ei tietoa: Hollanti, Belgia, Ranska, Irlanti, Viro, Tsekki
Ikäviä tilanteita – 03/24/2009 9:37 PM
Jezu: Luin artikkelisi ja pöyristelin sitä kania! Passattiin se ravintola Muuten Maltalla toimi hyvin tuo gluteenittoman saaminen. Sain jopa yhdessä paikassa gluteenitonta leipää (Mimi, Slieman rantabulevardilla). Matkustelen kohtalaisen paljon ja kokemuksia gluteenittomista ruokailuista löytyy aika monesta maasta. Japani ja Thaimaa olivat helpoimmat ruokavalion suhteen, Italia ja Saksa vaikeimmat.
Norjassa ja Ruotsissa tuo ymmäretän, mutta Ranskassa oli hieman vaikeuksia jopa sen keliakialiiton lapun kanssa. Itävalta, Belgia ja Tsekki sekä Viro olivat myös ns. helpohkoja maita. Harrastan kiipeilyä ja ensi kesänä olisi tarkoitus lähteä Alpeille. Saa nähdä miten siellä sitten toimii majoilla gluteenittoman saaminen...
Ai niin Kanadassa on tullut myös käytyä tässä viimeisen viiden vuoden aikana jona olen gluteenitonta ruokavaliota noudattanut. Aivan upeata palvelua! Sain jopa juustokakkua
Suomessa hieman paremmissakin ravintoloissa on aikamoiset erot - välillä saa gluteenitonta leipää, välillä ei. Olenkin ottanut tavaksi ilmoittaa keliakian jo pöytävarausta tehdessäni.
Ikäviä tilanteita – 03/24/2009 2:52 PM
Oltiin viime viikolla Maltalla ja siellä todella hienossa ja arvostetussa ravintolassa. Listalla oli gluteeniton-merkintä tietyissä annoksissa. Otin sitten näistä alkuruoan ja pääruoan ja varmistin, että ne ovat gluteenittomia tarjoilijalta (hän varmisti alkuruoan gluteenittomuuden toiselta tarjoilijalta). Alkuruoka oli siis gluteeniton. Pääruoassa oli sellainen keksi. Kysyin tarjoilijalta, että mistä se on tehty ja sen valossa sitten söin sitä. Hetken päästä tuli tämä toinen tajoilija, jolta ensimmäin tarjoilija oli varmistanut alkuruoan gluteenittomuuden ilmoittamaan, että siinä olikin käytetty jauhoja siinä keksissä...
No mun keliakia ei ole kaikista pahimpia ja oireilen vatsalla, yleensä päästelemällä kaasua. Nyt tuli sitten oikein kunnon vatsatauti oksennuksineen ja ripuleineen (en ole koskaan saanutkaan noin isoa määrää gluteiinia tän ruokavalion aloittamisen jälkeen). Että suurkiitos tuolle todella arvostetulle ja kalliille ravintolalle (The Kitchen). Eikä mitään korvauksia, ei anteeksipyyntöjä ei mitään...
Muuten mulle on tullu aina Intian matkoilla vatsatauti, paitsi viimeisellä. Tutustuttuani intialaiseen työkaveriini täällä Suomessa on syykin selvinnyt noihin vatsatauteihin - eräs minulle syötetty ruoka sisälsi vehnää... (Viimeinen matkani suuntautui eri kaupunkiin ja siksi en saanut samaa ruokaa siellä, enkä matkustelisi Intiassa muutenkaan kuin työasioissa, ei kuulu suosikki maihini.) Pääsääntöisesti Aasian maissa on aika turvallista matkustaa keliaakikkona - poislukien siis juuri tuo Intia... Muuten matkustaminen on aika hankalaa ruokien suhteen. Italia oli ehdottomasti pahin. Mietin Venetsiassa, että ottaisko pastaa vai pitsaa... Söin sitten koko viikon samaa risottoa. Venetsiassa on yksi gluteeniton ravintola, mutta se oli kiinni silloin kun viimeisenä iltana siitä kuulin löydettyäni kaupasta gluteenittoman hyllyn jolla oli toinenkin asiakas
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Forum
58 messages, 1 topic
Comments
4 comments
Registration time
03/24/2009 2:35 PM